6 индикатора,че заслужаваш повишение (+ стъпки за получаването му)

0  КОМЕНТАР/И

Не всеки иска да е мениджър, но повечето служители се стремят към ръководна длъжност. Ако и твоето желано кариерно развитие включва повишение на такава позиция, трябва да знаеш не само кога да го поискаш, но и как да го направиш, за да увеличиш шансовете си да го получиш.

В настоящата статия ти представяме конкретните стъпки, които да предприемеш.

More...

6 индикатора, че заслужаваш повишение

повишение - индикатори

Преди да заемеш по-високата позиция, трябва да докажеш, че се справяш отлично на тази, на която си в момента.

Ето кои са сигналите, които ще подскажат на работодателя ти, че си готов за повишение на мениджърска позиция:

1.

Вършиш работата си по най-добрия възможен начин

Начинът, по който се представяш на сегашната си позиция е ключов, когато се стремиш към повишение.

Работи неуморно и изпълнявай безупречно всички твои настоящи задължения. Неминуемо мениджмънтът ще те забележи.

2.

Можеш да работиш отлично в екип

Служителите, които обикновено се обмислят за повишение, са тези, които могат да работят в екип. Повишения често се предоставят и на тези служители, които са поемали лидерска роля по време на важен проект или задача, и са се справили успешно.

Покажи на работодателя си, че можеш да си полезна и ефективна част от екип.

3.

Поемаш допълнителни отговорности

Ако искаш да преминеш на следващото ниво в йерархията, следва да поемаш повече работни задачи. Изискването и справянето с допълнителни отговорности демонстрира по категоричен начин готовността ти за нови предизвикателства и за повишение на мениджърска позиция.

Бъди доброволеца, готов да помогне с новите проекти. Предлагай да помогнеш на колегите и ръководителя си, ако имаш свободно време. А когато работата в отдела ти се увеличи драстично, полагай допълнителни усилия, за да облекчиш колегите си.

4.

Поддържаш отлични взаимоотношения с всички

Колкото по-свързан и ангажиран си с колегите си, толкова повече ще изпъкнеш, когато дойде време да се обмислят служители за повишение. Посещавай всички фирмени партита и събирания, и се включвай активно в корпоративния живот.

По-вероятно е да бъде повишен талантлив служител, когото всички познават и харесват, отколкото човек, с когото е трудно да се работи.

5.

Демонстрираш лидерски умения

В допълнение към настоящите ти професионални умения, ще трябва да притежаваш и определени лидерски умения, като например коучинг и разрешаване на конфликти.

Затова, ако покажеш, че можеш да ръководиш успешно екип, е по-вероятно да бъдеш разгледан като кандидат, заслужаващ повишение.

А ако смяташ, че все още нямаш необходимите мениджърски умения, помисли за усвояването им. 

6.

Заявяваш желание за усъвършенстване

Ако компанията ти предлага възможности за професионално развитие и уменията ти се нуждаят от усъвършенстване, възползвай се от всяка възможност.

Постарай се да придобиеш възможно най-много смислени сертификати, които ще увеличат стойността ти като професионалист, заслужаващ повишение на мениджърска позиция.

4 стъпки за получаване на повишение

повишение - стъпки
1.

Ежедневен работен план

Следвай ежедневен работен план, който ще ти помогне да свършваш работата си по-бързо, за да ти остане време и за поемане на допълнителни задачи.

Като демонстрираш, че си трудолюбив и отдаден служител, показваш, че можеш да се справиш и с повече отговорност и увеличаваш шансовете си за повишение.

2.

Демонстриране на талантите ти

Накарай работодателя ти да забележи талантите ти, постигайки всичките си работни цели.

Отделно, идентифицирай няколко допълнителни цели, в които знаеш, че ще изпъкнеш, съгласувай ги с ръководителя си, и започни да ги преследваш упорито. 

3.

Среща-разговор с мениджмънта

Ако си готов да поемеш отговорностите на ръководната позиция, към която се стремиш, и тя е свободна, направи следното, за да получиш повишение:

Подготви се за разговор с мениджмънта

Подготви се за срещата като за интервю за работа

  • Прегледай задълженията на ръководната позиция, която искаш да заемеш, за да се увериш, че твоите умения отговарят на изискваните за позицията.
  • Бъди готов да обясниш и как настоящия ти опит може да ти помогне успешно да вършиш новата работа.
  • Когато искаш повишение, трябва да си готов да обясниш защо го заслужаваш. Това включва изреждане на твоите постижения и предизвикателствата, които си преодолял, за да ги постигнеш. Затова, обмисли предварително кои примери ще ползваш.
  • Помисли и за всички слабости в екипа, който би управлявал, и как ще ги преодолееш, както и всички подобрения, които би направил. Създай план за действие, който подробно описва какво би направил и какви резултати може да очаква ръководството.

По време на срещата, в която искаш повишение

Кажи и покажи, че се чувстваш уверен в поемането на допълнителни задачи и отговорности. Повярвай в себе си и се постарай да вдъхнеш доверие у мениджмънта по време на срещата.

Ти притежаваш ценни умения и опит, които могат да помогнат на компанията да расте, ако заемеш мениджърската позиция, към която се стремиш.

4.

Интерес към бъдещо повишение

Директното искане на повишение, когато няма такива възможности, може да създаде стресова ситуация за теб и работодателя ти.

Заявяването ти на интерес обаче към евентуално бъдещо повишение ще даде сигнал, че си готов за такова кариерно развитие, когато се появи възможност.

Подскажи на работодателя, че се интересуваш от повишение по време на срещите за преглед на работното ти представяне или просто като споделиш желанието си на специалиста, занимаващ се с развитието на персонала.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!