Поведение през първите месеци на новото ти работно място

0  КОМЕНТАР/И

Поздравления! Търсенето ти на нова работа приключи. От утре си на ново работно място. 

Може би си бил освободен от предишната си работа и искаш да продължиш в същата сфера възможно най-бързо.

Или си бил недоволен от работодателя си и си напуснал с надеждата да намериш по-добър.

Или пък си взел решение да промениш кариерното си развитие в друга посока.

Независимо от мотивите ти, си направил автобиография и мотивационно писмо, преминал си през няколко интервюта за работа и, за твое щастие, си получил предложение точно от тази фирма, в която искаш да работиш.

Първите ти работни месеци там обаче, може да са доста стресиращи за теб - ще срещнеш нови хора, ще се наложи да усъвършенстваш някои твои умения и да носиш отговорност за свършеното от теб.

За да ти помогнем да избегнеш някои грешки и да се представиш възможно най-добре, обобщихме едни от най-добрите съвети как да оцелееш на ново работно място в първите месеци от назначението ти.

More...

1. Взаимодействие с колегите

Опознай колегите си

Изключително важно е да започнеш да създаваш нови контакти още в първия ти работен ден.

Ето няколко съвета в тази връзка:

 • Винаги, когато е възможно, комуникирай с колегите си лично, вместо по имейл или телефон
 • Запамети и ползвай възможно най-много имена
 • Представи се на новите си колеги и разбери какво работи всеки от тях, както и от колко време е в компанията
 • Опознай служители, работещи в различни отдели, в случай че ти потрябва тяхната помощ
 • Ако са те поканили да пийнете нещо след работа – отиди! Да разговаряш с колегите извън работното ви място ще ти помогне да ги опознаеш в истинската им светлина, както и да създадеш добри взаимоотношения с тях.

Опознавателни срещи

Насрочи сам (или с помощта на твоя мениджър) срещи с тези служители, които най-добре познават твоята сфера на дейност или са свързани с работата ти. Попитай ги какви според тях са твоите задължения. Можеш да научиш много за техните очаквания към теб по този начин.

Направи услуга

Голяма или малка, няма значение. Ако наблюдаваш внимателно, ще разпознаеш възможността да помогнеш на някого. Не само ще се почувстваш удовлетворен от това, че си помогнал, но и твоят колега ще ти е благодарен и ще го запомни.

Идентифицирай ключовите служители

Опитай се да откриеш кои са ключовите за компанията служители, както и тези, които имат право да вземат решения (те не са непременно на мениджърски позиции) и започни да създаваш добри взаимоотношения с тях. Кани ги периодично на кафе или на обяд, за да разбереш как работи компанията и кои са хората, които стоят зад успеха й.

Намери ментор

След като те представят на мениджърския състав на компанията, обмисли кой от тях би могъл да ти бъде ментор - колега, който да ти дава съвети, свързани с работата и компанията. Желателно е той да е мениджър, който е 1 ниво по-високо от теб в йерархията, и да не е в твоя отдел.

Чрез установяване на менторски отношения ще научиш повече за културата на новото ти работно място и ще получиш безценни съвети.

2. Взаимодействие с прекия ръководител

Опознай мениджъра си

Вероятно през първите ти работни дни ще седнете заедно с твоя ръководител, за да обсъдите в детайли твоята позиция и задълженията ти.

Помоли този тип срещи да продължат през първите ти работни седмици, за да го информираш как се справяш, какви въпроси и идеи имаш, какви трудности срещаш, както и какви предложения имаш за решението им.

Можеш да обсъждаш с него всичко, свързано с работата, фирмата и как се чувстваш там. Не го занимавай обаче с дребни проблеми. За тях се обърни за помощ към колегите ти.

Изясни си какви са очакванията му

Разбери кои са ключовите ти приоритети и проблемите, с които мениджърът ти очаква да се справиш (и заради което най-вероятно си бил и назначен), както и какви са ключовите показатели за измерване на твоето работно представяне.

Установи честотата, с която той иска да бъде информиран за напредъка ти (всяка седмица, месец или друг интервал от време), както и в каква форма и по какъв начин предпочита да му предоставяш този отчет - устно или по имейл.

Потърси обратна връзка

Искай от твоя ръководител обратна връзка всяка седмица, за да знаеш с какво се справяш добре и какво трябва да подобриш. 

Това е единствения начин да разбереш дали си на правилния път и как се справяш със задълженията си. Обратната връзка ще ти помогне и да си поставиш и бъдещи работни цели.

Предложи решения, а не описание на проблема

Не споделяй проблеми на ръководителя си без да му предложиш 2 или 3 възможни техни решения. Опиши му няколко възможни сценария, обсъдете плюсовете и минусите на всеки и стигнете заедно до правилното решение.

Така ще изглеждаш като човек, способен да решава проблеми, а не само да се оплаква от тях.

3. Организационна култура и ценности

Адаптирай се към фирмената култура

В повечето случаи първите ти работни седмици няма да покажат колко способен и кадърен си. Често минават месеци преди работодателя ти да може измери резултатите от твоето работно представяне.

Но ако месец-два не са достатъчни да се преценят твоите професионални способности и умения, като цяло са достатъчно време да се прецени дали пасваш на културата на компанията или не.

Затова е важно да се запознаеш с нея и с правилата на работното ти място възможно най-бързо.

Наблюдавай за неписаните правила и неприемливите поведения.

Обърни внимание как са облечени хората около теб, кога и за колко време излизат в обедна почивка, какво е поведението им и как взаимодействат с мениджърите.

Тръгват ли си точно в 5 или повечето служители остават да работят до късно? Отговарят ли на имейлите си в извънработно време или го правят само в работните часове? И т.н.

Пригоди поведението си спрямо тяхното, за да се слееш с новата ти среда.

Научи нещо извън отговорностите си

След като посвикнеш с работата, е време да разшириш хоризонтите си.

Поговори с колега в обедната почивка за проекта, по който той работи в момента или отиди на гости на друг отдел през някоя от от почивките.

Колкото повече знаеш какво се случва извън твоите непосредствени отговорности, толкова е по-вероятно да създадеш ценни връзки в цялата компания и да бъдеш приет като неин важен член.

4. Опознай фирмата, в която работиш

Опознай компанията

Прегледай бележките ти от проучването на компанията по време на кандидатстването ти за работа там.

Прочети информацията за персонала на сайта и в LinkedIn, както и бележките, които си си водил по време на интервюто.

Проучи историята на компанията, последвай нейните страници в социалните мрежи и виж какво правят конкурентите й.

Запознай се с всички вътрешно-фирмени бюлетини, сайт(ове) на фирмата, страниците й в социалните медии, годишните й отчети – всичко, което откриеш.

Добра идея е и да настроиш Google alert (сигнал) за компанията ти, за да си винаги в крак с новостите за нея.

Как да настроиш Google alert:

 • Влез тук
 • В полето „Създаване на сигнал за...“ въведи името на фирмата, в която работиш
 • Под него въведи имейла си и натисни „Създаване на сигнал“

Това е всичко. Ще получаваш имейл всеки път, когато някой някъде в мрежата спомене новия ти работодател.


Прочети цялата инструкция за създаване на Google alert тук.

Подобри процес

След като вече си запознат с вътрешния живот в компанията, време е да се възползваш от твоя свеж поглед и от предишния ти опит.

Има ли някоя конкретна твоя задача, която се налага да правиш постоянно? Може би можеш да я автоматизираш.

Мислиш ли, че конкретен твой работен процес е труден за разбиране и овладяване? Може би може да се опрости.

Каквото и да избереш, увери се, че не възпрепятстваш ничия работа, и уведоми ръководителя си, че искаш да направиш корекции. Ще бъде впечатлен от инициативността ти.

5. Съвети за поведението ти

Слушай и наблюдавай внимателно

Едно от най-разрушителните неща, които можеш да направиш в този период, е да не спираш да говори.

Слушай 80% от времето и говори 20%. Ще те уважават повече, ако си мълчалив и обмислящ, вместо постоянно да демонстрираш колко много знаеш.

Задавай въпроси

В началото ще бъркаш и това ще е приемливо.

Например, ще ти простят, че не помниш имената на колегите ти, дори и ако преди няколко часа са ти ги представили. Може да е леко неудобно за теб, но никой няма да ти се разсърди.

След седмица-две обаче, нещата няма да стоят така.

Затова е важно да питаш всеки път, когато имаш съмнения, не си сигурен или не знаеш нещо. Не се преструвай, че знаеш всичко, само за да изглежда, че си перфектен.

Не знаеш къде е тоалетната? Вместо да се луташ 15 минути, просто попитай някого. Не помниш името на колегата ти от Продажби, с когото имаш среща след 10 минути? Попитай.

Обикновено работодателите не търсят някой всезнаещ, който ще разбере всичко веднага – такова поведение се приема за арогантно и може само да отблъсне хората.

Това, което търсят, са хора, които искат да научат нови неща, имат достатъчно опит, за да навлязат в новата среда бързо, и са достатъчно любознателни, за да питат „Как се правят нещата тук?“, вместо да предполагат, че нещата се правят по начина, по който са ги правили при предишния си работодател.

Слушай отвъд думите

Опитай се чрез езика на тялото и тона на гласа на събеседника ти да разбереш какво се казва зад думите, които чуваш.

Например, когато попиташ „Как се справям?“ и твоят мениджър каже, че се справяш добре, ако слушаш само думите, ще решиш, че всичко е наред.

Но дали те гледа в очите, дали прави нервни жестове, дали звучи неубедително? Ако отговорът е да, тогава посланието е различно от думите, които чуваш.

Записвай си

Количеството информация, което ще получиш, ще направи невъзможно запомнянето на всичко.

Води си записки - запиши имената на колегите си, позициите им и по нещо важно за всеки един, научено от взаимодействието ти с тях. Запиши си и важна информация за фирмата, както и всичко, което чуеш от колегите ти и ти се струва от значение.

Запиши си инструкциите и съветите на на колегите ти във връзка с работните ти задължения. Повтори това, което си чул, с твои думи, за да си сигурен, че си разбрал всичко правилно.

Бъди приятелски настроен ... но не прекалено приятелски

Не е добре да разкриваш прекалено много и лични детайли за теб, включително и амбициите ти за развитие в компанията. 

Също така избягвай да бъдеш прекалено приказлив или да обсъждаш другите, ако искаш да ти имат доверие.

Избирай приятелите си мъдро.

Винаги внимавай какво споделяш с околните – говори с уважение за всеки член на компанията.

Излъчвай позитивна енергия

Покажи благодарност на всеки, който ти помага да усвоиш задълженията си и демонстрирай силен интерес към усъвършенстване чрез задаване на въпроси, наблюдение върху твоите колеги и извършвайки допълнителна работа.

Бъди смирен

Най-вероятно твоя шеф не те е назначил, за да оправиш всички проблеми в компанията. Назначил те е, защото вярва, че твоите умения и опит ще повлияят положително върху  развитието й.

Донеси свежа перспектива, но и прави комплименти и признавай, когато нещо работи.

Избягвай да говориш за последната ти работа (напр. На предишната ми работа го правихме така ...“)

Бъди отдаден

Няма смисъл да започнеш нова работа и да не положиш усилия да я вършиш добре. Ако искаш да получиш възможно най-много от новия си работодател:

 • Бъди ентусиазиран
 • Искай да учиш и да се развиваш
 • Пристигай навреме за работа
 • Участвай активно в срещи и дискусии
 • Задавай въпроси
 • Върши си работата съвестно

Обличай се подходящо

Разбери какъв е дрес кода. Обикновено е написан в Правилника за вътрешния трудов ред или друг вътрешно-фирмен документ.

Ако стилът е спортно-елегантен, не се появявай със скъсани дънки и маратонки.

Поеми инициативата

Най-вероятно в началото ще получиш малко като количество работни задачи, за да навлезеш плавно и да свикнеш с работата и новото си работно място без стрес.

Ако приключиш възложените ти задачи преди поставения от ръководителя ти срок, поеми инициативата и поискай още. Бъди проактивен и ще направиш впечатление.

Учи, докато работиш

Инструкциите и съветите как да работиш са полезни, но вършенето на самата работа е най-добрия начин да я усвоиш до съвършенство. Хвърли се смело и започни да работиш.

Проверявай периодично дали се справяш добре, питайки шефа си, за да си сигурен, че си на правилния път.

Записвай постиженията си

Фокусирай се върху вършенето на отлична работа и води списък на това, с което си се справил добре, за да можеш да посочиш постиженията си, когато дойде време за оценка на работата ти. Твоят мениджър има доста задачи и не винаги ще е наясно как и какво точно си постигнал.

6. Съвети за свободното ти време

Изпрати благодарствени имейли

Изпрати имейли с благодарност на всички, които са ти помогнали да започнеш работа - това може да са служители на агенцията за подбор, твои познати, които са те препоръчали или просто са ти препратили обявата за работа.

Върни услугата, като споделиш нещо, което би им било интересно - линк към статия или събитие, например.

Актуализирай профилите си в социалните мрежи

Актуализирай позицията и фирмата, в която работиш, и посочи новите ти координати за връзка с теб.

Професионално развитие

Когато натрупаш малко опит на новото си работно място, поеми отговорност за твоето професионално развитие.

Абонирай се за подходящите блогове и сайтове, присъедини се към професионална асоциация или потърси обучения и книги, които може да са ти полезни.

За финал

Независимо дали току-що си завършил университет, имаш малко или пък доста богат опит, е важно да се представиш добре на новата си работа през първите няколко месеца.

Опознай корпоративната култура, изгради отлични взаимоотношения с колегите ти, задавай въпроси и поддържай близък контакт с твоя мениджър – така ще стартираш успешно новата си работа и ще поставиш основите на бъдещия ти успех в новата ти фирма.

Но най-важното е да се забавляваш на новото си работно място! Първите месеци там са вълнуващо време, така че направи положително впечатление, работи здраво и бъди фокусиран.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!