Офисна политика: умението да „оцеляваш“ на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Никой не харесва политиците, но всички работещи ежедневно участваме (волно или неволно) в офисната динамика, наречена „офисна политика“. Тя оказва голямо влияние върху нас като служители, така че е почти невъзможно да останем безразлични към това, което се случва на работното ни  място.

А това, което обикновено става, е че всички следват неписани правила, които определят кой какво ще получи - повишение, бюджет, участие във важни решения - и кой ще е потърпевш.

Когато професионалната ни съдба зависи именно от такива неписани правила - особено когато те влизат в конфликт с официалните, декларирани норми - всичко, което се случва на работното ни място, изглежда произволно и несправедливо. 

Виж какво представлява феномена "офисна политика" и как можеш да го използваш без да правиш компромиси с принципите и ценностите си.

More...

Какво е „офисна политика“?

Голяма част от това, което се има предвид под „офисна политика“, е част от т.нар. корпоративна култура, обединяваща ценностите, вярванията, нормите и навиците на работното място. Именно те са тези, които определят „начина, по който правим нещата тук“.

Някои аспекти на фирмената култура са желани от организациите и те с гордост ги афишират, например: „Ние подкрепяме развитието на служителите“. Други - не чак толкова, например: „Ние работим в приятелска и дружелюбна атмосфера (и затова избягваме конфликтите на всяка цена)“.

Терминът „офисна политика“ се използва за описание на някои аспекти на тази неприемлива страна на корпоративната култура. Офисната политика е и всеки опит да се действа извън официалните организационни процеси за постигане на изцяло лични цели, често за сметка на тези на колегите и на фирмата.

За съжаление, наличието на офисна политика е неизбежно. Тя играе съществена роля за изграждане на доверие между служителите и в повечето случаи укрепва междуличностните отношения на работното място. Затова, да се научиш как да декодираш и говориш на този таен език е от ключово значение за кариерното ти оцеляване и развитие.

Разлики между добрата и лошата офисна политика

Лошата офисна политика е лесна за идентифициране.

Тя включва заяждания, потайни маневри, подмазване, умишлено навреждане на колеги и разпространяване на слухове за тях единствено с цел лично облагодетелстване.

Добрата офисна политика, от друга страна, включва подкрепа и прокарване на нечии интереси, без да се  пренебрегват правата и интересите на другите или на организацията. Тя включва и всички приемливи начини да получиш признание за твоя принос, да накараш другите да приемат идеите ти като оказваш влияние на това как мислят и какви решения вземат.

Защо всъщност правим това?

Малко вероятно е да попаднеш в компания, в която не съществува офисна политика. Почти невъзможно е и да не се окажеш въвлечен в нея.

И затова си има причина.

Ние сме отделни личности, но и социални същества, и като такива винаги намираме начин да използваме нашите социални умения и лични вярвания, за да подкрепяме на първо място собствените си интереси.

А компаниите са от съществено значение за нас, тъй като ни помагат да постигнем определени наши лични цели, като например получаване на добро заплащане за труда ни. Докато обаче те ни предоставят това, което искаме, ограничават нашите собствени интереси, като изискват от нас да правим жертви.

Именно опитвайки се да поддържаме този баланс здравословен за нас, започваме да използваме всички налични средства да получим това, което искаме, без да жертваме себе си. Офисната политика е само едно от тях.

4 ключови умения на добрия офисен политически играч

Социалните науки могат да ни кажат много за практикуването на добра офисна политика. 

Това изследванe например показва, че политическите умения съдържат четири основни съставки:

1. Социална проницателност

Способност да виждаш истинската същност и целите на другите и самоосъзнатостта да знаеш как останалите виждат теб.

2. Междуличностно влияние

Способност да убеждаваш и влияеш на това как и какво мислят другите. Това включва да ги разбираш като хора, както и какви са техните предпочитания и цели, а след това да персонализираш твоето послание или поведение така, че да се приближава до техните вярвания и цели.

3. Отличен нетуъркинг

Способност да създаваш взаимоизгодни взаимоотношения с много и различни хора. Да имаш влияние често изисква подкрепа от от съмишленици, а осигуряването им на всеки етап от работния ти живот ще го направи по-безпроблемен.

4. Видима за всички искреност

Умението не само да си честен, открит и откровен, но и да изглеждаш и да бъдеш приет като такъв. Не е достатъчно просто да бъдеш искрен. Дали ще бъдеш приет за такъв, зависи от това как другите те виждат и приемат. Управляването на това възприятие е ключово.


Набор от различни изследвания показват, че притежаването на всички тези способности подобрява работата, увеличава влиянието, подобрява лидерските умения и дава повече възможности за развитие.

Тези умения очертават и разликата между лошия и добрия шеф. Това проучване установява, че по-неопитните в политическо отношение мениджъри демотивират служителите, когато им дават нареждания и обратна връзка. За разлика от тях, служители, които имат политически умел мениджър, приемат същото поведение в много по-благоприятна светлина.

Ключът към това да си добър играч в офисната политика не е да си хитър, егоистичен или манипулативен, а в искреността ти. Хората ще имат повече доверие и увереност в теб и ще са по-склонни да обмислят твоите идеи, ако не усещат наличие на скрит план.

Усъвършенстването на тези способности ще ти помогне да се приспособяваш бързо към различни промени и да контролираш това, което се случва с теб на работното ти място.

Какво се случва с офисната политика, когато работим дистанционно?

От обсъждането на слухове и разпространяването на клюки по време на почивките, до общуването на групички по време на фирменото парти, досега офисната политика винаги предполагаше личен контакт между хората. Много от ключовите ѝ съставки, като харизма, привлекателност и социални умения, се проявят по-лесно в реалния свят.

Преместването на офиса онлайн и осъществяването на всяко взаимодействие чрез видеоконферентни връзки оказва влияние върху офисната политика. Предишни изследвания показват, че когато офисът се премести от физическия във виртуалния свят, изкушението винаги да очароваш, впечатляваш, преговаряш, убеждаваш и влияеш намалява.

Те обаче може би са подценили въздействието на офис политиката онлайн. Виртуалното общуване е просто копие на реалния контакт.

Хората работят онлайн точно така, както го правят и офлайн. Затова и политическите интереси са видими в имейлите по същия начин, по който би ги видял и в лична комуникация.

Също така нашата личност не се променя много, когато преминем от аналоговия към цифровия свят. Хората са доста последователни и обикновено нетърпеливи да изразят своята идентичност и във виртуална среда. Това означава, че политически умелите ти колеги ще намерят начин да продължат да влияят, дори ако не са в  офиса и не се срещат физически с никого.

За финал

Офисна политика или влияние на определени хора върху работното място винаги ще има. 

Ако решиш да не участваш в нея, ще се поставиш сам в неравностойно положение. Решенията, които те засягат, ще се вземат от хора, които вероятно имат по-малко опит, не са толкова проницателни и нямат почтени намерения.

Ако обаче разбираш добре намеренията им или, още по-добре, заемеш активна позиция, ще управляваш сам кариерното и професионалното си развитие, без да зависиш от случайността.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!