Отлагане на работата: Истинските причини защо отлагаш да свършиш работата си

0  КОМЕНТАР/И

Ако си се тормозил някога, че отлагаш да свършиш работа си, и си си мислел, че го правиш, защото си мързелив или недисциплиниран – не си бил прав. Истинските причини за отлагане на работата са други.

Нарастващ брой психологически изследвания казват, че отлагането не е слабост, а симптом на проблем.

Оказва се, че то не е свързано с мързела, а с емоционалния  дискомфорт, с който всички се сблъскваме от време на време. Именно той ни подтиква да отлагаме започването или завършването на дадена работна задача.

Виж какви са причините за отлагането да свършиш работата си и какво можеш да направиш.

More...

Видове отлагане на работата

Отлагане на работата #1: Не можеш да започнеш работа по задачата

Този тип отлагане на работата се дължи на 3 основни причини:

Не знаеш откъде да започнеш

Доста е трудно да започнеш нещо, когато буквално нямаш представа каква да е първата ти стъпка. На работното място това обикновено се случва, когато задачата е твърде неясна.

Например, прекият ти ръководител ти възлага да „направиш нещо за подобряване на резултатите от удовлетвореността на клиентите“. И след това просто влиза в следващата си среща. А ти оставаш да се чудиш какво е имал предвид под „подобрение“ и какво точно се очаква да направиш.

Възможно е също и задачата да е толкова голяма, че да е непосилна за теб и точно това да те парализира още преди да започнеш.

Тогава обикновено се потапяш в по-малка, позната задача, в обичайната си работа. Така игнорираш успешно проблема, като същевременно се чувстваш и продуктивен.

Не се чувстваш на място

Понякога имаш ясна задача и цел, но смяташ, че нямаш право точно ти да правиш това. Чувстваш се не на място.

Тук проблема не е качеството на работата ти. Става дума по-скоро за това какво ще си помислят хората за теб, ако те видят в тази роля, правейки точно това.

Това чувство много прилича на синдрома на самозванеца. А всички знаем, че това е доста неприятно усещане.

Наистина не искаш да правиш това

В нашия професионален живот се опитваме да се разграничаваме от работата, която смятаме за безсмислена или маловажна.

Например, ако се налага постоянно да пишеш отчети, които никой всъщност не чете, ще се противиш на това да го правиш. И въпреки, че външно изглеждаш спокоен и балансиран, то отвътре изпитваш истински конфликт и затова все още не си започнал следващия си отчет. И вероятно ще го отлагаш до последния момент.

Отлагане на работата #2: Не можеш да завършиш задачата

Когато имаме достатъчно време да завършим дадена задача, но въпреки това не го правим, основната причина за отлагане на работата почти винаги е:

Страх

Страхуваме се, че хората няма да харесат работата ни, така че си намираме начини да избегнем споделянето ѝ със света. Оказваме толкова голям натиск върху себе си да направим всичко перфектно, че мисълта всеки да може да дава оценка на труда ни изглежда плашеща.

В такава ситуация обикновено започваш работа по всяка друга задача, освен по тази, която трябва да завършиш.

Причини за отлагане на работата

Как да разбереш какви са истинските причини за отлагането?

Отлагането на работата е симптом на емоционален дискомфорт. И за да разберем какво да направим, следва да разпознаем и интерпретираме ситуацията по правилния начин.

Ето няколко полезни начина за декодиране на причините за отлагане на работата:

Ако изпитваш тревога и страх…

Обикновено е знак за перфекционизъм.

Перфекционизмът не е свързан с качеството на работата ти, а с натиска, който оказваш сам на себе си. Толкова се притесняваш какво ще помислят другите за работата ти, че не можеш да се накараш да я завършиш (или дори да я започнеш).

Преодоляването на перфекционизма е бавен процес, но ето 2 тактики, за да започнеш да тренираш как да се „отпускаш“.

  • Започни да показваш малки части от работата си на доверен колега, когато си завършил задачата си приблизително на 80%. Умишленото споделяне на незавършена ти работа ще ти позволи да тренираш получаване на обратна връзка в момент, в който си емоционално подготвен да я приемеш.
  • Опитай се да изместиш фокуса на вътрешния си монолог от „Трябва да съм перфектен в правенето на X“ към „Все още се уча как да прави X“. Прогресът е по-важен от съвършенството

Ако не виждаш смисъл (и си апатичен)…

Сигнал, че може би си в бърнаут.

Често свързваме бърнаута с работа по прекалено много задачи едновременно, но усещането, че вече просто не си струва да полагаме усилие е друг често срещан симптом.

Виж тук повече за работния стрес и бърнаута, и как да ги преодолееш.

Междувременно намирането на смисъл в работата помага много. За целта не е нужно работата ти да е ключова за спасяването на света. Смисъл има и в това просто да можеш да осигуриш прехрана на семейството си или да спестиш пари за мечтаната лятна почивка.

Ако не виждаш смисъл (и си емоционален)…

Знак, че следва да проведеш разговор с ръководителя/ екипа си.

Независимо дали проблемът е в това, че не си съгласен със стратегията на компанията или в правенето на твърде много излишни действия, време е да стартираш сам промяната, която търсиш.

Представи аргументите си защо не искаш да свършиш задачата или предложенията си за промяна на посоката, като използваш данни и факти в подкрепа на мнението ти.

Ако се чувстваш не на място…

Може би се нуждаеш от повдигане на самочувствието. Или пък е знак, че работиш в токсична работна среда.

Независимо от причината обаче, твоето отлагане на работата те подсеща да проучиш откъде и защо изпитваш усещане за неадекватност в тази ситуация. И да промениш това, което зависи от теб.

Ако задачата е твърде неясна…

Сигнал, че веднага следва да поискаш уточнения и да получиш яснота.

Това може да е невероятно изнервящо преживяване. Особено, ако ръководителят ти е силно респектиращ.

Но дори и това да е ситуацията, ще отделиш много по-малко енергия за задаване на въпроси и за търсене на уточнения, отколкото за правене на грешното нещо.

Ако задачата е прекалено обемиста…

Раздроби задачата на малки, ясни и постижими задачи.

Когато го направиш, ще ти е много по-лесно да решиш откъде точно да започнеш и с какво да стартираш.

Ако става въпрос за творческа задача…

Отлагането тук може да е знак, че се нуждаеш от повече време да намериш вдъхновение и да изградиш ясен подход към работата си.

Не се обвинявай, че не можеш да се насилиш да свършиш креативната си работа в точен ден и час. Винаги има инкубационен период, в който всичко трябва да улегне. Дай си време и пространство.

Какво да направиш?

Склонни сме, когато забележим свое поведение или емоция, веднага да го етикетираме и класифицираме. Това се случва и с отлагане на работата. Когато се уловим, че го правим, веднага се определяме като мързеливи.

По-здравословният отговор е да направим пауза и да помислим: „Защо съм толкова разтревожен от предприемането на следващата стъпка? Какво наистина ми  пречи?“

Ако можем да се справим с емоционалния си дискомфорт, стоящ в основата на отлагането, имаме шанс да се върнем в правилния път. И да се чувстваме добре в кожата си на работното си място.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!