Кога и как да откажеш предложение за работа

Решението да отхвърлиш направено ти предложение за работа може да е доста трудно, особено ако търсиш активно от известно време.

Лоши и неподходящи за теб работни места обаче има. И е желателно да ги избегнеш, когато избираш следващата си работа.

Затова ето как можеш лесно да прецениш кое предложение за работа си струва да обмислиш и кое да отхвърлиш: просто следи за наличие на една или няколко от 8-те основни причини, поради които трябва да откажеш направено ти предложение за работа.

More...

8 причини да откажеш предложение за работа

1. Лош имидж на компанията

Провери каква е репутацията на компанията, като направиш по-задълбочено проучване от това просто да разгледаш сайта ѝ. 

Най-добрите начини да направиш това са: 

 • Прецени финансовото здраве на фирмата: стабилна ли е, има ли ръст в сравнение с минали години, какъв е балансът приходи-разходи в последния ѝ финансов отчет. Финансовата информация за всяка регистрирана фирма в България е общодостъпна в Търговския регистър.
 • Запознай се с актуалните новини за компанията. Напиши в Google името ѝ и прочети всичко, което се появи на първа и втора страница.
 • Получи информация директно от бившите ѝ служители. Свържи се с тях в LinkedIn и се опитай да разбереш защо са напуснали. Ако все още нямаш профил в LinkedIn, направи си, следвайки нашите инструкции тук.
 • Прегледай отзивите за работодателя в БГ Работодател или Glassdoor (ако компанията, в която кандидатстваш за работа, е международна).

2. Неприемлива корпоративна култура

Ценностен конфликт

Ако твоите лични ценности са в противоречие с мисията или практиките на компанията, тогава няма смисъл изобщо да започваш работа там (например, мениджърския стил е силно авторитарен, докато ти си най-ефективен в партньорска среда). 

Човек не променя ценностната си система! Ще влезеш във вътрешен конфликт със себе си, ако работиш в компания, в която се случват неща, с които категорично не си съгласен на ценностно ниво. Резултатът ще е стрес, който може сериозно да ти навреди.

Корпоративната култура не ти допада

Каква е атмосферата, когато си бил там на интервю? Тягостна и мрачна, динамична и енергична, или пък приятелска и позитивна?

Как изглеждаха служителите по коридорите? Забързани и намръщени или усмихнати и спокойни? 

Как реагираха на твоето присъствие? Не ти обърнаха внимание, поздравиха те с усмивка или пък те гледаха намръщено?

На всички тези въпроси можеш да си отговориш само след едно посещение. И да прецениш дали ще ти допадне да си там в по-голямата част от съзнателния ти живот през следващите години.

3. Липса на възможности за професионално развитие

Всяко работно място, което заемаш, трябва да надгражда автобиографията ти. И то не само по отношение на наименованието на позицията. Дори и да става въпрос за същата позиция в друга компания, трябва да виждаш възможност за развитие.

Направи списък на всички твои умения и обърни внимание на тези, върху които все още трябва да работиш. След това се запитай: Това работно място ще ти позволи ли да работиш върху усъвършенстването им?

Ако няма да имаш възможност за усъвършенстване или придобиване на нови знания и умения чрез работа по нови проекти и поемане на нови отговорности, то това би било разумна причина да откажеш направеното ти предложение за работа.

Не губи времето си на работно място, което не води до личното и професионалното ти развитие. 

4. Непрофесионална комуникация по време на подбора

Начинът, по който се отнасят с теб от първия ден на подбора за свободната позиция, е показателен как ще бъдеш третиран и като служител.

Процес по подбор, който включва внимателна и професионална комуникация, както и срещи с интересни и щастливи служители е това, което следва да видиш. 

Ако обаче процесът по подбор се проточва с месеци, не държат на поетите от тях самите ангажименти, потенциалните колеги, които си срещнал, са неприятни и груби с теб, или пък комуникацията с компанията, в която кандидатстваш, е просто неуважителна и непрофесионална, ще имаш проблем и в бъдеще.

5. Проблем с работните задължения

Неясни работни задължения

Ако на интервюто за работа работодателят не може да обясни ясно, точно и кратко какво точно се изисква от теб, то е много вероятно изискванията към теб, когато станеш служител, да са също толкова неясни, объркващи и противоречиви.

Липса на въвеждащо обучение

От това, което чуваш по време на интервюто за работа, изглежда, че няма никакъв ред и процедура за формално или дори неформално първоначално обучение. Вместо това явно работата ти ще включва изключително натоварен период на самообучение.

Обмисли внимателно дали си ОК с това. Ако позицията предполага да въведеш нов начин на работа, може би си струва да приемеш предложението за работа. Но ако задълженията ти ще са рутинни, това би било рецепта за сигурен неуспех.

Работните задължения се различават от обявените

Опитай да получиш потвърждение по време на интервюто за работа, че задълженията ти ще са същите като тези, посочени в обявата, по която си кандидатствал, за да избегнеш всякакви недоразумения впоследствие.

Понякога в процеса на подбор работодателите променят или пък си изясняват напълно бъдещите ти задължения. А добавените нови отговорности може изобщо да не са това, което търсиш. 

Тествай дали има промяна с въпроси като: Какви са ежедневните отговорности на тази позиция? и Какво прави най-успешният служител на тази позиция за компанията?

6. Неудовлетворяващо заплащане

Ако предложената ти заплата е под минимума, който очакваш, това е проблем. Желателно е да не приемаш предложение за заемане на позиция с по-ниско заплащане от това, с което си свикнал и си се чувствал сравнително комфортно.

Дори и възнаграждението да е по-високо от досегашното ти, ако смяташ, че можеш да получиш значително повече за твоите умения и опит, не се страхувай да отхвърлиш предложението за работа. 

7. Пряк ръководител, с който няма да си паснеш

Твоят бъдещ пряк ръководител играе важна роля за успеха ти на новото работно място. 

Тук всичко е въпрос на усещане. Когато за пръв път се срещнеш с него, ще добиеш представа за него като личност, стилът и подходът му, както и за мениджърските му умения.

Ако не си допадате и подозираш, че няма да можете да изградите здрави и позитивни отношения с него, откажи предложението за работа.

8. Лоши условия на труд

Допълнителните придобивки не те устройват

Понякога допълнителните придобивки може да са толкова важни, колкото и заплатата.

По време на процеса на подбор поискай информация за броя на дните платен годишен отпуск, предлага ли компанията допълнително здравно осигуряване за теб и семейството ти, има ли корпоративни карти за спорт и отстъпки за служителите, и т.н.

Балансът работа - личен живот не е здравословен за теб

Ако новата работа ще изисква да работиш извънредно, за да докажеш себе си и да впечатлиш ръководството, обмисли внимателно доколко тя ще е съвместима със здравето ти, както и с етапът от живота ти, в който се намираш в момента.

Може би имаш малки деца, които изискват ежедневното ти внимание, семейството ти се нуждае от теб или пък имаш важни ангажименти, които изискват присъствието ти. Все основателни причини да кажеш НЕ на направеното ти предложение за работа.

Пътуването до и от работа е трудно и продължително

Пътуването ти до и от работа не трябва да бъде най-изтощителната част от деня ти.
Ако е така, ще пристигаш на работата с разбити нерви и ще се прибираш в лошо настроение.

Тествай маршрута предварително точно по това време на деня, в което ще пътуваш и ако приемеш предложението за работа. И прецени готов ли си да правиш това всеки ден.

Как да откажеш предложение за работа?

Независимо от причината, поради която решиш да отхвърлиш предложение за работа, направи го по най-добрия за теб начин. 

 • Уведоми работодателя веднага щом решиш, така че да не чака ненужно дълго отговора ти.
 • Говори директно със служителя, който ти е направил предложението за работа. Бъди кратък, учтив и делови: Трябваше ми време да помисля, защото изглеждате като чудесно място за работа и искам да знаете колко много оценявам времето, което ми отделихте, и предоставената ми възможност. Но след като обмислих внимателно Вашето предложение, реших да продължа търсенето си другаде.
 • Посочи, че оставаш отворен за други евентуални възможности за съвместна работа, когато обстоятелствата може да са се променили, и ще се радваш да се чуете отново.

За финал

Причините да отхвърлиш предложение за работа са няколко. Това, което трябва да направиш, е простичко:

 • Отдели време, за да прецениш дали работата, която ти е била предложена, е подходящата за теб.
 • Прецени заплатата, допълнителните придобивки и компанията като цяло.
 • Задавай въпроси, ако имаш такива.
 • Ако трябва да помислиш, поискай допълнително време, за да решиш.
 • Прегледай плюсовете и минусите. Все пак, ако се налага да започнеш работа веднага, има смисъл да приемеш позицията, дори и да не е твоя първи избор.
 • Довери се на интуицията си. Ако тя ти казва да не приемаш точно това предложение за работа, отхвърли го и изчакай.

Перфектната работа за друг може да е пълен кошмар за теб. Така че вземи решението си сам, съобразявайки се изцяло с твоите ценности, конкретната ситуация и желанието ти за професионално развитие.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!