Отговор на въпрос на интервю за работа: 3 формули

0  КОМЕНТАР/И

Колкото и да се подготвяш за предстоящото ти интервю, никога не можеш да предвидиш точно какви въпроси ще ти бъдат зададени. Те могат да са най-разнообразни - от "Разкажете ми повече за вас." до "Колко тенис топки се побират в един самолет?", например. Как тогава да дадеш правилен отговор на въпрос на интервю за работа?

Кандидатите за работа, които не се представят добре, обикновено не се справят с отговорите на обичайните, най-често задавани въпроси. И тъй като по време на самото интервю нямаш достатъчно време, за да събереш мислите си и да дадеш най-добрия отговор, е важно да имаш рамка, която лесно да можеш да ползваш при отговор на независимо какъв въпрос.

Представяме ти 3 формули, които лесно можеш да приложиш при отговор на въпрос, зададен ти по време на интервю за работа.

More...


3 формули за формиране на правилен отговор на въпрос на интервю за работа

3 формули за формиране на правилен отговор на въпрос на интервю за работа

Формула 1: S.T.A.R.

Ако по време на интервю за работа са ти задали въпрос, който започва с "Разкажете ми за ситуация, в която ...", то вероятно си взел участие в поведенческо интервю. Това е вид интервю за работа, което дава възможност на кандидата да изрази своите умения и опит чрез описание как се държи на работното място.

S.T.A.R. е чудесна формула за отговор на въпроси, задавани на поведенческо интервю. Смисълът на формулата е да ти даде бърза и ефективна рамка за предаване на твоя опит и начините, по които решаваш проблеми и изпълняваш задачи на работното си място.

Ето как да я ползваш:

S - Ситуация (Situation)

В началото на отговора си следва да представиш ситуацията, контекста. Бъди конкретен, като същевременно се постараеш отговора ти да е кратък.

Примери:

Преди около година аз и моят екип бяхме поканени да презентираме новия ни продукт на браншова конференция.


Срещах се с дългогодишен клиент на фирмата, който беше изразил желанието си да спре да работи с нас и да се насочи към наш конкурент.


В предишната ми фирма се случи изтичане на информация на данните на клиентите ни.

T - Задача (Task)

Във втората част на формулата опиши твоята задача, твоята роля в ситуацията.

В продължение на предишните примери:

Когато разбрахме, че файлът с презентацията ни е повреден, бях натоварен със задачата да подготвя на място алтернативна презентация.


Моят мениджър ме помоли да се срещна с клиента и да се опитам да го задържа.


Като акаунт мениджър се почувствах отговорен за нанесените щети на клиентите ни. Затова се заех лично със задачата да ги информирам за проблема и какви мерки сме предприели за разрешаването му.

A - Действие (Action)

Тук целта ти е да споделиш какви действия си предприел, за да разрешиш проблема или да поемеш контрола над ситуацията.

Това е и твоят шанс да демонстрираш инициативността си и уменията си за решаване на проблеми.

Например, продължавайки досегашните 3 примера:

Свързах се с нашите продуктови мениджъри, които ми предоставиха бета версия на новия ни софтуерен продукт. Прегледах я и подготвих няколко ключови точки, за да може изпълнителния ни директор да представи ясно различните аспекти на продукта, докато го демонстрира.


Снабдих се с всички досегашни поръчки на този клиент, както и с данни за оборота му към нас. Разпечатах си дори кореспонденцията му с наши представители, в която той споделя, че нашата услуга е отговорила на неговите нужди и обслужването ни е надминало очакванията му.


Свързах се лично с всеки клиент от портфолиото ми, за да му кажа, че част от информацията за него в нашата база данни е компрометирана. Споделих с всеки от тях и конкретните стъпки, които предприемаме не само за създаване на по-голяма сигурност в бъдеще, но и за идентифициране на извършителите на нарушението.

R - Резултат (Result)

И за финал на отговора ти следва да покажеш, че си ориентиран към резултатите и че изборите, които правиш на работното си място, са ефективни.

Сподели накратко какви конкретни резултати си постигнал след извършване на задачата ти. Тук имаш и уникалната възможност да ги поставиш в контекста на кариерното си развитие.

Например:

Изпълнителният ни директор успя да представи въздействаща презентация, която звучеше доста по-ангажиращо от първоначалната ни идея. И тъй като демонстрира и работеща версия на софтуера, подписахме и няколко договора с клиенти още същия ден и се превърнахме във водеща новина в технологичния свят. Което в крайна сметка доведе до това, че този софтуер се превърна в най-продавания ни продукт.


След като имах възможността да покажа на нашия клиент, че сме силно ангажирани да запазим техния бизнес и че имаме разбирането и способността да предвидим неговите нужди, той реши да остане с нас. Продължих да поддържам тесни взаимоотношения с него и той дори ни препоръча на няколко други компании. 


Много клиенти бяха разбираемо разстроени, че информацията им е компрометирана. Въпреки това повечето изразиха благодарност, че се свързвам лично с тях, след като обичайната практика е просто да се изпраща масов имейл. Именно заради личния ми подход успях да задържа около 90% от клиентите си – процент, по-висок от всеки друг акаунт мениджър за това тримесечие. 

Нека обобщим тази формула накратко, за да добиеш представа колко е проста и лесна за прилагане:

  • (S) Ситуация: Каква е ситуацията, проблема?
  • (T) Задача: Каква беше твоята роля, твоята задача?
  • (A) Действие: Какво направи, за се справиш с проблема или да подобриш ситуацията? 
  • (R) Резултат: Какви бяха резултатите от твоите действия?

S.T.A.R. работи чудесно, ако искаш да дадеш отговор на въпрос на интервю за работния ти опит или за проблеми, с които си се сблъсквал или преодолял на работното си място.

Формула 2: История-Умение-Цел

Тази формула ще ти помогне да отговориш впечатляващо на по-общите въпроси, като например "Разкажете ми за себе си?" или "Опишете Вашия трудов опит до момента".

Ето как да я ползваш, отговаряйки на подобни въпроси:

Сподели история

На интервю за работа се конкурираш с много кандидати със сходни на твоите умения и опит. И интервюиращите често чуват едни и същи отговори - просто изброяване на професионални постижения и умения.

Вместо да изброяваш отново това, което вече е в автобиографията ти, разграничи се от останалите и разкажи емоционално въздействаща история.

Целта ти е да свържеш работата, за която си на интервю, не само с предишния си опит, но и с теб самия – с твоите желания и ценности. Така ще споделиш с интервюиращите, че не просто търсиш работа, а позиция, която наистина ти харесва и към която се стремиш кариерно.

Не забравяй: Причината да стигнеш до интервю за работа е автобиографията ти. Интервюиращите вече са се запознали със съдържанието ѝ. Не повтаряй дословно написаното в нея - кажи го по нов, въздействащ и запомнящ се начин. 

При отговор на въпрос на интервю за работа, споделянето на история, която демонстрира страстта ти за конкретната работа, ще ти даде предимство. Разкажи накратко за твое преживяване, свързано с избрания от теб кариерен път.

Ето пример, който идеално се вписва в тази част от формулата:

Първото ми работно място, още като студент, беше стажант в стартираща технологична компания. Спомням си, една вечер преди важен краен срок, всички останахме до късно, за да завършим работата си. Изпълнителният директор пристигна в офиса в 21:00 часа, носейки пица за всички. Тъй като бях единствения стажант в компанията и бях отскоро там, се опитах да не се набивам на очи и затова през повечето време стоях в дъното на стаята. Забелязвайки, че не ям, Изпълнителният директор ми донесе парче пица, и ми каза: „Присъедини се към празненството, вече си част от семейството.“ Тогава реших, че искам да продължа да работя за малки, стартиращи бизнеси и да усещам постоянно тази сплотеност и това усещане за споделена цел.

Подчертай ключово умение

Ако си бил ефективен в разказването на историята си, най-вероятно вече си привлякъл вниманието на интервюиращите. Време е за тежката артилерия. Сподели твоите подходящи за позицията умения. Или още по-добре - подчертай най-ключовото за работодателя твое умение, онова, от което компанията се нуждае истински.

За да установиш кое е то, следва да си проучил предварително работодателя. Разгледай в детайли и обявата за работа (отново), за да я анализираш и да установиш кое е най-ключовото умение за ролята. Познавайки компанията и изискванията ѝ относително добре, ще знаеш как да отговориш на техните нужди.

И още нещо, което трябва да имаш предвид тук – в идеалния вариант на отговора ти следва да споделиш ключовото си умение под формата на комплимент, който някой друг ти е направил. Например:

Продължавайки историята си от първата част на формулата:

Вместо да казваш: „Освен това, притежавам и изискваните от вас аналитични умения“, по-добре би било да кажеш: „След това, по време на последващия ми трудов стаж, развих уменията си за анализ. Моят пряк ръководител ми е казвал неколкократно, че съм много добър в анализа на данни и бих се радвал да продължа да използвам това мое умение и на следващото си работно място“.

Заяви целта си

И така, вече си ангажирал емоционално интервюиращите с лична история и си споделил, че притежаваш точно това умение, което те търсят у кандидатите за позицията. Време е да свържеш компанията и работата, за която кандидатстваш, с твоите кариерни цели.

И след като вече си на интервю за работа, то е явно, че целта ти е да получиш точно тази позиция. Сподели защо искаш точно тази работа в тази компания. 

Завърши историята си с ясно заявяване на целта ти:

Позицията, която предлага Вашата компания, отговаря изцяло на това, което търся като следваща стъпка в моето кариерно и професионално развитие – работа, за която притежавам изискваните умения и квалификации, в компания, чиито ценности съвпадат с моите, и работно място, на което смятам, че ще бъда ефективен и доволен.

От отговора ти следва да стане ясно, че не просто търсиш работа, а искаш точно тази конкретна позиция, за която именно ти си изключително подходящ.

Формула 3: K.I.S.S.

Тази формула е често ползвана и вероятно вече си я чувал. Ето я:

Keep
It
Simple
Stupid 

Което, в най-общи линии, означава да бъдеш ясен, кратък и да се изразяваш възможно най-достъпно и простичко.

Случвало ли ти се е докато говориш да усетиш, че вече не помниш какво си искал да кажеш и дори не си спомняш въпроса? Понякога толкова напористо се опитваме да предадем дадена идея, че изпускаме нишката и смисъла на това, което сме искали да кажем.

Точно това следва да не се случва по време на интервю за работа. Не прави добро впечатление, да започнеш да отговаряш на важен въпрос и вместо да дадеш кратък, въздействащ отговор, да се отвлечеш в говорене по друга тема.

Затова следва винаги да помниш K.I.S.S. – говори простичко, отговаряй ясно на въпроса и всичко ще е наред.

Ако не знаеш как да отговориш на даден въпрос, не се страхувай да направиш пауза. Поеми си въздух, помисли за момент и сподели мислите си по начин, който е възможно най-простичък и ясен.  

Понякога, при отговор на въпрос на интервю за работа, си мислим, че предаването на мислите ни с много сложни думи и термини ни представя като истински професионалисти. Това може би е вярно единствено при изнасяне на лекция на научна конференция. Във всички други ситуации краткостта и яснотата подчертават най-добре нашата интелигентност.


Малко са нещата в живота ни на възрастни хора, които могат да ни накарат да се притесняваме така, както участието ни в интервю за работа.

Когато даваш отговор на въпрос на интервю, опитай се да използваш някоя от горните 3 формули. Ще откриеш, че те ти помагат да даваш напълно естествени и смислени отговори.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!