Организиране на процеса по търсене на работа

Когато търсиш нова работа, обикновено кандидатстваш по много и различни обяви едновременно. Многото кандидатури обаче означават и различни версии на автобиографията ти, различни мотивационни писма и придружаващи имейли, и различни срокове за проследяване. При толкова много информация е лесно човек да загуби представа къде е кандидатствал, с кое CV и какъв е резултата. Затова правилното организиране на процеса по търсене на работа е от изключителна важност.

За да ти помогнем да избегнеш обичайните грешки при хаотично търсене на работа, събрахме няколко съвета, които да ти помогнат да останеш възможно най-организиран, докато търсиш новата си работа.

More...

Създай график с всички дейности по търсене на работа

За да постигнеш кариерните си цели, трябва да започнеш да работиш за постигането им. А за да направиш това, следва да отделиш време за всички дейности, свързани с търсенето ти на нова работа, и след това и да се захванеш с изпълнението им.

1. Отдели време за всички дейности, свързани с търсене на нова работа

Дейностите, свързани с търсенето на нова работа, отнемат доста време и енергия. Затова тяхното предварително организиране ще ти помогне да останеш фокусиран върху целите си и ефективно да се приближаваш към желания от теб резултат.

Определи конкретно време от деня или от седмицата, което ще посветиш изцяло на процеса по търсене на работа. Опитай се то да е поне 1 час след работа или няколко часа през уикенда.

2. Създай график за изпълнението им

Създай график, заложи в него всички задачи, свързани с намирането ти на нова работа, и им постави крайни срокове.

Например, определи няколко часа за създаване или допълване на LinkedIn профила ти, посвети няколко часа за обновяване на автобиографията ти, няколко часа на седмица за търсене на подходящи позиции, и т.н. 

3. Спазвай сроковете, които си заложил в графика

Най-важната част от правилното организиране на процеса по търсене на нова работа, е да се придържаш към изготвения от теб график.

Изготвянето на CV или изпращане на имейли с кандидатурата ти за работа вероятно не са едни от най-вълнуващите дейности за теб. Затова е и доста лесно да се отклониш от плана си. Ако го направиш обаче, ще забавиш процеса и ще затънеш в хаос. Придържай се стриктно към графика си!

Проследявай резултата от всяко твое кандидатстване

Ето тук нещата могат лесно да да се объркат.

Кандидатстването за няколко свободни позиции едновременно предполага извършване на много и различни дейности. Затова е много важно във всеки един момент да можеш да проследяваш всички подробности за всяко твое кандидатстване.

Има няколко лесни начина за това.

6 начина за организиране на процеса по търсене на работа и проследяване на резултатите

1. Създай таблица в Excel или Word

Това е прост и ефективен начин за организиране и проследяване на твоите кандидатствания за работа. Ето и основната информация, която следва да включиш в таблицата си:

  • Информация за компанията – наименование, местоположение, бранш, и т.н.
  • Позиция – наименование на позицията, заплащане, задължения, и т.н.
  • Кандидатстване – къде си видял обявата, какви документи си изпратил, дата на публикуване на обявата, дата на кандидатстване, и т.н.
  • Контакти - имена и координати за контакт на служителят, с който комуникираш във връзка с кандидатурата си за работа
  • Интервюта – дата, час и резултат от всяко насрочено интервю
  • Статус – резултат от кандидатстването ти: получен отказ, получено предложение за работа, покана за второ интервю, и т.н.
  • Ниво на интерес – доколко ти харесва позицията в сравнение с останалите, за които си кандидатствал
Бланка "Проследяващ файл"

За да те улесним, създадохме таблица за проследяване на кандидатстванията ти. Абонирай се за седмичните ни имейли и изтегли файла от страниците с ресурси, достъпни само за абонатите ни.

2. Използвай Google Таблици и Календар

Ако пък предпочиташ онлайн средата и имаш Gmail профил, използвай Google Диск. С негова помощ можеш да създаваш, запазваш и изтегляш таблици и други документи, като например CV и мотивационни писма. Можеш също така да свържеш профила си с Google Календар, за да синхронизираш задачите си с важни за процеса по търсене на нова работа.

3. Използвай профилите си в кариерните сайтове

Този метод за организиране на кандидатстванията ти е удачен, само ако ползваш 1 или максимум 2 сайта за търсене на работа. Кариерните сайтове като Jobs.bg и LinkedIn предлагат възможност за проследяване на кандидатстванията ти през платформата им. Всичко, което трябва да направиш е да влезеш в профила си. Там ще намериш необходимата ти информация. 

4. Използвай приложения за мобилен телефон

Ако прекарваш повече време в телефона си, отколкото пред компютъра, то използването на мобилни приложения за организиране на кандидатстванията ти е подходящия метод за теб. Ето някои от най-ползваните:

5. Използвай функциите на смартфона си

Можеш да използваш директно и функциите на смартфона си. Води си бележки и записвай важна информация за процеса по търсене на работа, Използвай и алармата, известяванията и календара, за да не пропуснеш краен срок, предстоящо интервю за работа, или друга важна дата.

6. Използвай бележник

Ако пък предпочиташ „старомодното“ писане на ръка, използвай бележник, предназначен само за търсенето ти на нова работа. В него, освен важна информация за организиране и проследяване на кандидатстванията ти, можеш да нахвърляш чернова на мотивационно писмо, да си водиш бележки по време на интервю, и да си записваш всичко, свързано с процеса по търсене на работа.

Минимизирай кандидатстванията си

Търсейки нова работа, можеш да се изкушиш да започнеш безцелно да кандидатстваш за всяка свободна позиция, която откриеш. Имай предвид обаче, че така не увеличаваш шансовете си, а просто губиш ценно време и енергия.

За да избегнеш това, намали кандидатстванията си, като ги ограничиш само до тези свободни работни места, които наистина отговарят на твоите кариерни цели и на уменията, които притежаваш. Това са възможностите, които ще ти помогнат да стигнеш възможно най-бързо и лесно там, където искаш да бъдеш след време.

За финал

Има толкова много неща, които трябва да следиш, когато търсиш нова работа, че лесно можеш да се объркаш.

Следвай нашите съвети за организиране на процеса по търсене на работа, за да си фокусиран и максимално ефективен.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!