Какъв е оптималния брой работни часове, за да сме продуктивни и щастливи?

0  КОМЕНТАР/И

Замислял ли си се какъв следва да е оптималния брой работни часове на ден, за да си продуктивен и да се чувстваш добре?

Може би си от хората, които се гордеят със 60-часовата си работна седмица и смятат, че само ако работиш постоянно, можеш да постигнеш успех? Или пък си в другата крайност, преследвайки мечтата на много хора за 4-часов работен ден.

Каквото и да предпочиташ, имай предвид следното: вече има доказателства, че многото работни часове не означават непременно по-висока производителност. Изследвания показват, че производителността ни спада рязко след 50-тия работен час. Освен това, ако не ползваш поне един пълен почивен ден седмично, това ще доведе до по-ниска ефективност на работното ти място.

Напрегнатият ни начин на живот доведе до това, че 48 процента от работещите чувстват, че времето не им стига, а 52 процента изпитват значителен стрес като резултат от постоянната работа и извънредния труд, който полагат. Това вероятно е и причината четиричасовият работен ден да е толкова примамлива мечта, дори и да не е напълно осъществима за много от нас.

И така, колко часа на ден и на седмица е най-оптимално да работим, за да запазим продуктивността си и да се чувстваме добре?

Оптимален брой работни часове на ден

Експертът по управление на времето Laura Vanderkam е провела проучване, за да определи как броят на работните ни часове влияе върху представата ни за това колко време си мислим, че имаме.

900 души са участвали в проучването, като средно са работили по 8,3 часа на ден. И резултатите показват, че има само един час разлика между хората, които се чувстват така, сякаш имат много време, и тези, които се чувстват притиснати от времето. Тези, които се чувстват че имат много малко време и то постоянно не им стига, работят средно 8,6 часа на ден. Докато тези, които чувстват, че имат достатъчно време за всичко, работят само с един час по-малко - 7,6 часа на ден.

Така че, за да избегнеш тягостното усещане, че времето постоянно не ти стига, се стреми към 7,6-часов работен ден. Това се равнява на 38-часова работна седмица.

Връзката между броя работни часове и щастието

38-часовата работна седмица се приближава до броя на обичайните работни часове в Дания – държава, която е постоянно в класациите за най-щастливите страни в света. (Дания попада сред 3-те най-щастливи държави в Доклада за щастието през последните 8 години)

Хората в Дания работят усърдно, но рядко повече от 37 часа седмично, и често напускайки работното си място в 16:00 часа. Други скандинавски страни също се радват на подобен добър баланс между личен живот и работа.

Експертът по щастие Dan Buettner прави преглед на проучвания, проведени с над 20 милиона души по света чрез Индекса на благосъстоянието. Той е провел и редица изследвания на място в най-щастливите страни в света. Препоръката му: При възможност, опитай се да работиш на непълно работно време, около 30–35 часа седмично, за да си щастлив.

Buettner също препоръчва да се ползват шест седмици платен годишен отпуск годишно - оптималното количество отсъствие от работното ни място, за да се чувстваме щастливи. Разбира се, ако това е невъзможно, просто следва да използваме целия си годишен отпуск пълноценно.

Може би 30 работни часа на седмица и шест седмици годишен отпуск не са постижими за теб? Няма проблем. Ако искаш да постигнеш перфектната комбинация от производителност на работното място, щастие и усещане, че разполагаш с достатъчно време, придържай се към по-реалистичната цел – работи малко под 40 часа седмично.

Спестяването дори на час или два от стандартната 40-часова работна седмица може да има огромни ползи за теб на работното ти място и в личния ти живот.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!