Кандидатстване за няколко позиции в една компания

Ако искате да кандидатствате за няколко позиции в една компания, има няколко неща, които трябва да знаете:

  • Кога е добре (и не е добре) да кандидатствате за повече от една свободна позиция в една и съща компания
  • Потенциални ползи и недостатъци от кандидатстване за множество позиции в една фирма
  • Грешки, които трябва да избягвате, ако кандидатствате за няколко позиции в дадена компания

Вижте как да го направите правилно в тази статия.

Кандидатстване за няколко позиции в една компания - добра или лоша стратегия?

Не е непременно във ваш минус да кандидатствате за няколко позиции в една и съща компания.

Добрите работодатели искат да наемат можещи хора на най-подходящата за тях (и в последствие – и за фирмата) позиция.


Така че, ако видите 2 свободни работни места в една и съща компания, които смятате, че са подходящи за вашия опит и умения, то тогава може да е добра стратегия да кандидатствате и за двете.

Понякога, при кандидатстване дори само за една позиция в дадена компания, може да ви се случи ЧР специалистът да ви каже: Знаете ли какво, мисля, че има малко по-различна свободна позиция, която може би е по-подходяща за Вас. Така че не е непременно лоша стратегия да обмисляте кандидатстване по няколко обяви за работа при един и същ работодател.

Има обаче правилен и грешен начин да го направите, и няколко ключови грешки, които да избягвате, ако искате да ви наемат.

Как да кандидатствате по повече от една обява в една компания?

Въпреки че понякога е ОК да кандидатствате за повече от една работна позиция в дадена компания, трябва да подходите разумно. Ето 2 ключови насоки:

  • Като правило, кандидатствайте за 2 или най-много 3 свободни работни места в една фирма. И то за тези, които наистина са подходящи за вас. Внимателно прегледайте изискванията и задълженията, посочени във всяка обява за работа, и кандидатствайте само по тези, които наистина отговарят на вашите умения и кариерни цели.
  • Ако ще изпращате няколко кандидатури до една и съща компания, опитайте се да направите всяка от тях уникална. Персонализирайте автобиографията си, така че да е леко различна за различните позиции. Ако те обаче да подобни, то тогава просто наблегнете на персонализирано за всяка работна роля мотивационно писмо или текст на имейл, с който изпращате CV-то си.

Как да обясните защо кандидатствате за няколко позиции в една компания?

Очаквайте още по време на първото интервю, специалистът по подбор да спомене многобройните ви кандидатури за работа. Ето какво можете да кажете:

Кандидатствах за две различни свободни позиции, защото и двете ми изглеждат подходящи, а Вашата компания е една от фирмите, ползваща се с добро име в бранша. Не исках да пропусна възможността да работя тук и се радвам, че повдигате въпроса. Ще се радвам да чуя Вашето мнение и за двете позиции, за да мога да преценя коя наистина е по-подходящата.

Интервюиращите би трябвало да могат да ви помогнат да решите коя да изберете.

Ключът към успеха, когато кандидатствате за няколко позиции в една и съща компания, е да комуникирате открито и ясно, че го правите и защо го правите.

Изпращането на кандидатура по множество обяви в една компания не винаги работи

Кандидатствайте за повече от една свободна позиция в дадена компания, само ако прецените, че всички са наистина много подходящи за вас.

В противен случай, кандидатстването ви за всички обявени свободни позиции, просто защото търсите активно работа, няма непременно да повиши шансовете ви за успех. Дори напротив. Работодателят може да приеме, че сте неангажиран и дори не сте се запознал с обявите за работа и просто кандидатствате с надеждата някъде да се получи.

Ако случаят е такъв, тогава е по-добре да кандидатствате само по една обява за работа - тази, на която отговаряте на повечето или всички изисквания за заемане на позицията.

Поискайте повече информация и препоръки

Прегледайте професионалната си мрежа в LinkedIn, за да видите дали в контактите ви има хора, работещи в компанията, която ви интересува.

Ако откриете такъв професионалист, помолете го да ви представи на отговарящия за подбора като търсещ работа. Това почти винаги е най-бързият начин да бъдете поканени на интервю за работа и да обсъдите коя от всички свободни позиции е най-подходяща за вас.

Ако пък откриете ЧР специалиста, отговарящ за подбора, в LinkedIn, помолете го да сподели повече детайли за всички позиции в компанията, които ви интересуват.

Ето как да се свържете с някого в LinkedIn относно свободна работна позиция.

За финал

Ако видите повече няколко позиции в една компания и смятате, че сте подходящия кандидат за всяка от тях, то тогава кандидатствайте смело. Винаги обаче се ограничавайте до 2, максимум 3 позиции.

Прегледайте внимателно обявите за работа и помислете дали всички позиции наистина са подходящи за вас.
Ако само една от тях е очевидно най-подходящата за вашите умения и опит, то тогава кандидатствайте само за нея.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!