5 новогодишни цели за стимулиране на кариерното ти развитие

0  КОМЕНТАР/И

Всеки от нас си е поставял големи новогодишни цели: да започнем да спортуваме, да отслабнем, да спрем да пушим още от 1-ви януари, да променим коренно живота си… Само за да установим, че е доста трудно да се направи такава промяна от днес за утре. И, естествено, да се откажем от постигането ѝ.

Затова тази година те предизвикваме да се фокусираш върху няколко полезни и напълно постижими цели, които да подпомогнат кариерното ти развитие.

Психолозите казват, че придържането към новогодишните ни решения зависи от нашите способности, от появилите се възможности и от мотивацията ни да постигнем целите си. Имайки предвид тези фактори, е разбираемо че 80% от хората не спазват новогодишните си решения и се провалят в рамките на първите 30 дни на новата година.

Представяме ти нашите 5 предложения за новогодишни цели, които са простички, смислени и напълно постижими. И освен това ще са ти полезни.

More...

5 новогодишни цели за стимулиране на кариерното ти развитие

ЦЕЛ 1

Научи нещо ново без никакво практическо приложение в живота ти

Steve Jobs изучавал калиграфия и се възхищавал на красотата и артистичността на техниката. В речта си в Stanford през 2005 г. той споделя, че изучавайки това умение не е било най-прагматичното нещо, което е можел да направи с времето си. Но пък за сметка на това, по-късно техниката е повлияла върху решението му за простота в дизайна на продуктите Apple.

Последвай примера му.

Мечтал ли си да правиш нещо, нямащо нищо общо с професията ти? Например, да правиш сам ароматни свещи? Или пък да научиш основите на графичния дизайн?

Постави си за цел да изкараш курс или да намериш ментор, който да ти помогне да усвоиш именно това нещо, което винаги си искал да можеш да правиш.

Не се притеснявай, че няма да има никакво практическо приложение в живота ти, и просто се забавлявай. Не знаеш кога може да ти потрябва в бъдеще.

ЦЕЛ 2

Подари си преживяване, което ще те изкара от зоната ти на комфорт

Например, ако се надяваш да се издигнеш йерархично в твоята организация или да напреднеш кариерно, подари си едно преживяване тази година, което ще ти помогне да направиш точно това.

Това може да е доброволно участие в организирането на браншова конференция, която в крайна сметка ще предостави на твоята компания възможност за промотирането ѝ. И по този начин ще те постави на първа линия за повишение.

Дори и това не е крайният резултат, вероятно ще се запознаеш с нови хора. А това може да ти предложи напълно неочаквано нови възможности в бъдеще.

Никога не знаеш каква врата може да ти отвори именно това ново и нетипично за теб преживяване.

ЦЕЛ 3

Усвои ново техническо умение

Избери едно техническо умение, което искаш да усвоиш, и разбери как да го направиш.

Да вземем за пример програмирането. Като едно от най-търсените умения днес, изучаването на основите му едва ли може да навреди. Виж Lynda.com и Codecademy за повече информация.

Ако пък искаш да усвоиш Photoshop (друго доста търсено умение в момента), прегледай SkillShare или CreativeLive.

Опциите за научаване на техническо умение са почти безкрайни (а и доста евтини), така че нямаш извинение да не го направиш.

ЦЕЛ 4

Прочети 3 книги, които ще подпомогнат постигането на кариерните ти цели

Нямаш време за книги? Обещаваме, че тази цел няма да попречи на работния ти процес.

Тази година опитай да прочетеш по 1 книга на всеки 4 месеца. Този период е достатъчен, за да намериш и време, и мотивация за четене.

Избери само 3 книги, които ще помогнат на кариерното ти развитие - бизнес литература, биография на известен човек или дори роман. Просто избери книги, които ще те накарат да мислиш и които ще те вдъхновят да продължиш по пътя, който си избрал.

ЦЕЛ 5

Планирай 1 цял уикенд без телефон, телевизия и интернет

Всекидневно разчитаме на технологиите. Те управляват живота ни по много и различни начини. Постоянно проверяваме имейла си, четем важни статии, споделяме какво мислим в социалните мрежи, разглеждаме новостите в LinkedIn…

Ако обаче не прекъсваме от време на време това постоянно наше онлайн присъствие, то има голяма вероятност да изпаднем в бърнаут.

Ако и ти живееш по този начин – нон-стоп рефрешваш фийдове на няколко социални мрежи на телефона ти, докато си почиваш, а когато работиш, отново си онлайн и на разположение, то имаме предизвикателство за теб.

Планирай откъсване от всички електронни устройства за 1 уикенд тази година. Само за 48 часа за цялата година! Обещаваме, че това ще те презареди с нова енергия и ще ти помогне да погледнеш на собствената си кариера по нов начин.

Не е нужно да си поставяш грандиозни новогодишни цели. Имаш нужда само от една, но наистина добра, която да има позитивно въздействие върху живота и настроението ти.

Избери си най-подходящата за теб от нашите 5 предложения, остани вдъхновен и започни 2022-ра по най-добрия възможен начин за теб.

Имаш нужда от кариерна подкрепа? Ето няколко начина, по които можем да ти бъдем полезни:

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа за период от 30 дни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!