Интервю за работа в един нов свят: нови въпроси и отговорите им

Търсенето на нова работа се промени, след като COVID-19 зае централно място в живота ни, добавяйки нов аспект, който трябва да бъде обсъден с потенциалните работодатели. Това автоматично добави и нови въпроси по време на интервюто за работа.

Вече не можеш да разчиташ само на подготовката си за отговор на обичайните въпроси. Подготви се и за тези, следствие на новия свят, в който вече живеем.

Ето кои са те.

More...

Какво е новото в интервюто за работа?

По време на интервюто си за работа очаквай фокусиране върху три нови области:

Отговорите ти на свързаните с тези теми въпроси следва да демонстрират знанието ти за променящата се действителност и способността ти да се адаптираш към новата реалност.

Очаквай и поне няколко въпроса, насочени към твоята техническа грамотност и способността ти да работиш самостоятелно без постоянен контрол.

Добави дистанционната работа в автобиографията и профила си в LinkedIn.

Термините „дистанционна работа“ и „работа от вкъщи“, както и технологиите, които си използвал (като Zoom, Skype или Google Meet), са ключови думи, които работодателите очакват да видят.

Нови въпроси по време на интервю за работа

Първите няколко минути от всяко интервю за работа обикновено се използват за по- неформален разговор с цел опознаване на кандидата за работа.

Използвай това време, за да покажеш съпричастност към тежката ситуация, в която се намира работодателя.

Пример

Благодаря Ви, че отделихте време да се срещнете с мен! Сигурен съм, че се сблъсквате с всякакви предизвикателства в момента и наистина оценявам предоставената ми възможността да споделя моя опит и квалификации с Вас.

Въпроси от работодателя към теб

В новата реалност, в която всички живеем, работодателят вероятно ще иска да разбере как си прекарал времето си през последните няколко месеца, какъв е опитът ти с дистанционната работа и как си се адаптирал към това ново изискване.

Затова и ще ти зададе няколко нови въпроси, свързани с пандемията, карантината и работата ти от вкъщи.

Ето няколко примерни такива, както и насоки как да отговориш.

1. Работили ли сте дистанционно? Какво точно направихте, за да се адаптирате успешно към работа от вкъщи?

Чрез този въпрос компанията иска да се увери, че можеш да си продуктивен, работейки самостоятелно от дома си.

Посочи, че разполагаш с място, където можеш да се съсредоточиш, и което ти позволява да изпълняваш работата си своевременно.

2. Кои аспекти от работата от вкъщи Ви доставят удоволствие и кои намирате за най-предизвикателни?

Така работодателят получава по-добър поглед върху вида на работната среда, в която работиш най-ефективно в дома или офиса.

Плюсовете, които можеш да споменеш включват самостоятелност, по-добър баланс работа-личен живот, работа без прекъсвания, и др.

Разбира се, дистанционната работа има и минуси, като например липса на контакт с хора, по-затруднена комуникация с колеги и пряк ръководител, и др.

3. Работейки дистанционно, как организирахте работния си ден?

За добрата организация на самостоятелен работен процес е нужна самодисциплина. Това искат да разберат и работодателите чрез този въпрос - притежаваш ли я в достатъчна степен.

Разкажи накратко как е протичал работния ти ден от вкъщи. Кажи, че стартираш с изготвяне/ преглед на списък със задачи, които трябва да свършиш и с приоритизирането им. 

4. Как комуникирахте с прекия си ръководител и колегите си, когато работехте от вкъщи?

Изрази разбиране за нуждата от даване на отчет за извършеното при дистанционна работа от вкъщи.

Дай примери как си поддържал връзка с прекия си ръководител и кога и как си отчитал свършеното от теб.

Разкажи и как си си сътрудничил с членовете на екипа, за да свършиш бързо и качествено задачите си. 

5. Как се справяте със стреса от коронавирус кризата?

Работодателите ще проучат способността ти да си продуктивен по време на натоварени моменти. А кризата, в която се намираме, е идеалната за тях възможност да разберат това.

Признай, че ситуацията първоначално е била стресова за теб и сподели своите техники за справяне с нея.

Те могат да включват постоянен контакт с близки и приятели с цел даване и получаване на подкрепа или пък постоянно информиране за ситуацията с цел преодоляване на стреса от неизвестното.

6. Какво бихте направили Вие лично, за да гарантирате безопасността и защитата на здравето на работното място?

Работодателят не е единственият, който носи отговорност за безопасността на работното място. Тя зависи и от служителите.

Дай примери как защитаваш своето и на околните здраве в момента - миене на ръце, социално дистанциране, носене на маска, и т.н.

Кажи и какво би направил, ако видиш колега, който не спазва изискванията за безопасност и демонстрирай готовността си да участваш в процеса по опазване на здравето на работното си място.

7. Какво правихте по време на карантината?

Избери една основна дейност, която си извършвал по време на 2-месечната карантина. След това подготви отговора си на този въпрос, съобразно нея.

Усвоявал си нови знания и умения

Желанието за развитие винаги е плюс за кандидата за работа. Фактът, че си пожелал да оползотвориш свободното си време, усъвършенствайки се професионално, казва на потенциалния ти работодател, че не просто си любопитен, но и можеш да се самомотивираш.

Първо обясни какво те е подтикнало да изкараш точно този курс. След това разкажи какви са били стъпките, които си предприел, за да се запишеш и да го завършиш. И накрая сподели какво си научил и как можеш да приложиш това знание на работното си място.

Осигурявал си подкрепа на нуждаещи се и на обществото

Тази категория включва дейности, свързани с превенцията на COVID-19, като например доброволческа дейност в болници, пазаруване за самотно живеещи и трудноподвижни хора, участие в онлайн групи за помощ, и др. 

Сподели накратко какво си правил, защо си решил да го правиш и какво ти е донесъл този опит.

Не си сигурен как да отговориш

Повечето хора по време на карантината са били заети основно със запазване на здравето на близките си и/ или с осигуряване на средства за препитание и подслон.

Не е нужно да си бил герой, за да получиш работата, за която кандидатстваш. Ако това е основното, което си правил, кажи го на интервюиращите:

Пример

Фокусирах се върху най-важното: здравето – моето и на семейството ми, и осигуряване на средства за храна и подслон. Но след като този критичен етап отмина, съм ентусиазиран да бъда тук с Вас и да Ви разкажа за моя професионален опит и как мога да го използвам възможно най-ефективно във Вашата компания.

Твои въпроси към работодателя

Освен обичайните въпроси, които следва да зададеш на потенциалния работодател, включи и няколко нови въпроси, имайки предвид ситуацията, в която се намираме.

1. Освобождавахте ли служители по време на карантината?

Колко и кои служители са били съкратени по време на карантината, и защо? Финансово стабилна ли е компанията и какви са рисковете за теб, ако се присъединиш към нея? Ще има ли втора вълна от съкращения?

Това са важни въпроси, на които е добре да намериш отговор. А това може да стане като изслушаш отговора на работодателя на въпроса „Освобождавахте ли служители по време на карантината?“

Дори и в добре работеща икономика няма гаранции, че дадено работно място ще е завинаги твое. А в момента работодателите са подложени на натиск да оптимизират разходите си. Затова е и желателно да не започваш работа в компания, която има несигурно бъдеще.

2. Какви инструменти предоставя компанията на новоназначени служители, работещи от вкъщи?

Чрез този въпрос ще разбереш как изглежда процеса по въвеждане в работата на нов служител.

Как ще изглежда първата ти седмица, ако започнеш директно да работиш дистанционно? Ще получиш ли служебен компютър? Осигурена ли е ИТ поддръжка? Каква технология се използва за комуникация със служителите?

След като получиш отговор, ще можеш да прецениш дали ще се чувстваш добре и дали ще си успешен в такава среда и работейки точно за този работодател.

3. Как комуникирате с работещите дистанционно?

Попитай бъдещия си пряк ръководител за предпочитания от него начин за получаване на отчети и как и кога е на разположение, за отговори на въпроси.

Ще има ли ежеседмични екипни видеоконференции? Колко често и кога мениджъра е на разположение за въпроси? Как трябва да комуникираш с него при спешни случаи?

4. Какви са плановете на компанията за завръщане на служителите на работните им места? Ще позволите ли на някои от тях да продължат да работят дистанционно?

Компаниите ще следват указанията и ще отворят отново офисите си, когато е безопасно за всички.

Някои от тях обаче могат да решат да променят начина си на работа. Затова чрез този въпрос, ти ще разбереш какво е тяхното виждане за бъдещето.

И ако предпочиташ да си сред хора или просто нямаш необходимите условия за работа от вкъщи, а плановете на компанията са да въведе дистанционна работа за повечето си служители, ще знаеш какво да направиш.

5. Какви промени сте въвели след началото на кризата, за да гарантирате безопасността и здравето на Вашите служители и клиенти?

Ако се налага да се взаимодейства директно с клиенти, какви мерки са предприети, за да се гарантира безопасността и на служителите, така и на клиентите?

Отговорът на този въпрос ще ти даде представа колко важни са служителите за този работодател. Предприетите (или непредприетите) промени ще те ориентират колко сериозно мениджмънта приема безопасността на служителите и клиентите.

Подходящ отговор например би бил, че компанията е осигурила безплатно лични предпазни средства, като маски и ръкавици, дезинфектанти, както и необходимото пространство между служителите и между служителите и клиентите.

6. Какъв е ефекта на COVID-19 върху бизнеса Ви и какви са прогнозите Ви за бъдещото развитие на компанията в тази връзка?

В зависимост от индустрията, в която оперира, работодателят може да преживява възход или спад на бизнеса си в момента.

Този въпрос е чудесна възможност да разбереш не само каква е финансовата му стабилност, но и какъв би бил твоя шанс да имаш успешно професионално бъдеще там.

За финал

Подготви се за отговори на поредицата нови въпроси, които ще ти бъдат зададени на интервюто ти за работа.

Подготви и няколко твои въпроса с цел проучване на финансовата стабилност на работодателя и отношението му към служителите.

И накрая, демонстрирай готовност да си партнираш с него именно в такива трудни моменти.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!