7 начина за ефективно търсене на нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Ефективното търсене на нова работа не включва само изпращане на CV по публикувана обява за работа с надеждата отсрещната страна да звънне с покана за интервю.

Успешните кандидати за работа използват едновременно различни стратегии - от поддържане на кариерен бранд до директен контакт с избрани от тях фирми, за да се откроят от останалите кандидати и да бъдат забелязани.

За да ускориш процеса по намиране на нова работа, виж кои са най-ефективните начини за търсенето ѝ. И използвай възможно най-много от тях едновременно.

More...

Търси нова работа онлайн

1. Използвай онлайн платформите за работа.

Това е обичайната стратегия на болшинството търсещи работа. Използвай я, но не се ограничавай само с нея.

Сайтовете за търсене на работа ти позволяват да селектираш публикуваните свободни работни места по различни ключови критерии: наименование на позицията, бранш, ключова дума, населено място и др. Така те спестяват времето ти и те улесняват в процеса по търсене на подходящо ново работно място.

Стотици обяви се публикуват всеки ден, така че си създай навик да ги проверяваш редовно.

2. Посети кариерните страници на сайтовете на компаниите, които те интересуват.

Ако предпочиташ да работиш за конкретни работодатели, посети сайтовете им и намери кариерната секция в тях (обикновено е наречена „Кариери“ или „Работа“).

Много работодатели имат и система, позволяваща да кандидатстваш онлайн или да изпратиш кандидатурата си по имейл – дори и когато нямат свободна работна позиция.

Възползвай се от тези възможности.

3. Създай личен кариерен бранд.

Кариерният бранд е твоето цялостно онлайн присъствие, представящо те като експерт в твоята област. Чрез него привличаш потенциални работодатели и им показваш как можеш да им бъдеш полезен още преди изобщо да са се свързали с теб.

Стратегията за изграждане на личен кариерен бранд включва:

  • Изготвяне на уникално CV
  • Поддържане на профил в LinkedIn
  • Създаване на личен блог или сайт
  • Целенасочено присъствие в социалните мрежи

Използвай контактите си

4. Започни да изграждаш мрежа от професионални контакти.

Нетуъркингът увеличава шансовете ти да попаднеш на подходяща свободна позиция и да откриеш нова работа в силно конкурентна среда. 

Проучване от 2016 г. показва, че повече от 80% от свободните работни места се заемат вследствие на ефективно използване на професионални контакти (нетуъркинг).

Създай и поддържай приятелски отношения с настоящите си професионални контакти, като например бивши колеги или представители на различни компании, с които си се срещал досега в професионалния си живот.

Най-добрия начин да направиш това е чрез използване на функционалностите на LinkedIn – платформа за създаване и поддържане на професионална мрежа.

Там се свържи с професионалисти, работещи в твоята сфера, както и с ЧР-ите на избрани от теб компании, за да заявиш желанието си за нова работа.

Създай профил в LinkedIn, следвайки нашата подробна инструкция. Запознай се с бизнес нетуъркинга и как да го използваш при търсене на нова работа. След това приложи тази networking стратегия.

5. Изпрати кандидатурата си на подходящи агенции за подбор.

Проучи кои агенции за подбор биха ти били от полза. 

Създай профил на сайтовете им или им изпрати кандидатурата си по имейл. Те ще те добавят в базата си с данни.

Така ще увеличиш шансовете си да намериш нова работа при наличие на подходяща за теб отворена свободна позиция - сега или в бъдеще.

6. Помоли приятелите си за съдействие.

Информирай всички около теб, че търсиш нова работа.

Винаги съществува вероятност твой приятел да те препоръча за свободна позиция в неговата компания или пък да чуе от някой за наличие на подходяща за теб свободна позиция другаде.

Само защото си приятел с някого не означава, че той ще те препоръчва за всяка свободна позиция във фирмата, в която работи.  В повечето случаи просто няма да имаш подходящия профил, търсен от компанията.  


Имай правилните очаквания и не поставяй приятелите си в неудобно положение!

Получи професионална подкрепа

7. Наеми кариерен консултант, който да ти помогне в този труден период.

Кариерният консултант е професионалистът, който работи единствено за теб – кандидата за работа, с цел намирането ти на нова работа.

След разговор с теб, той ще създаде индивидуален детайлен план за действие, съобразен с твоите умения и желания за кариерно развитие.

Той също така ще ти помогне да изготвиш уникални автобиография и мотивационно писмо, и ще те подготви за предстоящите интервюта за работа, така че да се представиш отлично.

Отделно, кариерният консултант ще ти съдейства и със следването на всички стъпки, изброени в тази статия.

Но най-вече - кариерният консултант ще те съветва и подкрепя във всеки един момент от стресовия процес по търсене ти на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!