Търсене на нова работа, докато все още работиш другаде: предизвикателства + съвети за справяне

0  КОМЕНТАР/И

Често при търсене на нова работа, докато все още работиш другаде, срещаш много и различни предизвикателства, които го превръщат в логистичен, а понякога и напълно реален, кошмар.

  • Имейлите и телефонните ти разговори, свързани с търсенето на работа, са наблюдавани или проследявани.
  • Интервютата за работа се насрочват в напълно неудачен за теб ден и час.
  • Колегите ти споделят, че търсиш нова работа, точно с когото не трябва.

Така, търсенето ти на работа, докато работиш другаде, може да застраши стабилността и сигурността ти, ако излезе наяве преждевременно.

Ето няколко съвета как успешно да търсиш работа, докато докато все още работиш за друг работодател, и какво да направиш, ако той разбере за това преди да си открил новата си позиция.

More...

7 съвета за търсене на нова работа, докато все още работиш другаде

7 съвета при търсене на работа, докато все още работиш
1.

Не обявявай желанието си за нова работа онлайн

Социални мрежи - Facebook, Twitter, и т.н.

Дори и работодателя ти да не наблюдава изрично активността на служителите във Facebook и Twitter, никога не знаеш кой с кого е свързан в социалните мрежи.


Не публикувай постове там, свързани с търсенето ти на работа, като например: Стискайте палци! Отивам на второ интервю в AБВ АД днес следобед!


Ако искаш да държиш приятели и роднините си в течение, просто им звънни от личния си телефон.

LinkedIn

Всеки, който има профил в LinkedIn, може да види, че актуализираш профила си и си отворен за нови кариерни възможности.


Затова не използвай опцията "Share with network" („Сподели с мрежата ми“), когато правиш актуализации, и не ползвай опцията "Show recruiters you're open to job opprtunities" ("Уведоми специалистите по подбор, че се интересуваш от нови позиции“).


Актуализирай своя LinkedIn профил, но не заявявай директно, че търсиш нова работа в заглавието на профила или в постовете си там.


Лесен начин да подскажеш, че търсиш нещо повече, е да посочиш 2 интересни за теб позиции или професионални сфери, едната от които да е актуалната ти в момента, а другата – това към което се стремиш.

2.

Използвай единствено личните си компютър, телефон и имейл

Когато търсиш нова работа, не използвай служебния си компютър, служебния си телефон и фирмения имейл за комуникация с работодатели и интервюиращи.


Има достатъчно добре развити софтуерни решения, които позволяват на твоя шеф да види кои сайтове разглеждаш, какво точно правиш там, какво пишеш и дори какво казваш по телефона.


Винаги търси нова работа от личния си компютър и връщай телефонни обаждания на потенциални работодатели от личния си телефон, и то единствено в извънработно време.

3.

Не споделяй с колеги желанието си напускане

Може би искаш да споделиш, че търсиш нова работа, с някой колега или дори да намекнеш на шефа си, че вече не ти пука за нищо, тъй като усещаш, че рано или късно ще се разделите.


Пребори се с изкушението и не споделяй нищо на работното си място.


Ако дори един твой колега знае, бъди сигурен, че още минимум още 2-ма ще научат това от него – дори и да ти е добър приятел. Хората просто говорят и в повечето случаи не могат да преценят реално ситуация, която не ги касае пряко.

4.

Не действай прибързано на настоящето си работно място

Да се надяваш, че ще получиш предложение за работа, все още не означава, че си получил такова!


Не действай прибързано на работното си място, само защото интервюто ти е минало чудесно.


Докато не получиш и не приемеш предложение за работа, все още работиш на старото си работно място. Обмисляй внимателно всичко, което правиш там.


Продължавай да работиш добре, остани съсредоточен върху работата си и се въздържай от участие в конфликтни ситуации.

5.

Подбирай внимателно времето за провеждане на интервюта 

Избери време за интервю преди или след края на работния ти ден или, ако това е невъзможно, просто си вземи един ден отпуск. Избягвай интервюта по време на обедната си почивка, тъй като няма как да знаеш колко време ще ти отнемат в действителност.


Използвай отпуск пред опцията „на лекар съм“. Ако започнеш да ходиш редовно на интервюта за работа, няма как да оправдаеш постоянните си кратки отсъствия по медицински причини. Затова, ако търсиш активно нова работа, пести дните си платен отпуск. Използвай опцията с ходене на лекар изключително рядко, само когато наистина се налага.


И още един съвет: докато обясняваш на прекия си ръководител и колегите си, че ще отсъстваш, бъди възможно най-кратък и не давай никакви детайли. 

Например: Налага се да използвам 1 ден отпуск по лични причини или Имам час за лекар и се налага да си тръгна по-рано днес. Не ми е комфортно да обсъждам причината за това.

6.

Внимавай с външния си вид

Ако днес си на интервю след работа и още сутринта се появиш на работното си място с костюм и вратовръзка, вместо с обичайните за теб дънки и тениска, то ще събудиш подозренията на всички.


Затова, ако дрехите, които носиш на работното си място, се различават от по-представителните, които обличаш за интервю за работа, направи следното:

  • Ако интервюто е сутрин преди началото на работния ти ден, вземи обичайното ти работно облекло с теб и се преоблечи някъде след интервюто.
  • Ако интервюто ти е след работно време, носи по-представителните си дрехи с теб и ги облечи след края на работния си ден.
  • А ако няма как да носиш дрехи с теб (например не се придвижваш с кола до работното си място), предвиди време за прибиране вкъщи преди или след интервюто ти за работа.
7.

Помоли потенциалните работодатели за дискретност

Повечето работодатели предполагат, че настоящия ти работодател не знае, че търсиш нова работа.


Въпреки това, препоръчваме ти да бъдеш напълно ясен относно нуждата от дискретност.


Кажи, че настоящият ти работодател не знае, че търсиш друга работа, и помоли потенциалните работодатели да не се свързват с него, освен ако не са напълно сигурни, че биха ти предложили работата. И дори и тогава, помоли да те уведомят за това предварително преди да се свържат с него.

Какво да правиш, ако настоящия ти работодател разбере, че търсиш нова работа?

Когато шефа ти разбере

Може би твой колега случайно е казал нещо не пред когото трябва или пък интервюиращ се е свързал с шефа ти за мнение (дори и да си помолил да не го прави).

Независимо от причината, възможно е прекият ти ръководител да разбере, че последните ти няколко посещения на лекаря всъщност са били интервюта за работа.

Ето какво да направиш в тази ситуация:

Не лъжи

Запази спокойствие и бъди откровен. Признай факта, че проучваш пазара на труда за ново работно място.

Обясни защо търсиш нова работа

Веднага след това обясни и защо търсиш нова работа, като в зависимост от взаимоотношенията ти с ръководителя ти, бъди толкова откровен, колкото смяташ за удачно.

Ето някои възможни сценария и начините за справяне с тази неприятна ситуация във всеки един от тях:

Липса на възможности за развитие

Не виждаш никакви възможности за професионално развитие. Въпреки, че се справяш отлично със задълженията си, осъзнаваш, че вероятно няма да получиш повишение, увеличение на заплатата или повече отговорности, тъй като компанията е малка или има плоска структура. Твоята работна функция не е приоритет за компанията, така че, за да се развиваш кариерно и професионално, следва да потърсиш нови възможности извън нея.

Какво да направиш: Проведи откровен разговор с ръководителя си. Изложи фактите и обсъди с него кариерните си стремежи. Възможно е дори твоят мениджър сам да ти насърчи да потърсиш нова позиция другаде или да предложи помощта си в намирането ѝ.

Прекалено ниско възнаграждение

Плащат ти по-малко, отколкото струва позицията ти на пазара на труда. Освен това, заплатата ти не е актуализирана от години.

Какво да направиш: Ако имаш информация от приятели или колеги за актуалните възнаграждения за твоята позиция и смяташ, че наистина заслужаваш повече, кажи го. Използвай конкретни цифри, за да опиташ да договориш по-висока заплата. 

Работата ти е станала скучна

Имаш нужда от ново предизвикателство. Харесваш компанията, в която работиш в момента, колегите си и прекия си ръководител, но спешно се нуждаеш от разнообразие и нови, интересни задължения.

Какво да направиш: Опитай се да убедиш ръководителя си да ти помогне с преназначаване на по-предизвикателна позиция в същата фирма или просто с интересна промяна на работните ти задължения.

Несигурност за работното ти място

Чувстваш заплаха за работното си място, тъй като компанията ти преминава през сложна организационна промяна. Освен това нямаш никаква информация какви са плановете за твоята позиция и за теб като служител, и не знаеш дали утре няма да бъдеш съкратен.

Какво да направиш: Сподели как се чувстваш. В идеалния случай, твоят мениджър ще ти даде яснота за плановете на компанията. Ти или ще получиш уверение, че ще си запазиш работата си, или ще ти каже да продължиш с търсенето си. И в двата случая не губиш нищо.

Лични причини

Търсиш нова работа по лични причини, например детето ти започва училище в отдалечен квартал, преместваш се в нов град, имаш нужда от различен работен график, за да се грижиш за близък, и т.н.

Какво да направиш: Сподели причините си. Кажи, че обичаш работата си, но се налага да я  смениш. Може дори шефът ти да реши да ти помогне.

Заяви ясно ангажираността си към настоящия си работодател

Независимо от начина, по който протече разговора, най-доброто нещо, което следва да направиш в края му, е да увериш мениджъра си в твоята мотивация и че ще продължаваш да даваш всичко от себе си на работното си място до момента, в който се разделите – независимо дали ще е сега или след години.

Кажи му, че все още си тук, нямаш предложение за работа и продължаваш да си служител на компанията.

След това просто покажи, че наистина е така, чрез действията си.

Пристигай по-рано на работното си място или оставай до късно. Работи отлично. Бъди ангажиран. И забави малко темпа на интервютата за няколко седмици или поне ги насрочвай само след работно време.

За финал

При търсене на нова работа, докато все още работиш другаде, те съветваме да използваш здравия си разум и да не споделяш какво правиш с колегите си и в социалните мрежи.

Актуализирай кандидатурата си за работа и профила си в LinkedIn, но запази мълчание до момента, в който не приемеш оферта за работа.

С други думи, търсенето на нова работа, докато все още работиш, изисква търпение, организираност и дискретност.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!