Да започнеш ли работа, ако не харесваш мениджъра?

Прекарваш по-голямата част от деня си на работното си място и ако не харесваш мениджъра си, тези часове могат да ти се сторят изключително дълги и неприятни.

Всички знаем, че да не се разбираш с ръководителя си е стресиращо. Качеството ти на живот обаче също страда. Ръководителят ти играе важна роля при вземане на решение дали ще получиш увеличение на заплатата или повишение, например.

Какво да направиш, ако още по време на интервюто решиш, че няма да се разбираш с бъдещия си мениджър?

Да приемеш ли предложението за работа с надеждата, че всичко ще се нареди от само себе си? Или да го отхвърлиш, пренебрегвайки възможността мениджъра ти всъщност да не е толкова лош, колкото смяташ?

More...

3 сигнала, че този мениджър не е подходящ за теб

Дори и най-дружелюбният и добронамерен човек не се разбира добре с някои хора. Така че е напълно възможно, след като срещнеш потенциалния си мениджър по време на интервюто за работа, веднага да разбереш, че няма да си паснете.

Освен усещането за симпатия или антипатия обаче има още няколко признака, които могат да ти подскажат това.

Неприемливо поведение

По време на интервю за работа обикновено и двете страни – интервюиращи и интервюирани – се стараят да направят добро впечатление.

Обърни внимание на поведението на бъдещия си ръководител.

Ако намираш твоя бъдещ мениджър за груб още по време на тези първоначални срещи, то е почти сигурно, че поведението му ще е още по-лошо в една обичайна работна среда, в която няма да му се налага да прави добро впечатление. 

Освен това, по време на интервюто фокусът му трябва да е изцяло върху теб. Ако това не е така, то това може да е знак, че егото му винаги ще доминира във взаимодействията му с теб и останалите в компанията.

Служителите са подтиснати

Ако на интервюто присъстват и други служители, подчинени на бъдещия ти мениджър, обърни внимание на взаимодействието между тях.

Как изглеждат потенциалните ти колеги – спокойни и ентусиазирани или подтиснати и нещастни? 

Обърни внимание и на това как потенциалния ти мениджър говори за служителите си. Забелязва ли техните постижения или е недоволен и ги обижда? 

Високо текучество

Един бърз преглед на rabotodatel.bg, LinkedIn и Glassdoor може да ти помогне да прецениш дали работодателят е добър. 

Ако прочетеш, че текучеството в компанията е високо, и мениджърът е там от години, то това е сигнал, че не си единствения, който намира този мениджър за труден.

И че вероятно ще се наложи да работиш в стресираща и некомфортна среда.

Какво да правиш, ако не харесваш мениджъра?

Разбира се, няма никой правилен отговор на този въпрос. Ситуацията при всеки ще е различна, и изходът от нея ще зависи от различни фактори.

Ето обаче няколко неща, които да обмислиш внимателно, преди да вземеш правилното за теб решение:

Каква е причината за твоята неприязън?

Първото и най-важно нещо, което следва да обмислиш, е каква е причината за твоята неприязън - основно лична (насочена към конкретни неприятни личностни характеристики на мениджъра) или свързана с начина на работа. 

Ако откриеш, че личността на мениджъра е дразнеща за теб, то това вероятно е преодолимо. Наистина е по-добре да работиш с някой, с който се разбираш и когото харесваш като човек, но това не е от съществено значение за работното ти представяне или за сигурността ти за работното ти място.

Ако обаче по време на интервю установиш, че мениджърът би ти пречил или затруднявал ежедневната ти работа, това вече представлява потенциална сериозна заплаха, която трябва да вземеш предвид.

Ще се налага ли да работиш често с него?

Опитай се да добиеш представа за организационната структура на компанията и как функционира тя.

Опитай се да разбереш как и доколко ежедневната ти работа ще е свързана с него.

Напълно е възможно е да имаш много ръководители или ментори - колеги, имащи общо с позицията ти, които могат да ти осигурят необходимото обучение, обратна връзка и подкрепа, които смяташ, че няма да получиш от официалния си пряк ръководител.

Или пък е възможно точно този мениджър да пътува често и да не упражнява ежедневен надзор над подчинените си.

Колко спешно се нуждаеш от работа?

И последно, обмисли сериозно ситуацията, в която се намираш.

Нуждаеш ли се от работа веднага?

Ако е така, то в повечето случаи нямаш много опции и решението ще е ясно. Налага се да приемеш (временно) всяка разумна оферта - дори и да е придружена от потенциално токсичен и труден мениджър.

Ако обаче можеш да си позволиш да останеш известно време без работа, докато намериш нещо по-подходящо, то везните ще наклонят в посока отказ.

За финал

Обмисли всичко внимателно, преди да приемеш предложение за работа, на която смяташ, че няма да се разбираш с мениджъра си.

Опитай се да установиш дали една такава жертва си заслужава и дали недобрите ти взаимоотношения с ръководителя ти ще са просто лек дразнител или нещо съществено, което ще попречи на успеха ти на това работно място.

След това подреди приоритетите си. Ако се нуждаеш спешно от работа, приеми временно позицията. Ако можеш да си позволиш да изчакаш – откажи.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!