Какво да не включвате в автобиографията си?

Автобиографията ви следва да подчертава вашите умения, трудов опит и важни постижения по такъв начин, че четящият я работодател да може бързо да определи дали сте подходящи за свободната позиция.

Това означава, че автобиографията ви трябва да написана така, че да може с един поглед да се откроят само тези ваши квалификации, които са важни за конкретната позиция, за която кандидатствате.

Затова има неща, които не е необходимо да бъдат включени в нея. Ето кои са те.

More...

Форматиране на автобиографията ви

Формат и име на файла

Когато запазвате автобиографията на компютъра си, не кръщавайте файла просто „CV“. Добавете името и фамилията си в наименованието му, така че четящия да знае чия автобиография ще отвори (напр. „CV Ivan Ivanov“).

Освен това, не запазвайте файла във WORD формат, а в PDF. По този начин ще избегнете разместване на форматирането, ако четящият го отвори на компютър с различни характеристики и инсталирани програми.

Дата на изготвяне на автобиографията ви

Не поставяйте дата на изготвяне на автобиографията си в края на документа или в името на файла. Не е нужно работодателят да знае от кога търсите нова работа.

Заглавие на автобиографията ви

Не поставяйте за заглавие на автобиографията си думата “Автобиография“. Само с един поглед всеки ще разбере точно какъв тип документ е това.

Вместо това просто напишете името и фамилията си, а под тях позицията или професията си.

Начална секция с вашите цели

Вместо да включвате секция, описваща целта на изпращане на автобиографията ви и какъв тип работа търсите (напр.: „Аз съм мотивиран професионалист, който иска да работи във финансовия сектор“), опишете себе си като професионалист с ключовите си умения, които биха били полезни на компанията.

Къде тогава да споменете конкретната позиция, за която кандидатствате? Мотивационното ви писмо или придруващащият автобиографията Ви имейл са мястото, в които посочвате за коя конкретната позиция кандидатствате.

Визуални елементи

Различните визуални елементи (таблици, изображения и графики) разсейват специалистите по подбор и по този начин пречат автобиографията ви да бъде оценена подобаващо.

Те объркват и системите за подбор (т.нар. ATS – от английското наименование на софтуера Applicant Tracking Systems), които всички по-големи фирми използват.

ATS системите реагират на такава автобиография, като изключват визуализациите и я променят изцяло в лошо форматиран текстови документ. Това е документът, който ще стигне до специалистите по подбор.

А ако автобиографията ви изглежда зле и трудно се чете, то е доста вероятно, дори и да сте идеалните кандидати за позицията, да не получите покана за интервю.

Прекалено много текст

Препоръчваме ви да оставите достатъчно празно пространство между параграфите и не по-малко от 0,8 см. разстояние от текста до края на документа (т.нар. margins).

Специалистите по подбор разглеждат автобиографиите на кандидатите доста бързо – отделят около 1 минута в най-добрия случай. Целта ви е да улесните колкото е възможно повече този процес.

Нека текстът е кратък и съдържа кратки списъци с изброявания (булети), а не цели изречения и параграфи с текст. 

Трудно четими шрифтове

Сменете нестандартния шрифт на автобиографията си с Arial, Times New Roman или Calibri.

Използването на тези обикновени шрифтове може да не направи автобиографията ви красива, но ще я направи по-лесна за четене. Което е и целта ви.

Думи-сирачета

Това са тези единични думи в края на дадено изречение, които остават сами на един цял ред.

Постарайте се да редактирате предишния ред така, че всички думи да се поберат там. Така автобиографията ви ще е по-подредена и структурирана, и ще си освободите и допълнително свободно пространство.

„Препоръки ще бъдат предоставени при поискване“

Вместо да включвате препоръките си в автобиографията си или да пишете в края ѝ „Препоръки ще бъдат предоставени при поискване", изчакайте, докато бъдете помолени да ги предоставите.

Ако потенциален работодател иска да получи препоръки за вас, ще ви го каже. 

Всякакви ненужни, очевидни думи

Няма причина да поставяте думата "телефон:" пред действителния си телефонен номер. За всички е явно, че това е вашият телефонен номер.

Същото правило важи и за имейла ви.

Линкове към профили в социални мрежи, които нямат връзка със свободната позиция, за която кандидатствате

Линкове към личния ви блог или личния ви профил във Facebook нямат място в автобиографията ви.

В нея трябва да посочите само подходящи за целите на конкретното ви кандидатстване за работа линкове.

Добавете линк към вашия профил в LinkedIn. Можете да добавите и други профили в социални мрежи, но само ако имат отношение към позицията, за която кандидатствате за работа.

Първото впечатление от автобиографията ви

Погледнете как изглежда автобиографията ви в горната ѝ част - тази, която ще се появи на екрана на компютъра на специалиста по подбор, когато отвори файла.

Тази част е това, която ще създаде първото впечатление за вас. Уверете се, че тя привлича вниманието и е достатъчно интересна, за да продължи работодателят да чете и по-надолу.

Лична информация

Вашите лични данни

Естествено, в автобиографията си трябва да включите името и фамилията си, както и координати за контакт - личен телефонен номер и имейл.

Но освен тях, не включвайте други ваши лични данни. Изключете от автобиографията си:

 • възрастта ви или датата на раждане
 • ЕГН-то
 • полът и сексуалната ви ориентация
 • семейното ви положение, както и всякаква информация за вашия партньор, роднини и деца
 • религиозните ви възгледи
 • политическата ви принадлежност
 • данни от личната ви карта или шофьорската ви книжка

Тази информация не е необходима на работодателите, за да вземат решение дали да ви поканят на интервю за работа. Освен това, предоставяйки много информация за себе си, рискувате да бъдете дискриминирани. 

Вашият адрес

Ако живеете в същия град, в който кандидатствате за работа, но домът ви е в отдалечен от евентуалната ви месторабота квартал, работодателят може да реши, че времето ви за пътуване до и от работа ще е доста продължително, и да ви изключи от селекцията за интервю за работа.

Същото може да стане и ако кандидатствате за работа в друг град.

Какво да направите?

 • Ако кандидатствате по обява за работа в града, в който живеете, запиши само града без адреса си.
 • А ако кандидатствате за работа в друг град, не пишете изобщо града, в който живеете.

Лични местоимения

В автобиографията ви не трябва да фигурират думите „Аз", „Мен" или  "Мое".

Включването им ще ви представи като човек, който не зачита чуждото мнение и мисли само за себе си. Дори и да не е така.

Затова просто пропуснете тези думи.

Например, вместо "Аз съм професионалист с над 8 години опит в ... и притежавам отлични умения за ...", напишете "Професионалист с над 8 години опит в ... и доказани умения за ...".

Ваши служебни телефон и имейл

Ако посочите ваши служебни телефон и имейл, потенциални работодатели и агенции за подбор на персонал ще ги ползват, за да се свързват с вас. Какво обаче ще стане, ако утре вече не работите там, и не могат да ви открият? 

Имайте предвид и че настоящият ви работодател може и да проследява служебните имейли и разговорите по служебните телефони.

Затова не посочвайте служебни телефон и имейл в автобиографията си. Включете в нея само вашите лични координати за контакт.

Непрофесионално звучащ имейл адрес

Професионално звучащият имейл адрес обикновено съдържа комбинация от имената ви. 

Ако използвате имейл адрес, звучащ не много професионално (като напр.: Honda123@gmail.com или SladurkaZavinagi@yahoo.com), е време да изберете нов, професионално звучащ такъв.

Ще ви отнеме само минута-две да го създадете и е безплатно.

Вашите хобита и лични интереси

Повечето работодатели не се интересуват от хобитата ви. Затова не ги включвайте в автобиографията си, освен ако нямат връзка с позицията, за която кандидатствате, или пък с компанията, търсеща нов служител. 

Изключение от това правило: 

Ако спортувате (дори и непрофесионално), посочете го непременно. Спортът развива умения като постоянство, работа в екип и следване на правила - качества, които работодателите ценят.

Имена и информация за контакт на бивши работодатели

Няма нужда да посочвате контакти на бивши ваши работодатели за получаване на препоръки в автобиографията си. Изчакайте да ви бъдат поискани. 

Секция "Работна история"

Несвързан трудов опит

Не е нужно да изброявате в автобиографията си всяка ваша работна позиция, която сте заемали. Включете само позициите, на които сте работили през последните 10 - максимум 15 години. 

Също така премахнете всички позиции, които не са свързани с работата, за която кандидатствате, освен ако това не оставя големи празнини в автобиографията ви.

Само ако трудовият ви стаж не е голям, можете да включите несвързани длъжности. Постарайте се обаче да демонстрирате как те са ви подготвили за работа ви впоследствие.

Пример

Ако кандидатствате за работа в областта на продажбите, включете предишната си позиция като касиер в супермаркет и обяснете, че тя ви е помогнала да развиете отлични умения за обслужване на клиенти.

Специфичен професионален жаргон и съкращения

Много компании имат свои собствени вътрешно-фирмени наименования на различни продукти, технологии и процеси, които са познати само на служителите, работещи там.

Не забравяйте да изключите или да обясните тези термини в автобиографията ви.

Същото важи и за всякакви съкращения на думи, наименования на отдели и др., които не са известни на никой извън компанията, в която се ползват. 

Преписани задължения от длъжностната ви характеристика

Вашите ежедневни работни задачи не трябва да са в центъра на автобиографията ви.

Не изреждайте какво сте правили ежедневно - напр. разговори по телефон и имейл комуникация. Вместо това посочете какво сте постигнали, работейки на тази позиция - напр. повишаване на удовлетвореността на клиентите с 20%.

Представете кратко резюме на задълженията си за всяка заемана позиция в 1 изречение. Веднага след това избройте в кратък списък с тирета вашите количествени и качествени постижения, и ползите, които сте донесли на работодателите си.

Така ще покажете не само на какво сте способни, но и директната полза, която бъдещият ви работодател ще получи, ако избере да назначи вас.

Изброяване на много информация за всяка позиция

За всяка заемана от вас позиция добавете кратък списък на постиженията си, включващ максимум 5-6 тирета. 

Не изреждайте повече от това. Независимо колко дълго сте работили някъде или колко много и различни неща сте постигнали, потенциалният работодател просто няма да прочете всичко.

Сменете думите с цифри

Цифрите изпъкват много добре сред текста и се виждат веднага.

Прегледайте автобиографията си и навсякъде, където можете, добавиете цифри вместо думи - напр. "30%" вместо "тридесет процента".

Празнини в работната ви история

Да останете без работа за известно време може да се случи на всеки. Специалистите по подбор ще подходят с разбиране, ако предоставите приемливо обяснение какво сте правили през това време.

Вместо да пропускате този период от време в автобиографията ви, запишете, че сте се занимавали с доброволческа дейност, консултантска дейност или други странични проекти. Стига да е вярно, разбира се 🙂 

Така ще покажете, че сте се постарали да сте продуктивни, дори и в периода, в който не сте били на трудов договор. 

Информация за възнагражденията ви

Заплатата е тема, която следва да обсъдите с потенциалния ви работодател в телефонен разговор или среща по време на интервю за работа.

Не споделяйте в автобиографията си колко получавате или искате да получавате, за да не се окаже, че сами сте посочили възнаграждение, по-ниско от това, което те са били склонни да дадат. 

Секция "Образование и обучение"

Основно и средно образование

Основното образование не се включва никога в автобиография.

По отношение на средното ви образование:

 • Ако дипломата ви за средно образование е най-високата образователна степен, която имате, включете я в автобиографията си.
 • Ако обаче след това сте завършили каквато и да било друга форма на образование, премахнете средното образование от нея, освен ако не е релевантно за позицията, за която кандидатствате.

Успехът ви в училище или университета

Освен ако не сте завършили току-що университет, все още нямате трудов опит и оценките ви са изключително високи, не включвайте в автобиографията си успеха си. 

Дори и тогава може би е по-добре просто да включите някои ваши академични постижения, отколкото действителни цифри.

Годината ви на завършване

Ако имате дългогодишен трудов стаж, не включвайте годината на завършване на училище или университет, или придобиването на сертификати, които датират от преди повече от 15 години.

Така ще избегнете вероятността да бъдете дискриминирани въз основа на вашата възраст. 

Секция "Умения"

Неподходящи за свободната позиция умения

Секцията с ваши умения е полезна, само ако дава на специалистите по подбор ценна информация за вас като кандидати за конкретната свободна позиция.

Посочете в нея само тези ваши умения, които са приложими за позицията, за която кандидатствате.

Пример

Ако сте JavaScript експерт, но кандидатствате за позиция в кол център, този детайл вероятно няма да е от полза за никого в случая.

Форматиране на секцията с умения

Ако притежавате много умения - например, владеете чужди езици, работите със специфични програми и софтуери, имате лидерски умения – не ги изброявайте просто така.

Разделете ги в отделни подсекции - напр. "Езикови умения""ИТ умения" и "Лидерски умения".

Специфични думи

Негативни думи

Избягвайте да споменавате това, което не сте направили.

Съсредоточете се върху това, което сте постигнали или сте в процес на придобиване.

Примери

Ако все още сте студенти, не пишете "незавършено образование“. Вместо това просто посочете годината, в която ще завършите.


Ако пък не сте завършили висшето си образование и нямате намерение да го завършвате, просто посочете годините, през които сте посещавал курсове.

Не ползвайте думи, имащи негативно значение.

Думи като агресия, проблем, грешка и вина например, имат отрицателно въздействие върху възприемането ви като подходящ кандидат за работа.

Дори и да споменете дадена негативна дума по положителен начин ("всеки месец постигах агресивни търговски цели"), рискувате да бъдете възприет като агресивен човек.

Какво още да не правите

Долните съвети са известни на всички, но все пак ще ги споменем:

 • Не допускайте граматически и стилистични грешки. Проверете няколко пъти текста, преди да изпратите автобиографията си.
 • Не лъжете в автобиографията си.
 • И последно, не говорете негативно за себе си или за който и да било ваш бивш работодател.

За финал

Всеки, който някога е търсил работа, знае че изобщо не е лесно да се създаде перфектното CV.

Следвайте това просто правило: Изготвяйте отделно мотивационно писмо и коригирайте автобиографията си, ако се налага, за всяка различна позиция, за която кандидатствате. 

И ако смятате, че дадена информация не е от значение за конкретната позиция или би ви попречила да получите покана за интервю, не я включвайте в автобиографията си.


Имате нужда от подкрепа при изготвяне на документите ви за кандидатстване? Доверете ни се.

forjobhunters.com ще ви помогне да изготвите впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

Пакет: Кандидатура за работа

Пакет с услуги "Кандидатура за работа"

Изготвяне на кандидатура + профил в LinkedIn.


Прочетете още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!