Какво да не включваш в автобиографията си

Автобиографията ти е документ, обикновено съдържащ само информацията, свързана с позицията, за която кандидатстваш.

Тя трябва да подчертава твоите умения, трудов опит и важни постижения по такъв начин, че четящият я работодател да може бързо да определи дали си подходящ за свободната позиция.

Това означава, че автобиографията ти трябва да написана така, че да може с един поглед да се откроят твоите ключови квалификации, без обаче да разкрива всичко за теб като личност.

Затова има неща, които не е необходимо да бъдат включени в нея. Ето кои са те.

More...

Форматиране на автобиографията ти

Формат и име на файла

Когато запазваш автобиографията на компютъра си, не кръщавай файла просто „CV“. Добави името и фамилията си в наименованието му, така че четящия да знае чия автобиография ще отвори (напр. „CV Ivan Ivanov“).

Не запазвай файла във word формат, а в PDF. По този начин ще избегнеш разместване на форматирането, ако четящият я отвори на компютър с различни характеристики и инсталирани програми от твоя.

Дата на изготвяне на автобиографията ти

Не поставяй дата на изготвяне на автобиографията си в края на документа или в името на файла. Не е нужно работодателят да знае от кога търсиш нова работа.

Заглавие на автобиографията ти

Не поставяй за заглавие на автобиографията си думата “Автобиография“. Само с един поглед всеки ще разбере точно какъв тип документ е това.

Вместо това просто напиши името и фамилията си, а под тях позицията или професията си.

Начална секция с твоите цели

Вместо да включваш секция, описваща целта на изпращане на автобиографията ти и какъв тип работа търсиш (например: „Аз съм мотивиран професионалист, който иска да работи във финансовия сектор“), опиши себе си като професионалист с ключовите ти умения, които биха били полезни на компанията.

Къде тогава да споменеш конкретната позиция, за която кандидатстваш? Мотивационното ти писмо е мястото, в което трябва да посочиш защо се интересуваш от конкретната позиция.

Визуални елементи

Различните визуални елементи (таблици, изображения и графики) разсейват специалистите по подбор и по този начин пречат автобиографията ти да бъде оценена подобаващо.

Те объркват и системите за подбор (т.нар. ATS – от английското наименование на софтуера Applicant Tracking Systems), които фирмите използват в днешно време.

ATS системите реагират на такава автобиография, като изключват визуализациите ти и я променят изцяло в лошо форматиран текстови документ. Това е документът, който ще стигне до специалистите по подбор.

А ако автобиографията ти изглежда зле и трудно се чете, то е доста вероятно, дори и да си бил идеалния кандидат за позицията, да не получиш покана за интервю.

Прекалено много текст

Препоръчваме ти да оставиш достатъчно празно пространство между параграфите и не по-малко от 0,8 см. разстояние от текста до края на документа (т.нар. margins).

Специалистите по подбор разглеждат автобиографиите на кандидатите доста бързо – отделят около 1 минута в най-добрия случай - , така че целта ти е да улесниш колкото е възможно повече процеса по бърз преглед на CV-то ти.

Нека текстът бъде кратък и да съдържа кратки списъци с изброявания (булети), а не цели изречения и параграфи с текст. 

Трудно четими шрифтове

Смени красивия шрифт на автобиографията си с Arial, Times New Roman или Calibri.

Използването на тези обикновени шрифтове може да не направи автобиографията ти най-добре изглеждащата, но ще я направи по-лесна за четене. Което е и целта ти.

Думи-сирачета

Това са тези единични думи в края на дадено изречение, които остават сами на един цял ред.

Постарай се да редактираш предишния ред така, че всички думи от него да се поберат там. Така автобиографията ти ще изглежда по-подредена и структурирана, и ще имаш допълнително свободно пространство.

„Препоръки ще бъдат предоставени при поискване“

Вместо да включваш препоръките си в автобиографията си или да пишеш в края ѝ „Препоръки ще бъдат предоставени при поискване", изчакай, докато бъдеш помолен да ги предоставиш.

Ако потенциален работодател иска да получи препоръки за теб, ще ти го каже. 

Освен това ще можеш да използваш допълнителното свободно пространство, за да добавиш подробности за твоите способности и постижения.

Всякакви ненужни, очевидни думи

Няма причина да поставяш думата "телефон:" пред действителния ти телефонен номер. За всички е явно, че това е твоят телефонен номер.

Същото правило важи и за имейла ти.

Линкове към профили в социални мрежи, които нямат връзка със свободната позиция, за която кандидатстваш

Линкове към личния ти блог или личния ти профил във Facebook нямат място в автобиографията ти.

В нея трябва да посочиш само подходящи за целите на конкретното ти кандидатстване за работа линкове.

Добави линк към твоя профил в LinkedIn, както и към други, подходящи за позицията, твои профили в социални мрежи (напр. към профила ти в Instagram, ако кандидатстваш за позиция, свързана с онлайн маркетинг).

Първото впечатление от автобиографията ти

Погледни как изглежда автобиографията ти в горната ѝ част - тази, която ще се появи на екрана на компютъра на специалиста по подбор, когато отвори файла.

Тази част е това, която ще създаде първото впечатление за теб, така че се увери, че тя привлича вниманието и е достатъчно интересна на четящият я, за да продължи да чете по-надолу.

Лична информация

Твоите лични данни

Естествено, в автобиографията ти трябва да включиш името и фамилията си, както и координати за контакт - личен телефонен номер и имейл.

Но освен тях, не включвай други твои лични данни.

Изключи от автобиографията си:

  • твоята възраст или датата ти на раждане
  • ЕГН-то ти
  • полът и сексуалната ти ориентация
  • семейното ти положение, както и всякаква информация за твоя партньор, роднини и деца
  • религиозните ти възгледи
  • политическата ти принадлежност
  • данни от личната ти карта и шофьорската ти книжка

Тази информация не е необходима на работодателите, за да вземат решение дали да те поканят на интервю за работа. Освен това, предоставяйки много информация за теб, рискуваш да бъдеш дискриминиран. 

Твоят адрес

Ако живееш в същия град, в който и кандидатстваш за работа, но домът ти е в отдалечен от евентуалната ти месторабота квартал, работодателят може да реши, че времето ти за пътуване до и от работа ще е доста продължително, и да те изключи от селекцията за интервю за работа.

Същото може да стане и ако кандидатстваш за работа в друг град.

Какво да направиш?

Ако кандидатстваш по обява за работа в града, в който живееш, запиши само града без адреса си.

А ако кандидатстваш за работа в друг град, не пиши изобщо града, в който живееш.

Лични местоимения

В автобиографията ти не трябва да фигурират думите „Аз", „Мен", "Тя", „Той“ или "Мое".

Включването им ще те представи като човек, който не зачита чуждото мнение и мисли само за себе си. Дори и да не е така.

Затова просто пропусни тези думи.

Например, вместо "Аз съм професионалист с над 8 години опит в ... и притежавам отлични умения за ...", напиши "Професионалист с над 8 години опит в ... и доказани умения за ...".

Твои служебни телефон и имейл

Ако посочиш твои служебни телефон и имейл, потенциални работодатели и агенции за подбор на персонал ще ги ползват, за да се свържат с теб. 

Какво ще стане, ако утре вече не работиш там, и не могат да те открият? 

Имай предвид и че настоящия ти работодател може да следи имейлите и телефонните разговори.

Така че, ако не искаш да бъдеш уволнен или обвинен в злоупотреба със служебно имущество, не посочвай служебни телефон и имейл в автобиографията си.

В автобиографията ти включи само твои лични координати за контакт.

Непрофесионално звучащ имейл адрес

Професионално звучащият имейл адрес трябва да съдържа комбинация от имената ти. 

Ако използваш имейл адрес, звучащ не много професионално (като например: Honda123@gmail.com или SladurkaZavinagi@yahoo.com), е време да избереш нов, професионално звучащ такъв.

Ще ти отнеме само минута-две да го създадеш и е безплатно.

Препоръчваме да ползваш gmail.com, като една от най-сигурните и добри безплатни услуги за създаване и поддържане на електронна поща.

Твоите хобита и лични интереси

Повечето работодатели не се интересуват от хобитата ти.  Затова не ги включвай в автобиографията ти, освен ако нямат връзка с позицията, за която кандидатстваш, или пък с компанията, търсеща нов служител. 

Изключение от това правило: 

Ако спортуваш (непрофесионално), посочи го непременно. Спортът развива умения като постоянство и следване на правила - качества, които работодателите ценят.

Имена и информация за контакт на бивши работодатели

Няма нужда да посочваш контакти на бивши твои работодатели за получаване на препоръки в автобиографията ти. Изчакай да ти бъдат поискани. 

Секция "Работна история"

Несвързан трудов опит

Не е нужно да изброяваш в автобиографията си всяка твоя работна позиция, която си заемал.

Включи само позициите, които си заемал през последните 10 - максимум 15 години. 

Също така премахни всички позиции, които не са свързани с работата, за която кандидатстваш, освен ако това не оставя големи празнини в автобиографията ти.

Само ако трудовият ти стаж не е голям, можеш да включиш несвързани длъжности. Постарай се обаче да демонстрираш как те са те подготвили за работа ти впоследствие. Например, ако кандидатстваш за работа в областта на продажбите, включи предишната си позиция като касиер в супермаркет и обясни, че тя ти е помогнала да развиеш отлични умения за обслужване на клиенти.

Специфичен професионален жаргон и съкращения

Много компании имат свои собствени вътрешно-фирмени наименования на различни продукти, технологии и процеси, които са познати само на служителите, работещи там.

Не забравяй да изключиш или да обясниш тези термини в автобиографията ти.

Същото важи и за всякакви съкращения на думи, наименования на отдели и др., които не са известни на никой извън компанията, в която се ползват. 

Преписани задължения от длъжностната ти характеристика

Твоите ежедневни работни задачи не трябва да са в центъра на автобиографията ти.

Не изреждай какво си правил ежедневно (разговори по телефон и имейл комуникация).

Посочи какво си постигнал, работейки на тази позиция (повишаване на удовлетвореността на клиентите с 20%).

Представи кратко резюме на задълженията си за всяка заемана позиция в 1 изречение. Веднага след това изброй в кратък списък с тирета твоите количествени и качествени постижения, и ползите, които си донесъл на работодателите си.

Така ще покажеш не само на какво си способен, но и директната полза, която бъдещият ти работодател ще получи, ако избере теб и те назначи.

Изброяване на много информация за всяка позиция

За всяка заемана от теб позиция добави кратък списък на постиженията ти, включващ максимум 5-6 тирета. 

Не изреждай повече от това.

Независимо колко дълго си работил някъде или колко много и различни неща си постигнал, потенциалният ти работодател просто няма да прочете всичко.

Смени думите с цифри

Цифрите изпъкват много по-добре сред текста и се виждат веднага.

Прегледай автобиографията си и навсякъде, където можеш, добави цифри вместо думи ("30%" вместо "тридесет процента").

Празнини в работната ти история

Да останеш без работа за известно време може да се случи на всеки.

Специалистите по подбор ще подходят с разбиране, ако предоставиш приемливо обяснение какво си правил през това време.

Вместо да пропускаш този период от време в автобиографията ти, запиши, че си се занимавал с доброволческа дейност, консултантска дейност или други странични проекти. Стига да е вярно, разбира се 🙂 

Така ще покажеш, че си се постарал да си продуктивен, дори когато си бил без работа. 

Информация за възнагражденията ти

Заплатата е тема, която следва да обсъдиш с потенциалния ти работодател в телефонен разговор или среща по време на интервю за работа.

Не споделяй в автобиографията си колко получаваш или искаш да получаваш, за да не се окаже, че сам си посочил възнаграждение, по-ниско от това, което те са били склонни да дадат. 

Секция "Образование и обучение"

Основно и средно образование

Основното образование не се включва никога в автобиография.

По отношение на средното ти образование:

Ако дипломата ти за средно образование е най-високата образователна степен, която имаш, включи я в автобиографията си.

Ако обаче след това си завършил каквато и да било друга форма на образование, премахни средното образование от нея, освен ако не е релевантно за позицията, за която кандидатстваш.

Успехът ти в училище или университета

Освен ако не си завършил току-що университет, все още нямаш трудов опит и твоите оценки са изключително високи, не включвай в автобиографията си успеха си. 

Дори и тогава може би е по-добре просто да включиш някои твои академични постижения, отколкото действителни цифри.

Годината ти на завършване

Ако имаш дългогодишен трудов стаж, не включвай годината на завършване на училище или университет, или придобиването на сертификати, които датират от преди повече от 15 години.

Така ще избегнеш вероятността да бъдеш дискриминиран въз основа на твоята възраст. 

Секция "Умения"

Неподходящи за свободната позиция умения

Секцията с твои умения е полезна, само ако дава на специалистите по подбор ценна информация за теб като кандидат за конкретната свободна позиция.

Посочи в нея само тези твои умения, които са приложими за позицията, за която кандидатстваш.

Например, ако си JavaScript експерт, но кандидатстваш за позиция в кол център, този детайл вероятно няма да е от полза за никого в случая.

Форматиране на секцията с умения

Ако притежаваш много умения - например владееш чужди езици, работиш със специфични програми и софтуери, имаш лидерски умения – не ги изброявай просто така.

Раздели ги в отделни подсекции (например "Езикови умения""ИТ умения" и "Лидерски умения").

Специфични думи

Негативни думи

Избягвай да споменаваш това, което не си направил.

Съсредоточи се върху това, което си постигнал или си в процес на придобиване.

Например, ако все още си студент, не пиши "незавършено образование“. Вместо това просто посочи годината, в която ще завършиш.

Ако пък не си завършил висшето си образование и нямаш намерение да го завършваш, просто посочи годините, през които си посещавал курсове.

Не ползвай думи, имащи негативно значение.

Думи като агресия, проблем, грешка и вина например, имат отрицателно въздействие върху възприемането ти като кандидат за работа.

Дори и да споменеш дадена негативна дума по положителен начин ("всеки месец постигах агресивни търговски цели"), рискуваш да бъдеш възприет като агресивен човек.

Затова не използвай такива думи в автобиографията си.

Какво още да не правиш

Долните съвети са известни на всички, но все пак ще ги споменем:

  • Не допускай граматически и стилистични грешки. Провери няколко пъти текста, преди да изпратиш автобиографията си.
  • Не лъжи в автобиографията си.
  • И последно, не говори негативно за теб или за който и да било твой бивш работодател.

За финал

Всеки, който някога е търсил работа, знае значението на автобиографията в процеса по намиране на подходящата позиция. И че изобщо не е лесно да се създаде перфектното CV.

Следвай това просто правило: 

Автобиографията ти и мотивационното ти писмо се пишат за всяка различна позиция, по която решиш да кандидатстваш. 

Затова ако смяташ, че дадена информация не е от значение за конкретната позиция, или би попречила да получиш покана за интервю за работа, не я включвай в автобиографията си.

Успех!


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!