Забавни, странни и нетрадиционни въпроси, задавани на интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

По време на интервюто ти за работа, освен обичайните въпроси, могат да ти бъдат зададени и нетрадиционни въпроси, предполагащи нетипични отговори. Те помагат на интервюиращите да разберат как и колко бързо мислиш, и доколко добре се справяш с внезапно възникнала стресова за теб ситуация. 

Защо кандидатствате за тази позиция? Какво знаете за нашата компания? Тези въпроси са стандартни и предизвикват типичните стандартни отговори. 

И ако ти, като кандидат за работа, имаш опит с участие в интервю, можеш да отговориш без дори да се замислиш. Но ако ненадейно ти бъде зададен следния въпрос: Ако сте доставчик на пица, как бихте използвали ножиците? изведнъж ситуацията се променя, нали?

Странните и нетрадиционни въпроси обикновено хващат кандидатите за работа неподготвени. Затова сме описали какво представляват, защо се ползват и как да подходиш към тях при отговора си. Посочили сме и 12 такива въпроса и техни примерни отговори.

More...

Видове нетрадиционни въпроси, задавани на интервю за работа

видове нетрадиционни въпроси

1. Нетрадиционни въпроси, изследващи умения за решаване на проблеми

Чрез тези въпроси се изследва колко бързо, точно и креативно можеш да решаваш даден проблем.

Примери

Колко броя пици се изяждат годишно в България?

Общо колко лопати за сняг са продадени в България миналата година?

2. Нетрадиционни въпроси, изследващи начина на мислене

Целта на тези въпроси е да се види как мислиш.

Примери

Опишете ми ползите от слагане на предпазен колан в моторно превозно средство?
Защо по повърхността на топките за тенис има мъх?

3. Нетрадиционни въпроси, изследващи съвместимост с организационната култура

Чрез този тип нетрадиционни въпроси се преценява дали би паснал на настоящата култура на компанията и на вече работещия за нея екип.

Примери

Ако организирахте парти за нашата компания, какъв тип парти ще направите?
Ако попаднете на самотен остров и можете да вземете със себе си само 3 неща, кои ще са те?

Защо интервюиращите задават такива въпроси?

защо работодателите ги задават

Какъв глупав въпрос! Защо изобщо ми го задават?!

Обикновено това си казва наум всеки кандидат за работа, чуващ за пръв път някои от тези странни и нетрадиционни въпроси.

Имай предвид обаче, че работодателят не се интересува от самия отговор и дали той е верен или не. Интервюиращите просто искат да проверят начина ти на мислене, на решаване на проблеми, уменията ти за справяне със стресова ситуация или доколко си креативен.

Освен това, твоят отговор следва да е съобразен със задълженията на свободната позиция и с това какъв следва да е подходящия кандидат. 

Примери

Ако кандидатстваш за позиция Оперативен счетоводител и те попитат какво би направил с печалба от лотарията от 2 милиона лева, вероятно ще се радват да чуят, че ще ги вложиш в спестявания, ще изплатиш жилищния си кредит или че ще инвестираш разумно.


Ако обаче кандидатстваш за по-творческа позиция, съвсем приемливо би било и да кажеш, че ще направиш околосветско пътешествие.

Чрез задаването на странни и нетрадиционни въпроси интервюиращите обикновено имат 1 от следните 3 основни цели:

1. Да те изкарат от зоната ти на комфорт

Не е тайна за работодателите, че кандидатите се подготвят за интервютата за работа. Те предполагат, че вероятно си тренирал предварително как да се държиш и че имаш готови отговори на повечето въпроси.

Те приемат тази подготовка за добър знак, но и са наясно, че в голяма част от работното ти време ще ти се налага да се адаптираш към неочаквани промени, необичайни проекти или клиенти, стресови ситуации, и към внезапни промени в плановете.

И за да преценят доколко можеш да се справиш със ситуация, за която не си подготвен, те използват точно този тип странни и нетрадиционни въпроси. 

2. Да видят как разрешаваш нови и неочаквани проблеми

Интервюиращите се интересуват от това, как ще подходиш към справяне с нововъзникнали и неочаквани проблеми. Ако позицията, за която кандидатстваш, предполага самостоятелно вземане на решения, е много вероятно да чуеш някой от тези нетрадиционни въпроси по време на интервюто си за работа.

Пример

Задават ти следния въпрос: Защо капаците на шахтите са кръгли?


Малко вероятно е да имаш опит с проектирането на капаци на шахти и интервюиращите го знаят. Затова и не очакват точен и технически издържан отговор.

Това, което искат да разберат и видят, е че успяваш бързо да идентифицираш конкретни стъпки, които трябва да предприемеш, за да стигнеш до полезен отговор.


Примерен отговор:

Кръгът е проста форма, така че вероятно има предимства по отношение на сложността и бързината на проектиране и производство. Но защо формата не е квадратна? Едно предимство на кръга пред квадрата, за което се сещам в момента, е че ако искаме да преместим квадратен капак на шахта, трябва да го повдигнем и носим на ръце, докато кръглия можем да го търкаляме лесно и сами…

3. Да преценят доколко си креативен

Изкарването ти от зоната на комфорт е чудесен начин да се прецени и дали и доколко си креативен. За целта обикновено се ползват забавни, странни и дори нелепи въпроси, които да те накарат да използваш въображението си.

Пример

При зададен ти въпрос: Ако можехте да гласувате кое животно да стане цар на всички други животни, за кое бихте гласували и защо?, можеш и да отговориш нещо забавно и също толкова нелепо звучащо от рода на:


Мисля, че лъвът е окупирал царската корона от прекалено дълго време. Лично аз бих гласувал за планинската коза. Тя е трудолюбива и се приспособява към екстремна и враждебна среда. Тя не търси похвала, а просто прави това, което трябва да се свърши. Повечето животни заобикалят планините. Те ги притесняват, стръмни са и е трудно да се ходи спокойно в тях. Не и планинската коза. Тя просто продължава право напред и се справя с предизвикателствата. Това е лидерството, което очаквам от един водач, и затова бих гласувал за нея. 

Как да отговориш на нетрадиционни въпроси?

как да отговориш

Когато ти зададат странни или нетрадиционни въпроси, следва да преведеш интервюиращия през мисловния си процес, за да покажеш как стигаш до заключението си.

Ето 3 важни насоки как да отговориш на зададен ти забавен или странен въпрос:

1. Обмисли внимателно въпроса

Не отговаряй веднага. Покажи на интервюиращия, че обмисляш различни варианти, а не пристъпваш към решенията си спонтанно.

2. Задавай въпроси

За да си сигурен, че разбираш въпроса, задай на интервюиращите няколко уточняващи въпроси. Ще откриеш, че отговорите им ти предоставят полезна информация, която може да ти помогне да стигнеш по-бързо до възможно най-добрия за теб отговор.

3. Вербализирай мисловния си процес

Казвай на глас стъпките, които предприемаш, за да стигнеш до отговора си. Наблегни на подхода си, а не на окончателния отговор. Интервюиращите не търсят правилния отговор, а се интересуват от това как стигаш до него.

Пример

Задават ти следния въпрос: Когато един кренвирш се разширява, в коя посока ще се сцепи и защо? 


Ето как да подходиш към отговора:


Попитай: Как се приготвя кренвирша – чрез варене, на микровълнова фурна или се пече на грил? Отговарят ти, че се готви в микровълнова фурна.


Твоят отговор: Микровълновата печка загрява по-бързо от грила и следователно кренвиршът ще се разшири по-бързо. В микровълновата фурна първо ще се напукат краищата на кренвирша, а накрая той ще се раздели надлъжно от единия до другия край.

12 забавни, странни и нетрадиционни въпроси + примерни отговори

нетрадиционни въпроси и отговори

Този въпрос се задава от интервюиращи, подбиращи нови служители за Amazon. Чрез него те се опитват да преценят дали кандидатите могат да мислят нетрадиционно. Това, което очакват, е кандидатите да демонстрират способност за анализ и решаване на проблеми дори при странни обстоятелства. Отговорът им подсказва и дали ще могат да се приспособят бързо към нова работна среда.

Примерен отговор:

На Марс вероятно бихме имали проблеми, различни от тези на Земята. Затова, първо бих проучил причината за и следствието от конкретния проблем, а след това бих обмислил и предложил потенциални решения.

Целта на този забавен въпрос е да се отпуснеш и забавляваш с отговора му. Освен това, той помага на интервюиращите да добият по-добра представа за това как реагираш в неочаквана и нова ситуация.

Примерен отговор:

Тъй като нямам подходящо място за слона, вероятно бих го изпратил веднага на почивка или, ако той откаже, просто ще му приготвя закуска и ще го закарам на работа. 🙂

Чрез този въпрос се тества креативността ти. Отговорът му дава на интервюиращите представа за силните ти страни и за това какъв човек си. Разбира се, няма значение какво точно ще избереш да отговориш, стига отговорът ти да демонстрира твоите силни лични качества, които биха били подходящи за заемане на конкретната позиция.

Примерен отговор:

Предполагам, че бих бил дъб, защото също като него съм силен, устойчив и независим.

Подобно на предишния въпрос, и този помага на интервюиращите да преценят по-добре силните ти страни, креативността и уменията ти да мислиш бързо.

Примерен отговор:

Бих избрал да бъда кон. Конете са много силни и способни да функционират, както независимо от другите, така и в „екип“. Освен това имат способността да учат бързо.

На пръв поглед това e забавен и нищо незначещ въпрос, който обикновено се задава на деца. Чрез него обаче интервюиращите се опитват да установят лидерския ти потенциал и ръководните ти умения.

Примерни отговори:

Отговорите на въпроса предполагат 2 варианта на поведение:


Ако избереш отговор: Предпочитам да мога да летя, демонстрираш предпочитание към това да си в светлината на прожекторите.


Ако избереш отговор: Предпочитам да съм невидим, демонстрираш предпочитание към работа зад кулисите и да не си във фокуса на вниманието на околните.

Това е въпрос, задаван от Gallup, и цели да предразположи кандидата и да го отпусне. Чрез него се разкриват и някои от личните му качества. В идеалния случай въпросът би следвало да предизвика емоционален отговор и да ти помогне да изградиш по-добра връзка с интервюиращия.

Примерен отговор:

Брат ми обича да ходи на кино, затова преди няколко седмици му подарих 2 билета за премиерата на новия филм на братята Коен.

Въпреки, че този въпрос изглежда странен, всъщност е полезен при определяне на уменията за решаване на проблеми у кандидатите за свободната позиция. Особено ако тя е свързана с работа с клиенти. Чрез него интервюиращите се опитват да преценят уменията ти за незабавно справяне със стресова ситуация, когато не знаеш отговора.

Примерен отговор:

Ако предположим, че в София има 10 000 жилищни сгради, всяка със средно по 1 000 прозореца, това прави общо 10 милиона прозорци за измиване. Ако вземам по 2 лв. на прозорец, ще изкарам 20 милиона.

Отговорът на този вид въпроси показва на интервюиращите как кандидатите за работа вземат решения.

Примерни отговори:

Можеш да кажеш, че първо ще интервюираш фокус група от незрящи хора, за да проучиш техните нужди, преди да вземеш решение. По този начин ще се позиционираш като обмислящ и анализиращ човек.


Можеш и директно да отговориш, че би създал брайлови етикети, които да поставиш на всеки един рафт в магазина. Така ще демонстрираш, че можеш да вземаш бързи решения, ориентирани към удовлетвореността на клиентите.

Този тип въпроси са добра възможност работодателите да видят как кандидатите за работа използват логическо мислене, за да разрешат на пръв поглед нерешими предизвикателства.

Примерни отговори:

Ще измеря колко монети се събират по дължина, широчина и височина на стаята. След това просто ще умножа тези 3 числа.


Имам нужда от още малко информация. Мебелите ще останат ли в стаята или тя ще е напълно празна? Какви са размерите на стаята и нейния обем? Когато разполагам с тази информация, ще видя и какъв е обема на една монета от 5 ст. След това ще мога да пресметна и да Ви дам точен отговор.

Това е въпрос, целящ изследване на истинската мотивация на кандидата за позицията. Работодателите определено искат да наемат кандидат, който намира истинско удоволствие да работи точно тази работа, за която кандидатства, вместо такъв, който не я харесва, а работи единствено за пари.

Примерен отговор:

Бих използвал може би около една трета от тях за пътувания, дарения за благотворителни каузи и подпомагане на силно нуждаещи се, както и за финансово подсигуряване на семейството ми. Въпреки, че ще имам достатъчно пари обаче, ще искам и да продължа да работя. Винаги съм харесвал маркетинга, така че, макар и да останали още няколко милиона, това не би променило кариерните ми цели.

Швейцарска банка задава този въпрос по време на интервюта за работа за позиции, свързани с функция Операции. Отговорът на кандидатите дават представа на интервюиращите за уменията им да анализират дадена ситуация и да виждат смисъла на различните вариации на действие.

Примерен отговор:

Кръглият капак на шахтата не може да пропадне през кръглия ѝ отвор. Квадратният капак, от друга страна, би могъл да се побере диагонално през отвора и да падне вътре в нея. Освен това, кръглия капак се напасва лесно на отвора без да е нужна прецизност или дълго наместване.

Това е въпрос, задаван от Yahoo. Чрез него се насърчава кандидата да демонстрира креативността си и умения за приоритизиране, както и бързо логическо мислене в трудни ситуации.

Отговор на кандидат, който казва, че ще се нуждае от електронния си четец с 1000 книги в него и от лаптопа си показва различни ценности от отговор на кандидат, който казва, че ще се нуждае единствено от музика и лодка.

Примерен отговор:

Ще взема лаптопа си заедно с вятърен генератор, за да го зареждам, както и запалка. Мога да работя и да поддържам връзка с приятелите и семейството си чрез лаптопа, а запалката ще използвам, за да си паля огън.

За финал

Забавните, странни или нетрадиционни въпроси се ползват често от работодателите, когато интервюират кандидати за работа.

Чрез тях интервюиращите се опитват да разберат как обработваш даден проблем или стресова ситуация, за да стигнеш до заключение или решение. Твоите разсъждения и мисловния ти процес при стигане до отговора, дават ценна информация за това как мислиш, как взимаш решения и кои са силните ти страни.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!