Несигурност за работното място

0  КОМЕНТАР/И

Под несигурност за работното място се разбира състоянието на несигурност на работещия – действителна или предполагаема – относно това дали утре ще има работа.

Повечето от нас са изпитвали или ще изпитат такава несигурност в даден момент от кариерата си. Ето какво трябва да знаеш.

More...

Несигурност за работното място: дефиниция

Несигурността за работното място се появява когато работата ни не е стабилна и когато усещаме, че е възможно да бъдем освободени от работа.

И дори няма значение дали тази несигурност е обективна или субективна.

Отрицателните ефекти от нея – стрес, тревожност и негативно въздействие върху психическото и физическото здраве – са реални, независимо дали загубата на работа ни е неизбежна или просто така си мислим.

Видове несигурност за работното място

Има 3 основни вида несигурност на работното място:

  • Остра
  • Хронична
  • Загуба на статус

Остра несигурност

Например, ако компанията ти преминава през оптимизация, има масови съкращения и подозираш, че и ти ще бъдеш освободен от работа, то изпитваш остра несигурност за работата си.

Хронична несигурност

От друга страна, ако твоята компания се справя добре и работодателят изглежда доста доволен от работата ти, но няма гаранции, че това няма да се промени в бъдеще, изпитваш хронична несигурност за работното си място.

И ако това усещане ти се струва познато, то е защото по-голямата част от служителите работят при тези условия. Можеш да бъдеш освободен по всяко време, ако работодателят ти реши това. Разбира се, той ще ти дължи предизвестие и ще е длъжен да спазва закона, но това не означава, че не може да намери причина за освобождаването ти, ако наистина го иска.

Загуба на статус

Има и друг вид несигурност на работа - загуба на статус. Това се случва най-често при преструктуриране или при голяма организационна промяна.

В този случай ти не губиш  работата си, но си преместен в друг отдел или си преназначен на друга позиция, която е по-малко удовлетворяваща за теб или не отговаря на кариерните ти цели. Освен това, на новата позиция може да ти се плаща по-малко или да не ти дава никакви възможности за кариерно развитие.

И въпреки че загубата на статус не е толкова финансово стресираща в краткосрочен план, колкото загубата на работа, този вид несигурност влияе пряко върху твоята мотивация и ангажираност.

Как несигурността за работното място се отразява на служителите?

Несигурността за работното място може да има тежки отрицателни ефекти върху физическото и психическото здраве на работещите.

Проучвания показват връзка между несигурността за работното място и възникване на сърдечни заболявания, диабет, язва, главоболие и безсъние.

Дори усещането за несигурност за работното място може да бъде опасно за здравето ни. Изследователите обясняват това с липсата на подкрепа и стратегии за справяне.

Пример

Ако те съкратят, може и да имаш някаква идея какво да правиш по-нататък – регистрираш се като безработен в Бюрото по труда, обновяваш CV-то си и започваш да търсиш нова работа.


Но ако само подозираш, че позицията ти вече е несигурна, не знаеш каква трябва да е следващата ти стъпка, за да премахнеш това неприятно усещане.

Сигурност vs. несигурност за работното място

Сигурност за работното място

Сигурността за работното място означава, че можеш да очакваш продължителна трудова заетост, обикновено на същата работа и в същата компания.

При нея работещият е уверен, че работното му място е гарантирано и в бъдеще.

Несигурност за работното място

Повечето работни места до известна степен са несигурни.

Може да изпиташ по-голяма несигурност за работното си място, ако работиш в бранш, който не се справя добре в настоящата икономическа ситуация, или пък за компания, която не се справя добре финансово.

В допълнение, някои компании са съсредоточени около постигане на единствено краткосрочни резултати, вместо върху развитието на работещите за тях. Затова и не е необичайно служителите в много успешни компании да работят за тях средно само по година или две.

Отделно, съществува и сегмент работещи, при които несигурността за работното място е неизбежна - работещите на свободна практика и предприемачите. Те работят по проекти и с клиенти, вместо за работодатели. Затова и живеят в постоянна несигурност, тъй като не винаги знаят откъде ще дойдат средствата им за следващата седмица, месец или година.

Как да се справиш с несигурността за работното си място?

Много е вероятно да изпиташ известно ниво на несигурност за работното си място по време на цялата си кариера. А най-добрият начин да се справиш с нея е да признаеш, че винаги ще съществува. Освен това, можеш да направиш и следното:

  • Бъди лоялен към себе си, а не към работодателя си. Дори да харесваш работата, екипа и компанията, приеми факта, че малко работещи остават при един и същ работодател в продължение на много години. Поддържай своята автобиография актуална, усъвършенствай уменията си и винаги бъди нащрек – както за нови възможности за работа, така и за признаци, че може да бъдеш освободен от работа.
  • Насочи се към по-сигурни кариерни възможности. Ако категорично не можеш да живееш с такава несигурност, насочи кариерата си в по-сигурна посока. Помисли за промяна на работодателя, позицията си или дори бранша.
  • Проучи кои са търсените умения в твоята област. Усвои ги или придобий важен сертификат. Те няма да ти помогнат да запазиш настоящата си работа, но със сигурност ще са ти от полза, ако ненадейно ти се наложи да търсиш нови възможности.

Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!