Изпрати непоискан имейл с твоята кандидатура на мечтаната компания

Понякога просто знаеш, че това е твоята компания. Но тя не търси служители в момента. Какво можеш да направиш, за да започнеш работа там? В този случай е добра идея да изпратиш непоискан имейл с твоята кандидатура, който да да изиграе ролята на мотивационно писмо. Чрез него можеш да подчертаеш професионалните си умения и постижения, които биха представлявали интерес за компанията.

Разликата между този непоискан имейл и обикновеното мотивационно писмо е, че той подчертава по-скоро колко добре би се вписал в организацията, а не защо си подходящият човек за конкретна свободна позиция.

В настоящата статия ти предоставяме насоки как да напишеш непоискан имейл, както и 6 примерни текста, които можеш да ползваш, за да създадеш твоя.

More...

Преди да напишеш непоискан имейл

Нека предположим, че си набелязал стабилна и бързо развиваща се компания, която евентуално би имала нужда от твоите умения и опит.

Или още по-добре - познаваш някой, който работи там и ти е разказал за страхотната атмосфера и перфектните условия на труд.

Въпреки че тази компания няма обявени свободни позиции в момента, ти искаш да работиш там. Затова и си подготвил автобиографията си, която да изпратиш, но се нуждаеш от текст на придружаващия я имейл.

Преди да го напишеш обаче се нуждаеш от малко повече информация.

Проучи компанията, на която ще изпратиш непоискан имейл

Първата ти задача, преди да изпратиш непоискан имейл с кандидатурата си, е да проучиш обстойно конкретния работодател.

Разбери колкото можеш повече за фирмата – нейния оборот, пазарен дял, цели и конкуренти, за да можеш да опишеш възможно най-точно как би могъл да си ѝ полезен.

Идентифицирай силните си страни

Важно е да помниш, че се свързваш с фирма, която не е поискала да се свързваш с нея.

Помисли внимателно и намери отговори на следните въпроси: 

Какво точно предлагаш? Защо компанията би се заинтересовала от теб? Какви умения и способности биха били търсени от тази конкретна фирма? 

Какво да включиш в твоя непоискан имейл

Писането на непоискан имейл е трудна задача, тъй като не можеш да разчиташ на информация от обява за работа.

Това, което следва да направиш, е да посочиш твоите най-подходящи умения и опит. Това са и аргументите ти защо си струва да те назначат.

Ето един примерен текст:

От дългогодишната успешна история на ..... /име на фирмата/ на българския пазар е видно, че правите най-доброто за клиентите си.

Упътванията обаче как се ползват продуктите не са толкова подробни, колкото биха желали клиентите ви.

Като технически грамотен и умеещ да борави с думите човек, съм усъвършенствал обясняването на сложни неща на ясен и прост език, и мисля, че бих могъл да съм ви полезен.

Нека сега разгледаме по-подробно всички компоненти на един непоискан имейл.

Компоненти на един непоискан имейл

Поле "Относно"

Започни със силна тема. Така ще гарантираш, че получателят ще отвори имейла, въпреки че не разпознава изпращача. Ако познаваш човек, работещ в компанията, и той е дал съгласието си, включи и неговото име в полето „Относно“.

Ето две примерни теми:

Защо имате нужда от добър PR (реф. Иван Иванов)

или

Опитен маркетолог, заинтересован от ..... /име на фирмата, в която кандидатстваш/

Поздрав

Напомняме, че това е непоискан имейл. Затова е критично важно да го адресираш до конкретен човек.

Проучи кой да бъде той, за да попадне писмото ти в ръцете на правилния служител, имащ влияние при вземане на решение за назначаване на служители с твоя профил – пряк ръководител на отдел или ЧР експерт.

Можеш да направиш това по няколко начина:

  • Използвай LinkedIn, за да откриеш името на подходящия служител.
  • Погледни сайта на компанията в страница Контакти или Кариери.
  • Свържи се с компанията (звънни на офисния им телефон, обявен в сайта им) и поискай имената и имейла на служителя, който ти трябва.
  • Поискай тази информация от твой познат, работещ в компанията.

Начало на писмото

Първите ти изречения трябва да грабнат вниманието на читателя и да посочат какви ценни знания и умения можеш да предложиш.

Има две различни техники за това:

Техника № 1: 

Когато нямаш представа от настоящата стратегия на компанията 

Ако сте идентифицирали ръст в приходите си и увеличаване на пазарния си дял сред целите си за тази година, моят опит и умения ще Ви заинтерeсоват. Позволете ми да се представя: Маркетинг мениджър с 15 години опит в международни търговски компании ...

Техника № 2: 

Когато можеш да предположиш каква е настоящата стратегия на компанията 

Прочетох за разширяването на консултантските ви услуги във вчерашния в."Капитал" и ще се радвам да се присъединя към вашия екип като Mениджър "Kлючови клиенти". Така ще можете да се възползвате от моите най-важни умения – опит в одиторски компании и владеене на няколко чужди езика (английски, италиански и немски).

Текст на писмото

Тук е мястото, където предварителното ти проучване на компанията ще влезе в действие. Свържи настоящите нужди и цели на компанията с твоите умения и способности. Изброй ги и покажи как компанията може да се възползва от тях. 

Дай примери за това, как си допринасял за развитието на настоящия си или бившите си работодатели. Наблегни на твоите постижения през последните 1 до 2 години.

Включи проекти или имена на фирми, които може да са от значение за фирмата, в която кандидатстваш. 

Посочи и допълнителна информация, като професионални лицензи и сертификати.

Заключение

Завърши твоя непоискан имейл с призив за действие - покана за интервю или разговор, и посочи кога ще се свържеш отново с четящия, за да уточните удобен ден и час.

Примерни текстове на непоискан имейл

По-долу можеш да видиш 6 примера за непоискан имейл с твоята кандидатура до работодател, който не е обявил свободно работно място.

Използвай ги като рамка, за да напишеш своя собствен приковаващ вниманието непоискан имейл.

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #1

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #2

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #3

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #4

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #5

Примерен текст на непоискан имейл с кандидатура за работа #6 /при препоръка от настоящ служител на компанията/

За финал

Създаването и изпращането на непоискан имейл с твоята кандидатура изисква повече време, отколкото изготвяне на обичайно мотивационно писмо, написано в отговор на публикувана обява за работа. И дори и да е перфектно написан, пак няма гаранция, че компанията ще бъде склонна изообщо да обмисли кандидатурата ти.

Това обаче не означава, че такъв подход не дава резултати.

Ако изпратиш непоискан имейл и ясно покажеш защо компанията се нуждае от професионалист като теб, ще привлечеш много повече вниманието на работодателя, отколкото ако си просто един от многото кандидатствали по обявена свободна позиция.

Голяма част от успеха на такъв имейл зависи от твоето разбиране какви са нуждите на компанията и от качеството на текста в имейла ти.

Затова проучи внимателно работодателя и ползвай примерните ни текстове, за да създадеш своя собствен перфектен непоискан имейл.

Пожелаваме ти успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!