Непланирана кариерна промяна

0  КОМЕНТАР/И

Ситуацията, в която се намираме, предизвика безпрецедентен катаклизъм в световната икономика и пазарите на труда, изправяйки много хора пред непланирана кариерна промяна и несигурно бъдеще.

В момента много фирми се закриват или намаляват персонала си. Останали без доходи, съкратените служители ще трябва бързо да намерят нова работа.

И тя вероятно няма да е тази, която по принцип предпочитат. Ще се наложи да обмислят работа на позиции, които не биха приели при нормални обстоятелства.

Ако си от засегнатите хора, ето няколко съвета, които ще ти помогнат да се адаптираш по добре към новия пазар на труда, и да намериш бързо нова, пък макар и временна работа. 

More...

Възможности за нова работа

Прецени кои браншове и компании се развиват добре в момента. Там има най-голяма вероятност да има свободни работни места и да се търсят спешно нови служители.

Въпреки че наблюдаваме спад в някои икономически браншове, като хотелиерство, авиация и туризъм например, има други, в които се отчита ръст.

Търговците на хранителни стоки и куриерските компании отбелязват значително повишаване на търсенето на предлаганите от тях стоки и услуги.

Отделно, компании, предлагащи различни онлайн услуги, като например видеоконферентна връзка, в момента също бързо разрастват бизнеса си, за да посрещнат новите предизвикателства и засиленото пазарно търсене.

Обърни внимание на актуалните бизнес новини, за да откриеш кои икономически сектори са в подем и вероятно ще се нуждаят от нови служители.

След това изготви списък с тези компании, браншове и потенциални позиции, на които би кандидатствал за нова работа.

Идентифицирай подходящите си умения

След като прецениш къде би имал най-големи шансове да започнеш работа веднага, време е да разбереш и какво можеш да предложиш на тези работодатели.

За да направиш това прегледай кариерните страници в сайтовете им и обявите им за работа. Виж кои умения са най-търсени от тях, и прецени кои твои умения биха били най-подходящи за работа в компаниите им. 

Определи тези твои умения, които са най-подходящи за работните места или компаниите, в които ще кандидатстваш, и се фокусирай върху тях в новата си кандидатура за работа.

Повиши квалификацията си

При непланирана кариерна промяна е вероятно да не отговаряш на някои от изискванията на работодателите за заемане на позиция при тях.

Разбери точно каква квалификация ти липсва.

Може би трябва да се научиш как да използваш нов софтуер или се налага да усвоиш основите на съвсем нова професия? 

Каквото и да не ти достига, много вероятно да е успееш да намериш безплатен или доста евтин онлайн курс по темата.

Ето къде може да намериш такива онлайн обучения. Избери подходящото за теб и го започни веднага.

Изкарай 1-2 кратки курса и ги постави на видно място в CV-то си. Така ще покажеш, че си отдаден на това, което искаш да правиш, и че имаш основните познания за да се справиш добре с работата.

Преправи CV-то си

Настоящата ти автобиография е писана за работодатели и позиции, които си заемал до момента. Ситуацията обаче вече е различна. Изправен си пред непланирана кариерна промяна.

Новите ти потенциални работодатели, опериращи в изцяло нов бранш, ще очакват да видят съвсем различна информация в CV-то ти.

Започни с преценка на нуждите на работодателя и обмисли внимателно как да позиционираш професионалния си опит така, че да изглеждаш способен да навлезеш бързо в работата. Колкото повече сходства между това, което си правил, и това, от което работодателите се нуждаят, можеш да покажеш, толкова по-добре.

След това пренапиши CV-то си изцяло, като го адаптираш към изискванията за заемане на новите позиции, към които си се насочил временно в момента. Използвай описанието на позицията от обявата за работа, за да го направиш.

Избягвай изкушението да се съсредоточаваш прекалено много върху предишните си работни позиции. Вместо това наблегни на опита и уменията си, които биха могли да бъдат от полза за избраните от теб конкретни работодатели.

Ето и няколко конкретни съвета при преправяне на автобиографията ти при непланирана кариерна промяна:

Секция "Профил"

Обърни внимание първо на секцията „Профил“, която предлага кратко обобщение защо си подходящ за позицията, за която кандидатстваш.

Първите няколко изречения трябва да подчертават най-важните изисквания от обявата за работа.

Следващите 1-2 изречения в тази секция трябва да се съсредоточат върху най-подходящите за свободната позиция твои работни постижения до момента. 

Ако се налага, включи такива от ранната кариера или от странични проекти, където си изпълнявал задачи, които са по-тясно свързани с позицията, за която кандидатстваш.

Ако най-използваните думи в обявата за работа са работни задачи и термини, с които не си запознат, вероятно ще се наложи първо да придобиеш тези умения преди да кандидатстваш.

Секция "Трудов опит"

Вмъкни по ненабиващ се на очи начин ключови думи и термини от обявата за работа в описанието на работния си опит до момента. Без тях автобиографията ти вероятно няма да забелязана и няма да получиш покана за интервю.

Анализирай обявата за работа и обърни внимание на задължителните изисквания за заемане на позицията.

Направи списък с умения и изисквания, на които отговаряш.

След това включи точно тези ключови думи в описанието на задълженията ти на предишните ти работни места, където си ги придобил и използвал.

Секция "Умения"

Секцията с твоите умения е едно от най-добрите места за включване на ключови думи. И дори и вече да си ги посочил в секцията с работния си опит, не се страхувай да включиш най-важните от тях отново и тук.

Така ще затвърдиш впечатлението, че си подходящия кандидат, притежаващ необходимите квалификации и удачен опит за заемане на свободната позиция.

Направи промени в профила си в LinkedIn

Ако имаш профил в LinkedIn, не забравяй да нанесеш и необходимите корекции и в него. Той следва да е в синхрон с новата ти кандидатура за работа.

Промени профила си, така че да съответства на новото ти CV и да покажеш на контактите си, че търсиш нова работа.

Виж в тази наша статия как да ползваш платформата при търсене на нова работа, а тук – как да създадеш привлекателно за потенциалните работодатели заглавие на профила си там.

За финал

Внезапната загуба на работа в период на икономическа криза неизбежно води до вземане на трудни решения. Освен промяна на начина ти на живот, се налага и спешно да намериш нова работа, дори и временна.

Такава непланирана кариерна промяна предполага промяна на подхода ти към търсене на нужната ти работа в момента.

Прецени къде има най-голям шанс да започнеш работа възможно най-скоро, придобий необходимите ти знания и умения, ако се налага, и преправи автобиографията си, за да демонстрираш, че си подходящия кандидат.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!