3 стъпки, които да предприемеш, ако си недоволен от работата си

Имаш късмета да работиш на постоянен трудов договор по време на пандемия. Но какво да правиш, ако си недоволен от работата си?

Може би ситуацията, в която се намираме, е хвърлила нова светлина върху твоята работна роля и работодателя ти, и вече виждаш неща, които не ти харесват. Или пък си бил недоволен още преди настъпването на пандемията и сега се чувстваш в капан, тъй като не е разумно да напускаш точно в момента.

Ето какво можеш да направиш, за да се почувстваш по-добре на настоящото си работно място.

More...

1. Идентифицирай причината

Преди да обмислиш следващите си стъпки, трябва да намериш причината за твоето недоволство.

Дори и в крайна сметка да решиш да напуснеш работата си, решението как да продължиш напред, докато все още я имаш, е задължително. За да не се окажеш отново недоволен в бъдеще.

Пример

Смяташ, че си в бърнаут. Работиш много, постоянно полагаш извънреден труд, но си неефективен и в почти постоянен стрес. 


Ако изпитваш този проблем в момента, най-вероятно ще го пренесеш и на новата си работа. Освен ако не се справиш с причината за възникването му сега.

Опитай се да анализираш какво и защо се случва, за да предприемеш правилните действия за намиране на смислено решение. 

Ето няколко често срещани причини за изпитване на недоволство от работата:

Липса на принос

Вършиш си работата отлично, но си загубил усещането за смисъл и удовлетвореност. Поради това изпитваш странното чувство, че не си успешен в кариерата си в момента. 

Смяташ, че работата ти не е ценна и полагането на усилия на работното ти място е безсмислено. Това чувство може и да се е засилило по време на пандемията, която накара много от нас да преосмислят приоритетите и бъдещото си развитие.

Отлично овладяване на работата

Усвоил си работата си до съвършенство и вече нямаш усещането за предизвикателство.

Не научаваш нищо ново. Нямаш и желание за поемане на по-големи отговорности или за нова позиция в настоящата си компания, тъй като всичко ти е до болка познато и можеш да го свършиш веднага без никакви усилия.

Ограничено кариерно развитие

Възможно е и организационната структура в компанията да ти пречи да се придвижваш нагоре по кариерната стълба. Или да си стигнал до върха ѝ. 

Но в този конкретен момент да ти изглежда неразумно да се опитваш да намериш нова по-висока позиция другаде.

Разминаване в желания и ценности

Чувстваш, че твоите интереси и ценности са еволюирали и вече не са в съответствие с тези на работодателя ти

Във времена на криза, когато сили извън твоя контрол управляват живота ти, твоите виждания и разбирания също може да са се променили. И вече да си недоволен от работата и работодателя си. 

Неприемлива корпоративна култура

Поведението на колегите ти, настоящата корпоративна култура и/ или офисната политика вече са ти изключително неприятни. 

Може би начинът, по който твоята компания оперира в периода на здравна криза да е променил начина, по който се чувстваш на настоящето си работно място. Може и дори да харесваш работата си, но пандемията да е направила връзката ти с твоя мениджър и с колегите ти още по-лоша. 

И това да е причината да си недоволен от работата си в момента.

2. Преоткрий работната си роля

Ако си недоволен от работата си и при желание за промяна, преоткриването или "прекрояването" на работната ти роля може да е изключително полезно.

Amy Wrzesniewski и Jane Dutton за първи път представят тази концепция през 2001 г. Според тях има 3 основни начина да освежиш работата си, за да си по-щастлив на работното си място – сега или в бъдеще.

Ето кои са те:

Промяна на нагласата: Когнитивно прекрояване

Множество фактори оказват влияние върху избора ни на кариера и работа.

Повечето от нас все още се ориентират в пандемичната обстановка и в новия ни начин на живот, свързан с нея. И това, което всекидневно виждаме, ни кара да размишляваме върху смисъла на работата и живота ни, и нашите кариерни цели.

Когнитивното прекрояване се занимава именно с това - как да създадем смисъл в ежедневната ни работа, дори и без да променяме работодателя си. То дава възможност да разбереш смисъла на твоята работа за организацията ти, удовлетворението от извършването ѝ, както и нейното значение за обществото.

Промяна на отговорностите: Прекрояване на задачите

Ако твоето неудовлетворение се дължи на естеството на работните ти задачи, промяната им може да ти помогне. 

Прекрояването на задачи е дейност по съзнателно търсене и намиране на нови начини да си свършиш работата си. То може да включва добавяне на нова задача или проект към задълженията ти, подобряване на начина ти на работа или измисляне на начини за отделяне на по-малко време за дейности, които не са ти любими.

Прекрояването на задачи може и да е временно - особено в този нов пандемичен свят. Когато всичко около нас се променя и компаниите се опитват да се адаптират към ограниченията, може да имаш още повече възможности да поемеш нови и различни отговорности или да промениш начина, по който си работил до момента.

За да го направиш качествено обаче, обърни внимание на работните задачи, които най-добре отговарят на твоите умения и интереси. Опитай се да потърсиш и начини за извършването им, които съответстват на твоите приоритети и желания за кариерно развитие.

Промяна на взаимодействията: Прекрояване на взаимоотношенията

Прекрояването на взаимоотношения е доста често срещано и включва извършване на промени в работните ни взаимоотношения с нашите колеги, бизнес партньори и ръководители. 

Въпреки че възможностите за създаване на взаимоотношения не се появят толкова лесно или естествено, когато повечето хора работят от вкъщи, можеш да си поставиш като приоритет подобряването на цялостния ти трудов живот. Общувай с колегите, с които ти харесва да разговаряш, участвай във виртуално пиене на кафе и в различни корпоративни виртуални събития, които компанията ти организира.


Ако смяташ, че нито един от тези 3 метода няма да те направи по-удовлетворен на настоящата ти работа, вероятно е време да продължиш напред. След като не виждаш как можеш да подобриш начина си на работа и работното си място, то това може да е признак за токсична корпоративна култура.

3. Обмисли работа по странични проекти

Фрийлансингът може да е добър начин да използваш силни си качества и умения в различна среда. Тази промяна ще ти даде необходимата ти енергия, както и нова перспектива за теб като професионалист.

Страничните проекти може да компенсират факта, че си недоволен от работата си, като ти дадат това, от което се нуждаеш, но не получаваш в момента.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!