Невропластичност: 8 техники за повишаване на продуктивността на работното място

0  КОМЕНТАР/И

След като прочетеш тази статия, мозъкът ти ще бъде различен. Причината ще е способността на мозъка ни да се променя и преструктурира. Или т.нар. невропластичност (мозъчна пластичност).

Накратко, всеки път, когато мозъкът ни обработва нова информация, невроните в него се активират, образуват се нови пътища и податливия ни на промени мозък променя формата и структурата си.

През последните години изследователи започнаха да твърдят, че е напълно възможно съвсем съзнателно да използваме тази невропластичност, за да оптимизираме мозъчната си функция и да подобрим работното си представяне.

Звучи сложно, но наистина не е. След като разбереш как точно работи невропластичността, всичко ще си дойде на мястото.

More...

Какво е невропластичност?

Невропластичността е способността на мозъка ни да се учи и адаптира.

До сравнително неотдавна експертите вярваха, че хората се раждат с голямо количество неврони, които с напредването на възрастта просто умират.

Но най-новите изследвания доказват обратното: Мозъкът ни всъщност се развива и променя през целия ни живот. Ако го третираме правилно, разбира се.

Основното при невропластичността е, че можем сами да образуваме и реорганизираме връзките в мозъка си. Можем да направим конкретни промени, за да го развиваме в посоката, в която искаме. Т.е., можем сами да пренастроим мозъка си.

Как се случва всичко това?

ОК, разбрахме каква е концепцията за мозъчната невропластичност. Но как да я приложим в ежедневния си работен живот?

Представи си мозъка си като огромна електрическа мрежа. Милиарди пътища светват всеки път, когато мислиш, чувстваш или правиш нещо. Прилагането на невропластичността в действие означава създаване на нови пътища, докато укрепваш най-добрите от вече съществуващите. И не подсилваш тези, които предпочиташ да избягваш.

Неврологът д-р Tara Swart сравнява този процес с изграждането на реален път. „Мисли за това като за изграждане на магистрала от прашен черен път. Кажи си: „Ще работя по тази пътека, която в момента е черен път. Колкото повече я използвам и колкото повече повтарям тези дейности, толкова по-лесно и бързо ще я превърна в асфалтирана магистрала.“

Тази новопостроена магистрала не само ще ти помогне да обработваш информацията по-бързо, но и ще бъде по-добре оборудвана, за да предотврати умствената умора. А това означава по-малко работен стрес и по-малко грешки.

„За да разберем какво се случва, помага и да мислим за мозъка си като за мускул“, казва пък невролога д-р Lynda Shaw. „Ако правим достатъчно сгъвания на бицепса, той ще увеличи размера си. Същият процес се случва и когато тренираме мозъка си. Ако го правиш правилно и често, неговата невропластичност ще му помогне да стане още по-мощен."

Невропластичността е и ценен инструмент от гледна точка на все по-налагащата се в някои сфери дистанционна работа. Тогава ежедневните офис стимули драстично намаляват и нови рутинни процедури и ритуали излизат на преден план.

Добре е те са точно тези, които ще са ни от полза, нали?

Виж предложенията на експертите за 8 техники за използване на мозъчната ти невропластичност, за да подобриш себе си и работното си представяне.

8 техники за „пренастройване“ на мозъка

1. Подходяща храна за мозъка

Мозъкът ти съставлява само малка част от общото ти телесно тегло, но използва енергията на 1/4 от всичко, което консумираш.

Ако искаш да подобриш невронните си пътища, ще ти е необходимо подходящото „гориво“.

Включи орехи, боровинки и авокадо в храненето си. Приемай и достатъчно витамин D и магнезий.

2. Кратки следобедни дрямки

Очевидно е, че добрият нощен сън в порядъка на 7-9 часа ще настрои мозъка ти за по-продуктивен ден.

Но кратката следобедна дрямка от около 20 минути може да ще повиши потенциала ти за мозъчна невропластичност още повече.

3. Изключване на работата след края на работния ден

Също като при изграждането на мускулна маса, невропластичността се нуждае от почивка, за да си свърши работата.

Чудесна идея е мениджърите да наложат ритуал за „приключване на работния ден“, който да обобщава всичко свършено добре през деня.

Съобщение по имейл или във фирмения чат в края на деня, в което се казва „Благодаря на всички за страхотната работа днес. Ще се видим утре.“ е напълно достатъчно, за да се почувстват работещите добре и да спрат да мислят за работата си в края на деня.

Предотвратяване на стреса от изминалия ден по начин, който също така повишава и ендорфините, създава перфектни условия за невропластичност. И изпраща на мозъка ти сигнал, че е добре да излезе от работен режим.

Ако работиш от вкъщи или пък нямаш шеф, можеш и сам да си измислиш такъв ритуал. Важно е той да дава сигнал, че работата спира дотук и да обобщава какво е свършено днес.

4. Обогатяване на речника

Опитай се да научаваш поне по 1 нова дума всеки ден. На български или на чужд език – няма значение.

Според експерти, това просто действие предизвиква активиране на множество нови невронни пътища – и визуални, и слухови. И подобрява невропластичността.

5. Ползване на „грешната“ ръка

Всички действия, които извършваме с недоминиращата си ръка, са чудесен начин за формиране на нови невронни пътеки. Както и за заздравяване на връзките между вече съществуващи и активни такива.

Например, ако си дясната ти ръка е водещата, опитай се да измиеш зъбите си с лявата. А след това пробвай същото, докато балансираш на един крак, за да удвоиш невропластичния ефект.

6. Жонглиране

Жонглирането често се посочва като отличен метод за подобряване на невропластичността.

Дръж няколко малки топки в бюрото си на работа, за да подобряваш мозъчната си дейност за няколкото свободни секунди, в които е възможно това.


Колкото по-добър ставаш, толкова по-голяма полза ще имаш.

7. Игра на шах

Шахът има безкраен потенциал за повишаване на мозъчната невропластичност.

Дори не се нуждаеш от партньор или от шахматна дъска, за да извлечеш умствените ползи от играта.


Просто влез в chess.com за бърза тренировка на мозъка си, когато имаш няколко свободни минути.


Не е и нужно да завършваш играта. Няколкото минути мислене върху възможните ходове са ти достатъчни.

8. Мнемонични упражнения

Научавайки няколко мнемонични упражнения, като например нови акроними или рими, създава нови невронни пътища в мозъка ти. Пробвай.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!