Невербална дигитална комуникация на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Невербалната комуникация играе важна роля за това как ни възприемат и какви изводи си правят хората около нас за това как се чувстваме и какво имаме предвид. Налагането на хибридното и дистанционното работно място усложни обаче работното ни общуване. А оттам и подсили ефекта на невербалната комуникация. Затова, нека да разгледаме начините, по които комуникираме невербално, работейки от вкъщи, и кои са ключовите елементи на т.нар. невербална дигитална комуникация на работното си място.

В дигиталната ера, в която живеем, нашите невербални реакции са на показ по всяко време, независимо дали всички погледи са насочени към нас или сме пасивни участници във видеоконферентна среща от 100 човека. В ерата на Zoom невербалната комуникация придобива ново значение и трябва да сме по-внимателни по отношение на фините физически знаци, които изпращаме.

Какво представлява невербалната комуникация и защо е важна?

Проучвания по темата отдават различно значение на ролята на невербалната комуникация в ежедневието ни. Едно от тях твърди, че едва само 7% от нашите мисли, чувства и емоции се предават чрез  думите, които изговаряме. Каквото обаче и да е пропорционалното разпределение на изречените от нас думи спрямо невербалните ни сигнали, тези невербални поведения вероятно играят по-значителна роля в живота ни – и личен,  и професионален - отколкото повечето от нас осъзнават.

Езикът на тялото, изражението на лицето, жестовете и зрителния контакт винаги работят на заден план. Те подкрепят, подсилват или противоречат на това, което казваме. И като всяка форма на комуникация, и невербалните ни сигнали лесно могат да бъдат погрешно разбрани и изтълкувани, особено ако разчитаме предимно на дигитални работни срещи, в които взаимодействията ни са ограничени.

Дистанционното и хибридното работно място вече са постоянна част от работния ни живот. Затова нека видим кои са 4-те начина, по които можем да бъдем по-съзнателни, когато комуникираме дистанционно и невербално с колегите си. И как да подобрим нашата невербална дигитална комуникация.

4 вида невербална дигитална комуникация

4 вида невербална дигитална комуникация

Можем да разделим невербалните сигнали, които са част от това как ни възприемат околните - онлайн или лице в лице, в 4 категории.

1. Език на тялото, поза и движения

Нашите тела са способни да заемат почти безкрайни конфигурации, като всички те добавят контекст към моментните ни мисли и чувства. Начинът, по който седим на стола, стоим прави и ходим, ни помага да зададем тона на взаимодействието си с другите хора.

По време на работна видеоконферентна среща обаче нещата не се виждат толкова отчетливо. 

Съвети

Наведете се леко напред, без да се прегърбвате, и не се движете много, за да покажете на другите, че сте ангажирани и слушате внимателно.


А при онлайн разговор с колега, наблюдавайте за сигнали на стрес, като стисната челюст или отпуснати рамене, например, преди да съобщите лоша новина. Ако ги забележите, отложете неприятния разговор за друго време, ако е възможно.

2. Изражение на лицето

Изражението на лицето ни представлява цял отделен език.

Научаваме се да извличаме смисъл от лицата на хората, преди още да се научим да ходим. А от 1963 г. насам разчитаме и на прословутата жълта иконка (емоджи) 😊 като универсален дигитален заместител на тези невербални сигнали.

Всъщност, емоджитата с различните емоционални изражения са се превърнали в широко приет инструмент на дигиталното работно място, където някои невербални знаци могат да останат незабелязани.

Емоджитата помагат на хората да предадат набор от емоции, които понякога не могат да бъдат уловени с думи. Затова са и са неразделна част от добрата невербална дигитална комуникация. Те също така са универсални, забавни и ангажиращи. Дори и колегите ви да са в другия край на света, веднага ви разбират.

Съвет

Ползвайте смело емоджита по време на онлайн срещите си. Съобразете се обаче с моментното настроение на всички, така както бихте го направили и в среща очи в очи. Няма да се смеете с глас в реална работна среща, ако прекият ви ръководител току-що е приключил гневна тирада, нали? 

3. Жестове

Докато езикът на тялото и изражението на лицето ни служат предимно за показване на нашето емоционално състояние, специфичните за всяка културата жестове с ръце могат да предадат още по-конкретно послание.

Използвайки едната си ръка, можем да кажем без думи на някого да спре, да замълчи, да изчака, че сме ОК ... Тези обществено съгласувани сигнали могат да бъдат полезни заместители на вербалната комуникация, когато сме в реална или дигитална стая, пълна с хора, и искаме да дадем ясна индикация за подкрепа или несъгласие.

Но работните ни места, освен дигитални, стават и все по-глобални. 

Съвет

Съобразете се с всички присъстващи и имайте предвид, че някои общоприети за нас знаци се приемат за обидни в други култури. Например, знакът "ОК" с вдигнат нагоре палец може да създаде напълно погрешно впечатление у бразилските ви колеги.

4. Контакт с очи

Осъществяването на зрителен контакт е универсалната и най-добра практика за изграждане на здрави взаимоотношения и демонстрация, че слушате и сте ангажирани.

Контактът с очи обаче е предизвикателство, ако не и невъзможен за постигане при видео срещи. За да „гледате в очите“, трябва да гледате в камерата, вместо в екрана и в лицата на хората, с които говорите. Което не е възможно да се случва през цялото време. Така че при невербална дигитална комуникация трябва да разчитаме на други начини, за да покажем, че слушаме и разбираме нашите колеги.

Съвети

Седнете изправени, фокусирани и кимайте с глава в знак на съгласие или несъгласие. Имайте предвид разликите тук  – почти целият западен свят, например, кима за съгласие по начина, по който в България кимаме за несъгласие. 


И не вършете друга работа по време на срещата. Веднага се разбира, че правите нещо друго, дори и да не се вижда и звукът ви да е изключен.


Ако пък сте в процес на смяна на работното си място, вижте повече за невербалната комуникация по време на интервю за работа в тази статия.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!