Напускане преди намиране на нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Понякога ситуацията на работното ти място може да стане толкова непоносима, че да искаш да напуснеш веднага. В кои случаи обаче това напускане преди намиране на нова работа е приемливо?

Не е ли по-добре да първо да намериш нова работа и чак след това да подадеш заявление за напускане? 

Виж какви са вариантите ти, ако искаш да напуснеш на всяка цена, но се колебаеш кога да го направиш.

More...

Напускане след намиране на нова работа

Ако е възможно, започни да търсиш нова работа поне 2 месеца преди да напуснеш текущата си позиция.

В идеалния случай това трябва да се случи много преди ситуацията на работното ти място да стане толкова лоша, че да не можеш повече да останеш там.

Предимства при търсене на нова работа преди напускане

1. Време за придобиване на нови знания и умения

Спокойното ти търсене на нова работа ще ти даде добра представа какви са изискванията на работодателите в момента.

И ако се налага да добиеш сертификат или ново умение, ще имаш време да го направиш, докато все още получаваш заплатата си.

2. Спокойствие по време на интервютата

Предварителното търсене ще ти е от полза и по време на интервютата за работа, когато се наложи да отговориш на задължителния въпрос: Защо търсите нова работа?

За работодателите е по-приемливо да чуят, че имаш работа и не търсиш спешно нова такава, а по-скоро би обмислил позиции, които ще ти позволят да се развиваш професионално.

3. Постоянен доход

Стартирането на процеса по търсене на работа, докато все още работиш, има и друго предимство:

Ще получаваш доход всеки месец и ще продължаваш да се възползваш от всички допълнителни придобивки, които ти се полагат като служител.

Докато, ако решиш да напуснеш по твое желание преди това, ще получаваш само минималното обезщетение за безработица.

Поведение при търсене на нова работа преди напускане

Ако решиш да започнеш търсене на работа, докато все още работиш, нашият съвет е да не правиш това достояние на работодателя си.

Зависи от конкретния работодател, разбира се, но повечето от тях няма да са щастливи да разберат, че трябва да вложат непредвидено време и пари в търсене и обучение на нов служител.

От друга страна, ако си наистина ценен служител и имаш значителен опит, който трудно може да бъде намерен в момента на пазара на труда, твоят настоящ работодател може да реши да ти предложи повишение или друг стимул, за да те задържи.

В повечето случаи обаче, това което ще стане, ако обявиш, че търсиш нова работа преди още да си я намерил, е следното:

Работодателят ти ще стартира веднага търсене на нов служител. И в момента, в който го открие, ще те освободи, дори и все още да си в процес на търсене на ново работно място. 

Затова, прецени внимателно как искаш да изиграеш този твой ход. Опитай се да предвидиш потенциалната реакция на работодателя си и вземи най-сигурното за теб решение.

Напускане преди намиране на нова работа

Основателни причини за напускане преди намиране на нова работа

1. Вредни условия на труд

Неприемливите и вредни условия на труд не трябва да бъдат толерирани. Не рискувай здравето си!

Напусни, регистрирай се като безработен, за да получаваш поне минималните обезщетения за безработица, и стартирай веднага търсене на ново, подходящо работно място.

Сигнализирай Инспекцията по труда за вредните условия на труд - не само за да помогнеш на колегите си, които все още работят там, а и защото така е редно.

2. Бърнаут

Работният стрес и бърнаутът обикновено следствие на натиск от прекалено изискващ ръководител, силно конкурентна работна среда или просто на твоя перфекционизъм. 

Каквато и да е причината, силният стрес ще се отрази негативно на здравето ти. Не продължавай да се излагаш на него доброволно!

Напусни и потърси подходящото за теб работно място, на което ще си спокоен и удовлетворен.

3. Тормоз на работното място

Ако работодателят ти те подлага на тормоз или те принуждава да направиш нещо незаконно, имаш задължението да уведомиш институциите за това – Инспекцията по труда и евентуално и полицията. 

Като гражданин на държавата следва да спазваш законите ѝ. Не ги нарушавай и не се излагай на риск от това да бъдеш подведен под наказателна отговорност в бъдеще, само защото някой, който по случайност в момента е твой ръководител, ти е казал да го направиш.

Откажи, подай сигнали за тормоза и нередностите, и напусни.

4. Кариерна промяна

Понякога при промяна на кариерното ти развитие се нуждаеш от допълнителна квалификация, която не може да бъде придобита, докато ходиш на работа. 

Тогава напускането ти преди да си намерил нова работа е приемлива стъпка, която ще ти позволи да постигнеш поставените си кариерни цели.

5. Голяма натовареност

Ако имаш изключително натоварен работен график и не разполагаш с никакво свободно време, твоето напускане преди намиране на нова работа може да е необходимост.

Когато говорим за липса на време обаче, имаме предвид много редките случаи, в които работата ти е свързана с ежедневни командировки например, а не ситуациите, в които работата ти е просто натоварваща и си изморен в края на работния ден. 

Финансова сигурност

Каквато и да е причината, ако решиш да напуснеш преди да си намерил нова работа, трябва да имаш финансов план за покриване на ежемесечните битови разходи.

Ако не успееш да се подсигуриш финансово предварително, по-добре започни търсенето на нова работа още преди да напуснеш, за да си сигурен, че ще имаш необходимите средства, докато го правиш.

1. Лични спестявания

Намирането на нова работа в идеалния случай отнема минимум 2 месеца.

Съветваме те да не подценяваш този период. Осигури си предварително средства за поне половин година.

По-добре е да ти останат спестявания, отколкото да свършат след няколко месеца, а ти все още да не си успял да откриеш новата си работа.

2. Пълни обезщетения за безработица

Възможно е да успееш да се договориш с работодателя си да те съкрати

В този случай, паралелно със спестяванията си, ще имаш и няколко месеца постоянен и сигурен доход от 60% от настоящето ти брутно възнаграждение, посочено в трудовия ти договор. 

Това ще ти осигури спокойствието, което ти е необходимо в този преходен период.

За финал

Какъвто и вариант да избереш – напускане преди намиране на нова работа или след това, избягвай да говориш негативно за работодателя си.

Опитай се да поддържаш добри взаимоотношения с твоите мениджъри и колеги, тъй като следващият работодател може да изиска тяхното мнение за теб като служител.

Дръж се професионално и не изгаряй мостовете след себе си. 

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!