5 причини за напускане на работа през 2022-ра

0  КОМЕНТАР/И

Тенденцията за напускане на работа през 2022-ра в търсене на нещо по-добро продължава.

Рекорден брой работещи сменят работните си места и браншове, преминавайки от традиционни към нетрадиционни роли или пък започват собствен бизнес. Великото напускане, започнало 2021-ва година все още е тук. 

И въпреки това някои работодатели продължават да разчитат на старите, традиционни методи за привличане и задържане на таланти - основно чрез пари и статус. Разбира се, тези фактори са важни. COVID-19 пандемията обаче накара все повече хора да преоценят какво искат от работата и от живота си. И това създаде огромна маса от отлични професионалисти, които вече избягват традиционния кариерен път и начин на работа. Особено, след като вече най-накрая имат избор.

И тъй като и пандемията, и войната близо до нас неизбежно поставят фокуса върху крехкостта на живота, това кара и българските работещи да се чудят дали наистина това е начинът, по който искат да го прекарат. В резултат и тук повечето работещи вече търсят нещо ново, което не само ще им позволи да живеят по-добре, но и ще им носи удовлетворението, което всеки човек иска от работата си.

„Великото напускане“ продължава да тече с пълна сила

Явлението „Великото напускане“ се зароди в началото на пандемията и според последните изследвания не се виждат никакви признаци за изчезването му.

Проучване, проведено от McKinsey в 6 различни държави, установява, че 40% от анкетираните са нещастни на работното си място и обмислят да напуснат в близките месеци.

 • Голяма част от напускащите отиват при работодател в коренно различен бранш (48% от участниците в проучването).
 • Много служители започват по-гъвкава форма на трудова заетост (временна, по проект, на свободна практика или на непълно работно време) или стартират собствен бизнес. От работещите, напуснали без да имат осигурена нова работа, само 29% са се върнали към традиционната заетост на пълен работен ден в офис.

Подобни констатации се виждат и от проучване, проведено от PwC в 44 държави. То установява, че 1 от всеки 5 анкетирани планира да напусне през 2022 г.

5 основни причини за напускане на работа през 2022-ра

Работодателите следва внимателно да обмислят резултатите от всички проучвания по темата. Те разкриват недвусмислено какво най-много ценят или не харесват служителите. И дават ясни сигнали какво се крие зад решението им за напускане на работа през 2022-ра.

Например, един от най-мощните фактори за напускане си остава некомпетентния, лошо държащ се пряк ръководител. И докато до скоро високата заплата можеше да задържи хората въпреки него, сега това е много по-рядко срещано.


Лидери, които не са загрижени за здравето, удовлетворението и щастието на подчинените си, са една от основните причини, поради която хората напускат работата си. Гъвкавостта в работното време и начина на работа, от друга страна, е основен мотиватор и причина за задържане на работното място в момента.

Резултати от проучванията за причините за напускане на работа през 2022-ра

Анкетираните от изследването на McKinsey посочват като причини за напускане:

 • лидери, които не са загрижени за тях
 • неадекватно заплащане
 • липса на кариерно развитие
 • липса на смислена работа 

Проучването на PwC пък установява, че след възнаграждението, гъвкавостта на работното място става все по-важна за хората. Повече от 25% заявяват, че биха искали да работят дистанционно на пълен работен ден.

А проучване на Flexjobs дава следните 5 основни причини за напускане на работа през 2022-ра:

 • токсична фирмена култура (62%)
 • ниска заплата (59%)
 • лош мениджмънт (56%)
 • липса на здравословни граници между работата и личния живот (49%)
 • липса на възможност за дистанционна работа (43%)

ConsumerAffair пък съобщава, че основната причина, поради която служителите напускат в момента, е желанието им за по-високо заплащане (47%).

И така, нека обобщим данните:

Основни причини за напускане на работа през 2022-ра

1. Липса на възможности за кариерно и професионално развитие

2. Неадекватно, ниско заплащане и/или липса на смислени допълнителни придобивки

3. Токсична корпоративна култура, лош мениджмънт и лидери, които не се грижат за служителите си

4. Работата не е смислена, не доставя удоволствие и не носи ползи на никого

5. Не се разрешава постоянната дистанционна работа, нездравословен баланс работа-личен живот

Преди да подадете молба за напускане

Прекарвате повече време на работното си място, отколкото където и да било другаде. И ако не се чувствате добре на него по една или друга причина, това може да нанесе огромни поражения върху вашето психическо и физическо здраве.

Разбира се, всяка работа си има плюсове и минуси. Няма идеални работодатели и позиции. Но ако сте нещастни през повечето време, това определено ще ви навреди.

Ако това е случаят при вас, преди да напуснете, направете следното:

 • Вземете рационално решение. Отделете достатъчно време да обмислите всичко, преди да напуснете. Не подавайте молба за напускане импулсивно и под влияние на емоциите си.
 • Поискайте увеличение на възнаграждението си. Не се страхувайте да бъдете директни. Много компании се стремят да задържат служители си и ще са готови да преговарят с вас за по-високо заплащане и по-добри придобивки.
 • Поискайте да работите от вкъщи. Помислете и дали да не поискате изцяло дистанционна работа, ако това би подобрило вашата работна (и житейска) ситуация.
 • Подгответе се финансово. Проучването на ConsumerAffair установява, че 42% от тези, които са напуснали работата си през 2021 г., са били финансово подготвени. Направете го и вие. Спестете достатъчно пари за покриване на месечните ви разходи за няколко месеца напред, създайте си скромен месечен бюджет и ограничете несъществените си разходи.
 • Не чакайте дълго преди да напуснете токсично работно място. Ако работите в токсична работна среда, не си струва да жертвате психичното си здраве. Организирайте напускането си възможно най-скоро.

Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!