Намиране на работа чрез LinkedIn

0  КОМЕНТАР/И

Много се говори за това колко е важно да имаш профил в LinkedIn и колко е полезно за професионалното ти развитие да присъстваш там. Как обаче да намериш нова работа чрез LinkedIn?

Към настоящия момент 645 милиона души по света използват платформата. Освен това повече от 90% от специалистите по подбор използват LinkedIn за да открият подходящи кандидати.

Възползвай се от това при търсенето си на нова работа.

Виж няколко конкретни съвета как да използваш LinkedIn, за да я намериш.

More...

Намери подходящи свободни позиции

Табло с обяви

Ако искаш да видиш всички обявени свободни позиции, публикувани в LinkedIn, прегледай таблото с обяви Jobs.

Можеш да го достъпиш през основната навигационна лента в горната част на началната страница.

LinkedIn - табло с обяви

Таблото с обяви Jobs представя всички обяви за работа, публикувани от работодателите в платформата.

В него имаш възможност да търсиш конкретни позиции по различни критерии - наименование, ключова дума, работодател или местоположение.

LinkedIn - търсене на обяви
LinkedIn - обява за работа

След като избереш конкретна професионална сфера и натиснеш Search бутона, обърни внимание на всички опции, които LinkedIn предлага, за да конкретизираш търсенето си.

LinkedIn - филтри

LinkedIn предлага и допълнителни интересни филтри, като например датата на публикуване на обявата за работа и йерархичното ниво.

Можеш да видиш и всички обяви за работа, публикувани от хора, част от професионалната ти мрежа.

Активирай този филтър от опцията LinkedIn Features. 

LinkedIn - обяви в мрежата

Съвет: Започни с по-разширено търсене и с минимален брой филтри. След това добавяй един по един различните важни за теб критерии, които да стеснят търсенето ти.

Включи уведомленията за публикувани обяви

Можеш да избереш да получаваш известия при публикуване на нови обяви за работа в сферата, която те интересува.

След като избереш конкретната сфера или позиция, и натиснеш Search, включи и Job Alert функцията.

Така ще получаваш имейли с актуалните обяви за работа за предпочитаната от теб професия или позиция, в конкретно населено място и при избраните от теб условия.

LinkedIn - известия за обяви

Следи фийда си

В центъра на началната страница в LinkedIn се намира т.нар. фийд (feed) – постоянно актуализиращ се списък с публикуваните от твоята мрежа постове и публикации. 

Виж повече за това как да го ползваш и персонализираш тук.

LinkedIn - фийд

Преглеждай го периодично.

Много често там ще видиш и публикации от специалисти по подбор, търсещи нови служители (например „Looking for XXX“ и линк с повече информация за свободната позиция).

Пробвай да потърсиш точно тази информация във фийда си чрез конкретен хаштаг, като например #jobs, #hiring, #salesjobs или друга подходяща за твоето конкретно търсене дума.

Дай сигнал, че си готов за нова работа

Ако е възможно да обявиш публично факта, че търсиш нова работа, направи го. Използвай заглавието на профила си, за да го съобщиш.

Подскажи и на специалистите по подбор, че си отворен за нова позиция, чрез функцията Show recruiters you're open. Ще я намериш в профила си.

LinkedIn - кариерни интереси

Кликни върху линка "Get started", за да направиш профила си по-видим за специалистите по подбор, които постоянно търсят подходящи кандидати за работа.

LinkedIn - кариерни интереси

Платформата ще скрие този сигнал от служителите, занимаващи се с подбор в настоящата ти компания, както и от такива, работещи в свързани компании.

LinkedIn - кариерни интереси

Свържи се с компании, които харесваш

Корпоративна страница на работодател

LinkedIn - фирмена страница

Корпоративната страница в LinkedIn е чудесно място за бърз преглед на потенциални възможности за работа в компания, която те интересува.

Първо, последвай фирмената ѝ страница. Потърси директно конкретна компания в търсачката на платформата или използвай ключови термини или бранш, за да получиш по-общ списък с компании, от които може и да се заинтересуваш.

След като вече си на страницата на компания, която те интересува, разгледай информацията за нея - размера ѝ, уеб сайта ѝ, описанието ѝ и последните публикувани постове.

Там ще видиш и колко нейни служители имат LinkedIn профили и как ти си свързан с тях.

LinkedIn - фирмена страница

Кликни върху линка с броя на служителите, за да отвориш пълния им списък. Оттам можеш допълнително да стесниш резултатите чрез различни филтри или директно да кликнеш върху профил на служител, с когото би искал да общуваш.

Другата важна информация, намираща се на корпоративната страница на работодател в LinkedIn, са всички свободни работни места в тази компания. Ако тя е публикувала обяви за тях, ще ги намериш в раздел Jobs , разположен в лявата лента.

LinkedIn - фирмена страница

Поискай препоръка

Най-успешният начин да намериш работа чрез LinkedIn е чрез препоръчването ти от някой от твоите контакти там.

Ето как да получиш такава препоръка.

В таблото с обяви Jobs избери опцията In You Network. След това избери обява за работа, която те интересува, и виж кого познаваш там.

Ако в твоята професионална мрежа има професионалист, работещ в тази компания, изпрати му вътрешно съобщение и помоли да те препоръча за свободното работно място.

LinkedIn - препоръка

Помоли да те представят

Понякога най-добрият начин да се свържеш към потенциален работодател е индиректно.

За целта следва да бъдеш представен от общ контакт - в идеалния случай някой, който добре познава и теб, и търсещия нов служител.

LinkedIn ти предоставя възможност да видиш как си свързан с даден професионалист.

Влез в профила на човека, с когото искаш да се свържеш, и в дясната му част в раздел How you’re connected ще видиш имате ли общ контакт, който можеш да ползваш, за да те представи официално.

LinkedIn - представяне

Изпрати съобщение на работодател

След установиш контакт с потенциален работодател, можеш да изпратиш съобщение на професионалист, работещ за него.

То следва да е кратко, професионално и да те представя като идеален кандидат за конкретна свободна позиция. 

Съвет: LinkedIn предоставя автоматично генерирани шаблонни текстове, когато изпращаш съобщения. Не ги използвай! За да се откроиш, следва да напишеш нещо различно и конкретно.

изпращане на съобщение

Накарай работодателите да те забележат

И накрая, помисли какви други мерки биха били подходящи, за да подобриш шансовете си да получиш покана за интервю и да намериш нова работа чрез LinkedIn.

Първото нещо, което трябва да направиш, е да бъдеш забелязан. А това не е лесна задача. Трябва да се откроиш не само сред възможната конкуренция, но и сред общия шум, с който повечето хора са бомбардирани всекидневно онлайн.

Ето как да го направиш.

Харесвай, коментирай и споделяй съдържание

Както и при всяка друга социална мрежа, трябва да си активен участник, за да се възползваш от всички предимства на LinkedIn.

Посещавай платформата всеки ден, дори и да е само за няколко минути. 

  • Прегледай фийда си и публикуваното от контактите ти съдържание.
  • Харесай тези постове, които ти допадат.
  • Коментирай тези постове, които ти допадат и по които има какво да кажеш.
  • Споделяй постове и публикации на контакти от твоята мрежа.
  • Споделяй статии, които ти харесват.
  • Включи се в подходящи професионални групи и започни да си взаимодействаш с други професионалисти.

Колкото повече общуваш с другите и публикуваш, толкова повече шансове имаш да бъдеш забелязан.

Разглеждай профили на конкретни професионалисти

Друг начин да бъдеш забелязан е да преглеждаш профили на професионалисти и специалисти по подбор, работещи за избрани от теб потенциални работодатели. Така ще се появиш на страницата с хора, разглеждали профила им.

Съвет: Ако специалист по подбор или друг професионалист има безплатен акаунт, само последните 5 човека ще се показват на тази страница. За да направиш впечатление, посещавай профила му периодично.

За финал

За разлика от автобиографията ти, профилът ти в LinkedIn представлява доста по-динамичен подход за презентиране на твоите професионални умения и опит.

И колкото по-пълна и актуална е информацията ти там и колкото по-активен си в мрежата, толкова по-големи ще са шансовете ти да постигнеш целите си и да намериш новата си работа чрез LinkedIn.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!