Ускоряване на процеса по намиране на нова работа

0  КОМЕНТАР/И

Колко време отнема процеса по намиране на нова работа?

Краткият отговор e: Зависи. Може да се случи за няколко дни или, за съжаление, да отнеме много повече време.

И това е така, защото, от една страна, важен фактор, определящ продължителността на процеса, е доколко активно търсиш нова работа.

От друга страна, от изключителна важност за времето за намиране на нова позиция, е доколко твоите квалификации и опит се търсят точно в този момент в региона, в който се намираш.

Виж каква е средната продължителност за намиране на нова работа и как можеш да ускориш този процес.

More...

Средна продължителност на процеса по намиране на нова работа

Липсват каквито и да било официални данни, но от дългогодишния ни опит в сферата на подбора, работейки както за работодатели, така и с кандидати за работа, имаме впечатление за настоящата ситуация на пазара на труда в България.

При най-търсените професии в момента – ИТ специалисти, инженери и работници в туризма, логистиката и строителството, времето за намиране на работа, може да е и 1 седмица. 

При други обаче, каквито са например административните позиции, търсенето може да продължи и няколко месеца. 

Има и професии, които са толкова специфични, че на тези, които работят в подобна сфера, със сигурност им отнема много повече време за намиране на нова работа, просто защото само няколко компании в България я предлагат.

Въпреки това разнообразие от различни ситуации, можем да заключим, че средната продължителност за намиране на нова работа в момента е около 2-3 месеца.


Но дори и едно такова общо и усреднено предположение може да е крайно невярно за различните хора, тъй като има много променливи, влияещи върху времето, необходимо за намиране на нова работа.

Фактори, влияещи върху времето за намиране на нова работа

Има няколко фактора, които могат да ускорят или да забавят търсенето на нова работа.

Ето по-важните 8 от тях:

  1. Общото състояние на икономиката в държавата и в конкретния географски регион
  2. Общото състояние на пазара на труда
  3. Количеството работни места в региона, в който се намира кандидата за работа
  4. Уникалността на желаната работна позиция
  5. Квалификациите на търсещия работа и доколко пазара на труда има нужда от тях
  6. Количеството време и енергия, отделени за намиране на нова работа
  7. Качеството на кандидатурата за работа – автобиография, мотивационно писмо, портфолио, придружаващ имейл
  8. Броят използвани канали за търсене на работа

Някои от тези фактори са извън твоя контрол - икономическите условия и състоянието на пазара на труда, например.

Други от факторите обаче зависят изцяло от твоя избор и решенията, които вземаш. Те са и тези, върху които можеш да повлияеш, за да ускориш процеса по намиране на нова работа.

8 съвета за ускоряване на намирането на нова работа

1. Бъди активен в търсенето на работа

Колкото по-често и повече време отделяш за процеса по търсене на работа, толкова по-кратък ще е периода, в който го правиш.


Опитай се да преглеждаш свободните позиции ежедневно или поне няколко пъти седмично.

Изгради и подходяща за теб стратегия за търсене на работа, създай си график на дейностите и започни да го следваш.

2. Обърни внимание на ключовите си умения

Можеш да ускориш процеса по намиране на нова работа, като се съсредоточиш върху усъвършенстване на ключовите за професията ти и бранша, в който работиш, умения.


Потърси и завърши подходящите обучения, и придобий необходимите ти сертификати, за да увеличиш шансовете си.

3. Използвай всички възможни канали за търсене на работа

Не разчитай само на публикуваните в кариерните сайтове обяви за работа. Голям процент от работните места се откриват чрез препоръки от познати.


Сподели каква работа търсиш и какво можеш да предложиш на потенциалните работодатели, и помоли твоите приятели, роднини, бивши колеги или партньори за съдействие.

Използвай правилно и LinkedIn и социалните мрежи, и се свържи директно с компаниите, които ти харесват.

4. Бъди гъвкав по отношение на предпочитаната позиция

Ако искаш да започнеш работа на конкретна и силно специфична позиция, вероятно ще ти отнеме известно време, докато я откриеш.


Обмисли дали да не търсиш паралелно с нея и други подобни позиции или такива, които изискват наличието на притежаваните от теб умения, за да увеличиш шансовете си за бързо започване на работа.

5. Кандидатурата ти за работа е маркетингов инструмент

Автобиографията ти, мотивационното или придружаващото писмо, както и всеки друг документ или текст, който изпращаш в процеса ти по кандидатстване за работа, са изключително важни инструменти, които могат да ти осигурят веднага покана интервю за работа, ако ги използваш правилно.


Създай ги за конкретната позиция, за която кандидатстваш, за да демонстрираш уникалността си, защо искаш да работиш точно това и какво можеш да предложиш на работодателя. 

6. Използвай нетуъркинг за намиране на нова работа

Увеличи активността си в LinkedIn и посещавай форуми и професионални събития, за да се възползваш директно от възможността за бизнес нетуъркинг.


Когато разговаряш с друг професионалист, подходи с уважение и прояви искрен интерес към него. Задавай въпроси, за да се запознаеш с професионалните му отговорности и възможностите му.

Демонстрирай признателността си от контакта си с него и изгради професионални взаимоотношения преди да го помолиш за съдействие за намиране на нова работа.

7. Приеми всички недостатъци на процеса

Ако търсиш работа от известно време, вероятно вече си започвал да се обезсърчаваш от грубостта на някои интервюиращи, от компаниите, които не ти връщат обратна връзка и от всеки дразнещ аспект от процеса ти по търсене на работа.


Да, при подбора на служители съществуват и несправедливости, и некомпетентни хора, както и във всяка друга житейска ситуация. Ако вземеш всичко това присърце, ще ти проличи по време на следващите интервюта. А компаниите не са склонни да назначават недоволни и ядосани кандидати за работа.


Затова, ако и когато се сблъскаш с някоя нелепост в процеса по търсене на нова работа, просто не обръщай внимание и продължи напред. Съществуват компании, които се държат добре с кандидатите за работа и със служителите си.

8. Потърси подкрепа

Потърси професионалното мнение на твой познат или просто се възползвай от нашите услуги по кариерно консултиране, за да скъсиш максимално периода, в който търсиш нова работа.

Бъди търпелив

Дори и да последваш всички наши съвети, факторите, които са извън твоя контрол, могат да направят процеса по намиране на нова работа по-дълъг от очакваното.

Продължи с търсенето си и се опитай да бъдеш търпелив.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!