Най-търсените умения през 2023-та: 10 умения, които да включите в CV-то си

2023 г. предлага уникални възможности (и предизвикателства) пред търсещите нова работа. С драстичното нарастване на предлагането на дистанционна и хибридна работа, както и в следствие на променящите се начини за подбор на нови служители, вероятно вече се чудите дали трябва да промените нещо в кандидатурата си, а след това – и по време на срещите си с потенциалните работодатели. Основното, което следва да имате предвид, е че има промени в най-търсените умения през 2023-та.

Вижте кои са те и ги добавете в документите си за кандидатстване. А след това ги демонстрирайте по време на интервютата за работа.

Най-търсените умения през 2023-та

1. Адаптивност

Адаптивността е ключово меко умение, което работодателите ще търсят у кандидатите през 2023 г. Те ценят служители, които могат бързо да се адаптират към различни промени на работното място, като например нови процедури за работа или пък нов софтуер.

За да демонстрирате вашата адаптивността в автобиографията си, споменете в трудовия си опит момент, когато успешно сте се адаптирали към промяна. Например:

Активно участие в проект по внедряване на нов софтуер за вътрешно-фирмена комуникация, което доведе до 8% ръст в производителността.

2. Креативност

Подобно на адаптивността, креативността е изключително полезно умение в динамична, бързо променяща се работна среда.

Креативният служител е по-вероятно да успее да предложи ефективни решения на проблеми, възникващи в процеса на работа и при ползване на нови технологии. Особено в настоящия момент, в който и работното място, и пазарът на труда и стратегиите за подбор се променят бързо.

Можете да включите в автобиографията си, например:

Постоянно предлагане на нови идеи за кампании в социалните мрежи, които увеличиха последователите на компанията с над 2000%.

3. Колаборация

Независимо дали работите изцяло присъствено, изцяло дистанционно или в хибридна работна среда, умението ви за ефективно сътрудничество с колегите е изключително важно за успеха на работното ви място. И логично е сред най-търсените умения през 2023-та.

Работодателите търсят кандидати с отлични умения за колаборация, тъй като тези, които имат способността да си сътрудничат добре с другите, е по-вероятно да пренесат тези си умения от офиса вкъщи и обратно. И да са ефективни при всякакви условия и промени.

Ето един пример за демонстриране на това умение в кандидатурата ви за работа:

Продължаващо успешно сътрудничество с клиенти с цел създаване на промоционални материали с изключително високо качество.

4. Самомотивация

При наличието на значително по-малко възможности за контрол върху работещите от вкъщи, ви е необходима висока самомотивация, за да продължите да сте ефективни и когато работите дистанционно.

Ако сте самомотивирани, ще сте проактивни, докато работите самостоятелно. И ще си вършите работата в срокове, без да се налага да бъдете питани многократно за статуса на задачите ви.

Освен това, самомотивираните служители често са по-ентусиазирани да се впуснат в нови предизвикателства, да усвояват нови умения и наистина да полагат усилия за професионалното си усъвършенстване.

Затова и работодателите искат да видят всичко това у вас, като кандидати за работа.

Демонстрирайте, че сте самомотивиран, като добавите в CV-то си, например:

Постоянно постигане и преизпълнение на поставените цели самостоятелно и без никакъв надзор.

5. Решаване на проблеми

Способността за бързо и ефективно решаване на различни възникващи работни проблеми - от проблеми с работата ви до междуличностни конфликти - е ценен актив за компаниите през 2023 г. А с бързите промени в работната среда и технологиите, такива проблеми възникват (и ще продължат да възникват) постоянно.

Затова и работодателите искат да наемат кандидати, които демонстрират, че на тях може да се разчита да допринесат с ценни решения.

Ето пример как да го направите:

Извършване на SEO одит за идентифициране на области за подобрение при представянето на съдържанието на фирмения уебсайт в Google. Резултат – увеличаване на органичния трафик с 1000%.

6. Комуникация

Въпреки че ефективната комуникация винаги е била ценно умение на работното място, тя е едно от ключовите и най-търсените умения през 2023-та, когато формите на комуникация са възможно най-разнообразни.

Вече не само, че е задължително да можете да комуникирате ефективно вербално и по имейл, но трябва го правите и в Zoom или MS Teams, в различни социални мрежи, в платформи за продуктивност, като Slack, и т.н. Понякога паралелно.

В резултат на това отличните комуникативни умения – устни, писмени, формални, неформални - са задължителни за всеки кандидат за работа.

Демонстрирайте ги с 1-2 изречения в автобиографията си, като например:

Използване на фирмения онлайн профил в LinkedIn за изграждане на отлични взаимоотношения с водещи лидери в бранша, които на свой ред популяризираха бизнеса.

7. Управление на времето

От служителите, работещи дистанционно, се изискват отлични умения за управление на времето.

Те трябва да могат да изпълняват ежедневните си задачи навреме, докато работят независимо и без постоянен надзор от преките си ръководители.

Ето как бихте могли да демонстрирате това ценно умение в CV-то си (пример):

Постоянно приключване на работните задачи преди поставените крайни срокове и в изискваното количество и качество.

8. Дигитална компетентност

Тъй като работата ни е все по-тясно обвързана с технологиите, съвсем логично дигиталната/ компютърната грамотност става все по-критично умение за всички търсещи работа.

Работодателите искат да са сигурни, че знаете как да намирате, анализирате и предавате информация по удачния начин в различни платформи. Покажете им, че сте техния човек.

Пример:

Анализ на ежедневните отчети на тенденциите в социалните мрежи и разработване на стратегия, която увеличи броя на харесванията и споделянията на публикациите с 400%.

9. Анализ на данни

Все повече компании ползват различни дигитални инструменти и технологични решения. Затова и анализът на данни е полезно умение за всеки бизнес. То е и сред най-търсените умения през 2023-та.

Да можете да анализирате данни, ползвайки популярни платформи и инструменти като Google Analytics или в Microsoft Excel, е изискване за много работни позиции - маркетингови, аналитични, мениджърски.

Демонстрирайте, че притежавате това умение, като добавите в автобиографията си нещо подобно:

Анализ на ежедневните данни на над 120 000 потребители, довел до увеличаване на продажбите и на печалбата с 23%.

10. Специфични технологични инструменти

Не на последно място, през 2023 г. работодателите търсят кандидати, които знаят как да използват специфични за бранша им инструменти.

Ето няколко примера за такива платформи и софтуери:

  • Slack
  • Google Classroom
  • Adobe Premiere
  • GitHub
  • WordPress
  • Софтуери за управление на проекти
  • Софтуери за планиране, и др.

Съвет:

Включете в секция „Умения“ в CV-то си всеки специфичен софтуер и програма, които владеете и които са релевантни за позицията, за която кандидатствате.

За финал

За да убедите работодателите, че сте правилните кандидати за работа, демонстрирайте, че притежавате най-търсените умения през 2023 г.

За щастие, повечето от тях са меки умения, които вероятно вече владеете до съвършенство, независимо какво сте работили до момента.

Не забравяйте да ги включите в автобиографията си. Те ще ви помогнат да получите покана за интервю, където можете и реално да ги демонстрирате и да получите предложение за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!