Мразиш новата си работа? Реши дали да напуснеш веднага или да се задържиш още малко

0  КОМЕНТАР/И

Започнал си нова работа преди няколко месеца, но още от 1-вия ти работен ден си усетил, че нещо не е наред. А след няколко седмици работа там, вече си сигурен, че мразиш новата си работа и си допуснал грешка. 

Какво да направиш?

Всичко ново, което ни се случва, дори и нова работа, изисква време за адаптация.

Новата компания, в която работиш отскоро, има собствена фирмена култура и други процеси и работни системи от тези, с които си свикнал. Имаш и много непознати за теб нови колеги, които тепърва ще опознаваш. А ако позицията, на която си назначен, е и напълно нова за теб, ще ти трябва и допълнително време да свикнеш със самата работа, с работните ти функции или дори с професионалната сфера.  Затова, период от няколко месеца може да е кратък, за да извадиш категоричен извод, че си сбъркал. Може би ще се почувстваш на мястото си след като мине още малко време?

Ако обаче си сигурен, че не си попаднал на правилния за теб работодател, е явно, че колкото и време да стоиш там, нещата няма да станат по-лесни за теб. И в идеалния вариант, ако ти се предостави възможност да започнеш на друго работно място, е съвсем логично да се чудиш как да постъпиш.

Да напуснеш ли или да се опиташ да се задържиш поне година и половина-две, за да не създаваш впечатление у потенциални работодатели, че вземаш импулсивни решения и на теб не може да се разчита?

Анализирай плюсовете и минусите

За да вземеш правилното за теб решение, започни с претегляне на плюсовете и минусите на решението да напуснеш новата си работа веднага.

От една страна, човек трябва да обръща внимание на съмненията си и да разчита на собствената си интуиция. Ако още в началото на работния ти стаж вече не харесваш фирмата, колегите или дори самата работа, то нещата няма да се подобрят. И съществува огромен риск да изпаднеш в стрес или бърнаут, просто защото ежедневно ще се налага да правиш нещо, което искрено няма да желаеш.

От друга страна, няма никаква гаранция, че на следващото ти работно място няма да се окажеш в също толкова неприятна за теб ситуация – некомпетентен мениджър, например. И ако решиш да останеш, въпреки че няма да харесваш работната среда, колегите или работата си, може би ще научиш нещо ново и полезно за кариерното ти развитие.

Посочи възможно най-много плюсове и минуси на ситуацията.

Обърни внимание на емоционалния аспект

Посоченият по-горе аналитичен подход следва да бъде допълнен от преглед на емоционалния аспект на твоето решение.

Кое действие – да напуснеш веднага или да се задържиш – усещаш, че е по-доброто решение за теб?

Ако у теб има тенденция да анализираш прекалено много всичко, то може да ти е трудно да разпознаеш и признаеш собствените си емоции и чувства.

В този случай направи следното просто упражнение: Хвърли ези-тура.

Това, разбира се, не означава, че каквото ти се падне, това следва да направиш. Просто чрез това упражнение можеш лесно да установиш собствените си емоции. Да речем, че си решил, че „ези“ означава, че ще напуснеш. Подхвърляш монетата и се пада „ези“. Какво усещаш, когато монетата ти казва да напуснеш – облекчение или притеснение? 

Установи какви емоции и чувства изпитваш във всяка една хипотетична ситуация, която би се получила в резултат на взетото от теб решение.

Коя е позицията, която искаш да заемеш след тази, на която си в момента?

И накрая, след като си крайно неудовлетворен в момента и вероятно изпитваш и силен стрес, все още може да ти е трудно да видиш ясно кое решение е правилното.

За да вземеш финално решение какво да направиш, обърни поглед към професионалното си бъдеще.

  • Как си представяш следващото си работно място (след това, на което си в момента, и от което си недоволен)?
  • Какви изисквания ще има за заемането му по отношение на трудов опит, умения, професионални контакти?
  • Дори и да мразиш новата си работа в момента, тя предоставя ли ти възможност да придобиеш част от тези квалификации? Ще бъде ли полезно оставането на нея за бъдещото ти кариерно развитие? Ако отговорът е „да“, то може би струва да се задържиш, докато натрупаш необходимите ти опит и умения.

Ако обаче все още нямаш ясна представа за бъдещото си кариерно развитие, то оставането на работно място, което не ти допада, може и да е безсмислено. Може би е по-добре за теб да намериш нова работа възможно най-бързо, на която да се чувстваш добре, докато решиш как да продължи професионалния ти път.

Обмисли бъдещите си планове за кариерно развитие и прецени дали си заслужава да се задържиш на позицията.

Една-единствена работна позиция не е от значение за кариерното ти развитие

Дори и да си взел „грешно“ решение, успешното кариерно развитие не зависи от една-единствена работна позиция.

И каквото и да решиш да направиш – да напуснеш или да останеш – винаги можеш да насочиш кариерния си път отново в правилната посока след това.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!