Микромениджмънт: 10 признака, по които да го разпознаете

0  КОМЕНТАР/И

Нищо не е по-демотивиращо от мениджър, контролиращ всяка ваша стъпка на работното място. Това накратко е описанието на един от най-непродуктивните начини за ръководене на хора - микромениджмънт. Проучване на Trinity Solutions показва, че:

  • 79% от участниците са се сблъсквали с микромениджмънт на работното си място
  • 69% казват, че обмислят смяна на работата си именно заради микромениджъра си
  • 71% отговарят, че микромениджмънта всъщност пречи на работата им

Работата на вашия пряк ръководител е да ви дава насоки и подкрепа. Неговата роля е и да съдейства за създаване и поддържане на здравословна работна среда, в която да можете да работите по най-добрия за вас начин. И да достигнете потенциала си, имайки относителна самостоятелност и изграждайки всекидневно професионалната си увереност.

За съжаление, микромениджърът постигат точно обратното.

Какво е микромениджмънт?

Микромениджмънтът е един от най-неефективните и демотивиращи мениджърски стилове.

Микромениджърите изпитват необходимост да контролират всички аспекти от работата на своите подчинени - повече, отколкото е необходимо или здравословно за обичайните работни отношения.

Те не позволяват на своите служители да вземат самостоятелно решения и са прекалено обсебени от набавянето на максимално много информация.

Микромениджърите заличават автономността на служителите, вредят на професионалното им развитие и в крайна сметка ги принуждават да потърсят нова работа другаде. И това е най-добрият сценарий.

В най-лошия случай микромениджмънт на работното място води до понижаване на усещането ни за собствената ни стойност и самочувствие като професионалисти. А от тук до тревожността, депресията или пък високото кръвно налягане пътят не е дълъг.

Защо хората микроменажират?

Причините може да са много и различни, но най-често срещаните са:

  • страх от провал, замаскиран като перфекционизъм
  • нужда от доминиране и контрол
  • липса на управленски опит
  • липса на доверие в служителите
  • несигурност в собствените лидерски качества
  • нездраво его
  • проблеми в личния живот, и др.

Ето кои са най-обичайните признаци, че сте се сблъскали с микромениджмънт:

1. Всяка ваша задача, дори и най-дребната, се нуждае от одобрение

За микромениджъра идеята да даде контрол на членовете на екипа си е немислима. Той  вярва, че е единственият, който е способен да свърши всичко и то по-най добрия начин.

Така вие се оказвате принудени да искате одобрение за всичко, което правите – дори и за изпращането на един имейл.

2. Пристрастеност към получаване на постоянни ъпдейти и отчети

Даването на справки и отчети на разумни интервали е нормално за всеки бизнес. Но ако те се изискват от вас ежедневно, е много вероятно да сте жертва на микромениджмънт.

Тази настоятелност за постоянни отчети води единствено до загуба на време. Време, което вие прекарвате в създаване на таблици или добре изглеждащи презентации за предстояща работна среща, вместо да се фокусирате върху работата, за която всъщност са ви назначили.

Искането на ежедневни отчети оставя у вас усещане, че постоянно се оправдавате за всяко ваше действие. И рано или късно води до убеждението, че шефът ви не вярва, че можете да си вършите работата, както трябва.

3. Изискване за копиране във всеки имейл

Нуждата всяка комуникация, дори и неработната с колегите ви, да бъде видима показва страха на микромениджъра ви да не остане неинформиран. Или пък да не се случи нещо, за което не е дал одобрението си.

И говори за това, че не ви вярва.

4. Прекалено сложни инструкции

Вторачването на микромениджъра ви дори и в най-дребните дребните детайли означава, че и най-простите задачи неизбежно стават абсурдно сложни.

Инструкциите му към вас са толкова детайлни и сложни, че в крайна сметка стават неразбираеми. А за вас става трудно да работите.

5. Убеждение, че никой друг не е способен да свърши работата добре

Микромениджърът истински вярва, че именно той е на ръководна позиция, защото е най-талантливия и способния от всички. И защото само на него може да се разчита да свърши качествено и ефективно и неговата, и вашата работа.

6. Ежечасно пряко наблюдение как работят служителите

Микромениджърът почти постоянно наднича през рамото ви, наблюдава всяко ваше движение и проверява нещата постоянно.

Това, разбира се, е изключително неефективно. Много хора изпитват дискомфорт, когато ги наблюдават постоянно, което пък води до стрес, а оттам - и до допускане на грешки.

7. Постоянно недоволство и критикуване

Микромениджърът се оплаква от всичко –от условията на труд, от вашите колеги, от фирмата... Но най-вече е почти перманентно недоволен от работата ви.

Винаги има забележки и корекции и никога не чувате от него похвали за добре свършена работа. С постоянните си критики той си мисли, че насърчава усъвършенстването ви. Но единственото, което постига, е да намалява драстично мотивацията ви.

8. Затруднение с делегирането

Тъй като микромениджърът не вярва, че някой може да свърши работата добре, колкото той самия, той избягва да делегира задачи и в резултат върши всичко сам.

Това създава голям проблем. Вие като служители се чудите дали наистина ви е позволено да вършите работата, за която ви плащат. А това води до рязък спад на доверието в мениджъра ви и в работодателя ви.

9. Липса на пространство за креативност и инициативност

Тъй като не вярва, че ще си свършите добре работата, микромениджърът ви казва постоянно какво да правите, без да оставя място за творчество или пък за инициатива.

Дните са ви разграфени до минути, а ако приключите с някоя задача, от вас се очаква да питате какво точно да правите след това. Освен ако не работите на поточна линия в завод, този начин на работа е супер неефективен и не води до никакви плюсове – нито за вас, нито за мениджъра ви, нито за бизнеса.

10. Обезкуражаване на самостоятелното вземане на решения

Независимо къде работите, вашата работа обикновено преминава през някаква форма на одобрение. Това обаче не означава, че не трябва да вземате някои решения сами.

Всъщност е точно обратното – били сте наети, защото сте най-квалифицираните за тази работа и защото решенията, които можете да вземете въз основа на вашите знания, умения и опит, биха били полезни за бизнеса.

За съжаление, ако стилът на вашия ръководител е микромениджмънт, той няма да вижда нещата така. Не ви е позволено да вземате самостоятелни решения дори и за ежедневни рутинни работни дейности. Всичко трябва да минава през него и да получава одобрението му.

Как да се справите с микромениджъра си?

Никой не иска да се чувства зле на работното си място и да е подложен на микромениджмънт по цял ден. Ето какво да направите, ако искате да продължите да работите в тази компания и на тази позиция:

Разберете причините за поведението му

За да работите добре под надзора на микромениджър, първо трябва да разберете какво предизвиква неговото поведение.

Може би той също е подложен на голям стрес? Няма голям опит и се страхува от провал? Обмислете и предположете коя е най-вероятната причина да се държи така.

Знаейки причините, ще ви е по-лесно да си обясните, а и да приемете ежедневния контрол.

Спечелете доверието му

Ако искате шефът ви да престане да ви микроменажира, следващата ви стъпка е да спечелите доверието му. И да му покажете, че може да ви делегира задачи и да ви даде свобода да вземате решения.

За да го направите, демонстрирайте, че сте на негова страна, като постоянно вършите отлична работа, спазвате крайните си срокове и редовно се отчитате, дори преди той да го поиска от вас.

Предложете подкрепа, ако забележите, че е стресиран или има нужда от помощ. Правете го често и проактивно.

Инициирайте открит разговор

Ако горните стъпки не проработят, ползвайте по-директен подход.

Инициирайте дискусия за ситуацията и споделете как се чувствате. Обяснете как неговото поведение се отразява негативно на вашето работно представяне. Посочете примери за това. Дайте примери и за добрата работа, която сте вършили, когато не сте били под постоянен надзор, като контрапункт.

Говорете открито, учтиво и спокойно. Не позволявайте на емоциите да ви завладеят и не влизайте в защитна позиция.

Заложете реалистични очаквания и граници

Установете яснота относно отговорностите си и очакванията към вас, така че да няма бъдещи недоразумения. Не забравяйте и да поставите ясно на масата вашите лични граници, за да е абсолютно ясно, кога шефът ви ги прекрачва.

Споделете от какво се нуждаете, какво имате нужда вашия мениджър да направи и защо това ще ви помогне да подобрите представянето си.


Това са само няколко идеи какво да предприемете, ако се сблъскате с микромениджмънт на работното си място.

Разбира се, съществува и вариант просто да потърсите нова работа другаде. Ако изберете този вариант на действие, ние сме на линия да ви помогнем.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!