Лоялност на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Когато говорим за работни взаимоотношения, обикновено става въпрос за двустранен договор между служител и работодател. Вместо на един лист хартия с подписи обаче, този договор се крепи предимно на взаимно доверие. Нещо, което работодателите погрешно наричат „лоялност“.

Обикновено под този термин те имат предвид ангажираността на служителите към компанията, а много често и към тях самите като личност. И очакват служителите да са им предани, като никога не си и помислят за напускане.

Разбира се, това е грешка. И компаниите, в които мениджмънта я допуска, си личат именно по текучеството на персонал.

Ето какво е нашето мнение по този въпрос.

More...

Проблемът с традиционната лоялност

лоялност - проблемът

Гледната точка на служителите

Само допреди 30-40 години служителите са работили в една и съща компания десетилетия от живота си, като често са се пенсионирали на първото си и единствено работно място. 

В замяна на тази тяхна "лоялност", работодателят им ги е възнаграждавал със сигурност за бъдещето.

В днешно време обаче много работодатели не могат или не искат да направят това, така че въпросът, който служителите често си задават, е:

Защо те да са единствените лоялни в тази договорка?

Ако вярваш, че твоята лоялност ще бъде оценена подобаващо, когато дойде време за трудни решения, запитай се следното:

Защо оставяш решенията за собственото ти кариерно развитие в ръцете на някой друг?

Какво ще стане, ако ръководителят ти, към когото си лоялен, реши да напусне? Смяташ ли, че и той ще е лоялен към теб и ще ти предложи нова, още по-добра позиция в новата си компания?

Не само, че задържането на едно работно място за прекалено дълъг период от време забавя професионалното ти усъвършенстване, но така се отказваш и от контрола върху собственото си бъдеще.

Гледната точка на работодателите

Някои работодатели демонстрират своята благодарност към лоялните си служители, като им увеличават периодично заплатите и им дават бонуси за това, че продължават да работят в компанията.

Защо обаче го правят? 

Дали защото наистина мислят за работещите или просто не искат да стартират процес по подбор и обучение на нови служители с неизвестен резултат? 

И ако проблемът на работодателите наистина е в задържането на служителите, как ще ги убедят да останат? С повече пари?  

Работодателите трябва да направят работата по-предизвикателна и да дадат на служителите си свобода и възможности за развитие. А в замяна ще получат не просто сляпа преданост, а високо ефективни партньори, допринасящи за растежа на бизнеса им.

Демонстриране на „лоялност“ на работното място

ангажираност

Как служителите да демонстрират ангажираността си?

И все пак, напълно е възможно да харесваш работата, колегите и фирмата, в която работиш. 

Как да демонстрираш на работодателя си, че може да разчита на пълната ти отдаденост?

Откровеност и надеждност

Не вярвай в слухове и не ги разпространявай. Ако имаш въпроси или притеснения, говори директно с колега, който може да ти даде отговорите, които търсиш.

Винаги изпълнявай поетите ангажименти. Присъствай на срещи, когато си казал, че ще бъдеш там, и прави това, което си обещал да свършиш. Така ще демонстрираш на другите, че могат да разчитат на теб и да ти се доверят.

Позитивизъм и непредубеденост

Предлагай решения и позитивни идеи. Съсредоточи се върху плюсовете в дадена ситуация или конфликт. Опитай се да излезеш с решения и идеи, които карат другите да се чувстват продуктивни.

Никога не съди другите за техните действия. Замени критицизма с емпатия.

Здравословни граници

Не позволявай на колегите си да се възползват от теб. Стреми се към баланс и справедливост в работните си взаимоотношения. Старай се да получаваш толкова, колкото и даваш.

Стреми се към относителна независимост. Работи съвместно с колеги, но и отделяй време, в което да работиш самостоятелно. Избягвай да си твърде зависим от другите, тъй като това ще навреди на увереността ти в дългосрочен план.

Как работодателите да демонстрират ангажираността си?

Има и добри работодатели, които са загрижени за благополучието на служителите си.

Как могат да задържат служителите си?

Възможности за развитие

Ако работодателите искат да запазят най-добрите си служители, следва да ги оценят подобаващо и да им предоставят възможности за развитие.

И въпреки че някои от тях все пак ще напуснат, при този подход болшинството служители ще знаят, че работодателят вярва, че имат бъдеще в компанията, и ще са по-ангажирани.

Добър мениджмънт

Микроменажирането е единственото нещо, което може да убеди всеки служител, че работодателят не му вярва.

Този мениджърски стил следва да бъде избягван на всяка цена, тъй като единственото, което ще постигне е разрушени взаимоотношения и намаляване на щастието на служителите на работното място.

Сигурност за работното място

Ако работодателите искат да задържат служителите си, то най-лесния начин е да им покажат, че имат бъдеще в компанията.

Ако те са убедени, че има място за тях през следващите десетилетия, то техните всекидневни действия ще се ръководят не от страх за работното им място, а от мисъл за развитие на фирмата.

За финал

Терминът „лоялност“ няма място в бизнес взаимоотношенията.

Лоялността предполага да останеш с някого, дори и това да противоречи на собствените ти интереси. Затова е приложима единствено за нашите близки и роднини.

В трудово-правните взаимоотношения би било редно да говорим за спазване на договорки.

Служителят изпълнява възложените му задачи срещу договорено възнаграждение и условия на труд, които работодателят му осигурява. И ако някоя от страните смята, че другата не изпълнява съвестно своята част от договорката, тя е свободна да прекрати взаимоотношенията по своя инициатива.

Никой на никого не дължи преданост. В идеалния случай всеки дължи на другата страна единствено уважение и признателност. 


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!