2 основателни причини за оставане на лошо работно място

0  КОМЕНТАР/И

Съществуват чудесни позиции с отлично заплащане в иновативни компании. И въпреки че би било хубаво всички работодатели да са такива, реалността е друга. Затова е и много вероятно да попаднем на поне едно лошо работно място в живота си.

Ако вече сме  в този капан, то вероятно сме започнали работата там поради липса на избор или просто не сме направили задълбочено проучване на работодателя преди да приемем предложението му за работа.

Като резултат, не след дълго започваме да мразим компанията и да се чувстваме силно обезсърчени. След това е вероятно и да насочим негативните чувства към себе си и дори да поемем вината за лошите резултати на компанията. 

Токсичното работно място може да ни направи наистина нещастни и да повлияе на здравето и благополучието ни. Но понякога има причини да не напускаме. Според нас те са само две. Виж кои са.

More...

Основателни причини за оставане на лошо работно място

1. В позиция си да оказваш влияние и да предизвикаш промени

Когато организационната култура е лоша, то репутацията на компанията като работодател също е такава.

Влиянието обаче, което имаш в компанията, е решаващ фактор, който трябва да вземеш предвид при обмисляне дали да останеш или да напуснеш лошо работно място. 

Пример

Общественият имидж на Uber се влоши значително през 2017 г., когато бивш служител публикува статия за царящия там сексуален тормоз. Последваха редица други подобни сигнали, както и смяна на Изпълнителния директор.


Това естествено доведе до вълна от напускане на служители. Някои от тях обаче решили да останат там, осъзнавайки, че заемат ключови позиции, на които могат да повлияят на мениджмънта и да осигурят необходимия натиск средата да се промени.


Ако се интересуваш от мотивите им, прочети тази публикация в Medium на Bob Cowherd, ръководител на продуктовата стратегия в Uber.

Когато решаваш дали да напуснеш, запитай се:

Има ли възможност за промяна в компанията? В позиция ли съм да повлияя и да предизвикам нужната промяна?

Разбира се, когато не си част от мениджмънта, няма как да знаеш със сигурност дали работодателя ти е сериозен в намерението си да направи промени, но можеш да забележиш дали наистина има такова намерение или не.

Наблюдавай внимателно мениджмънта. Поведението на мениджърите съответства ли на думите им за промяна? 

Ако работното място е с лоша организационна култура, винаги има повече от един човек, допринасящ за това. 

Отговорните за настоящата ситуация понесли ли са своята отговорност? Работят ли все още в компанията?

2. Имаш нужда от още малко време

Понякога си струва да останеш временно на лошо работно място, ако виждаш реални възможности за развитие, които могат да ускорят кариерата ти, или просто ти е необходимо още малко време.

Примери

 • Имаш нужда от още няколко години опит на тази позиция.
 • Нуждаеш се от време за усъвършенстване на ключово умение.
 • Имаш възможност да създадеш добри професионални контакти, които могат да ти бъдат полезни в бъдеще.
 • Трябва ти време за усъвършенстване на уменията ти за търсене на работа или за откриване на подходяща нова позиция.

Ако причината да не напускаш работното си място, което не харесваш, е една от изброените, то тогава задължително си постави краен срок.

Без ясен краен срок за оставане е лесно да загубиш мотивацията си за промяна. И докато се усетиш ще минат 10 години преди да осъзнаеш, че е трябвало да напуснеш преди много време.

Неоснователни причини за оставане на лошо работно място

Обикновено хората остават да работят на лошо работно място поради една от следните 9 причини:

 • Работата е близо до дома им
 • Харесват колегите си
 • Харесват работата си
 • Харесват заплата и/или условията на труд
 • След дълъг работен ден са прекалено изморени, за да започнат тепърва да търсят работа
 • Чувстват се в капан и не знаят от къде да започнат
 • Мислят, че са прекалено стари за нова позиция или за кариерна промяна
 • Липсват им умения, необходими за заемане на нова позиция
 • Не са търсили работа от години и не знаят как да започнат

Докато някои от изброените причини звучат основателно, те са просто аспекти от работния ти живот, върху които нямаш никакъв контрол и които могат да се променят без предупреждение в бъдеще. Фирмите сменят местоположението и офиса си, колеги напускат, а задълженията и заплатата ти могат коренно да се променят.

Що се отнася до останалата част от причините, те определено не трябва да са фактор да останеш на настоящето си лошо работно място и да продължиш да си нещастен и неудовлетворен.

Опитай се да преодолееш страха от неизвестното, започни усъвършенстване на уменията си, ако се налага, и просто стартирай процеса по търсене на нова работа. 

Рискове при оставане на лошо работно място

Все повече служители искрено не харесват работата и работното си място.

Ако не харесваш средата, в която си през по-голямата част от деня, и останеш в нея за продължителен период от време, то ще изпаднеш в стрес или бърнаут, които ще навредят на здравето ти.

Няма заплащане, което да си струва този риск. 

Затова, ако обмисляш оставането си, дори и поради някоя от основателните причини, първото нещо, което трябва да вземеш предвид, е твоето здравословно състояние. Ако има опасност то да се влоши, обмисли напускането си веднага. Обещаната промяна на работното ти място, ако изобщо се случи, ще отнеме време, и ако наистина искаш да я изчакаш, трябва да си психически и физически устойчив.

Ето какво рискуваш, ако не се съобразиш с това:

Отслабена имунна система

Ако на работното ти място те третират зле или ако прекарваш работните си дни в постоянно състояние на безпокойство и притеснение, то това със сигурност ще има негативен ефект върху твоето здраве.

Безброй проучвания показват, че стресът на работното място отслабва имунната система и увеличава риска от възникване на здравословни проблеми.

Намаляването на тревожността е от първостепенно значение за поддържането на твоето физическо, емоционално и психическо здраве, а нищо не го уврежда повече от това да прекарваш минимум осем часа на ден, поне пет дни в седмицата в среда, която не харесваш.

Натрупване на килограми

Съществува връзка между увеличаването на теглото и неудовлетворението от работата ти.

Когато изпитваш негативни емоции и си в постоянен стрес, то това изчерпва енергията, от която се нуждаеш, за да се движиш достатъчно, да се храниш здравословно и като цяло да полагаш грижи за здравето и външния си вид. 

Нарушения на съня

Ползите от пълноценния сън са огромни: повишена когнитивна мозъчна функция и креативност, по-добро физическо здраве и по-висока производителност.

Ако не харесваш работата си и продължиш да работиш там, то е почти сигурно, че стресът ще наруши съня ти. А това е огромен здравословен проблем, който винаги дава отражение върху физическото и психическото здраве. 

Влошаване на лични взаимоотношения

И накрая, повечето проучвания на работния стрес свързват нещастието на работното място с нещастие и в личния живот.

За нас е естествено да „носим работата си у дома“. Когато обаче по-голямата част от това, което носим вкъщи, е негативно, то рано или късно това ще навреди на взаимоотношенията ни с нашето семейство и приятелите ни. 

За финал

Повечето хора са работили както в невероятни компании, водени от силно въздействащи лидери, така и за лоши или дори некоректни работодатели.

Доста вероятно е и ти да попаднеш на лошо работно място поне веднъж в живота си.

Съветът ни към теб в този случай е да останеш там, само ако:

 • Имаш основателна причина
 • Поставил си си краен срок
 • Сигурен си, че си напълно здрав, и можеш да понесеш успешно работния стрес

Успех! 


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!