Липса на обратна връзка след кандидатстване за работа

В повечето случаи работодателите не се свързват с теб, след като кандидатстваш по обявена от тях свободна позиция. Неяснотата какво се случва, получили ли са CV-то ти и дали са избрали друг, е изнервяща. Какви са причините за тази липса на обратна връзка от компаниите, когато търсиш нова работа? 

Виж защо компаниите не отделят време да уведомят кандидатите къде се намират в процеса по подбор и какво можеш да направиш, ако искаш да получиш обратна връзка.

More...

След колко време работодателите се свързват с кандидатите за работа?

Компаниите са различни, но обикновено на повечето им отнема от 1 до 2 седмици да разгледат получените кандидатури и да започнат да организират интервюта. 

Даден работодател или ЧР агенция могат да реагират и по-бързо, ако свободната позиция е с висок приоритет или ако организацията е малка и ефективна.

При други (в редки случаи) е възможно да мине доста повече време, например повече от 4 седмици, преди да ти звъннат с покана за интервю. Това може да се случи, ако представителите на работодателя са били заети с други важни задачи, отсъстват ключови служители или поради други вътрешнофирмени причини. Или ако компанията е голяма, тромава и силно бюрократична.

В повечето случи обаче очаквай да се свържат с теб в рамките на посочения от нас обичаен 2-седмичен период.

Затова нашата препоръка е следната: ако след 2 седмици от кандидатстването ти продължава да липсва обратна връзка от конкретен работодател, приеми, че няма да поканят на интервю за работа. Така ще можеш да се съсредоточиш изцяло върху търсенето ти на нова работа.

Разбира се, може да се опиташ да се свържеш с фирмата, особено ако позицията наистина те интересува. Не препоръчваме обаче да го правиш при всяко твое кандидатстване, по което липсва обратна връзка от работодател.

Да обобщим

В повечето случаи, ако работодател се интересува от кандидатурата ти за работа, ще се свърже с теб в рамките на около 2 седмици след кандидатстването ти.


В редки случаи това може да се случи веднага, а в още по-редки - може да отнеме много повече време.

Липса на обратна връзка след кандидатстване за работа: причини

Въпреки че е учтиво (и правилно), компаниите не са задължени да уведомяват кандидатите за работа след подаването на кандидатурата им за обявена от тях свободна позиция.

Някои от тях наистина уведомяват всички, които кандидатстват, че кандидатурата им е получена. Повечето обаче не го правят.

Ето основните причини за това:

Софтуер за обработка на кандидатури за работа (ATS)

Ако компанията разполага със софтуер, който автоматизира процеса по подбор, то софтуерът е този, който изпраща потвърждения на всички кандидатствали, че автобиографията им е получена. Тези системи също така да уведомяват чрез имейли къде в процеса по подбор се намира всеки кандидат. 

Повечето работодатели обаче не разполагат с ресурси (и човешки, и технологични) за свързване с всеки кандидатствал по тяхна обява за работа. В този случай само тези, с които компанията иска да проведе интервю, ще бъдат уведомени, че се придвижват напред в подбора. Тогава това се споменава и в края на обявата за работа.

Човешкият фактор като причина за липса на обратна връзка

Разбира се, може да има и други фактори, които оказват влияние върху процеса по подбор и забавят свързването с теб.

Често той не протича толкова гладко, колкото си мислиш, и може да отнеме време за преглед на кандидатурите, да се вземе решение кой да бъде интервюиран, а след това и кой кандидат да получи предложение за работа.

В допълнение на това, че компанията може да няма възможност да се свързва с всеки кандидатствал или процеса ѝ по подбор да е неструктуриран, ето още няколко причини защо след кандидатстването ти по свободна позиция никой не се свързва с теб:

  • Плановете на компанията са се променили. Компанията може да е решила да не назначава човек или да е променила изискванията към кандидатите. Или пък на обявената свободна позиция е бил преназначен настоящ служител.
  • От автобиографията ти не става ясно, че отговаряш на изискванията, посочени в обявата за работа. Може да си най-квалифицирания за работата, но работодателят няма как да го разбере, освен ако не го прочете в CV-то ти. Увери се, че автобиографията ти показва защо си перфектния кандидат за конкретната позиция.

Какво да направиш, ако не се свързват с теб?

Вариант 1: Не правиш нищо и търпеливо чакаш 

Ако си кандидатствал на няколко места и ходиш на интервюта за работа, това може и да е най-лесния и разумен подход.

Особено ако не си убеден, че позициите, по които не си получил обратна връзка, или работодателите, са най-подходящите за теб.

Вариант 2: Свързваш се с работодателя, за да разбереш къде се намира кандидатурата ти в процеса по подбор

В този случай най-добре е да изчакаш поне 2 седмици, преди да се свържеш с него, тъй като на компанията може да отнеме поне толкова време, за да прегледа кандидатурите и да започне да планира интервюта.

В обявите за работа обаче не се посочва лице за контакт, така че може да бъде предизвикателство за теб да намериш точния човек, с когото да се свържеш, за да получиш обратна връзка.

Как да откриеш координатите на подходящия служител?

Провери в уебсайта на компанията и ако на него няма посочени координати на ЧР специалист, свържи се работодателя на офисния му телефон и поискай да те свържат със служителя, отговарящ за подбора. 


LinkedIn също е чудесно място за намиране на координатите на някой от ЧР екипа на компанията.

Не спирай да кандидатстваш за работа

Най-важното нещо, което трябва да направиш при липса на обратна връзка от работодател след кандидатстване, е да продължиш да кандидатстваш по други свободни позиции.

Има твърде много неконтролируеми фактори в процеса по подбор. И чакането на един-единствен работодател да се свърже с теб само ще увеличи чувството ти за несигурност и неяснота, и ще намали броя на възможностите за започване на нова работа, които потенциално би имал. 

Не спирай да кандидатстваш, докато не получиш предложение за работа и не определите с потенциален работодател първия ти работен ден при него.


Причините, поради които работодателите не се свързват с теб след кандидатстване по тяхна обява за работа са разнообразни. И повечето от тях нямат нищо общо с твоя трудов опит и уменията ти.

И тъй като няма как да знаеш какво ще се случи, не чакай работодател да се свърже с теб.

Подай CV-то си, запиши си къде и кога си кандидатствал, и след това продължи да преглеждаш обяви за работа, да персонализираш автобиографията си и да кандидатстваш за подходящите за теб позиции. Докато не получиш официална оферта за работа.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!