Креативност на работното място: 12 позиции, на които можеш да си креативен

Ако си творческа личност, то намирането на подходящата за теб работа може да е доста предизвикателна задача. В повечето случаи или трябва да се откажеш от важна част от себе си, или се налага да се задоволиш с по-ниска заплата. За щастие има и изключения. Търсейки креативност на работното място, можеш да попаднеш и на свободни позиции, които биха те удовлетворили напълно – и творчески, и финансово.

Разбира се, съществуват очевидни възможности в тази посока, като графичен дизайнер например. Но има и не толкова явни работни места, на които можеш да си креативен – например в сферата на анализа на данни, маркетинга или дори при разработването на софтуер. Лидерските позиции също предлагат много творчески възможности за изява за хора, които имат отлични комуникативни умения и са способни да разрешават ефективно проблеми.

Представяме ти 12 работни места, които ще ти позволят ежедневно да демонстрираш своите творчески умения.

More...

Креативност на работното място: 12 креативни позиции

Сфера: Маркетинг и реклама

сфера: маркетинг и реклама

1. Креативен директор (Creative Director)

Какво всъщност прави креативният директор зависи от индустрията, в която работи, но основните му отговорности са да оформя естетическата посока и посланието на бранда.

Креативният директор в модна компания например определя визуалния облик и цялостното усещане, което марката носи – от колекциите дрехи и търговските площи до платформите за електронна търговия.

Креативният директор в рекламна агенция пък наблюдава визуалните ефекти, думите и всички други елементи, които се ползват в рекламите за различни клиенти.

Като креативен директор обикновено ще отговаряш за ръководенето на други творчески личности, така че отличните лидерски и комуникативни умения са задължителни.

2. Мениджър „Връзки с обществеността“ (PR Manager)

Връзките с обществеността са чудесно поле за изява, ако се стремиш към креативност на работното място.

Мениджърът „Връзки с обществеността“ е отговорен за разпространяването на корпоративното послание и за насърчаването на определена представа за компанията, марката, продукта или човека, за които работи.

На тази позиция ежедневието ти може да се състои от часове, прекарани в обсъждане на различни стратегии с други членове на екипа, за да разбереш кой е най-добрия начин да накараш конкретни инфлуенсъри да посетят новия ресторант на клиента ти например. 

Ще пишеш много имейли, съобщения за пресата и покани за участия в събития. Ще комуникираш редовно с всички видове медии и с маркетингови и рекламни агенции. Може да се наложи и да планираш различни събития, да наблюдаваш представянето на различни дигитални кампании, да работиш с екип, отговарящ за социалните мрежи, и др.

Ролята е идеална за хора с изключителни умения за писмена и устна комуникация.

Сфера: Дигитален маркетинг

сфера: дигитален маркетинг

3. Мениджър „Социални медии“ (Social Media Manager)

Мениджърът на социални медии е отговорен за разработването на маркетинговите стратегии, които компанията или бранда ще използва, за да достигне до настоящите и потенциалните си клиенти чрез социалните мрежи.

Ежедневието му включват наблюдение на каналите, в които се публикува съдържание, управление на екип от експерти или подизпълнители, и анализ на резултатите от минали и настоящи маркетингови кампании в социалните мрежи.

Това е идеална позиция за хора, които имат широк спектър от творчески и аналитични умения. Работата изисква силна естетическа чувствителност, умения за редактиране на снимки и видео, копирайтинг и понякога дори и талант за говорене пред камера.

Мениджърът на социални медии трябва да има и стратегическо мислене и да може да анализира и представя данни.

4. Копирайтър (Copywriter)

Копирайтингът е една от явните кариери, отличаващи се с креативност на работното място. Той е идеален за всеки, който обича да пише и да измисля остроумни фрази.

Копирайтърът може да работи за маркетингова агенция, където ще има различни клиенти, или да е вътрешен копирайтър в компания, където ще се съсредоточи върху създаването на съдържание само за нея. Разбира се, копирайтърът може и да работи на свободна практика за различни клиенти – компании и маркетингови агенции.

На тази позиция очаквай да пишеш за всичко и навсякъде - съдържание за уеб сайт, постове в Instagram, текстове за плакати и рекламни брошури, и т.н. Целта ти ще е само една - да наложиш бранда, за който работиш, или да популяризираш продуктите или услугите, които клиентът или работодателят ти продава.

Това е чудесна работна роля за хората, които предпочитат да са част от творчески екип. Копирайтърите често работят в тясно сътрудничество с дизайнери, мениджъри на социални мрежи и продуктови екипи.

5. Имейл маркетинг мениджър (Email Marketing Manager)

Имейл маркетинг мениджърът е отговорен за намирането на най-ефективния начин за имейл комуникация с бивши, настоящи и потенциални клиенти. В процеса на работа се използват различни творчески умения – копирайтинг, графичен дизайн, стратегия.

Като имейл маркетинг мениджърът ще трябва да имаш отлични копирайтинг умения и поне основно разбиране на графичния дизайн. Ще ти трябват и силни аналитични умения, тъй като ролята изисква A/B тестване и анализ на данни от различни имейл кампании.

Сфера: Информационни технологии

сфера: ИТ

6. ИТ проектен мениджър (IT Project Manager)

Ръководителят на проекти в ИТ сектора обикновено работи със софтуерни разработчици или продуктови инженери, управлявайки дългосрочни ИТ проекти и обединявайки ги да работят по-ефективно като група.

Управлението на проекти изисква уникална комбинация от творчески умения. Трябва да си организиран и на „ти“ с различни визуализации (при проектния мениджмънт често се работи с много схеми и графики), но се нуждаеш и от висока емоционална интелигентност.

Това е страхотна роля за хора, които притежават лидерски качества, обичат да са полезни и да помагат на другите, и се справят бързо и ефективно с всички възникващи проблеми. И определено ще те предизвика да ползваш креативност на работното място.

7. Софтуерен разработчик (Software Developer)

Софтуерният разработчик програмира с цел създаване на нов софтуер или актуализиране или добавяне на нови функции към съществуващ софтуер.

Разработчикът на софтуер постоянно използва творчески умения - от решаване на проблеми до създаване на визуално привлекателни потребителски интерфейси.

Това е работна роля, която изисква притежаване на силни аналитични умения, тъй като често процесът започва с установяване на потребителски проблем или нужда. Намирането на решение обикновено идва след това.

Умения за програмиране са задължителни, но също така трябва да можеш да видиш и цялата картина и да разбираш как отделните компоненти си взаимодействат, за да създадат функционална система.

8. Дизайнер на потребителско изживяване (UX Designer)

В ролята на дизайнер на потребителско изживяване ще оформяш начина, по който клиентите се ангажират и взаимодействат с продукта, който твоята компания произвежда.

Това може да означава много различни неща за различните бизнеси.

Във фирма за онлайн продажби ще трябва да разбереш как потребителите преминават през различните страници на уеб сайта на фирмата, за да стигнат до добавяне на артикули в количката си и до покупка. Докато в сектора търговия на дребно може да трябва да определиш къде да поставиш касата и как да протича физическата покупка на стоки.

Някои дизайнерски роли са по-визуални, включващи създаване на прототипи и модели, докато други са фокусирани повече върху създаване на съдържание за различни мобилни приложения, уеб сайтове и физически пространства.

Независимо от конкретните задължения обаче, решаването на проблеми и постоянното желание нещата да работят все по-добре са уменията, които ще ти донесат успех на позицията. Също така ще трябва да си добър в провеждането на проучвания и тестове, тъй като те ще са основния ти инструмент за получаване на обратна връзка кое работи и кое не.

9. Продуктов дизайнер (Product Designer)

Продуктовият дизайн може да се прилага за всичко - от проектирането на опаковки, мебели и играчки до създаването на нов софтуер и дигитални продукти. Продуктовият дизайнер оформя нещата, които използваме ежедневно - от мобилни приложения и уеб платформи до маратонки и слушалки.

UX дизайнът и дизайнът на продукти могат да бъдат много сходни, особено в технологичния свят.

Основната разлика между тях е перспективата: докато дизайнерът на потребителско изживяване е фокусиран върху това да направи продукта или услугата лесни за използване, продуктовият дизайнер се занимават предимно с това да превърне първоначалната концепция или идея в продукт, който хората ще искат да купят.

Тази работна роля е подходяща за всеки, който притежава умения за рисуване, особено ако се занимава със създаване на физически продукти. Позицията предполага постоянно използване на креативност на работното място.

Сфера: Мениджмънт и търговия

сфера: мениджмънт и търговия

10. Оперативен мениджър (Operations Manager)

Оперативният мениджър отговаря за управлението на ежедневните функции на даден бизнес. Това може да включва отговорност за различни бизнес функции - човешки ресурси, финанси, маркетинг, обслужване на клиенти, и др.

Въпреки че на пръв поглед може да не изглежда креативна, това е роля, която е доста подходяща за креативните лидери с отлично разбиране на бизнеса.

На тази позиция ще решаваш проблеми всеки ден, ще управляваш екипи, ще провеждаш срещи с различни служители и клиенти, и ще вземаш решения за назначаване и професионално развитие. Също така трябва да притежаваш и отлична работна етика, добри мениджмънт умения и финансови знания.

11. Мениджър „Бизнес развитие“ (Business Development Manager)

Мениджърът „Бизнес развитие“ помага на компанията да намери повече възможности за приходи. Той идентифицира нови пазари, търси партньорства с други компании и формира стратегически съюзи, за да помогне на компанията да постигне финансовите си цели.

На тази позиция очаквай да отделяш много време за срещи със съществуващи и потенциални клиенти и партньори, както и за намиране на творчески начини за привличане на нови клиенти и партньорства с други бизнеси.

Този вид роля изисква силни умения за говорене пред публика, създаване и представяне на презентации, както и умения за анализ, създаване на ползотворни взаимоотношения и преговори. Използването на креативност на работното място също е част от ежедневието на работещите на тази позиция.

12. Мениджър „Обучения“ (Training Manager)

Мениджърът „Обучения“ е натоварен с отговорността да установи как да научи служителите на уменията, които са им необходими, за да успеят на техните позиции.

Тази роля може да включва провеждане на първоначално обучение за навлизане в работата на всеки новоназначен, изготвяне на стратегия за продължаващо обучение и провеждането на всички обучителни сесии.

Позицията е подходяща за общителни хора, притежаващи отлични комуникативни умения и може да е позиционирана в отдели Продажби, Операции или Човешки ресурси.

Мениджърът „Обучения“ трябва да може да мисли бързо, да е адаптивен и да осъзнава как ефективно да преподава основите на голямо разнообразие от работни функции. Той създава обучителни планове, създава учебни материали и съставя презентации. И в тази връзка използва и креативност на работното място.


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!