Справяне с конфликт на работното място

0  КОМЕНТАР/И

Обикновено възприемаме конфликта като негативно преживяване и искаме или да го избегнем или да го потиснем. Но той е факт от работния ни живот и може да има ползи от него. Вижте как да се справите ефективно с конфликт на работното място.

More...

Предимствата на конфликта

Въпреки лошата репутация на конфликта, той може да бъде полезен, когато се управлява добре.

  • Конфликтът ни помага да открием реалните причини за ситуациите, причиняващи проблеми.
  • Конфликтът също е сигнал, че се чувстваме комфортно да споделяме мнението си открито, дори и то да се различава от общоприетото. А това е знак за здравословна фирмена култура.
  • И накрая: добре управляваният конфликт създава възможност да се учим един от друг.

За да разпознаем тези предимства обаче, конфликтът трябва да е здравословен. Той следва да се случва в среда, в която хората се уважават и са склонни да приемат различията си. Тогава нашият собствен подход към конфликта може не само да има ползи за нас, но и да допринесе за зараждане на по-позитивна и продуктивна работна среда.

Твърде често обаче използваме само един начин на поведение по време на конфликт на работното място.

Примери

Избягваме конфликт на всяка цена.


Или отлагаме да се справяме с различни проблеми, позволявайки на конфликта да тлее и да се разраства с течение на времето.


Или сме прекалено агресивни или се конфронтираме за всичко - от важни проблеми до незначителни предизвикателства.

По-добрият начин за справяне с конфликта е да сме наясно с конкретната ситуация и целенасочено да избираме отговора си спрямо нея.

добро управление на конфликта

Добро управление на конфликт на работното място

Лична осъзнатост

Когато преценявате как да се справите с конфликт на работното място, започнете първо с вашата лична осъзнатост, с оценка на вашите собствени реакции.

Когато усетите, че изпитвате разочарование или гняв, помислете на какво може да дължат тези негативни емоции. Раздразнени сте от същината на нечие мнение или просто от начина, по който ви се представя то?

Също така обмислете следното: Друг човек на ваше място би ли изпитал емоциите, които вие изпитвате в момента? Този човек би ли бил толкова загрижен като вас? Ако отговорът ви е отрицателен, дайте пространство на разочарованието да изчезне, като преформулирате ситуацията.

Пример

Да кажем, че ваш колега оспорва изводите, посочени в анализа ви.


В този случай вашата емоционална реакция може да е продиктувана от 1) огромната инвестиция на време, която сте направили в изготвянето на анализа си или от 2) склонността ви към перфекционизъм.


Можете да намалите разочарованието си, като потърсите и осъзнаете ползите от критиката, и просто подобрите начина си на представяне на данните.

Контекстът е важен

Винаги имайте предвид конкретната ситуация и обстановка, в която се намирате.

Пример

Ако културата във вашата организация насърчава непрекъснатата обмяна на различни гледни точки, но вие не приемате постоянната конфронтация около вас, е разбираемо да се чувствате зле и не на място. 


В този случай, опитайте се да изградите по-висока толерантност към несъгласие и да повишите увереността си, за да можете да участвате пълноценно в здравословни дебати и да отстоявате позициите си.

Избирайте битките си

Не е необходимо да влизате в постоянни конфликти с колеги и мениджъри за абсолютно всичко, с което не сте съгласни.

Споровете лесно могат да се превърнат в ожесточени битки и да разделят хората на групи. В такъв климат всяко несъгласие изглежда като война, а всяко дребно нарушение – монументално.

Но ако се стараете да управлявате мислите, отговорите и реакциите си, ще осъзнаете, че има конфликти, които не си заслужават енергията и усилията.

Пример

Ваш колега предпочита определен подход при презентиране по време на обучение, което водите съвместно. Вие предпочитате алтернативен подход. И въпреки, че не сте съгласни с него, възможно е точно този въпрос да не е толкова важен за вас.


От друга страна, може би се налага да правите съвместна презентация пред важен клиент, в която много да искате да ползвате конкретни послания, с които колегата ви не е много съгласен, но е склонен да отстъпи.

Винаги преценявайте кога да отстоявате позицията си и в кои случаи да отстъпите, защото проблемът е по-важен за друг, отколкото за вас.

варианти на отговор на конфликт на работното място

Варианти за отговор на зараждащ се конфликт на работното място

Отличителната черта на добре управлявания конфликт е умението ви сами да избирате как да реагирате. Обмислено и целенасочено, а не първосигнално и импулсивно.

Ето какви основни опции имате:

1. Изберете конфронтацията

Когато даден проблем или тема са много важни за вас или пък чувствате, че няма как да направите компромис с ваша базова ценност, то си струва да влезете в конфронтация.

Пример

Ако ваш колега откровено мами клиенти, това може да е причина да искате да се конфронтирате с него. Разбира се, по настоятелен и уважителен начин, но и без да отстъпвате.

2. Изберете да се съгласите

От друга страна, можете да изберете да отстъпите. Това не означава, че се съгласявате, а просто, че избирате да не водите тази битка.

Този вид отговор е напълно подходящ, когато имате различно мнение, но проблемът не е толкова важен за вас.

3. Изберете да избегнете конфликта

Избягването на конфликт също може да е съвсем легитимен избор.

Запитайте се дали въпросът ще бъде толкова важен за вас и следващата седмица, следващия месец или следващата година. Понякога нещата, които ни изглеждат много важни днес, са доста по-маловажни в дългосрочен план.

Преценете дали днешният проблем си струва вашата енергия и емоции. И ако решите, че наистина не си заслужава, отдръпнете се от конфликта.

4. Изберете компромиса

Понякога не виждате никаква причина да променяте мнението си. Но същото може да важи и за колегата ви.

В такива случаи компромисът е най-доброто решение. При него никой от вас не получава всичко, което иска, но и двамата получавате част от това, което защитавате.

5. Изберете сътрудничеството

В някои ситуации, възникналият проблем е изключително важен и за вас, и за другия човек.

В този случай си струва да отделите време, енергия и усилия за споделяне на различията в мненията си и за намиране на решения, които дори може да са по-добри от това, което всяка страна първоначално е защитавала.

Пример

Водите спор относно характеристиките на нов продукт, който вие разработвате.


По време на конфронтацията с колега, който е на различно мнение, заедно стигате до напълно ново решение, което никой от вас първоначално не е обмислял. И с което и двамата сте съгласни.


Без значение какъв подход изберете, уверете се, че той отговаря на вашите собствени ценности, на културата на организацията и на същината и големината на проблема, пред който сте изправени.

Никой начин за справяне с конфликт на работното място не е универсален, така че способността ви да се адаптирате и променяте подхода си ще е ключова за вашия успех и за постигането на отлични резултати.

За финал

Първоначално, всеки конфликт на работното място (и не само там) се усеща като огромен проблем, като края на света.

Дайте си малко време да овладеете емоциите си, поемете въздух и вземете най-правилното за вас решение как да подходите към конкретната ситуация. Така че другата страна да ви чуе и да разрешите възникналия проблем професионално и конструктивно.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!