Контра-оферта при напускане: защо не трябва да я приемаш?

0  КОМЕНТАР/И

Когато приемеш нова оферта за работа и подадеш молбата си за напускане, е напълно възможно твоя настоящ работодател да ти отправи контра-оферта за оставане. Тя обикновено представлява предложение за увеличение на заплатата ти или за заемане на нова позиция.

Може би е доста ласкателно за теб да чуеш, че работодателят ти те цени толкова много, че прави всичко възможно да те задържи, но трябва да имаш предвид следното:

В повечето случаи мотивите на работодателя ти да ти направи контра-оферта не са свързани с твоето благополучие, а с неговото.

Виж защо смятаме, че трябва да се придържаш към плановете си за напускане и какви са рисковете за теб, ако все пак решиш да останеш.

More...

Истинските причини за отправяне на контра-оферта на напускащ служител

контра-оферта

В днешния конкурентен пазар на труда компаниите се стремят да задържат служителите си. Най-често използваният от тях инструмент за това е контра-офертата.

Контра-оферта се прави, не защото компанията иска да задоволи потребностите на напускащия служител, а за да отговори на собствените си нужди в конкретния момент.

Зад отправянето на контра-оферта за оставане обикновено стоят 3 основни причини:

1. Намаляване на разходите

Процесът по подбор и обучение на нов служител представлява значителен бизнес разход.

Замяната на напускащ служител с нов струва доста повече от запазването на съществуващия. Проучвания показват, че разходите за бизнеса може да са до 213% повече.

За работодателя ти е доста по-рентабилно да те задържи, отколкото да назначи нов служител на твое място.

2. Запазване на ноу-хауто

Настоящите служители вече притежават специфични умения и добро разбиране за бизнеса, което им помага да се справят отлично с работата си (и да носят печалба на компанията). 

Това е особено валидно за позиции, изискващи рядко срещани на пазара на труда специфични умения.

Може да се окаже изключително трудно за работодателя ти да намери подходящ нов служител, който да назначи на твое място.

3. Запазване на производителността

Много служители, особено тези на мениджърски позиции, имат огромно влияние върху бизнеса.

Напускането им обикновено предизвика рязко спадане на производителността на техните колеги и подчинени, и може да доведе до лавинообразното им напускане.

Работодателят ти се стреми на всяка цена да намали евентуалните негативни ефекти върху бизнеса, който ръководи.

Основната цел на един бизнес е печалбата. Контра-офертата е основен инструмент за намаляване на разходите и негативните последствия за бизнеса, които напускането на конкретен служител ще предизвика.

Оцени внимателно предложението на настоящия си работодател

контра-оферта

Обикновено една контра-оферта съдържа един или повече от следните елементи:

1. Високо те ценят като служител

Заедно с отправянето на контра-оферта се прави и опит за емоционално въздействие върху напускащия служител. 

Обикновено неговият пряк ръководител започва да му говори за това какъв ценен професионалист е и как работата на целия екип и дори на компанията ще пострада от неговото напускане.

Въпреки, че много от тези коментари вероятно са напълно искрени и автентични, имай предвид следното: Ако работодателят ти е добър, той ще те накара да се чувстваш ценен много преди да вземеш решение за напускане.

2. Предлагат ти повече пари, защото ги заслужаваш

На пръв поглед изглежда, че увеличавайки заплатата ти фирмата поема финансов удар и прави жертва, за да те задържи. Реалността обаче е, че тя спестява пари в сравнение с назначаване на нов служител на твое място.

Ако не си получил повишение на заплатата си до момента, запитай се:  Защо ти предлагат увеличение точно сега, когато напускаш?

3. Предлагат ти повишение, защото имаш потенциал за развитие

Знаейки, че се стремиш към кариерно развитие, ти предлагат повишение в отговор на молбата ти за напускане. Или просто се опитват да ти внушат, че те очаква такова съвсем скоро. 

За съжаление, най-вероятно това се случва, не защото изведнъж си станал по-ценен служител.

Задай си въпроса: Ако не се е случило до момента, въпреки всички разговори и заявеното ти желание за развитие, защо работодателят ти е готов да ти го даде точно сега?


Въпреки, че на пръв поглед изглежда, че твоят работодател най-накрая е взел правилното решение да те оцени като служител, това обикновено не е така.

Независимо какво предлага работодателя ти, основната му цел е печалбата и минимизиране на негативните последствия за бизнеса, който ръководи.

Какво ще се случи, ако решиш да останеш?

контра-оферта

Съществуват 3 важни фактора, които следва да вземеш предвид, когато обмисляш отправената ти контра-оферта:

1. Доверието между теб и работодателя ти вече ще липсва

В много отношения напускането ти на работа е подобно на приключване на романтична връзка.

След като веднъж подадеш молба за напускане, това твое действие ще има осезаем, негативен ефект върху бъдещите ти отношения с работодателя.

Той никога повече няма да те види в предишната светлина. В неговите очи твоето желание за напускане е демонстриране на липса на лоялност към него.

2. Причините да искаш да напуснеш ще продължат да съществуват

Не забравяй, че имаш основания да търсиш нова работа.

Може би ти липсва възможност за професионално и кариерно развитие, работиш в лоши условия на труд, в бърнаут си или пък компанията ти има неадекватен мениджмънт?

Каквито и да са причините, ако си споделял проблемите си с работодателя си и те не са били решени по ефективен начин, то тогава е почти сигурно, че същите проблеми ще продължат да съществуват и в бъдеще.

И това е така, защото отправената ти контра-оферта рядко адресира основните фактори, които първоначално са те накарали да решиш да напуснеш.

3. Ще си много по-лесно заменим

Сигурността на работното ти място ще намалее драстично.

Ако в близко бъдеще се прави оптимизация на персонал, е доста вероятно да бъдеш сред първите съкратени, просто защото вече веднъж си изразил желание за напускане.

Напълно възможно е и работодателят ти просто да се опитва да те задържи временно, докато ти намери заместник.

Приемането на контра-оферта обикновено изглежда съблазнително. Имай предвид обаче, че около 70-80% от хората, които приемат отправената им контра-оферта, или напускат, или биват уволнявани в рамките на следващата 1 година.

За финал

Отдели време да идентифицираш причините за демотивацията си. Постарай се да разрешиш проблемите на работното ти място, които са в твой контрол, и да дадеш ясен знак на мениджмънта какво би искал да се промени. 

Ако проблемите останат нерешени, потърси нова работа, която по-добре отговаря на твоите кариерни цели и на потребностите ти.

След това просто се придържай към вече взетото решение за напускане!

Не позволявай на егото си да те заслепи. Следвай плана си! Контра-офертата вероятно звучи примамливо, но рисковете от приемането ѝ в повечето случаи надхвърлят преимуществата ѝ.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!