Ефективна конструктивна критика на работното място: подход в 3 стъпки

0  КОМЕНТАР/И

Kогато предоставяш ефективната конструктивна критика на работното място, опитите ти да си безкрайно позитивен може да объркат получателя ѝ.

И ако някога ти се е налагало да отправяш критична, но окуражаваща обратна връзка, знаеш, че това изобщо не е лесна задача.

Ако смяташ, че уменията ти могат да се подобрят, не си сам. Едва 14,5% от мениджърите смятат, че са ефективни при предоставянето на конструктивна критика.

Виж как да предоставяш конструктивна критика на работното място и да си по-уверен, когато се наложи да го правиш.

More...

Какво представлява конструктивната критика на работното място?

Конструктивна критика на работното място означава предоставяне на обратна връзка (критика) за нечие работно представяне чрез признаване както на положителните, така и на отрицателните аспекти от работа му, заедно с подходящите стъпки за подобряване.

За разлика от обикновената критика, която се фокусира само върху това, което човекът е направил погрешно, този тип обратна връзка е специфична, окуражаваща и приложима.

Пример

Критика: „Не управляваш добре работното си време и винаги закъсняваш с приключването на задачите си.“

Конструктивна критика: „Забелязах, че докато работата ти е качествена и задълбочена, си приключил с последните си 5 работни задачи доста след крайния им срок. Бих искал до края на седмицата сам да създадеш план с крайни дати за предаване на задачите си за следващия месец, който да обсъдим.“

Не бъркай конструктивната критика с „метода на сандвича“ (положителна обратна връзка-критика-положителна обратна връзка), който обикновено се приема като неискрен от служителите и всъщност създава недоверие.

Конструктивната критика по-скоро директно се насочва към областите, които се нуждаят от подобрение, като просто го прави по уважителен и тактичен начин.

Защо не трябва да избягваш предоставянето на конструктивна критика?

Изследвания показват, че избягването на конфронтация може да създаде много по-голям емоционален стрес, отколкото ако просто дадеш обратна връзка.

И този стрес, в крайна сметка, може да създаде токсична работна среда, в която да се налага да работиш впоследствие.

Същото проучване отбелязва, че непредоставянето на обратна връзка „може да доведе до пренебрегване на служителите, което често води до драматичен спад в морала и производителността им. Това пренебрегване допълнително може да причини стрес, тревожност, депресия или други психосоматични прояви.“

И тъй като предоставянето на конструктивна критика е ключов компонент от уменията за ефективно управление на хора, си струва да отделиш малко време, за да го подобриш.

Виж как да даваш конструктивна критика на работното място по правилен начин.

Как да предоставяш ефективна конструктивна критика на работното място?

Провери нагласата и мотивите си

Вероятно ти се налага да предоставяш конструктивна критика по време на годишни атестации или дори  всекидневно, в движение. При това в различна среда и обстановка.

Но дори когато даваш обратна връзка на момента, е препоръчително да направиш пауза преди това и да се запиташ: Защо искам да го направя точно сега? Какви са мотивите ми?

Ето списък с правилни и грешни причини да отправяш конструктивна критика:

Грешни причини за предоставяне на конструктивна критика:

 • Да защитиш или оправдаеш твоето собствено поведение
 • Защото си в лошо настроение
 • Да създадеш добро впечатление у трети човек
 • За да изглеждаш всемогъщ и властен

Правилни причини за предоставяне на конструктивна критика:

 • Да демонстрираш искрена загриженост
 • За да дадеш правилни напътствия за работа на член на екипа
 • За да подкрепиш работещите
 • Изпитваш чувство за отговорност към работата и крайния резултат

Ако отбележиш която и да е причина от списъка с грешните причини, препоръчваме да изчакаш с предоставянето на конструктивна критика до момент, в който си в по-ефективна, изцяло работна нагласа.

Създай усещане за психологическа сигурност

Получаването на негативна обратна връзка, независимо от добрите ти намерения, никога не е приятно изживяване за човека, който я получава.

Въпреки това, когато хората усещат психологическа сигурност са по-склонни да приемат конструктивната критика.

Можеш да подпомогнеш появата на това усещане за сигурност като създадеш правилните условия и дадеш време на отсрещната страна да се подготви за разговора.

Направи следното:

Поискай позволение

Според Harvard Business Review:

Контролът е от съществено значение за усещането ни за сигурност. Никога не давай обратна връзка, докато не бъде поканен да го направиш. Предложи го, но след това изчакай, докато другият човек се почувства готов да я получи. 

Поискай разрешение, казвайки например: „Мога ли да ти дам обратна връзка за презентацията ти?“

Така даваш възможност на другият човек да поеме контрол върху собственото си емоционално състояние и  той да вземе решение кога да получи обратната ти връзка. Което от своя страна му създава усещането на контрол, стоящо в основата на психологическата сигурност.

Заяви намерението си за предоставяне на обратна връзка

Получателят на обратната връзка може да стане отбранителен и да приеме, че имаш нездрав мотив да отправяш конструктивна критика. Затова, първо го ориентирай какви са мотивите и намеренията ти. 

Например: „Когато имаш малко време, бих искал да обсъдя с теб как премина срещата с клиента вчера. Искам да съм сигурен, че правя всичко правилно и че ти имаш всичко необходимо за такива срещи. И искам да споделя и няколко начина за подобрение. Може ли да поговорим сега?"

Мини направо на въпроса и бъди ясен

Избягвай желанието си да омекотиш удара и да захаросаш обратната си връзка. Методът на сандвича не само подкопава доверието, но също така може да изпрати смесено съобщение, което да остави събеседника ти без ясна представа какво трябва да промени.

Ето един простичък подход в 3 стъпки как да си директен и ефективен, когато отправяш конструктивна критика:

 1. Директно опиши поведението, което би искал да се подобри. „Изследването, което цитираш, не е на нивото, което обичайно ползваме за този тип статии.“
 2. Обясни въздействието на поведението. „Важно е за нас, като уважавана новинарска медия, да използваме само достоверни източници на информация. Само така можем да сме сигурни, че читателите ще продължат да ни се доверяват и да ни четат, тъй като ще са сигурни, че предоставената информация със сигурност е вярна.“
 3. Ясно кажи какво искаш да се промени. „Следващият път, моля, първо провери източниците си на информация преди да предоставиш текста си. Сравни ги с други подобни и посочвай само такива на истински експерти в областта си.“

Спри да губиш енергия постоянно да изглеждаш „добър“ и да искаш всички да те харесват.

За да си ефективен, просто проявявай уважение и бъди директен. От това печелят всички на работното място.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!