Дължина на автобиография: Колко страници да е CV-то ти?

При изготвяне на кандидатурата си, един от въпросите, които търсещите работа си задават, е: „Колко страници да е CV-то ми?“ 

Съществуват доста противоречиви съвети в тази посока.

Някои специалисти съветват да се използва CV само от 1 страница, имайки предвид много малкото време, което специалистите по подбор отделят за разглеждане на всяка кандидатура (средно 6 секунди на автобиография).

Други пък са на мнение, че изобщо не трябва да мислим за това колко страници е CV-то ни и препоръчват да се ползва автобиография с дължина от 2-3 и повече страници.

Надяваме се тази статия да внесе яснота и да те ориентира какво да направиш, когато търсиш за нова работа.

More...

Колко страници да е CV-то ти?

Твоето CV следва да се състои от възможно най-малкия брой страници, в които можеш да обобщиш твоята експертиза, умения и подходящ опит за позицията, за която кандидатстваш.

То не трябва да съдържа ненужни думи или параграфи, но не трябва и да се чувстваш ограничен до определен брой страници, ако смяташ, че имаш какво още да споделиш за себе си като професионалист.

Ето и няколко по-конкретни съвета:

Не се опитвай да направиш CV-то си по-дълго, за да изглеждаш по-професионално.

При колебание колко страници да е CV-то ти, не допускай тази грешка: не включвай в него нерелевантна за свободната позиция информация. Потенциалните работодатели не решават кого да поканят на интервю за работа въз основа на дължината на автобиографиите на кандидатите.

Единственото изключение от това правило е, ако съдържанието на твоето CV дори не стига до края на първата страница. В този случай се опитай да запълниш една цяла страница, защото така автобиографията ти просто ще изглежда по-добре.

Във всички останали случаи включи подходящите си умения, опит и квалификации, които според теб показват, че си подходящ за позицията, за която кандидатстваш. (Виж как да „адаптираш“ автобиографията си към изискванията в обявата за работа.)

А след като поставиш цялата важна за потенциалния работодател информация, спри. Не добавяй неподходяща или напълно излишна информация само с цел да удължиш автобиографията си.

Например, ако преди 15 години си заемал напълно различна позиция от тази, за която кандидатстваш в момента, но оттогава до сега си изградил съвсем различна кариера, не я включвай в CV-то си!


Или пък ако притежаваш 25 умения, но само 10 са от значение за настоящето ти кариерно развитие, посочи само тях и изключи останалите 15!

Твоето CV има една основна цел: да покаже на работодателя, че притежаваш уменията и опита да заемеш свободната позиция и да си успешен на нея.

Единственото, което ще постигнеш, ако оставиш нерелевантна за позицията информация в автобиографията си, е да затрудниш работодателя да види това, заради което би те извикал на интервю за работа. 

Колко дълго следва да е CV-то на току-що завършил млад специалист?

За току-що завършилият висшето си образование търсещ работа, обикновено CV от 1 страница е напълно достатъчно. В него лесно може да се постави завършеното образование, умения, стажове и предишен трудов опит.

Има обаче и изключения.

Ако си млад специалист, вече заемал много работни места или изкарал няколко стажа, или ако си докторант, публикувал множество статии, може да се окаже, че са ти необходими повече страници. Не е проблем, стига да се придържаш към 2-максимум 3 страници. По-дълга автобиография би била неефективна.

Колко дълго следва да е CV-то на утвърден професионалист?

Работещият от 5 до 7 години професионалист почти винаги може да събере своя опит, умения и квалификации в автобиография от 1 страница.

При по-дълъг трудов стаж обикновено е необходимо да ползваш CV от 2 страници, за да успееш да включиш в него цялата ключова информация.

Търсещите работа, кандидатстващи за високи мениджърски позиции, пък се нуждаят от автобиография от поне 2-3 страници.

Твоето CV също така е допустимо да е от повече страници в зависимост от това колко техническа е работата ти, дали се изискват специфични лицензи и сертификати, и т.н.

Ето защо, когато се чудиш колко страници да е CV-то ти, е добре да си задаваш следния въпрос за всяка информация, която искаш да включиш в него: „Тази информация помага ли ми да покажа, че съм подходящ за свободната позиция?“ Ако отговорът е „Не“, премахни я. 

Да посочваш ли позиции, заемани преди 20 години?

Ако притежаваш дългогодишен и богат трудов опит, при създаване на твоето CV може да започнеш да се чудиш колко назад във времето следва да се върнеш.

Нека да видим в кои случаи е удачно да пропуснеш да посочиш предишни твои работни позиции.

Правилото тук е следното: 


Ако твоя предишна позиция ти помага да покажеш на потенциален работодател, че си изключително подходящ за работата, остави я.


Ако тя обаче няма никакво отношение към сегашната ти кариера и няма да ти помогне да получиш покана за интервю, не я включвай.

Не жертвай форматирането и четливостта на CV-то за сметка на дължината му

Възможно е и да попаднеш в другата крайност - чудейки се колко страници да е CV-то ти, да решиш да „наместиш“ текста само на 1 страница, като намалиш шрифта и запълниш празните пространства с текст.

Не те съветваме да го правиш, защото така рискуваш да направиш документа претрупан и трудно четим.

Фокусирай се върху наблягане на ключовите ти умения и квалификации и върху поддържането на форматиране, улесняващо лесното сканиране и прочитане на съдържанието на документа. 

Създай кратки, лесно четими абзаци

Използвай достатъчно празни пространства около абзаците в CV-то си.

За да го направиш и по-прегледно и лесно за четене, ползвай изброяване в списъци с булети или разделяй големите параграфи на няколко по-малки.

Пример:

колко страници да е CV-то ти

Каква информация следва задължително да присъства в CV-то ти?

След като вече се ориентира колко страници да е CV-то ти, нека видим и какво задължително следва да включиш в него, за да получиш покана за интервю.

Без значение колко дълго е то, тези ключови части, които винаги трябва да присъстват в него:

  • Първо, създай стегнат начален абзац, обобщаваш какъв професионалист си.
  • След това се увери, че секцията ти с трудовия ти опит е впечатляваща. Тя обикновено е и първото нещо, което работодателите гледат в повечето автобиографии.
  • Не забравяй да включиш и раздел „Умения“. Той ти помага да добавиш подходящи ключови думи към автобиографията си и накратко да покажеш на компанията твоите най-добри умения.
  • И накрая, не забравяй за секцията „Образование и квалификации“, в която да подчертаеш всички свои образователни степени и сертификати, които имаш.

Заедно с името ти и координати за контакт, това е основната и задължителна информация, която следва да присъства в CV-то ти.

Заключение: Колко страници да е CV-то ти?

В CV-то си следва да включиш твоите най-подходящи за конкретната свободна позиция опит и умения, за да си осигуриш интервю за работа.

То следва да бъде от толкова страници, колкото е необходимо, за да покажеш съответните си квалификации и да заявиш категорично, че си най-подходящия за работата, за която кандидатстваш. 


Имаш нужда от подкрепа при изготвяне на документите ти за кандидатстване? Довери ни се.

forjobhunters.com ще ти помогне да изготвиш впечатляваща кандидатура за работа: 

изготвяне на кандидатура

Наръчник "Изготвяне на кандидатура за работа"

Инструкции и бланки за създаване на кандидатура.

кандидатура за работа

Изготвяне на кандидатура за работа

Изготвяне на персонализирани CV и мотивационно писмо.

цялостна подкрепа

Професионална кариерна подкрепа

Професионална подкрепа до намиране на нова работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!