Как да разпознаеш кога интервюиращите лъжат

0  КОМЕНТАР/И

Хората лъжат. Това включва и тези, с които се срещаш, когато търсиш нова работа. Причините за това може да са различни - може би интервюиращите лъжат, защото искат да наемат някой незабавно и не искат да те изплашат, или пък нямат отговор на твой въпрос и не искат да изглеждат некомпетентни.

Това обаче не оправдава поведението им. Ти би могъл да си извадиш напълно грешен извод за естеството на работата и условията на труд, и да започнеш работа, която няма да харесаш. Затова е важно да разбереш дали ти казват истината.

С малко практика можеш да разпознаеш лъжата, особено ако става дума за хора, които познаваш добре и виждаш редовно.

Как обаче да извадиш верен извод дали хора, които виждаш за пръв път, ти казват истината? Как да разбереш дали интервюиращите лъжат?

More...

Когато хората общуват, те използват думите, езика на тялото си, изражението на лицето си, емоциите и поведението си.

Когато лъжат, се наблюдава несъответствие между тези елементи, което подсказва, че има вероятност да не ти казват истината.

Един или два индикатора не са доказателство, че някой лъже. Винаги търси група от сигнали, винаги проверявай подозренията си, и винаги предполагай, че може и да грешиш.

Ето как да забележиш кога интервюиращите лъжат или искат да те подведат.

Започни с наблюдение на обичайното им поведение

наблюдаване на поведение

Ако имаш съмнения относно честността на интервюиращите, експертите препоръчват първо да установиш обичайното им поведение - как се държат в ситуации, в които нямат основателна причина да лъжат.

Наблюдавай ги в началото на интервюто за работа, когато обикновено са спокойни.  Какъв е нормалният тон и ритъм на гласа им? Извършват ли някакви движения – нервничене например? Гледат ли те в очите? Правят ли някакви жестове? 

Получи надеждни отправни точки, за да можеш впоследствие да забележиш отклоненията от обичайното им поведение. 

Сигнали, че интервюиращите лъжат

сигнали, че интервюиращите лъжат

Невербални сигнали

Всички сме чували за жестовете, които хората подсъзнателно правят, когато се чувстват неудобно - липса на контакт с очите, кръстосани ръце, и т.н.

Хората, които лъжат съзнателно обикновено се стремят да правят точно обратното, за да не изглеждат подозрително - те те гледат право в очите, стоят прекалено изправени, и т.н.

Виж кои промени в езика на тялото могат да покажат, че интервюиращите лъжат:

Неискрена усмивка

Когато хората лъжат, не могат да се усмихват искрено.

Истинските усмивки образуват бръчки около очите и променят цялото лице. Фалшивите усмивки активират само мускулите около устата.

Промяна в честотата на премигване

Скоростта на премигване на човек се забавя, когато той лъже. Веднага след това обаче тя се увеличава бързо - понякога до 8 пъти над нормалната скорост на премигване.

Докосване на носа

Ако някой се кани да излъже, точно преди да произнесе лъжата той често несъзнателно почесва носа си.

Това се дължи на прилива на адреналин, който отваря капилярите на носа му и предизвиква сърбеж.

Самоуспокояващи жестове

Тези действия включват прехапване на устните, потриване на ръцете, несъзнателна игра с косата или с бижутата, и др.

Бъди внимателен тук! Това биха били сигнали, че интервюиращите лъжат, само ако не са част от обичайното им поведение.

Необичайни движения на тялото

Когато лъжат, някои хора проявяват безпокойството си чрез бързи, нервни движения на краката си. Краката им се движат постоянно – поклащат се, постоянно променят местоположението си.

Хората, които лъжат, дори започват често да се протягат или прозяват, за да облекчат напрежението.

Разширяване на зениците

Зениците на хората, които лъжат, се увеличават, поради увеличеното напрежение и силната им концентрация.

Тази телесна реакция, както и искрената усмивка, е почти невъзможна за фалшифициране. За разлика от усмивката обаче, тя е много трудна за установяване. 

Вербални сигнали

Лъжата може да бъде установена и от думите, които се казват, както и от начина, по който се произнасят.

Обикновено, ако интервюиращите лъжат, те често ще демонстрират следните поведения:

Рязка смяна на темата

Отклоняването от темата е често срещана техника сред хората, които лъжат.

Например: попитал си интервюиращите каква е корпоративната култура в компанията.

Ако отговорът им е само от една дума (напр. "Добра.") и след това внезапно сменят темата, това е почти сигурен сигнал, че се опитват да изкривят истината.

Промяна в интонацията

Когато неопитен човек лъже, интонацията на гласа му има тенденция да се повишава.

Хората обаче, които имат навика да лъжат, знаят това и се стараят да направят точно обратното – понижават умишлено интонацията си и гласът им става по-нисък.

Необичайно време за отговор

Хората, които лъжат, започват отговора си на зададен им въпрос много по-бързо от тези, които казват истината. Това се дължи на факта, че лъжата им е планирана предварително и те вече имат отговора в главата си.

Ако обаче ги изненадаш, ще им отнема много повече време, за да реагират, тъй като процесът на преиначаване на истината и създаването на лъжа изисква допълнително време.

Протакване на отговора

Когато интервюиращите лъжат или се опитват да те заблудят, те ще повтарят зададения им въпрос или ще зададат въпрос в отговор на твоя, вместо да отговорят направо, тъй като им е необходимо време, за да измислят подходящ отговор.

Акцент върху маловажни детайли

Понякога, когато интервюиращите лъжат, особено ако ги изненадаш с труден въпрос, те отговарят много кратко и веднага след това се впускат в дълги детайлни обяснения на маловажни подробности.

Така се надяват да те "удавят" в думи и да отклонят вниманието ти от лъжата им.

Използване на уклончиви фрази

Внимавай за отговори на твои въпроси, които започват със следните фрази: Доколкото ми е известно, Може и да греша, Ако си спомням правилно, Доколкото знам.

Чрез тях интервюиращите се опитват да омекотят последваща лъжа.

Използване на фрази, предназначени да градят доверие

Повечето от хората, които лъжат, използват следните фрази: Честно казано, Ако трябва да съм честен, Искрено, Откровено, Честно.

Ако интервюиращите те лъжат, те ще ползват често някоя от тях.

Как да откриеш истината?

разбери истината

Само защото подозираш, че интервюиращите лъжат, не означава, че трябва да размахаш пръст и да обявиш, че си ги хванал в лъжа. Въпреки всички сигнали, няма как да си напълно сигурен.

Затова, ако наистина искаш да стигнеш до истината, не се конфронтирай директно с тях. Подходи неагресивно и индиректно.

Ако смяташ, че някой от интервюиращите те е излъгал, поискай 1-2 минути насаме с него, след като срещата приключи, и кажи: 

Не разбрах добре това, което казахте в отговор на въпроса ми за схемата на заплащане. Може би защото нямам цялата информация? Бихте ли ми обяснили малко по-подробно какво имахте предвид?

Колкото по-диалогично, добронамерено и необвиняващо звучиш, толкова по-добри са шансовете да чуеш истината от него.


Ако се интересуваш повече от темата, препоръчваме горещо това видео: „Как да разпознаеш лъжеца“ (видеото е с продължителност 18 минути и е с превод на български език):

За финал

Винаги имай предвид, че може и да грешиш в изводите си за това дали интервюиращите лъжат или не. Несъответствията в поведението им, както и всички сигнали, изброени в статията, не са категорично доказателство за лъжа. 

Ако обаче наистина установиш, че интервюиращите лъжат или те заблуждават за сериозни, важни въпроси, обмисли дали не оттеглиш кандидатурата си. Не чакай да започнеш работа, само за да установиш, че подозренията ти за нещо нередно по време на интервютата за работа са били основателни.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!