10 ключови лидерски поведения

0  КОМЕНТАР/И

Има много ресурси за това как да станеш добър лидер – книги, обучения, статии, семинари … Нито един от тях обаче няма да те направи такъв, освен ако самият ти не положиш усилия. Ще са ти необходими и мотивация, време, дисциплина и фокус върху самоусъвършенстването ти. И докато вървиш целенасочено по лидерския си път, ти предлагаме да видиш кои са 10-те ключови лидерски поведения, които отличават истинския лидер от посредствения мениджър.

More...

10 ключови лидерски поведения

1. Модел за подражание

Добрият лидер развива и демонстрира качествата, които би искал да види у подчинените си, и винаги носи отговорност действията си.

Следвай високи стандарти на поведение. В противен случай ще имаш недисциплинирана група от хора без добри работни ценности.

Ето и 2 основни съвета как да се наложиш като добър модел за подражание:

Дръж се професионално

Въпреки, че ти си шефа, винаги се старай да си добронамерен към подчинените си служители. Спазвай и основни работни стандарти - обличай се по удачен и професионален начин, и не закъснявай за работа и за срещи.

Бъди последователен

Успехът се постига лесно, само когато твоите последователни думи, действия и лидерски поведения се надградят едно върху друго. Последователността е това, което накрая винаги води до резултати. 

2. Ефективна комуникация

Комуникирай професионално, ясно и прозрачно. Само така подчинените ти служители ще знаят, че работата им има значение.

Контролирай емоциите и реакциите си

Никога не си позволявай да даваш израз на негативните си емоции! Ако усещаш, че си изнервен или ядосан, отдръпни се от ситуацията и остани сам за момент. Прочисти мислите си и планирай неемоционален и рационален отговор.

Давай обратна връзка

Предоставяй на екипа си обратна връзка, която да ги информира за техните силни и слаби страни. Подчинените ти служители следва непрекъснато да работят върху усъвършенстването си. А те могат да направят това, само ако знаят с какво се справят добре и с какво – не.

3. Ясни очаквания и правила

Добрият лидер заявява ясно правилата за работа и очакванията си за крайния резултат още при възлагане на задачите.

Заяви ясно правилата за работа и очакванията си

Нека твоят екип е наясно как точно очакваш да работят, за да постигнат целите си. Ако членовете му знаят какво и как трябва да постигнат, ще са мотивирани и ще се справят отлично с работата си.

Споделяй периодично как се справя екипа ти със следването им

Сред важните лидерски поведения е даването на обратна връзка въз основа на свършената до момента работа. Постарай се да я свържеш с правилата и очакванията си.

Не променяй първоначалните си инструкции

Не променяй инструкциите си за работа по средата на изпълнение на дадена задача. Важно е не само да си наясно с твоите очаквания, но и да си последователен. Ако промениш мнението си за това, което искаш, преди целта да е постигната, служителите ще се объркат, разочароват и демотивират.

4. Изграждане на доверие

Добрият лидер НЕ микроменажира работата на подчинените си служители.

Ако го направиш, ще нарушиш работния ритъм на служителите, които ръководиш, и ще ги демотивираш. А ако го правиш постоянно, те ще решат, че им нямаш доверие или че ги смяташ за неспособни да се справят сами с работата.

Така ще спреш и да си лидер. Ще се превърнеш в супервайзър, очакващ послушание, мълчание и дисциплина. А това по същество не е лидерска, а надзирателска функция.

Споделяй опита си

За да спечелиш доверието и уважението на екипа си, покажи, че разбираш от работата си. Служителите ще те уважават, само ако вярват, че си истински професионалист в областта си.

Довери се на професионализма на екипа си

За да получиш доверие, първо трябва да се довериш ти. Възлагай работни задачи на тези служители, които могат да се справят с тях. След това ги остави да работят на спокойствие.

5. Търсене на обратна връзка

Истинският лидер разбира нуждата на екипа си да бъде периодично изслушван.

Когато започнеш да искаш и изслушваш мнението на всеки член на екипа ти, ще започнеш да разбираш по-добре и техните проблеми. Това пък ще ти помогне да създадеш още по-добра работна среда, която ще стимулира отличното им работно представяне.

Следвайки добрите стандарти за успешни лидерски поведения, изслушвай редовно служителите. Искай мнението им всеки път, когато даваш насоки за работа, както и когато дадена задача или проект бъдат завършени. 

6. Вземане на решения

Добрият лидер не подлага добре обмислените си решения на съмнение.

Винаги ползвай факти, когато вземаш решение. Представи го на служителите, които ръководиш, и го защити. Ясно посочи защо то е подходящо и как ще им помогне за постигне на работните им цели.

Обмисляй внимателно всичко

Въпреки че е добре да вземаш решенията си бързо, не прибързвай и не решавай нищо спонтанно. Анализирай предварително плюсовете и минусите на всички възможни решения, и избери трезво и рационално най-удачното. 

Бъди рационален

Не вземай решения, базирани на емоции и чувства. Вместо това помисли какво би помогнало на екипа ти да успее и какво би било наистина полезно за бизнеса.

7. Възнаграждаване на служителите

Добрият лидер мотивира служителите си да постигат целите си навреме.

За целта хвали добре представящите се служители минимум веднъж седмично. Обяви на всеослушание признанието си и когато някой от служителите постигне голям успех. 

Отделно, старай се да организираш малки празненства при завършване на важна задача или проект.

И накрая, опитай се да награждаваш периодично най-добре представилите се служители с малка предметна награда, независимо каква е тя.

Чрез тези твои лидерски поведения ще демонстрираш, че винаги си наясно с работата и усилията, които всеки член на екипа полага.

8. Приемане от служителите

Въпреки, че е изключително важно служителите да изпитват респект към шефа си, те трябва и да го харесват като човек.

Ето как да накараш екипа си да те приеме и хареса и като лидер, и като човек:

Признавай грешките си

Никой не е перфектен, включително и ти. Затова е удачно да кажеш, че нещата не са се получили така, както си си ги представял и планирал. Не прави обаче това непрекъснато, за да не започнеш да изглеждаш некомпетентен.

Сподели лична история

Не е необходимо да се сприятеляваш с подчинените си служители. Достатъчно е просто от време на време да разказваш по някоя лична история – за семейството ти или за твоя досегашен опит. Така екипът ти ще започне да те вижда не само като мениджър, а и като нормален човек със собствени проблеми и тревоги.

Бъди достъпен

Дръж вратата си отворена, така че всеки твой подчинен служител да може лесно да дойде при теб по всяко време, за да обсъдите негова тревога, успех, несигурност или проблем.

Отнасяй се към всеки по еднакъв начин

Да имаш фаворит е практика, използвана от ръководители, които не разбират човешките емоции.  

Ако го направиш, ще създадеш конкурентна среда, която ще причини повече вреда, отколкото полза. Негодуванието от несправедливото ти отношение ще се разпространи в целия екип, ще възникне недоверие у теб като лидер и като цяло екипът ти ще стане дисфункционален. 

Изключи тази практика от твоите успешни лидерски поведения.Тя е остаряла и няма общо със съвременните ценности и със стремежа на компаниите към хармонична и ефективна работна среда.

9. Желание за учене и развитие

Добрите лидери се развиват постоянно. Те не се плашат от това, което не знаят. Докато имат желание да научават нови неща, те са способни да преодолеят всяко препятствие.

Твоето обучение не завършва с получаването на диплома за висше образование. Независимо от колко години си на мениджърска позиция, следвай добрите мениджърски практики - продължавай да учиш.

Чети професионална литература и статии – те ще ти помогнат да разшириш мирогледа си и да вземаш по-лесно трудни решения впоследствие. Запиши се и на мениджърски курс, за да подобриш своите лидерски умения. Наблюдавай и разговаряй с лидери, които те впечатляват, и търси тяхното мнение.

10. Себепознание

Себепознанието ни дава възможност да се възползваме пълноценно от благоприятните ситуации. То ни позволява и да сме по-благосклонни към себе си, когато не постигаме целите си.

Опознай границите си

Това, че си на ръководна позиция, не означава, че си супермен. Добрите лидери знаят кога задачите им са прекалено много и няма да могат да се справят с тях сами. Поискай помощ навреме, за да не компрометираш постигането на целите на екипа си.

Опознай силните си страни

Твоите силни страни без съмнение са това, заради което си на лидерската позиция, която заемаш. Разпознай ги и ги използвай смело. Така само ще допринесеш за успеха на екипа си, защото ще правиш точно това, в което си най-добър.

Опознай слабостите си

Всеки човек има слабости. Добрите лидери просто идентифицират собствените си и работят, за да ги преодолеят. Когато знаеш в какво не са добър, ще се оградиш с професионалисти, които ще компенсират твоите слабости.

Опознай емоциите си

Като лидер трябва да можеш да разпознаваш емоциите, които изпитваш във всеки един момент. Не допускай те да определят решенията и поведението ти. Научи се да разпознаваш кои ситуации са предизвикателни за теб, и изгради подходяща стратегия за реакция.

За финал

Добър лидер не се става за една нощ. Нужна е непрестанна работа върху усъвършенстването ти.

Инвестирай време, енергия и средства в себе си. Съсредоточи се върху личностното ти израстване и върху усвояване на 10-те ключови лидерски поведения.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!