Време ли е за кариерна трансформация?

0  КОМЕНТАР/И

От нас се очаква да изберем кариерния си път в тийнейджърските си години, когато все още не познаваме добре нито себе си, нито света около нас. Затова не е чудно, че някои от нас избират грешната професия. Когато обаче установим, че сме сбъркали, не предприемаме нищо. А би трябвало. Ако имаш значителен опит, умения, талант и ясни кариерни цели, и си неудовлетворен от работата си, то това, което следва да обмислиш е кариерна трансформация.

В тази статия ще ти кажем повече за това какво представлява тя, и как и кога да я направиш.

More...

Кариерна трансформация

дефиниция на кариерна трансформация

Много от завършилите средно или висше образование започват първата работа, която намерят. Така попадат в капана на ежедневието и финансовата сигурност, и спират да преследват професионална удолетвореност.

Първоначално избраната от теб професия не винаги е тази, която отговаря най-добре на твоите желания и умения.

Кариерната трансформация ти дава шанс да осъществиш амбициите си - цели, които си спрял да преследваш, поради стечение на обстоятелствата или поради липса на възможност.

Тя ти помага да обединиш твоите силни страни, базовите ти ценности, професионалния ти опит и кариерните ти цели. И в резултат те прави по-удовлетворен и щастлив човек.

Видове кариерна трансформация

видове кариерна трансформация

Има няколко начина за осъществяване на кариерна трансформация - започване на различна работа, използвайки наличните ти вече умения, и коренна промяна на професията ти.

Нова позиция в различна индустрия

Нова и малко по-различна от досегашната ти работа, на която да използваш настоящите си професионални умения, може да е най-добрият избор за теб.

Например, един журналист може спокойно да продължи кариерното си развитие в сферата на връзките с обществеността. Така ще използва силните си страни и настоящите си умения - просто сцената ще е друга.

Тотална кариерна промяна

Много хора искат да променят изцяло своя професионален живот поради различни причини. Възможно е това да ти е нужно и на теб.

За да бъде успешен този преход, трябва да установиш точно какво в момента не ти харесва и какво ще те направи щастлив в бъдеще. А след това да си набавиш липсващите ти знания и умения.

Кога да направиш промяната?

кога да направиш промяната

Като се вземат предвид предимствата на една кариерна трансформация – удовлетворение от работата ти и реализиране на потенциала ти, тя изглежда като правилното решение.

Може би обаче си мислиш: Вече е прекалено късно за правене на промени. Ако е така, не си прав.

Идеята, че в момента, в който стигнеш определена възраст, вече не можеш да промениш нищо, е странна и невярна. Тя се корени в широко разпространеното убеждение, че със сигурност трябва да знаеш какво искаш да правиш до края на живота си още преди завършване на средното ти образование, както и че ако направиш неправилен избор на 16-17 години, то след това просто трябва да търпиш последствията.

Някои хора дори наричат това примирение „порастване“ и „отговорно поведение на възрастен“. Те обаче не са прави.

Ако искаш да предприемеш кариерна трансформация и подходиш към нея отговорно, можеш да я направиш по всяко време, когато решиш. Животът си е твой и както всичко около нас постоянно се променя, така и ти си свободен да се променяш. 

Примери

Кариерна промяна на 30
Да кажем, че в момента си на 30 и ще се пенсионираш на 65. Остават ти още 35 години кариерно развитие - повече време, отколкото си прекарал на тази планета до момента. Освен това на 30 имаш перфектната за работодателите комбинация от опит, умения, трудова дисциплина и младост.

Кариерна промяна на 40
Един от предразсъдъците при кариерна трансформация този етап от живота ти е, че работодателите ще те смятат за по-малко продуктивен от по-младите кандидати. Това не е вярно! Прочети повече за това в тази наша статия. 

Как да направиш кариерна трансформация?

как да направиш промяната

Едно от често срещаните предизвикателства при кариерна трансформация, е че работодателите изискват притежаване на опит, който кандидата обикновено не притежава.

Какво да направиш, ако за започване на позицията, която искаш, се изисква опит, който все още нямаш?

Пример

Christine Chun е започнала мечтаната си работа в сферата на уеб дизайна без изискваното за позицията образование или подобен опит (тя е завършила „Химия“ и е работила във фирма за козметика).

Christine е документирала целия процес по нейната кариерна трансформация в тази статия.

Важният извод от тази мотивираща история е, че опитът не е всичко.

Има неща, които можеш да направиш, за да се продадеш на работодателите, дори и да не изглежда да си точно човекът, който търсят.

Ето и как да направиш твоята кариерна трансформация стъпка по стъпка:

1. Избери новата си кариера

Първата ти задача е да решиш с какво искаш да се занимаваш.

За да направиш това, анализирай всичките си досегашни работни места и състави списък на нещата, които можеш да правиш добре, както и тези, които наистина ти харесва да правиш.

След това помисли къде би могъл да правиш точно това и се насочи към тази сфера. Разгледай няколко обяви за работа и избери подходящите за теб позиции.

2. Преоткрий досегашния си трудов опит

Независимо какво си правил до момента, ти си натрупал набор от меки умения, които могат да се приложат в новата ти кариера, като например:

 • умения за ефективна комуникация
 • точност
 • отлична работна етика
 • бързо решаване на проблеми
 • работа в екип
 • или гъвкавост

Притежаваш и редица твърди умения - неща, които си се научил да правиш по време на работата си, като например:

 • програмиране
 • работа с машини
 • ползване на чужд език
 • анализ на данни
 • или умения за дигитален маркетинг

Целта ти при кандидатстването ти е да използваш тези твои умения, които биха били полезни на работодателите от новата ти професионална сфера.

Пример

Ако искаш да се насочиш към сферата на консултирането, а досега си работил в сферата на продажбите, изтъкни уменията си за преговаряне и комуникиране с клиенти. Те са приложими и на двете позиции.

3. Завърши подходящите курсове

Разгледай обявите за работа за позициите, към които си се насочил.

Какви изисквания са изброени в тях? Притежаваш ли всички умения?

Ако не, отдели време за придобиването им.

Онлайн курсовете са чудесен начин да за това. Така не само ще повишиш квалификацията си, но и ще демонстрираш на работодателите, че си готов непрестанно да усвояваш нови неща.

4. Бъди готов да започнеш отначало

И накрая, бъди готов за промяната.

При кариерна трансформация, започването на нова работа без подходящия опит обикновено означава крачка назад. Възможно е да започнеш на по-ниска позиция и най-вероятно ще работиш за по-ниска от досегашната си заплата.

Но отстъпването назад понякога е най-добрият начин да продължиш напред.

Да, ще трябва отново да се доказваш, може би дори в неща, които в началото ще ти изглеждат основни или тривиални. Въпреки това, напредването в новата ти кариера може да дойде по-бързо или по-лесно, ако работата наистина ти харесва.

За финал

Тестове

Нормално е да не знаем какво искаме да правим с живота си и да се съмняваме в избора си – било то на 18 или на 38. Но когато го установим, независимо от възрастта ни, следва да предприемем нещо. И няма по-добър момент за кариерна трансформация от периода на криза, в който се намираме

Обмисли сериозно целите и амбициите си. След това прецени какво наистина искаш и с какво би ти харесвало да се занимаваш. И не се страхувай да направиш крачка назад. Тя може да се окаже най-доброто нещо за теб.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!