Как да направиш успешна кариерна промяна през 2022-ра: Ръководство в 8 стъпки

0  КОМЕНТАР/И

Новата година е тук и може би вече си мислиш какво би искал да правиш по различен начин. И ако сред приоритетите ти е осъществяване на успешна кариерна промяна през 2022-ра, значи си попаднал на правилното място.

В това ръководство ще ти покажем как да изградиш нова кариера през 2022-ра. Ще разгледаме уникалните предизвикателства и възможности, които носи новата година (и новото време, в което живеем), и ще ти дадем ясен план, който можеш да следваш, за да осъществиш желаната от теб промяна в кариерата си.

More...

Работното място през 2022-ра година

При желание за успешна кариерна промяна през 2022-ра, е важно първо да си наясно със средата, в която ще навигираш. 

Какъв е настоящият икономически климат? Какви умения и качества са търсени от желаните от теб работодатели?

Важно е да знаеш какви са работните тенденции в момента и какви предизвикателства и възможности носят те. Затова, нека да видим какво предлага 2022 г. на работещите и на желаещите да променят кариерното си развитие.

„Великото напускане“ дава предимство на служителите и търсещите работа

В началото на 2022 г. темата за "великото напускане" продължава да бъде актуална. От пролетта на 2021 г. в глобален мащаб се наблюдава нарастващ брой хора, които доброволно напускат работните си места с безпрецедентна скорост. Специалисти описват тенденцията, когато работещите определят условията на пазара на труда, като момент, който се случва веднъж на поколение.

Няма да навлизаме в това защо се случи този феномен, но ще обобщим какво означава той за всеки, който се стреми към кариерна промяна през 2022-ра.

В някои сектори в момента има повече свободни работни места, отколкото търсещи работа, които да ги заемат. Което означава, че компаниите трябва да работят още по-усърдно, за да привлекат твоето внимание. Работодателите, които не са желани, ще загубят, а търсещите работа ще имат предимството да избират къде да работят.

Дистанционната и хибридната работа се превръщат в стандарт

До преди няколко години, на дистанционната работа се гледаше като на допълнителна придобивка, която само най-напредничавите компании предоставяха на служителите си. И то веднъж или два пъти седмично, а не постоянно. И то само за определени работни позиции.

С нахлуването на пандемията от Ковид-19 в ежедневието ни, дистанционната работа се превърна в необходимост за много браншове. Сега, докато все още като че ли продължаваме да се ориентираме в новия ни начин на живот, дистанционните и хибридните работни модели са все по-предпочитани за тези, които могат да вършат работата си от вкъщи.

Какво означава всичко това за теб?

Като човек, който се ориентира в работните тенденции през 2022 г., можеш да очакваш да попадаш на все по-нарастващ брой дистанционни и хибридни позиции. И тъй като дистанционната работа се утвърждава като норма, работодателите ще бъдат принудени да преосмислят своите политики, процеси и допълнителни придобивки, за да мотивират отдалечено работещите за тях.

Преносимите умения, ученето през целия живот и нелинейните кариерни пътища стават новото нормално

В последните 2 години се промени както нашето възприятие за работата ни, така и представата ни за това какво е „добра“ кариера. Може би си спомняш дните, в които беше неприемливо да имаш прекъсване в трудовия ти стаж в автобиографията ти или когато се очакваше да избереш кариерен път и да се придържаш към него.

За щастие този начин на мислене се променя. Нелинейните кариерни пътища се превръщат в норма, като фокусът се измества към учене през целия живот, а не към лоялност през целия живот към една конкретна компания или кариера.

Вече живеем в свят, в който честото и плавно преминаване между работни роли, браншове, работни местоположения и кариери се счита за съвсем нормално. Преносимите умения (умения, които са приложими в различни кариерни пътища) се считат за изключително ценни на днешното работно място.


Нека обобщим какво можеш да очакваш от работното място през 2022 г.:

 • Търсещите работа ще имат предимство, когато става въпрос за избор къде и как искат да работят, и ще диктуват условията на локалните пазари на труда, 
 • Ще има повече свободни места, отколкото кандидати за работа, които да ги заемат (за някои сектори)
 • Дистанционната и хибридната работа се превръщат в нова норма в много индустрии.
 • Компаниите ще съсредоточат повече от усилията си върху преживяването на служителите (Employee Experience - EX), а не върху допълнителните придобивки, като така поставят основите на нова, по-съвременна и ефективна фирмена култура.
 • Нелинейните кариерни пътеки ще заменят кариерната стълба, като ученето през целия живот и преносимите умения ще се разглеждат като основни предимства през 2022 г.

Затова сега именно е най-добрия момент да се погрижиш за кариерното си развитие и да предприемеш кариерна промяна.

Как обаче да я осъществиш? Продължи да четеш!

Как да направиш успешна кариерна промяна през 2022-ра: 8 стъпки

В този раздел ще изложим някои практически стъпки, които можеш да предприемеш, за да направиш успешна кариерна промяна през 2022-ра.

Няма да наблягаме на неща като „актуализиране на автобиография“ и „активно кандидатстване за работа“ (въпреки че това са много важни стъпки за започване на нова кариера!). По-скоро ще се съсредоточим върху действията, които ще ти помогнат да откриеш новата кариера, която ще обичаш, и ще те квалифицират като надежден кандидат в новата област, която си избрал.

Докато четеш това ръководство, имай предвид, че намирането на „правилния“ кариерен път може да отнеме време. Както си личи и от самата фраза, това е път, а не крайна дестинация. Когато преценяваш кой да е следващия ти ход, опитай се да не се фокусираш върху идеята, че той трябва да бъде перфектен. Не забравяй, че вече не се катерим по стълби! Следващият ти ход може да не е идеалният, но ще доведе до следващия ход след него, и т.н.

Имайки това предвид, ето нашите съвети за успешна кариерна промяна през 2022-ра.

1. Направи равносметка кои са силните ти страни

Твърде често се фокусираме единствено върху нашите недостатъци. Всъщност на много от нас ни е дори неудобно да говорим за силните си страни. Не се притеснявай! Засега трябва само да ги идентифицираш.

Определянето кои са силните ти страни ще ти помогне да установиш какво ти се отдава да правиш и какво обичаш да правиш. Това ще ти помогне да установиш в какви работни роли и в каква работна среда ще си най-успешен и ще се чувстваш отлично.

Задай си следните въпроси:

 • Какви позитивни реакции получаваш обикновено? Какво казват твоите колеги, мениджъри, приятели и семейството ти за теб? Какво казват хората, че правиш добре?
 • С какви постижения се гордееш най-много в живота или работата си? Какво постигна, с което особено се гордееш, и какви умения и качества ти позволиха да успееш?
 • Кога си най-продуктивен и кога си непродуктивен? Какви работни задачи си склонен да изпълняваш бързо, ефективно и с високо качество? Какви работни задачи те отегчават и обезсърчават? Кои твои силни и слаби страни участват при изпълнението им?
 • Какво най-много обичаш да правиш? Имай предвид, че може да не е толкова просто. Може би си мислиш: „Обичам да готвя, така че ще започна нова кариера като готвач“. Но това не означава, че ще успешен. Отговорът на този въпрос по-скоро ти дава представа за това къде са силните ти страни. Помисли какво обичаш да правиш и качествата, които тези дейности изискват.

Докато отговаряш на тези въпроси, запиши всички силни страни и качества, които можеш да идентифицираш в отговорите си. Така ще се сдобиеш с един смислен списък с твои умения, който да ползваш, когато преценяваш потенциални кариерни пътеки впоследствие.

2. Идентифицирай области за растеж и развитие

Изборът на нов професионален път не е просто случайно откриване на нова кариера, която отговаря на настоящите ти силни страни. Освен силните ти качества и умения, които вече притежаващ, е редно да се възползваш и от потенциала си да придобиеш  нови силни страни. Така че тази стъпка е свързана с размисъл върху новите умения, които искаш да придобиеш, и потенциалните ти области за растеж и развитие.

Помисли за следното:

 • Има ли някакви специфични твърди умения, които винаги си бил любопитен да развиеш, стига да имаш времето и ресурсите? Например, занимаваш се с маркетинг, но винаги си искал да се научиш да програмираш. Нямаш обаче никакви планове да ставаш софтуерен инженер. Усвояването на ново твърдо умение обаче ще ти помогне да развиеш аналитичното си мислене и уменията за решаване на проблеми.
 • Представи си няколко различни минали ситуации, в които би искал да се беше справил по-добре или по-различно. Например, имал си наскоро несъгласие с някого и желаеш да си комуникирал мнението си по-ясно още в началото на спора ви? Виждаш ли полезност в това да можеш да анализираш данни? С всеки пример, за който се сетиш, помисли какви умения (меки или твърди) би могъл да усвоиш или усъвършенстваш, следвайки хипотетичния по-добър изход от ситуациите и уменията, които биха ти били полезни за това.
 • Как можеш да усъвършенстваш съществуващите си силни страни? Поглеждайки назад към списъка ти със силни страни от стъпка 1, има ли нещо, което може да бъде доразвито? Как можеш да подобриш основните си силни страни? Измисли нови, креативни начини да приложиш силните си страни и използвай това, за да идентифицираш областите за развитие.

Когато завършиш това упражнение, ще започнеш да виждаш как се появяват някои ясни области за растеж и развитие. Запиши ги и ги запомни. Те ще те ориентират къде да насочиш усилията си за учене при желание за кариерна промяна през 2022-ра.

3. Направи оценка на кариерата си до момента

Когато планираш бъдещето, е полезно да се поучиш от миналото. Погледни назад към досегашната си кариера и помисли какво ти е харесвало най-много, както и кое би искал да не правиш повече.

Състави списък с нещата, които харесваш и не харесваш, използвайки следния списък:

 • Ето как бих описал идеалния си работен ден...
 • Ето как бих описал един ужасен работен ден...
 • Работя най-добре в среда, която е...
 • Трудно ми е да работя в среда, която е...
 • 3-те неща, които най-много харесвам в настоящата/предишната си работа...
 • 3-те неща, които най-малко харесвам в настоящата/предишната си работа...
 • Чувствам се най-удовлетворен от работата си, когато...
 • Чувствам се разочарован от работата си, когато...

Чувствай се свободен да запишеш всичко, което ти хрумне. Тук няма правилен или грешен отговор или формат – целта е наистина да обмислиш какво харесваш и не харесваш по отношение на работата и кариерата ти.

4. Разбери кои са твоите мотиватори и ги приоритизирай

Следващата стъпка е да помислиш какво те мотивира на работното ти място.

Разгледай тези потенциални мотиватори и не се колебай да добавиш и свои собствени. Приоритизирай ги и виж кои са основните 3, които са най-важни за теб и за кариерата ти:

 • Креативност
 • Възможност да помагаш на другите
 • Финансово възнаграждение
 • Баланс работа/ личен живот
 • Част от екип
 • Самостоятелна работа
 • Гъвкаво работно време
 • Автономия и независимост
 • Предимно технологична/ дигитална работа
 • Предимно физическа работа

Имай предвид, че твоите приоритети може да се променят в хода на кариерното ти развитие. Приоритетите, които зададеш сега, няма да са ти важни завинаги! За следващия си кариерен ход може би ще дадеш приоритет на финансовата сигурност, за сметка на автономията или креативността. Те обаче могат да са ти най-важни след това.

Като имаш предвид приоритетите си в момента, ще можеш да оцениш различни кариерни пътища, за да прецениш дали ти пасват.

5. Проучи кариерните си възможности

Дотук обмисли силните си страни, областите за растеж и развитие, както и твоите мотиватори. Време е да проучиш различните възможни кариерни пътеки.

Има обаче нещо, което може би ще те затрудни. Съществуват стотици, ако не и хиляди, различни длъжности. Как тогава да направиш правилния избор? Ето няколко съвета:

 • Идентифицирай всички браншове или сфери, от които се интересуваш. Например, здравеопазване, самоусъвършенстване, технологии, дизайн, околна среда, гастрономия, туризъм, психология, ...
 • Избери от този по-широк списък 3-5 бранша или сфери, които в момента са в растеж. Ако желаеш да стартираш нова кариера, тя следва да съществува и в бъдеще. За целта, прегледай Jobs of Tomorrow report на Световния икономически форум, който посочва кои са бързо растящите браншове. Можеш и да потърсиш в Google кои са най-търсените работни места и умения за 2022 г. и вижте кои работни роли се споменават най-често.

След това фокусирай проучването си върху конкретни области и длъжности.

 • Какво включва работната роля: Какви са типичните работни задачи и отговорности на някой, който работи в тази област? Разгледай обявите за работа, за да получиш представа за какво става въпрос.
 • Изисквания за започване на работа в областта: Има ли някакви стандартни за бранша квалификации, от които се нуждаеш, за да започнеш работа?
 • Какво казват другите за ролята: Ако можеш, говори с хора, които вече са в тази област, за да получиш представа какво представлява тя и какво включва работата в нея.

Докато изследваш възможните кариерни пътеки, през цялото време имай предвид своите силни страни, области на растеж, нужди и мотиватори. Съвпада ли всеки потенциален кариерен път с тях? Продължи да проучваш, докато не попаднеш на идеалния за теб.

6. Усвои необходимите нови умения и обмисли преквалификация

След като установиш какъв ще е следващия ти кариерен ход, започни да предприемаш конкретни стъпки, за да го осъществиш.

Без значение какъв кариерен път си избрал, ще трябва да овладееш определени умения, специфични за бранша и работата. Това включва и разбиране на всички основни принципи и процеси, и запознаване със специфична терминология.

Можеш да започнеш със самостоятелно обучение, като например:

 • Четене на специализирани сайтове и книги
 • Изпробване на различни дигитални инструменти и софтуер
 • Следване на уроци в YouTube, ако е приложимо

Ако обаче преминаваш към изцяло нова област, за която не знаеш много, най-ефективният начин е да следваш структурирано обучение. В зависимост от бранша, в който навлизаш, това обучение може да е под формата на придобиване на традиционна университетска степен, онлайн курс или програма за професионално обучение.

Избор на правилната програма или квалификация при желание за кариерна промяна през 2022-ра

Когато става въпрос за избор на конкретен курс или квалификация, има определени фактори, които трябва да имаш предвид:

 • Твоята нова кариера изисква ли специална квалификация или сертификация? За някои области има набор от конкретни курсове и квалификации. За други ще бъде призната само конкретна акредитация - като например завършено висше образование за работа като психотерапевт, например. Направи проучване какво точно е необходимо да завършиш, преди да инвестираш време и пари в курс.
 • Колко време можеш да отделиш за усвояване на нови умения? Ако планираш да работиш, докато усвояваш нови умения, необходими ти за кариерна промяна, онлайн курсовете или преквалификациите са за предпочитане. ще искате да помислите за гъвкав курс или квалификация. Помисли за графика си, преди да се регистрираш.
 • Как ще финансираш обучението си? Курсът или квалификацията ти може да струва доста пари. Планирай предварително как ще финансираш обучението си и проучи възможностите си за стипендия или заем, например.

7. Използвай своите преносими умения

Когато обмисляме кариерна промяна, често се фокусираме само върху това, което ни липсва по отношение на умения и опит. Чудесна идея е, обаче, да имаш предвид и кои твои съществуващи умения можеш директно да ползваш в новата ти кариера.

Как твоите настоящи или предишни работни роли могат да ти бъдат полезни в бъдещата ти кариера? Например, ако си учител, който иска да се пренасочи към кариера в маркетинга, вече ще си запознат с това колко важно е да приспособяваш съдържанието към конкретна аудитория. Ако си специалист обслужване на клиенти, който преминава към кариера в UX, вече ще си експерт в поставянето на потребителя на първо място. Ако пък си маркетинг специалист, който се преквалифицира като анализатор на данни, вероятно вече си работил с някои инструменти и техники за анализ.

Тази стъпка е важна, тъй като може да се чувстваш сякаш започваш от нулата, но в действителност вече притежаваш много полезни за новата ти кариера „преносими“ умения. Подчертай ги в твоята автобиография, мотивационни писма, портфолиото ти, LinkedIn профила ти и по време на интервюта за работа. Това ще ти помогне да изградиш силни аргументи защо си отличен кандидат!

8. Работи с професионалист

Ако, докато осъществяваш кариерна промяна през 2022-ра, работиш с кариерен консултант, ползите за теб ще бъдат безкрайни. Партньорството ти с такъв професионалист би било ценно във всеки момент от кариерата ти, но е от критична важност при кариерна промяна.

Професионалния кариерен консултант ще ти даде препоръки и за избраната от теб нова индустрия, заедно с полезни кариерни съвети.

И така, къде и как можеш да намериш кариерен консултант? Виж в тази наша статия.


Въпреки че изброили стъпките в определен ред, твоят уникален път може да не е толкова линеен и това не е проблем. Започни със стъпките, които са най-осъществими за теб, и продължи напред към тези, които изискват повече усилия.

Често задавани въпроси, свързани с кариерната промяна

За да завършим нашето ръководство за кариерна промяна през 2022 г., нека отговорим на някои често срещани въпроси в тази връзка.

Въпрос 1: Не съм ли прекалено стар за стартиране на кариерна промяна?

Категорично не! Никога не е твърде късно да изградиш нова кариера. Всъщност тези, които сменят кариерата си на малко по-късен етап в живота си, могат да разчитат на опита си в това предизвикателно начинание. Няма значение на колко години си или кога ще решиш да се насочиш към друг кариерен път! Важното е да можеш да демонстрираш необходимите умения и да създадеш смислени връзки между предишната и новата си кариера.

Въпрос 2: Не е ли по-трудно да променя кариерното си развитие насред пандемия?

Не, не е по-трудно да направиш кариерна промяна в настоящите условия в сравнение с годините преди Ковид-19. В началото на статията разгледахме какво ще е работното място през 2022 г. и обсъдихме една наскоро появила се тенденция, известна като Великото напускане. При нея много хора напускат работните си места доброволно и в определени сфери има повече свободни позиции, отколкото кандидати за тях. Като професионалист, осъществяващ кариерна промяна през 2022-ра, ще се сблъскаш с пазар на труда, където промяната на кариерата е норма и в който на работодателите им се налага да полагат повече усилия, за да привлекат и задържат своите служители. А това са чудесни условия за започване на нова кариера!

Въпрос 3: Не се ли нуждая от нова образователна степен, за да стартирам кариерно развитие в нова сфера?

Не винаги! Отговорът на този въпрос зависи от избрания от теб кариерен път и специфичните изисквания в тази област, но повечето кариери в наши дни са достъпни и чрез различни алтернативни обучителни програми. Традиционните университетски степени вече не се считат за единствената приемлива квалификация. Работодателите са също толкова впечатлени от онлайн програмите за сертифициране, колкото и от магистърска степен от престижен университет. Преди да избереш между традиционното образование и друг начин на обучение, не забравяй да провериш какви са изискванията в избраната от теб нова област. Например, сфери като медицина логично имат строги изисквания по отношение на необходимите квалификации, докато технологичната индустрия е достъпна и чрез завършени онлайн курсове.

За финал

Надяваме се да намериш това ръководство за полезно и да си развълнуван от възможността за успешна кариерна промяна през 2022 г.

В свят, в който работата от разстояние се превръща в норма за много браншове и позиции, където линейните кариерни пътища вече не са стандарт и където работодателите са под по-голям натиск от всякога да привличат и задържат квалифицирани служители, сега е най-добрият момент да се пренасочиш към кариерата, която ще те направи по-щастлив и по-удовлетворен.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!