Кариерна несигурност: Как да се възползвате от неяснотата за бъдещето си?

0  КОМЕНТАР/И

Последните няколко години бяха пълни с промени – и в личния, и в обществения, и в професионалния ни живот. А с промяната идва и придружаваща я кариерна несигурност. Тя често е неудобна и некомфортна, но пък именно тя е в основата на новите възможности, за които често си мечтаем.

Защо тогава да не се възползваме от нея, вместо да я избягваме на всяка цена? 

Какво ще стане, ако не знаете какво следва с абсолютна сигурност? Или ако не сте съвсем сигурни какво искате да правите в бъдеще?

Ако не сте сигурни за пътя си напред, няма място за паника. Всъщност да не знаете какво искате да правите може да е най-голямото ви конкурентно предимство.

Ето няколко начина как да се възползвате напълно от неяснотата за професионалното ви бъдеще и от съвсем закономерната кариерна несигурност.

кариерна несигурност

5 начина да се възползвате от кариерната несигурност

1. Оставете непознатото да донесе нови възможности

При липса на ясен отговор какво следва, несигурността повдига въпроси за това каква би могла да бъде следващата ви стъпка.

Липсата на конкретна дестинация, върху която да се фиксирате, ви позволява да се отдръпнете и да обмислите кариерни пътища, които може би никога са били във фокуса ви.

Помислете за ситуации, в които сте чувствали, че вършите най-добрата си работа и сте били най-удовлетворени.

В какъв друг контекст биха могли да се случат тези моменти? Кои други позиции, работни роли и работодатели могат да се възползват от точно тези ваши умения?

2. Доверете се на знаците по пътя си

Подобно на шофирането по непознат път, неяснотата ни принуждава да бъдем нащрек. Ключът тук обаче е да бъдем нащрек с любопитство, а не със страх. Защото безпокойството от една кариерна несигурност води до правене на не съвсем оптимални избори.

Страхувайки се от това, че вече не сме в крак с новостите, от това, че вече не сме съвсем пригодни за днешния пазар на труда или че не сме подготвени да убедим другите в своята стойност, ние винаги ще избираме първото предложено ни нещо. И ще пренебрегваме знаците, които може да ни насочват към нещо ново и вълнуващо. А така продължаваме да се задоволяваме с познатото и сигурното, дори и да е крайно неудовлетворяващо за нас.

3. Бъдете водещите при определянето на кариерното ви развитие

Възползвайте се от ситуацията, в която се намирате.

Отдръпнете се за момент и направете преглед на компетенциите и уменията си, за да намерите тези, в които сте най-добри в настоящия момент.

След това идентифицирайте и областите, в които искате да се развивате.

Запитайте се и следното: Има ли области, в които е добре да задълбоча уменията си?

Например, ако сте се занимавали с продажби и вече имате отлични презентационни умения, помислете дали да не усъвършенствате и уменията си за говорене пред публика.


Ако пък работите със специфични технологии, помислете как можете да помогнете на други да ги използват ефективно.

Намерете най-широкото приложение на това, в което сте добри. Определянето на бъдещето ви по отношение на уменията, които ще ползвате, а не на конкретната работа, която ще вършите, ще разшири кръгозора ви.

4. Позволете на неяснотата да ви направи по-адаптивни

Постоянната турбулентност на днешния свят изисква от нас да превключваме бързо, когато това е необходимо.

Но хората сме така устроени, че търсим предсказуемост и не обичаме промените. В повечето случаи даже „търсенето на смисъл“ е просто желанието ни за ред, познатост и предсказуемост, защото именно това стои в основата на стабилността, която държи стреса и безпокойството ни под контрол. Нашите естествени инстинкти са да потърсим сигурност в неяснотата, за да си върнем чувството за контрол.

Ами ако вместо това просто позволите на дискомфорта да ви завладее за момент? Като приемете несигурността, отслабвате хватката ѝ, правейки неизвестното по-малко плашещо.

Вместо постоянно да се питате: „Как да смекча неяснотата?“, запитайте се: „Какво точно ми позволява тази несигурност да направя, което в сигурна ситуация иначе не бих направил/а?“

Например, вместо да се фокусирате само върху възможности, за които вече сте квалифицирани, за да се чувствате „подходящи за работата“, експериментирайте с области, в които сте по-малко опитни, но които винаги са събуждали любопитството ви.


И се насладете на свободата да опитате нещо без да се налага да доказвате каквото и да било на никого.

Като увеличите своята адаптивност и устойчивост на кариерна несигурност и неяснота, вие ставате много по-привлекателни за потенциалните работодатели, които търсят именно такива характеристики у настоящите и бъдещите си служители.

5. Живейте целенасочено и осъзнато

Когато си поставяме цели се опитваме да сме максимално конкретни, нали? Така обаче понякога обричаме целите си на фалшива точност. Или пък целта ни просто е общ лозунг, който ни вдъхновява, но ни предлага малко практически насоки.

Специфичните цели, като например „Искам да започна моя собствена консултантска практика“, често са родени от желанието ни за свобода от корпоративните ограничения и за контрол върху собствената ни съдба.

А неясните и общи цели, като „Искам да помогна на хората да живеят по-добре!”, са общ човешки стремеж, който обикновено изпитваме след дълги години вършене на скучна работа.

Вместо това, обмислете как да живеете по-целенасочено и осъзнато всеки ден, как да намирате „смисъла“ всекидневно.

Например, за да чувствате, че имате по-голям контрол върху времето си, какъв навик бихте могли да изградите в ежедневната си рутина, за да отделяте време за себе си - да изследвате бъдещи кариерни възможности, да се грижите за себе си, да прекарвате повече време с близките си хора?


А ако помагането на други хора е това, което искате, обмислете полагане на доброволчески труд или пък наставничество на по-млади професионалисти.

Да живеете целенасочено и „смислено“ означава да съгласувате ежедневните си избори с ценностите си, и умишлено да избирате някои опции пред други въз основа на тези ценности. 

Вместо да се опитвате да работите нещо, което ще ви даде „цел“ и „смисъл“, задоволете тази си потребност като просто живеете по този начин. И най-хубавото е, че можете да го правите, независимо дали искате кариерна промяна или не.


Всички научихме много за нашите нужди и приоритети през последните няколко години. Открихме какво искаме от работата си, от компанията, от работната среда. И осъзнахме, че има някои неща, с които просто вече не желаем да се примиряваме. 

Разбира се, търсенето на нова работа, особено ако вече не работите и изпитвате кариерна несигурност, е доста изнервящо. Ако имаме избор, бихме предпочели да имаме яснота, вместо да се изправим пред несигурността. За много хора обаче намирането на някаква временна яснота, само за да потушат тревогата си, вероятно ще доведе до по-голям дискомфорт по-късно.

Вашето кариерно и професионално развитие заслужава цялото време, грижи и внимание, които можете да им отделите. Не се съпротивлявайте на несигурността, прегърнете я. Тя ви носи възможности, които няма да откриете, ако всеки път бързате към сигурния, но неудовлетворяващ избор.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!