Кариерен застой: 3 знака, че е време за промяна

0  КОМЕНТАР/И

Ако ежедневно поставяш под съмнение избора си на професия, позиция, работно място или работодател, то вероятността да преминаваш през кариерен застой е голяма. 

Понякога обаче знаците не са толкова явни. Може да не се чувстваш нещастен на работното си място, а просто монотонно да преминаваш през работното си ежедневие без никаква промяна или предизвикателства.

При всички случаи обаче, кариерата ти може да е в криза.

Виж как да установиш дали е така и какво да направиш, ако си в кариерен застой.

More...

3 знака, че кариерното ти развитие е в застой

Терминът „кариерен застой“ може и да ти звучи доста драматично. Определянето обаче дали кариерата ти е в криза е първата стъпка към предприемане на кариерна промяна – нещо, от което вероятно се нуждаеш, щом четеш тази статия.

Ето няколко прости стъпки, за да определиш дали си в кариерен застой:

1. Не си усвоил нито едно ново умение

Ако ежедневната ти работа е точно същата, каквато е била и преди 5 години, е време да преосмислиш кариерното си развитие.

Всеки работещ получава основен набор от отговорности, които трябва да изпълнява, когато започне нова работа.

С течение на времето обаче служителите обикновено поемат нови задачи, които ги предизвикват да усвояват нови умения, за да справят отлично с тях. 

Ако ситуацията при теб не е такава – задачите ти са останали непроменени в продължение на години и работиш машинално и без да полагаш никакви усилия – то следва да се запиташ: 

Какво искаш да постигнеш в професионално отношение? Настоящата ти позиция позволява ти да научаваш нещо ново? Ентусиазира ли те? Кара ли те да стоиш в течение на новостите в бранша?

Ако отговорите ти са отрицателни, може би си в кариерен застой.

2. Позицията и отговорностите ти са останали непроменени

Обикновено, колкото по-дълго се задържаш на едно работно място, толкова повече доверие ти имат твоите ръководители. 

А с това доверие обикновено идват и допълнителните отговорности и възможностите за напредък в кариерно и професионално отношение. 

Ако за времето, в което работиш за настоящия си работодател, не са ти били възлагани нови отговорности и не си бил повишаван или поне преназначаван на друга позиция, то това може да означава, че мениджмънтът не вярва, че си способен да поемеш допълнителни отговорности.

А това е сигнал за сериозен кариерен застой, от който няма как да излезеш, освен ако ти лично не предприемеш нещо.

3. Възможностите ти за намиране на нова работа изглеждат силно ограничени

При едно нормално кариерно развитие, хората бавно, но сигурно изграждат лична професионална репутация и т.нар. личен кариерен бранд

Това се случва относително лесно, особено при наличие на професионални дигитални платформи като LinkedIn. Възможността напълно безплатно да създаваш и споделяш съдържание в LinkedIn ти дава истинска възможност да създадеш и развиеш отличен кариерен бранд.

Наличието на добър кариерен бранд обикновено води до получаване на различни нови кариерни възможности.

Специалистите по подбор използват платформи като LinkedIn, за да намерят най-подходящите професионалисти за заемане на различни свободни позиции. И съвсем не е необичайно тези, които са се позиционирали отлично там, да получават и предложения за работа – дори и без активно да търсят нова такава.

Ако не получаваш никакви предложения за заемане на нови и различни позиции, това вероятно е отражение на текущото състояние на твоето кариерно развитие.

Или се нуждаеш от спешна кариерна промяна и усвояване на нови умения, или следва да поработиш върху създаването на отличен кариерен бранд

При всички случаи, вероятно си в кариерен застой.

Кариерен застой: Какво да направиш?

Ако смяташ, че кариерното ти развитие е в застой, имаш няколко възможности за предприемане на коригиращи действия:

Говори с прекия си ръководител

Преди всичко, проведи откровен разговор с твоя пряк ръководител. Сподели желанието си за професионално и кариерно развитие, и се опитай да научиш дали и какви възможности би могъл да ти предостави настоящия ти работодател за това. 

Помисли и какви умения е нужно да притежаваш, за да заемеш нова, по-предизвикателна позиция в настоящата ти фирма. Ако ти липсват някои от важните, проучи как можеш да ги усвоиш възможно най-бързо – било то чрез кратък онлайн курс, или пък чрез директно учене от практиката.

Помисли сериозно в каква посока искаш да продължиш кариерното си развитие

Кариерната промяна изобщо не е необичайна и се случва на много хора в различни възрасти.

Преквалификацията ти е напълно възможна. За да е смислена обаче, следва да знаеш към какво се стремиш и какъв професионалист искаш да бъдеш.

Прегледай тази наша статия за повече насоки.

Потърси нова работа

И накрая, ако си в кариерен застой и нямаш възможности за излизане от него при сегашния си работодател, потърси нова работа.

Тя може да е в същата сфера, в която работиш и досега, или пък нещо коренно различно, ако си предприел стъпки за кариерна промяна. Реши какво точно искаш да правиш, направи ъпдейт на ключовите си умения, които ще са ти необходими за новата работа, и стартирай търсенето ѝ.

Не забравяй и да създадеш и поддържаш добър личен кариерен бранд, за да увеличиш шансовете си за получаване на повече предложения за работа.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!