Кариерен бранд – новият начин за търсене на работа

0  КОМЕНТАР/И

Светът се променя, а заедно с него и начинът, по който ще бъдеш нает на следващата си работа. И добре изграденият и утвърден кариерен бранд е това, което ще ти даде предимство пред останалите.

Кариерният бранд е твоето цялостно онлайн присъствие в мрежата, представящ те като експерт в твоята област. Той привлича потенциалните работодатели и им показва как можеш да им бъдеш полезен още преди изобщо да са се свързали с теб. 

В тази статия ще ти покажем как да изградиш собствен кариерен бранд и ще ти предложим няколко инструмента за развитието му.

More...

1. Думите са скучни

Изпратената чрез имейл автобиография е еквивалент на печатната реклама в списанията. А ние вече живеем в дигитален свят. Изреждането на хартия на скучни думи не успява да грабне достатъчно вниманието на днешните визуално ориентирани хора.

2. Не можеш да проследиш ефективността му

Практически е невъзможно да разбереш дали работодателя е получил и прочел автобиографията ти, колко време е прекарал в разглеждането ѝ и кое го е заинтригувало най-много.

3. Фокусът е предимно върху миналото ти

Кандидатстването чрез изпращане на автобиография не поставя акцент върху настоящите ти желания или бъдещия ти потенциал. По-младите търсещи работа имат проблем с намирането ѝ, тъй като много от тях нямат подходящия опит. По същата причина онези, които се опитват да променят кариерното си развитие, също страдат.

4. Не поставя акцент върху личността ти

Автобиографията посочва единствено това, което си работил и учил, а не кой си ти като човек. Работодателите са по-склонни да наемат и задържат хора, подобни на тях, затова ако успееш да покажеш кой си ти всъщност, имаш по-голям шанс.

5. Не ти предоставя предимство пред другите кандидати

Компаниите получават стотици кандидатури за работа за 1 свободна позиция. И ако всеки кандидат твърди, че е квалифициран, опитен и ефективен, то за тях е  доста трудно да направят правилния избор кой да поканят на интервю. Затова и късмета все още играе огромна роля при наемането на работа.

кариерен бранд
Твоят личен бранд е това, което хората казват за теб, когато не си в стаята. Джеф Безос

И точно това се случва когато кандидатстваш за работа. Работодателите вадят извод за теб и твоята ефективност като служител без изобщо да присъстваш "в стаята", и решават дали да те поканят на среща или не.

Напоследък те разчитат повече на личните препоръки и на предварителното проучване в интернет на потенциални кандидати за работа, отколкото на публикувана обява за работа и на късмета.

Затова трябва да поемеш инициативата, независимо дали търсиш активно нова работа или просто все още "се оглеждаш". И най-добрия начин да го направиш е като започнеш да градиш твоя личен кариерен бранд.

Какво е кариерен бранд?

Под кариерен бранд се разбира общото послание, което потенциални твои работодатели ще получат, след като потърсят информация за теб в интернет и разгледат профилите ти във всички онлайн платформи и сайтове, на които присъстваш.

Твоят кариерен бранд (онлайн присъствието ти) след да съдържа уникалния набор от твоите умения, опит и компетенции, силни страни, ключови лични качества, ценности и страсти.

Стратегия за изграждане на кариерен бранд

Напълно изградения и ефективен кариерен бранд се състои от няколко слоя, представени в графиката по-долу.

кариерен бранд

Всеки слой съдържа 1 или няколко компонента.

Кариерен бранд следва да се гради отвътре навън, като колкото по-силни са вътрешните слоеве, толкова по-добър ще е цялостния резултат. 

Например, ако съдържанието, което публикуваш в социалните платформи не е достатъчно убеждаващо, че си перфектния професионалист, то няма да има голяма полза от платена реклама в същите тези мрежи, тъй като посланието ти изначало е слабо.

кариерен бранд

В тази стратегия ти си продукта като търсещ работа и като професионалист. Затова и голяма част от успеха ти ще зависи от уменията ти за изграждането на добър имидж чрез използване на дигитален маркетинг. 

Нека видим какво трябва да направиш.

1. Уникално предложение за продажба (УПП)

Какво представлява УПП

Изграждането на добър кариерен бранд започва с дефиниране на твоето уникално предложение за продажба (УПП).

То обединява твоите ценности, лични характеристики и силни страни, и ще ти помогне да привлечеш правилните работодатели.

Как да създадеш УПП

Направи последователно следното:

 • Припомни си кои са твоите силни страни (професионални и лични качества, образование и обучение, професионални умения).
 • Намери кои са твоите водещи ценности. Ето няколко примерни: вяра, доверие, достойнство, любов, мир, мъдрост, надежда, независимост, развитие, свобода, семейство, смелост, справедливост, хармония, честност, щастие.
 • Конкретизирай какви са твоите кариерни и професионални цели.

След това, имайки предвид горното, опиши с 1-2 изречения как точно можеш да допринесеш за подобряването на света, професията си, града си, работното си място и/или работодателя си.

Полученият кратък текст е твоето Уникално предложение за продажба (УПП).

Бъди автентичен и последователен

Когато изграждаш твой личен кариерен бранд трябва да следваш няколко правила, за да успееш да накараш хората наистина да те запомнят и оценят като професионалист.

 • Създай твоя кариерен бранд изцяло върху професионалния ти опит и умения. Те трябва да са в основата му.
 • Демонстрирай твоята уникална същност. Не се опитвай да бъдеш като другите. Опитай да пресъздадеш твоята уникалност като добавиш твое хоби, често използвана фраза или пък вярване.
 • Избягвай всичко, което би те накарало да изглеждаш некомпетентен или непрофесионалист в очите на потенциалните работодатели, които искаш да научат за теб.

Сподели какво искаш

Не се колебай да посочиш ясно (ако е удачно, разбира се), че търсиш нова работа. По-вероятно е да се свържат с теб с предложение за среща, ако всички около теб знаят, че търсиш точно това.

Внимавай обаче как формулираш това изречение.

Постове като: Току-що ме съкратиха и се нуждая от работа незабавно! изглеждат непрофесионално.

По-добре ще звучиш, ако използваш фрази като: Търся нови възможности.

Бъди търпелив

Тази стратегия отнема време. За съжаление, няма как да започнеш да градиш кариерен бранд днес и да очакваш резултати след 2 дни. Повечето такива стратегии водят до успех след няколко месеца непрестанни усилия и работа.

Затова ако имаш работа в момента, трябва да започнеш да градиш твоя кариерен бранд сега, дори и ако нямаш намерение да напускаш. 

А дори и да останеш на това работно място до пенсионирането си, твоят кариерен бранд ще ти помогне да се развиваш професионално, да привличаш нови клиенти и да изграждаш отлични взаимоотношения с партньори и колеги от бранша.

2. Автобиография

Автобиографията се пише с цел изтъкване на твоите квалификации, кариерното ти развитие, служебните ти задължения и постижения.

Тя трябва да те представя във възможно най-добрата светлина, като демонстрира способността ти да се справяш с работни предизвикателства по начин, по който другите кандидати не могат.

Автобиография "на хартия"

Автобиографията ти трябва да следва и някои основни принципи на дизайна и да използва ясен и прецизен изказ, за да разкаже историята на твоето професионално развитие по увлекателен начин.

Онлайн автобиография

Изграждането на личен кариерен бранд обаче изисква повече от това да имаш написана автобиография. Тя е важна, но не е достатъчна, за да те позиционира като отличен кандидат за дадена свободна позиция – особено за експертна или мениджърска такава.

Желателно е, освен нея, да имаш и онлайн автобиография, за да утвърдиш онлайн присъствието си и твоя кариерен бранд.

Можеш да създадеш такава ето на тази платформа.

3. LinkedIn профил

Създаване на профил

Твоята онлайн автобиография и твоят LinkedIn профил са основите на твоя кариерен бранд. Двете обаче имат различна роля.

Докато автобиографията ти се фокусира върху фактите, LinkedIn ти предоставя възможност да разгърнеш твоето УПП, да покажеш личността си и да разкажеш професионалната си история по уникален начин.

Прочети как да създадеш ефективен LinkedIn профил в тази наша подробна инструкция.

Изгради мрежа от полезни контакти

Започни да създаваш професионални контакти във всяка социална мрежа, в която имаш профил. Последвай или се свържи с възможно най-много професионалисти в твоята област. 

Така ще създадеш професионална мрежа, което ще увеличи възможността да бъдеш открит от потенциален работодател и да научиш за нова позиция. 

Няма значения в каква индустрия работиш, колкото повече хора познаваш, толкова по-голям шанс имаш да се свържеш с някой, който знае за свободна позиция, предлага такава или може да те препоръча за работа.

Тук можеш да намериш съвети как правилно да създаваш професионални контакти. Виж и тази стратегия за нетуъркинг.

Присъедини се към различни групи и дискусии

Тази част от стратегията за изграждане на кариерен бранд е от ключово значение. Не е достатъчно само да публикуваш постиженията си и просто да трупаш контакти. Трябва и да успееш да демонстрираш експертизата си.

Групите и дискусиите в социалните мрежи са перфектна възможност за това. 

Потърси подходящи за твоята професия групи в LinkedIn, присъедини се към тях и ги следи ежедневно за възможност да се включиш в даден разговор с полезна информация и съвети. 

4. Професионална снимка

Да имаш добра професионална снимка в LinkedIn е равносилна на това да си с подходящо бизнес облекло по време на работна среща.  

Постарай се да направиш добро впечатление, като публикуваш снимка, която те представя като:

 • Приятелски настроен и дружелюбен човек
 • Уверен във възможностите си професионалист
 • На точното йерархично ниво, което искаш да заемеш с новата позиция

5. Блог или уебсайт

Твоят личен сайт или блог ти предоставят платформа да публикуваш подходящото за твоя кариерен бранд съдържание.

От къде да започнеш?

Преди всичко трябва да решиш дали искаш да създадеш блог или сайт.

Създаването на блог е безплатно, докато създаването на сайт ще ти струва пари (хостинг, домейн, евентуално допълнителни плъгини). 

Използвай тази блог платформа, ако решиш да имаш блог, или създай собствен сайт ето на тази платформа

Ако избереш да имаш сайт е желателно и да наемеш дизайнер, който да го оформи по подходящ начин. Открий такъв тук или тук.

Име на сайта ти

Силно препоръчително е сайта ти да носи твоето име и фамилия. Само така е сигурно, че ще се появиш на 1-ва страница в Google, когато работодателите решат да проверят информацията за теб като кандидатстващ за работа. 

Провери дали такъв домейн с името ти е свободен и го запази тук

6. Присъствие и съдържание в социалните мрежи

Изграждането на личен кариерен бранд е процес, който започва с установяване кои са твоите УПП, цели и ценности, а след това и с вмъкването им по подходящ начин не само в CV-то ти, но и в твоя LinkedIn профил, всички твои профили в различни социални мрежи, и на твоя сайт/ блог.

Присъедини се към няколко различни платформи

Изграждането на твоя кариерен бранд изисква постоянство и присъствие на няколко различни платформи.

Можеш да избереш д използваш Facebook, Twitter и/или LinkedIn, както и всяка друга професионална платформа, на която можеш да промотираш себе си като професионалист. На платформите, които избереш, присъствието ти следва да е изцяло професионално.

Какво да публикуваш в профилите и сайта си

Съдържанието, което публикуваш онлайн, подсилва твоя кариерен бранд. Кратък твой текст в LinkedIn, видян от 100 твои контакта и споделен от само 50 от тях, ти дава предимство пред стотици други кандидати за работа.

За да бъдеш успешен обаче, съдържанието ти трябва да отговаря на нуждите на аудиторията ти, на техните интереси и проблеми. То трябва да раглежда различни професионални идеи, да стимулира обсъждането им и да предоставя интересна информация по теми, които представляват интерес за професионалистите в бранша ти.

А ако не знаеш какво да публикуваш, просто говори за това какво мислиш по различни професионални теми. Споделяй професионалното си мнение. 

Публикувай съдържание често

Обикновено е достатъчно да го правиш веднъж дневно във Facebook и LinkedIn.

Ако обаче имаш профил в Twitter, трябва да публикуваш между 3 и 5 пъти дневно минимум.

Покажи постиженията си

Винаги, когато стартираш и приключиш значим работен проект или инициатива, говори за това в профилите и публикувай информация в сайта си. 

Твоят кариерен бранд играе ролята на твоя професионална автобиография, затова трябва да покажеш на потенциалните си работодатели, че си отдаден и си ефективен професионалист.

7. Платени кампании в социалните мрежи

Последната част от стратегията ти за създаване на силен кариерен бранд е използването на платени кампании за рекламиране в социалните мрежи.

Пример за платена кампания с цел намиране на работа

Може би най-показателния пример за такава кампания е тази на рекламния специалист Alec Brownstein, който е използвал Google AdWords, за да получи предложение за работа от голяма международна рекламна агенция.

Знаейки, че повечето креативни директори периодично преглеждат резултатите в Google за собственото им име, Alec Brownstein създава платена рекламна кампания, насочена към конкретни хора:

Hey Ian Reichenthal. Googling yourself is a lot of fun. Hiring me is fun, too.

Към текста, Alec добавя линк към личния си сайт. В резултат получава предложение за интервю от 4 агенциии, а впоследствие и предложение за работа от 2 от тях.

Рекламата му е струвала само 6 долара.

Какво да направиш?

Горният пример няма да работи при всяка позиция, особено в България. Как можеш да се рекламираш, така че да те забележат?

Нека предположим, че си финасов анализатор, работещ в не толкова голяма одиторска компания и си готов за ново предизвикателство.

Ето какво можеш да направиш, за да те забележат и евентуално да получиш предложение за интервю.

 • Създай документ, свързан с професията ти (например Наръчник от 20 страници „Как да бъдеш успешен финансов анализатор: наръчник за управляващи дружествата“). В него разгледай различни казуси и разкажи различни истории. Говори от опит за предизвикателствата, които си срещнал по пътя си, както и как си ги преодолял.
 • Оформи добре документа. Ако не можеш да се справиш сам, потърси помощта на графичен дизайнер.
 • Качи готовия документ в твоя профил в LinkedIn.
 • Създай платена LinkedIn рекламна кампания, насочена към висшия мениджмънт на конкретни компании, в които искаш да работиш.
 • Поддържай кампанията активна за 1 седмица.
 • След приключването ѝ, провери статистиката за представянето ѝ. В нея ще видиш кой е споделил поста ти, кой го е харесал и кой е коментирал. 
 • Намери профилите на хората, които са се ангажирали с публикацията ти, в LinkedIn и ги проучи. Кои са те? Къде работят? С какви предизвикателства се сблъскват компаниите им в момента?
 • Свържи с тях като им изпратиш покана за контакт, лично съобщение или просто поговориш с тях в коментарите към поста ти. 

Така ще те забележат.

Все още имаш доста работа до получаване на предложение за работа, но ще си с няколко стъпки по-близо, отколкото преди седмица, когато тези хора не бяха чували за теб.

За финал

Надяваме се с помощта на съветите и методите, изброени по-горе, да създадеш впечатляващ личен кариерен бранд. 

Сигурни сме, че следващият път, когато работодател има свободна позиция, подходяща за теб, и попадне на твоя сайт и на публикациите ти в социалните мрежи, ще се впечатли толкова, че да получиш покана за интервю.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!