Кариерен брандинг в LinkedIn

0  КОМЕНТАР/И

Персоналният ти кариерен брандинг в LinkedIn е от ключово значение за теб като професионалист.

Ако имаш профил в LinkedIn, различни професионалисти и най-вече потенциални работодатели ще го разглеждат. И ще им отнеме само няколко секунди да си направят извод за теб като професионалист.

Затова чрез него целта ти следва да е да се „продадеш“ на правилните компании и хора. 

Представяме ти 7 добри практики за правилен кариерен брандинг в LinkedIn.

More...

Кариерен брандинг в LinkedIn

Кариерен брандинг в LinkedIn - елементи

#1: Професионална снимка

Снимката в профила ти е първото нещо, което разглеждащия вижда.

Постарай се първото впечатление за теб да е добро, така че да не откаже посетителя от това да продължи да чете.

Направи това
 • Снимай се в анфас (с лице към камерата) от раменете нагоре.
 • Усмихни се. Целта ти е да изглеждаш достъпен, естествен и приветлив.
 • Осигури достатъчно светлина, за да не се получат тъмни сенки върху лицето ти.
 • Облечи подходящи за позицията, която искаш да заемеш в бъдеще, дрехи.
Не прави това
 • LinkedIn е различна социална мрежа. В нея представяш себе си като професионалист и снимката ти следва да цели точно това. Не качвай непрофесионална снимка.
 • Фонът на снимката следва да е едноцветен. Не трябва да има никакви разсейващи елементи около теб.
 • Избягвай неподходящото облекло, явно видимите лога и големите щампи и елементи.

Твоята снимка е първият елемент от кариерния ти бранд в LinkedIn. Използвай такава, която подсилва впечатлението, че си истински професионалист в сферата си.

#2: Заглавие на профила

Когато работодател търси подходящ кандидат в LinkedIn, той въвежда желаните от него ключови думи в търсачката на сайта и започва да разглежда появилия се списък с професионалисти. Това, което той вижда там, са снимките, имената и заглавието на профила им.

Целта на заглавието на профила ти е да привлече вниманието на търсещия, така че той да поиска да научи повече за теб и да кликне върху профила ти. 

Направи това
 • Помисли с какво се отличаваш от другите професионалисти в твоята сфера. Използвай това твое конкурентно предимство в заглавието.
 • Опитай се да използваш всичките 120 символа, за да създадеш въздействащо и запомнящо се заглавие.
 • Създай заглавие, отговарящо на потребностите на бъдещите ти работодатели.
 • Използвай актуални ключови думи, описващи умения, които се търсят.
Не прави това
 • Не изписвай думите с главни букви. Така текста ти ще е труден за четене.
 • Избягвай и странни символи, които отвличат вниманието от съдържанието.
 • Не включвай името на работодателя си. Не само, че заема ценно място, но е и излишно - читателят така или иначе ще го види в секцията с трудовия ти опит.
 • Не използвай прекалено общи наименования, като „Служител“ например. Използвай терминология, описваща по-добре какво можеш и искаш да правиш.

Когато създаваш заглавието на профила си, съсредоточи се върху това, което търсиш, и това, което можеш да предложиш, а не върху това какво си правил в миналото.

#3: Резюме (About)

Първата секция в профила ти - Резюме (About > Summary) предоставя идеалната възможност да представиш себе си като професионалист и какви са твоите умения.

Разкажи подходяща история, обединяваща всички твои силни страни, за да очертаеш ярко своя професионален образ и да демонстрираш какво можеш и какво искаш да правиш. Опитай се да оползотвориш всички 2000 символа за това.

Направи това
 • Пиши за себе си в първо лице. Така ще изглеждаш приятелски настроен и доброжелателен.
 • Изброй своите професионални умения.
 • Изброй лични твои качества, които биха били полезни на всяко работно място, като например ентусиазъм, работна етика, отговорност, и т.н.
 • Включи в края Призив за действие (Call to Action), като например: Отворен съм за професионални контакти в сферата на … . Свържете се с мен на ivanivanov@email.com
Не прави това
 • Не споделяй личните си  интереси.
 • Не включвай прекалено много детайли. Ако имаш прекъсване в трудовия стаж или си бил освободен, не го споменавай тук.
 • Не включвай прекалено много ключови думи и фрази. Наблегни на най-важните.
 • Не допускай правописни и стилистични грешки. Тази секция е първото нещо, което потенциален работодател ще прочете. Ако в текста има грешки, няма да бъдеш възприет като професионалист.

Твоят кариерен брандинг е твоята история и твоето бъдеще. Съчетай и двете в резюмето си.

#4: Работен опит (Experience)

Постави заглавие над всяка твоя работна позиция в секцията с работния ти опит (Experience), което да те „продава“ на правилните за теб работодатели. 

На четящият са му достатъчни само няколко секунди, за да ги прегледа и да прецени дали си подходящ за дадена свободна позиция. Затова, използвай максимално добре 100-те символа, с които разполагаш за всяко едно заглавие. 

Постави там удачните за желаната от теб позиция ключови думи, чрез които да става ясно каква е била ролята ти и какви са били основните ти функции на това работно място.

Съвет

Имай предвид, че четящия очаква да види заглавие, което му говори нещо.

Всяка компания нарича една и съща функция по различен начин. Нещо повече – Мениджър "Продажби" в малка компания предполага, че служителят е на висока мениджърска позиция, докато в голяма корпорация това обикновено означава ниско мениджърско ниво.

Отделно от заглавията на заеманите от теб позиции, използвай правилно и мястото, предназначено да опишеш твоите отговорности на всяка от заеманите от теб позиции.

Постави там твои отличаващи те постижения, свързани с функцията ти. 

Направи това
 • Концентрирай се върху желаните от теб потенциални работодатели. Говори на техния език, докато представяш доказателства за възможностите си.
 • Използвай цифри и статистика. Те се запомнят лесно и ти помагат да звучиш убедително.
 • Ако е възможно, използвай и мултимедийни файлове, които да прикачиш към всяка твоя заемана позиция.
Не прави това
 • Не изброявай работните си задължения от длъжностната си характеристика.
 • Не поставяй там стена от текст. Използвай изброяване с булети или оставяй по един свободен ред след всяко изречение, за да е по-лесен за четене текста ти.
 • Не заблуждавай, че работиш в момента за компания, за която вече не работиш. Това може лесно да се провери.

Използвай умело заглавията и описанията за задълженията ти в секцията "Работен опит" за твоя кариерен брандинг в LinkedIn.

#5: Умения и препоръки (Skills & Endorsements)

В секцията с уменията и препоръките (Skills & Endorsements) можеш да добавиш до 50 твои професионални умения. Съветваме те обаче да посочиш само толкова, колкото са удачни, за настоящите ти кариерни цели.

За най-ключовите от тях се опитай да си набавиш и препоръки от твои колеги, ръководители и бизнес партньори, подкрепящи наличието им.

Направи това
 • Тази секция следва винаги да е актуална. Премахвай умения, които вече не са важни за кариерното ти развитие и добавяй нови, които биха ти били полезни при преследване на желаната от теб позиция. Преподреждай ги и по важност.
 • Опитай се да си набавиш поне 3 препоръки от твоята LinkedIn мрежа.
Не прави това
 • Не претрупвай профила си с прекалено много препоръки. Така ще разводниш ключовите от тях.
 • Не искай препоръки от всеки. Избери подходящите хора, които наистина те познават и биха ти дали искрена препоръка.

Препоръките са ключов елемент от всеки процес по подбор. Когато други професионалисти се изказват положително за теб и твоите качества публично, това ти дава предимство пред другите. Използвай го.

#6: Допълнителни секции

В допълнение към основните секции в твоя LinkedIn профил, има и няколко други секции, които биха направили профила ти още по-пълен.

1. Образование (Education)

Изброяването на всички твои релевантни към кариерните ти цели образователни степени, обучения и сертификати увеличава шансовете ти профила ти да бъде забелязан и разгледан.

2. Постижения (Accomplishments)

Подчертай квалификациите си, като добавиш и завършени от теб обучения и проекти, получени награди, отличия или патенти, публикации, ползвани езици и участия в различни организации.

3. Доброволчески опит (Volunteer Experience)

Демонстрирай какво те интересува и за какво те е грижа, като посочиш доброволческия си опит и каузите, които подкрепяш и в които дейно участваш.

Избягвай всички политически дейности тъй като не е ясно как би се приело това от четящия.

Нарисувай пълна и ясна картина не само какво можеш, но и какъв човек си и какви ценности и интереси имаш. Така ще допълниш и завършиш твоя кариерен брандинг в LinkedIn.

#7: Кариерен бранд

В днешния непрекъснато развиващ се технологичен свят твоят кариерен брандинг в LinkedIn е необходимост.

Изгради подходящия за целите ти бранд и съобрази професионалното си онлайн присъствие в мрежата с него.

Направи това
 • Изгради кариерния си бранд за тези, които ще го видят – бъдещи работодатели, специалисти по подбор, преки ръководители. Те са тези, които ще видят профила ти в LinkedIn и които ще потърсят информация за теб в Google.
Не прави това
 • Не използвай прекалено много модерни бизнес думи или прекалено много терминология и съкращения. Изразявай се точно и ясно.
 • Не допускай граматични и стилистични грешки. Всичко написано от теб следва да е безупречно.

В технологичния ни свят онлайн кариерното брандиране е необходимост. Увеличи шансовете си да откриеш идеалното за теб работно място, като комуникираш правилно и последователно какво можеш и какво искаш.

За финал

Професионалната мрежа LinkedIn е чудесен инструмент за търсене и намиране на подходящата позиция. Затова, ако търсиш нова работа, е изключително важно да имаш пълен профил там и да се позиционираш като квалифициран професионалист.

А ако имаш нужда от подкрепа и решиш да ползваш услугите на кариерен консултант, той ще изготви твоята автобиография и ще ти помогне да създадеш професионално онлайн присъствие.

Твоят кариерен брандинг включва ясно представяне на професионалния ти опит, умения и постижения, така че да се отличиш веднага сред останалите като уникален и високо квалифициран професионалист.

Така увеличаваш шансовете си, вместо ти да търсиш подходящи свободни позиции, подходящите за теб компании и професионални възможности сами да те намерят.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!