Кандидатстване по няколко позиции при един и същ работодател

Търсите нова работа и преглеждате активно обявите в онлайн платформите. Виждате обаче не едно, а цели 2 свободни работни места, които ви се струват изключително подходящи. Проблемът е, че са в една и съща компания. Какво да направите в този случай? Как би се приело вашето кандидатстване по няколко позиции в една и съща компания?

Вижте какви са потенциалните ползи от кандидатстване за множество позиции в една фирма, както и как да го направите.

More...

Кандидатстване по няколко позиции в една фирма: Добра или лоша идея?

Добрите работодатели искат да наемат отлични професионалисти и то за най-подходящата за тях (и за фирмата) позиция.

Понякога дори се случва да кандидатствате за една работа в дадена компания, но когато говорите със специалиста по подбор, той да ви каже: „Мисля, че имаме друга свободна позиция в момента, която е по-подходяща за Вас.“

Така че не е непременно лошо да обмисляте кандидатстване по няколко позиции в една компания. Има обаче правилен и грешен начин да го направите. 

Ето какво да направите, ако искате да получите не само покана за интервю, но и оферта за работа накрая на процеса по подбор.

Какво следва да имате предвид?

Направете го, само ако задълженията от обявите за работа за свободните работни места, които ви интересуват, са наистина подходящи за вас. Вижте как да прецените това в тази наша статия.

Кандидатстването по повече от една позиция в една компания няма непременно да повиши шансовете ви да получите работа, ако те не пасват на уменията и опита ви. В такъв случай е по-добре да кандидатствате само за тази позиция, за която отговаряте на повечето или на всички изисквания, посочени е обявата за работа.

Освен това, въпреки че няма пречки да кандидатствате за повече от една работа в дадена компания, бъдете разумни относно общия им брой. Кандидатствайте за най-много 2 или максимум 3 свободни позиции в една и съща фирма.

Също така, не изпращайте едни и същи автобиография и мотивационно писмо. Ако ще подавате няколко ваши кандидатури до една компания, направете всяка една уникална. Можем да ви помогнем да създадете най-подходящите кандидатури за работа. Вижте повече тук.

И накрая, възможно е да се случи и следната ситуация:

Кандидатствате по обявена свободна работна позиция, вече сте преминали едно или две интервюта за работа и изведнъж виждате обява от същия работодател за друго, по-подходящо за вас свободно работно място. В този случай просто говорете със служителя, с който комуникирате във връзка с подбора, и директно го попитайте коя роля смята, че е по-подходяща за вас.

Пример

Между другото, видях и че имате обява за работа за позиция „…………“. Какви са разликите между тази работа и позицията, която обсъждахме на интервютата ни, и коя, според Вас, е по-подходящата за мен?

Как да кандидатствате по няколко свободни позиции в една компания?

При кандидатстване по няколко позиции, ключът е в ясната комуникация, в това да сте открити с компанията и да заявите, че проявявате интерес и към друго свободно работно място, обявено от нея.

Ето как да го направите.

Набавете си повече информация за всяка позиция

Един от начините да проучите множество възможности за работа в една и съща форма е просто да поискате информация. Ако все още не сте получили покана за интервю, намерете координатите на специалистите, занимаващи се с подбора в компанията, и помолете за насоки.

LinkedIn е добър инструмент за това. Вижте повече тук.

Намерете профила на ЧР-а и го попитайте дали би желал да сподели подробности за възможностите, които компанията предлага. Обяснете, че се интересувате от повече от една позиция в компанията и се надявате да получите яснота относно това, коя е най-подходящата за вас.

Как да обясните това на интервю за работа?

Повдигнете въпроса за множеството ви кандидатури за работа още по време на първото ви интервю.

Пример

Кандидатствах за две различни свободни позиции, обявени от компанията ви, защото и двете ми изглеждаха подходящи - имам и уменията, и опита да се справя отлично със задълженията. Бих искал да обсъдим и двете работни места, за да определим заедно кое е най-подходящото за мен.

След това интервюиращият (особено, ако е ЧР-ът, публикувал и двете обяви за работа), следва да може да ви помогне да решите коя роля е вашата.

Вземете решение коя позиция е по-привлекателна за вас

Ако се окажете сред щастливците, получили покана за интервю за няколко свободни работни места, и сте подходящи за всяко от тях, може да се наложи да вземете трудно решение.

Как да определите коя работа е най-подходящата за вашите умения и опит?

Преценете на коя позиция бихте се чувствали най-добре. И по отношение на ежедневните задължения, и на начина на работа, различните преки ръководители, заплащането, възможностите ви за бъдещо развитие и дори колегите, с които ще имате ежедневен досег.

И чак след това вземете окончателното си решение.


Ако видите повече от една подходяща за вас свободна работна позиция в една и съща компания и смятате, че бихте се справили отлично и на двете или трите работни места, кандидатствайте смело.

Преди това обаче прегледайте внимателно задълженията и помислете критично дали всички позиции са наистина подходящите. Ако една роля очевидно е най-подходяща за вашите умения, не се чувствайте длъжни да кандидатствате по други възможности. Вместо това се съсредоточете върху изпращането на възможно най-добрата кандидатура за работа за ролята, която най-много желаете.

Ако обаче позициите са наистина подходящи и ви е трудно да решите по коя да кандидатствате, последвайте съветите ни от тази статия за кандидатстване по няколко позиции в една и съща компания, за да вземете най-правилното за вас решение.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!