Как “да се продадеш” на интервю за работа

0  КОМЕНТАР/И

Просто не можеш да се продадеш! Това обикновено чуват кандидатите за работа от приятелите си, след като са им разказали как са се провалили на интервю за работа.

Тези кандидати обикновено са успешни професионалисти и уверени хора, но са затворени и скромни, когато става дума за тях самите. Така пропускат възможността да презентират сами себе си убедително и уверено, и не получават позицията, за която кандидатстват.

В ежедневието ни рядко се налага да изброяваме нашите силни страни или да обясняваме в подробности професионалните си постижения. Всъщност много от нас дори са израснали с убеждението, че е неучтиво и арогантно да се хвалиш сам.

Ако имаш такъв проблем, ето една добра новина за теб: 

Има лесен начин да се научиш как да се продадеш успешно на интервю за работа.

More...

Защо не получаваш предложенията за работа, които заслужаваш

Интервюто за работа е форма на взаимодействие, различна от всяка друга, с която си свикнал. 

Задачата на интервюиращия тук е да избере най-добрия кандидат за свободната позиция. И тъй като е невъзможно да се получи пълна и вярна представа за даден човек от един-два разговора с него, той трябва да вземе решение въз основа на ограничен набор от данни.

Какво му казваш по време на интервюто, както и начинът по който го казваш, е една от основните информации, която той ще вземе предвид при обмисляне на кандидатурата ти.

Затова и избраните за назначение кандидати често са хора с по-ниска от твоята квалификация, но с по-добри умения за презентация от теб.

Практически стъпки за преодоляване на проблема

Предлагаме ти да подходиш към тази ситуация като към маркетинг предизвикателство.

Интервюто за работа е възможност да опознаеш твоя потенциален мениджър/ колега и да обсъдиш с него възможностите, които фирмата предлага.

Този разговор обаче е и твоят първи опит за правилното ти позициониране като бъдещ служител на конкретната компания. Затова трябва да избереш подходящите за свободната позиция твои силни страни и да му ги съобщиш убедително.

Нека да видим как да го направиш по естествен и елегантен начин.

Стъпка 1: Анализирай потребностите на работодателя

Всеки добър маркетинг експерт знае стойността на пазарните проучвания.

Те му дават безценна информация коя е точната аудитория за неговия продукт, какви са нейните потребности и как може продуктът да реши проблема на клиентите.

По този начин маркетинг експертът има по-голяма яснота какво точно да направи, за да бъде купен продуктът.

Точно това ще направиш и ти.

  • Анализирай добре обявата за работа.
  • Намери ключовите потребности на работодателя.
  • След това прецени дали притежаващ необходимите качества, за да ги задоволиш.

На кои изисквания отговаряш напълно? Имаш ли знания, опит или впечатляващи постижения, които могат да те отличат от останалите кандидати?

Стъпка 2: Създай продажбените си аргументи

Въз основа на анализа, направен в Стъпка 1, вече имаш доста добра представа кои са ключовите знания и умения, от които интервюиращия би се интересувал най-много.

Прецени какво точно ще кажеш и как ще го кажеш. Обмисли предварително подхода и думите си, които ще са най-естествени за теб, за да си автентичен и уверен, докато го правиш.

Оформи тези от тях, които притежаваш, в продажбени аргументи.

1. Избери твоите силни качества и умения

Постарай се да подготвиш поне 3 твои продажбени аргумента (силни твои ключови качества и умения)

  • 1 ключово твое професионално умение, което се изисква за свободната позиция
  • 1 ключово твое постижение, имащо отношение към задълженията на свободната позиция
  • 1"меко" умение или личностно качество, ключово за перфектното работно представяне на бъдещия служител 

2. Опиши какво точно ще кажеш за всяко едно от тях

Ето 2 трика, които да използваш, докато съставяш продажбените си аргументи.

Придържай се към фактите

Вместо да изказваш мнение сам за себе си, което понякога е странно, представи някои обективни факти, които демонстрират това, което искаш да кажеш.

Пример

Вместо: Аз съм много добър журналист.


Кажи: Мои статии са публикувани в …. и в ….., и бях предложен за …. награда през 2017 г.

Цитирай някой друг

Цитирай нечие мнение за теб самия, за да придадеш допълнителна достоверност на това, което казваш. 

Пример

Вместо: Аз съм много ефективен мениджър на проекти.


Кажи: Моят ръководител ми е казвал, че аз съм най-добрия мениджър проекти, работил в компанията. Освен това Изпълнителният директор лично избра аз да водя един от най-важните проекти в компанията – изследването на ангажираността на клиентите.

Опитай се да се изкараш от зоната си на комфорт

Дай си разрешение да се хвалиш. Когато описваш продажбените си аргументи, опитай да се хвалиш възможно най-много. След това винаги можеш да редактираш написаното.

3. Оформи всеки продажбен аргумент като история

В идеалния случай следва да избереш работна ситуация, доказваща с конкретен пример или чрез по-общо описание как си използвал конкретното твое умение в практиката си.

Примерен продажбен аргумент 1

Мениджмънт умения и опит

За мениджърска позиция ще трябва да демонстрираш, че можеш успешно да ръководиш други хора. Ако това е една от твоите силни страни, подчертай я по следния начин:

Специфичен пример:
На сегашната си позиция създадох добър екип, който се разрасна от 3-ма на 14 служители през последните пет години. Още в началото на кариерното си развитие научих от моите ръководители и ментори как да наемам подходящите хора и да ги направя успешни служители. Горд съм да заявя, че моят екип бе признат за най-продуктивния и сплотен екип в компанията. В момента дори моите ръководители ми изпращат начинаещи мениджъри, на които да съм ментор!

Общо описание: 
Харесва ми да съм мениджър и вярвам, че управлението на хора е една от най-силните ми страни. Управлявам екипи за обслужване на клиенти, както в големи, така и в малки компании вече повече от 4 години, затова знам как да извлека най-доброто от професионалистите в обслужването на клиенти.

Примерен продажбен аргумент 2

Трудолюбив и всеотдаен служител

Работната етика е голямо предимство и търсено качество у всеки нов служител.
Ако избереш това твое качество за един от твоите продажбени аргументи, представи отличен пример как го демонстрираш.


Специфичен пример:
На предишната си позиция оставах и след края на работния ден, за да се уверя, че нашият месечен бюлетин за клиентите ни ще излезе навреме, както и че отговаря на високите стандарти за качество на компанията. Поради съкращения имахме недостиг на персонал, и аз доброволно се заех с много допълнителни задачи, неприсъщи за позицията ми – пишех статии, редактирах, контролирах оформлението и бях коректор, за да не допуснем никакви грешки. Бюлетинът ни се радваше на голям успех сред клиентите ни и доведе до много положителни отзиви от тях.


Общо описание: 
Винаги съм бил човек, който пристига пръв в офиса сутрин и си тръгва последен вечер. Научих се да програмирам, за да мога да бъда полезен за екипа в проекта ни за промяна на сайта ни. Не съм удовлетворен, ако не давам всичко от себе си за успеха на компанията, за която работя.

Стъпка 3: Упражнявай се, за да звучиш естествено

В Стъпка 2 вече очерта основните моменти, на които ще наблегнеш по време на интервюто си. Имаш ги и в писмена форма. 

За да си сигурен, че ще можеш да представиш тази информация по естествен начин, упражнявай се, като разказваш написаните си продажбени аргументи на висок глас - първо с бележките си под ръка, а след това и без тях.

Това е единственият начин да си създадеш навик да говориш сам за себе си и да звучиш естествено. 

Може да се чувстваш неудобно в началото, но това неудобство ще изчезне с практиката. 

Кога да се продадеш по време на интервюто за работа

След като вече откри твоите продажбени аргументи и имаш представа как ще ги представиш, трябва да намериш и възможност да го направиш по време на интервюто.

Ето няколко ситуации, които ти предоставят възможност да се продадеш:

1. "Разкажете ми повече за Вас"

Повечето интервюиращи започват с този въпрос или с негова вариация. Това е идеална възможност за теб да започнеш силно и да насочиш интервюто към твоите предимства. 

2. Твоите силни страни

Всеки въпрос за твоите силни страни е покана за споделяне на твоите продажбени аргументи.

Такива въпроси са: Защо смятате, че сте подходящ за заемане на свободната позиция? Защо трябва да наемем точно Вас? 

3. Твоите задължения

Когато те попитат за твоите задължения на последно заеманите от теб позиции, вмъкни в отговора си примери, които ясно показват твоите ключови квалификации. 

4. Поведенчески въпроси

Повечето интервюта включват поведенчески въпроси (въпроси, които започват с "Разкажете ми за ситуация, в която..."). Използвай твоите продажбени аргументи, за да отговориш.

За финал

Вероятно и ти, като повечето хора, не си свикнал да говориш за себе си, а какво остава да се презентираш сам уверено и да се продадеш успешно.

Възможно е обаче да се научиш как да се продадеш добре и това да става по естествен начин.

Установи нуждите на бъдещия ти работодател, намери ключовите си силни страни, упражнявай се предварително и му ги съобщи по убедителен начин на интервюто ти за работа.

Успех!


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!