Как да поставите граници на работното място?

0  КОМЕНТАР/И

Постоянно се сблъскваме със стресови ситуации на работното си място. И независимо дали става въпрос за смяна на работата или за професионално и кариерно развитие, всяка наша дейност изисква да инвестираме в нея време и енергия. Поставянето на граници на работното място може да ви помогне да управлявате по добре стреса и да върне контрола върху ежедневието ви във ваши ръце.

Ето няколко идеи за създаване и поддържане на такива граници.

Добри практики при поставяне на граници на работното място

Създайте си свои собствени граници

Най-трудната част при поставянето на граници е справянето с предубежденията и общоприетите вярвания, които имаме за тях.

Вярваме например, че никога не трябва да смесваме работата с личните ни интереси. Или пък, че никога не трябва да работим през уикенда, ако искаме да имаме добър баланс работа/ личен живот.

Но в действителност, най-ефективните граници са тези, които работят за нас. А не за другите.

Ако приключите по-рано работа в сряда, за да присъствате на събитие в детската градина на детето си, но за сметка на това си наваксате в събота сутрин от вкъщи, то това ще е вашият избор, който работи перфектно за вас самите.


Или когато вдигнете телефона в 14:30 в работен ден и си уговорите ден за преглед при личния си лекар, докато изпълнявате служебните си задължения, то просто ще сте максимално ефективни, а няма да нарушите някакви странни правила.


Или пък ако останете малко до по-късно в офиса в четвъртък, за да завършите започнат проект и така да облекчите тревожността от несвършената работа през уикенда (което неизбежно ще ви се случи, ако не спазите крайния срок), то това може да е напълно подходящо и работещо решение за вас.

Как най-добре да си поставите граници на работното място? Имайте по-гъвкав подход.

Не се придържайте към всеобщи разбирания за това кое е правилно и кое – не. Когато нещата работят за вас, семейството и работата ви, не се сравнявайте със стандартите на другите. Дайте си разрешение да сте гъвкави, когато е напълно приемливо и работещо за вас и когато балансира отлично вашите нужди с нуждите на другите.

Синхронизирайте графика си с другите

Когато сме щастливи, чувството е значително по-интензивно и приятно, ако е споделено.

Затова обмислете как да управлявате своите собствени граници на работното място, така че да са в синхрон с колеги, приятели и любими хора.

Отсъствието от работа за един следобед може да е наистина прекрасно, но възможността да разхождате кучето си този следобед с приятел, който не сте виждали отдавна, може да ви направи още по-щастливи.

Освен това, едно от най-възнаграждаващите неща в работата, е общуването с приятни колеги. Затова и пътувате до работното си място може да е значително по-приятно и удовлетворяващо за вас, когато координирате графика си с ваши колеги, които също пътуват по това време към офиса.

Границите, които поставяме, не са само наши, индивидуални. Те могат (ако това ви доставя истинско удоволствие) да бъдат координирани и с другите около вас.

Изградете авторитет и доверие у вас

Когато поставяте своите лични граници на работното място, не подценявайте силата на вашето работно представяне и репутацията ви. Когато те са налице, е доста по-възможно да получите автономността и свободата да разполагате сами с времето си.

Усещането постоянно да се налага да обяснявате на прекия си ръководител защо искате да отсъствате е доста неприятно. Особено, когато става въпрос за личен ангажимент, който не желаете да споделяте.

Но ако в продължение на години сте давали най-доброто от себе си, поемали сте инициатива и си вършите работата отлично, е много вероятно да сте си извоювали правото да поискате повече. И да не се чувствате като ученик, когато го правите.

Когато членовете на екипа ви вярват, че вършите качествено всяка поета задача, те ще са доста по-склонни да приемат смени в графика или пък предложението ви да работите от вкъщи другата седмица.

Управлявайте себе си

В допълнение към управлението на макро границите ви – кога, къде и как работите – обърнете внимание и на това как управлявате своите микро граници - ежедневните ви граници.

Умората и стресът често се засилват, особено когато превключвате между различни и доста разнородни като съдържание дейности.

Ако сте в работна среща и се опитвате да отговорите на партньора си, който ви задава нетърпящ отлагане въпрос, това ще покачи нивото ви на стрес.


Или ако сте излезли на по питие с приятели някоя вечер и изведнъж се налага спешно да отговорите на имейла на шефа си, това ще предизвика у вас доста негативни емоции.

С огромното количество информация, която тече към нас всекидневно, вниманието ни постоянно се люшка в различни посоки.

Опитвайте се да сте напълно фокусирани в това, което правите в момента, в който се случва. А след това бързо превключете на основната си дейност.

В конкретните примери, това би означавало да се извините и да напуснете срещата за 2-3 минути, докато разговаряте с партньора си.


Или да излезете за момент от заведението, в което сте, и да отговорите за няколко минути на спешния имейл.

Адаптирайте и променяйте

С времето е много вероятно да поискате да промените или адаптирате границите си, така че следете какво работи или какво бихте могли да подобрите.

Преди години, когато сте започвали работата си, децата ви са били по-малки и са имали нужда да прекарват повече време с вас. Сега вече може да искате да разпределите времето си по различен начин, който ще е значително по-ефективен за новите ви цели.

Най-важното е да сте напълно наясно как управлявате времето и енергията си.

Избягвайте прекомерното обвързване с график или стриктно правило, за да си дадете възможност да се адаптирате лесно, заедно с промените в живота ви.

Поставянето и доброто управление на ваши собствени граници на работното място е добър начин да увеличите чувството си за контрол, дори когато нещата станат доста предизвикателни и стресиращи за вас.

Възползвайте се и помислете какви да са вашите.


Прочети още


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

>
Success message!
Warning message!
Error message!