Как да отхвърлиш офертата за работа, която вече си приел?

Може да решиш да отхвърлиш офертата за работа, която вече си приел, поради много причини, но най-често срещаната е, че междувременно си получил друго предложение за работа с по-добри условия на труд, което просто не можеш да откажеш.

Да, отхвърлянето на вече приетото предложение е некомфортно изживяване. Но ако си абсолютно убеден, че това не е твоето работно място или наистина не можеш да започнеш работа там, е по-добре да го кажеш преди уговорения първи работен ден, отколкото да започнеш и да напуснеш скоро след това.

Виж как да отхвърлиш офертата за работа, която вече си приел, по възможно най-добрия за теб начин.

More...

Как да отхвърлиш офертата за работа, която вече си приел?

отхвърлиш офертата за работа

Обмисли решението си внимателно

Преди да отхвърлиш офертата за работа, увери се, че си 100% сигурен, че не желаеш или не можеш да работиш там.

Претегли внимателно всички плюсове и минуси.

Първо, отново обмисли внимателно самото предложение за работа, а след това и решението си да го отхвърлиш. Веднъж направиш ли го, няма да има връщане назад.

Не чакай

Уведоми работодателя за решението си да отхвърлиш офертата за работа, веднага щом го вземеш.

Колкото по-скоро му кажеш, толкова по-скоро той ще може да започне отново да търси подходящ служител. 

Забавянето на отказа ти ще му донесе повече неприятности, затова, ако искаш да запазиш добри взаимоотношения с него, направи го възможно най-бързо.

Бъди дипломатичен

Сподели с работодателят защо си променил решението си, но го направи по тактичен и  дипломатичен начин:

  • Ако смяташ, че няма да се разбираш с останалите служители, просто кажи, че не мислиш, че ще се впишеш във фирмената култура.
  • Ако си намерил по-добра работа, обясни, че си получил друго предложение, което е по-подходящо за професионалното ти развитие.

Опитай се да не обвиняваш работодателя или компанията за решението си да отхвърлиш офертата за работа.

Бъди кратък

Без значение каква е причината за отхвърлянето на предложението, обясни я съвсем накратко.

Не навлизай в подробности за внезапно възникналата ситуация, семейното ти положение или за всички причини, поради които друга работа е много по-подходяща за теб.

Изкажи благодарността си

Обясни, че решението ти да откажеш офертата за работа е било трудно за теб. След това благодари на работодателя за възможността, която ти е предоставил. 

Не гори мостовете си. Не се знае дали няма да работиш с него в бъдеще.

Бъди готов за преговори

Работодателят може да се опита да преговаря с теб, за да те накара да промениш решението си да отхвърлиш офертата за работа.

Затова преди да се свържеш с него, помисли с какво би направил компромис и с какво - не.

Би ли започнал все пак работа там за повече пари? За повече или по-добри допълнителни придобивки? Има ли нещо, което може да те накара да промениш решението си?

Трябва да знаеш предварително има ли нещо, което може да те накара все пак да започнеш работа там, и кое е то.

Какво да направиш, ако вече си разписал някакви документи

отхвърлиш офертата за работа

Разписано предложение за работа

Ако си получил писмено предложение за работа, прочети го внимателно. В него обикновено е посочен периодът от време, през който можеш да го отхвърлиш. Препоръчваме ти да се съобразиш с него.

Ако обаче вече си го разписал и приел, просто го откажи.

Съвет

Офертата за работа не е трудово-правен документ по смисъла на Кодекса на труда, и не те задължава с нищо друго, освен с етичното спазване на поетия от теб ангажимент.


Съветваме те все пак да се консултираш с адвокат по трудово право дали отказът ти би имал някакви последствия за теб.

Сключен предварителен договор

Понякога работодателите предоставят на избраните от тях кандидати предварителен договор, с който ги задължават да сключат бъдещ трудов договор с него.

Този договор, макар и нетрудов, има юридическа стойност. Ако получиш такъв договор, обърни внимание на неустойките, които ще дължиш, ако не подпишеш бъдещия трудов договор с работодателя.

Ако вече си разписал такъв договор, прочети внимателно следните насоки:

Какво казва закона

Предварителният договор е уреден в чл. 19 от Закона за задълженията и договорите и в чл. 362 – 364 от Гражданския процесуален кодекс.


Предварителният договор е самостоятелен договор, с който страните поемат ангажимент да сключат бъдещ договор, който да бъде окончателен между тях.


Ако след подписването на предварителен договор се откажеш от поетия от теб ангажимент да сключиш трудов договор и да започнеш работа, то имай предвид, че работодателят не може да те принуди да започнеш работа при него, ако ти самия не го искаш.


Единственото, което може да направи е да заведе дело срещу теб за неустойките, които му дължиш, ако решиш да отхвърлиш офертата за работа.


Това е така, защото не е допустимо работник или служител да бъде принуждаван противно на волята си да работи при определен работодател, ако той иска да работи при друг. Или пък да бъде накаран да постъпи на работа, ако въобще не иска да работи.


Това твое право е регламентирано в чл. 48 от Конституцията:  Гражданите имат право на труд… Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа. Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.


Пълният текст на правните съвети при неспазване на предварителен трудов договор можеш да намериш тук.

Съвет

Ако си разписал предварителен договор, препоръчваме ти да се консултираш с адвокат по трудово право, за да разбереш как да се справиш възможно най-безболезнено с прекратяването му.

Предварително разписан трудов договор

Това е другия вариант, който работодателя може да ти предложи – да разпишеш предварително официалния трудов договор още с приемането на предложението, с посочена в него бъдеща дата на започване на работа.

Какво казва закона

Според българската конституция, работодателят не може да те принуди да започнеш работа при него, дори и да си разписал трудовия си договор предварително.


Затова просто уведоми работодателя за решението си да отхвърлиш офертата за работа и не се явявай в уговорения първи работен ден.


В този случай, работодателят просто следва да прекрати обявения вече в НАП договор, съобразявайки се с разпоредбите на чл. 63, ал. 3 от Кодекса на труда:

Чл. 63. (3)... Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, освен ако това се дължи на независещи от него причини, за които той е уведомил работодателя до изтичането на срока.

Съвет

И тук нашият съвет е да потърсиш съвет от адвокат по трудово право, за да си сигурен, че неявяването ти на работа няма да доведе до неприятни законови последствия за теб.

Примерни текстове за отхвърляне на вече прието предложение за работа

отхвърлиш офертата за работа

Избери правилната форма на комуникация

Телефонен разговор

Телефонният или личният разговор с работодателя е най-добрата стратегия, когато искаш да отхвърлиш офертата за работа, защото увеличава шансовете ти да продължиш да поддържаш добри взаимоотношения с него и в бъдеще.

След него изпрати и имейл, потвърждаващ казаното в разговора, спазвайки правилата на добрата бизнес комуникация.

Имейл

Ако обаче се притесняваш да говориш директно с работодателя или ако прецениш, че няма да можеш да обясниш добре решението си в спонтанен разговор, изпрати само имейл на служителя, отговарящ за подбора.

Примерни текстове на имейли и скрипт на телефонен разговор

Отказ по имейл заради по-добра оферта за работа

Бланка на имейл до бъдещ пряк ръководител

Отказ по имейл заради ценностен конфликт

Бланка на имейл до специалист по подбор

Скрипт за отказ в телефонен разговор поради възникнала непредвидена ситуация

Скрипт на телефонен разговор с отговарящия за подбора

За финал

Случват се такива ситуации, в които се налага да отхвърлиш офертата за работа, която вече си приел.

Опитвай се обаче в бъдеще да ги избягваш, следвайки следните насоки:

  • Не се поддавай на въодушевлението си от това, че си получил предложение за работа. Не позволявай на емоциите да замъглят трезвата ти преценка.
  • След като получиш предложението за работа, поискай от работодателя достатъчно време, за да вземеш правилното за теб решение.
  • Обмисли внимателно предимствата и недостатъците на предложението за работа и чак след това го приеми или откажи.
  • По възможност не се обвързвай с предварителен договор.

Успех!


Прочети още


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Абонирай се за електронния ни бюлетин!

Success message!
Warning message!
Error message!