Как да откриете вашата работа-мечта?

2  КОМЕНТАР/И

Като деца всички сме си представяли как като пораснем ще работим нашата работа-мечта и ще живеем щастливо. След това обаче, в процеса ни по порастване за повечето от нас нещата се променят.

Ето една примерна история: 

Денят на Елена започна по обичайния начин точно в 6.00. След банята и кафето, тя събуди 4-годишния си син, облече го набързо, и го остави да закусва с баща си, докато се приготви за работа. Този понеделник трафикът беше по-тежък от обикновено, така че след като остави детето в детската градина, Елена реши да мине по по-разбития, но по-кратък път до работата си.

На 37 години, Елена отдавна е спряла да мечтае да промени света. Само късно вечер, заспивайки, понякога вижда кратки отблясъци на предишните си мечти, в които е известен дизайнер, но те вече изглеждат като от друг живот. Нейният в момента включва ходене на работа от 9 до 6 в средно голяма търговска компания, в която работи като административен асистент от 8 години.

Тази сутрин, пътувайки за офиса, за разлика от всички други сутрини досега, Елена си зададе простичкия въпрос:

Какво ще стане, ако напусна и реша да работя нещо друго?

More...

Как изобщо се е стигнало до тук?

Представете си Елена на 18 години – с интерес към рисуването, но без яснота какво иска да работи и как да го постигне.

Нейните родители са искали детето им да има бъдеще в държавата, в която живее. Насочили са я да учи финанси, икономика или счетоводство и контрол, с доброто намерение Елена да си намери след това по-лесно работа, на която ще има сигурност и стабилни доходи.

Приятелите на Елена също са искали да учат икономика, така че решението за нея не е било трудно – ще са заедно и родителите ѝ ще са доволни.

Освен това винаги може да се прехвърли в друга специалност, ако иска. Млада е и животът е пред нея, нали така?

По подобие на Елена, много от нас попадат в опредена професионална сфера случайно или пък защото знаем, че така ще е по-лесно да си намерим работа. Може би сме завършили счетоводство или сме учили маркетинг, опитвайки се да бъдем по-конкурентноспособни на пазара на труда.

Но изглежда сме забравили да си зададем най-важния въпрос:

Това ли е нещото, което наистина искаме?

И в резултат прекарваме първите 5-10-15 и повече години от своя професионален живот, работейки нещо, което не харесваме.

Разбира се, вие сте постигнали много до момента, трудейки се всеки ден. Но някак не се получава. Защо трябва да продължавате да живеете нещастен и неудовлетворяващ ви живот? Наистина ли е толкова наивно желанието ви за работа-мечта?

Ако сте в подобна ситуация, прочетете какво ви предлагаме да направите.

Какво ИСКАТЕ да правите?

Първата стъпка към приближаването ви до вашата работа-мечта е да прецените какво точно искате да правите.

Има огромна вероятност да знаете и можете нещо, което едновременно с това и харесвате, и заради което си заслужава да бъдете не само наети, но и да ви бъде платено добре.

Само трябва да го откриете.

Да започнем с изготвяне на списък на неща, които обичате да правите. Неща, които ви ентусиазират. Неща, които не ви карат да се чувствате зле.

Какво искате да правите всеки ден?

желания

Отговорът на този въпрос трябва да е ясен и простичък. Ако се затруднявате да отговорите на него, отговорете на този:

Какво правите в свободното си време - времето, което отделяте само за себе си?

Насоки

За да ви насочим, подготвихме и допълнителни въпроси, на които да си отговорите, за да успеете да идентифицирате силните си страни лесно:

 • Харесва ли ви да организирате? Да правите списъци? Да подреждате? Или пък да променяте интериора вкъщи?
 • Обичате ли да решавате логически задачи и пъзели?
 • Харесва ли ви да бъдете сред много хора? А да сте в центъра на вниманието?
 • Харесва ли ви да пишете? Да рисувате? Да пеете? Да изразявате себе си по увлекателен и творчески начин?
 • Или пък ви доставя удоволствие да помагате на другите – хора, животни, природа?

Включете в списъка всичко, което ви доставя удоволствие и харесвате, независимо че може да изглежда доста далеч от работа, с която бихте могли да се занимавате.

Отделете достатъчно време за изготвяне на този списък.

Какво МОЖЕТЕ да правите?

В процеса по намиране на вашата работа-мечта следва намирането на отговор на следващия въпрос:

Какво можете да правите наистина добре?

възможности

Няма значение дали е ваше умение, хоби, талант, начин на мислене или нещо друго. Ако можете да го правите добре, сте в изгодната позиция да го „продадете“ лесно на подходящия за вас работодател.

За да стигнете до отговора на този въпрос, просто напишете на един лист всичко, което можете да вършите наистина добре.

Имате добре развити умения в комуникацията с хора? Спокойни сте в критични ситуации? Или пък пишете много добри бизнес имейли? Или пък готвите добре?

Включете всичко, колкото и несвързано с темата да ви звучи.

Насоки

За да ви улесним, подготвихме насочващи въпроси и за тази секция – секцията със знанията и уменията ви:

 • Какво образование имате? Средно? Висше? Какви обучения сте преминали?
 • Какви неформални обучения сте преминали (научили сте се сами на нещо, например)?
 • За какво разговаряте с приятелите си? На каква тема можете да говорите пред малка група от хора с ентусиазъм в продължение на поне 30 минути?
 • На какви позиции сте били до момента? Какви основни умения сте придобили на тези позиции, включително и такива, които могат да бъдат приложени в други сфери?
 • Какви други специфични умения и знания сте придобили на тези позиции? Ръководили ли сте проекти? Хора? Отговаряли ли сте за бюджет или пък за фирмени събития?
 • Какви универсални знания и умения сте придобили на тези позиции? Как работата ви на тях ви е помогнала в други сфери на живота, извън професионалния? Станали ли сте по-чувствителни към нуждите на хората? Станали ли сте по-добри в това да презентирате идеите си?

Ако ви е трудно да отговорите на въпросите, можете да направите нещо още по-просто.

Попитайте всички ваши роднини, приятели и колеги: Какво мога да правя наистина добре според теб?

Хората, които ни познават добре, имат и доста вярна преценка за това какви са силните и слабите ни страни, както и с какво се справяме особено добре. Те ще ви дадат доста добра обратна връзка, като е вероятно и да споменат ваши умения, за които не сте се сетили сами.

Отделете достатъчно време и за този списък. Независимо дали ще ви отнеме 3 часа, 3 дни или 3 седмици – не бързайте. Решенията, свързани с бъдещето ви, са прекалено важни, за да се вземат за няколко минути.

Желания + Възможности = Работа-мечта

За да намерите вашата работа-мечта, следва да съчетаете това, което можеш да правите, с това, което искате. В пресечната им точка ще получите идеалното описание на вашата истинска работа, работата-мечта – тази, която ви прави щастливи и ще ви доставя удоволствие.

работа-мечта

Тази част е малко по-трудна и изисква внимателно обмисляне и преценка.

Пример

Нека предположим, че сте установили, че искате да се занимавате с писане и с нещо, свързано с контакт с хора. В същото време вече знаете, че сте добри в решаване на проблеми по нестандартен начин и имате умението да успокоявате хората в напрегнати ситуации.

Каква би била вашата работа-мечта в този случай?

Ето няколко идеи:

 • Защо не пробвате с работа в отдел, свързан с вътрешни комуникации в голяма компания?
 • Или като бизнес консултант?
 • Или пък работа в каквато и да било медия?
 • А защо да не си направите блог, в който да предлагате в свободното си време различни решения на проблемите на читателите си?
 • А какво ще кажете да стартирате собствен консултантски бизнес?

Обмислете всички възможности, които ви предлага пазара на труда, особено тези, които ви въодушевяват само като си помислите за тях.

На този етап е добре също така да проучите тези възможности за работа, предполагащи уменията, които притежавате.

Изберете една по-обща професионална сфера и да прочетете всички обяви за различни свободни позиции в нея. Така ще добиете представа какви биха били задълженията на един такъв служител, и ще можете лесно да прецените дали бихте работили това с удоволствие или не.

Какво да правите с цялата тази информация?

Вече сте установили в каква сфера искате да работите. Сега е моментът да прецените:

 • Нуждаете ли се от допълнително обучение и курсове? Ако да, какви?
 • Следва ли да притежавате допълнителни умения, за да работите в тази сфера? Ако да, какви? Как можете да ги придобиете (например, работа на друга позиция първоначално, самообучение)?

Ако имате нужда от допълнително обучение и придобиване на умения, решете как, къде и кога можете да ги усвоите. Поставете си краен срок и действайте.

Не е достатъчно само да откриете вашата работа-мечта. За да промените професионалния си път и да го насочите в правилната посока, ще са ви необходими и търпение, постоянство и полагане на целенасочени усилия.

Ако мислите, че вече е късно да промените живота си...

Разгледай инфографиката, която направихме за вас, за да ви вдъхнем увереност, че независимо от това дали сте на 37 или 48 години, намирането на вашата работа-мечта е напълно възможно, стига да го искате.

работа-мечта

Нека за момент се върнем към нашата Елена от началото на статията.

Елена вече е установила, че интериорния дизайн е нейната страст, но че не ѝ достигат и образование, и умения, за да работи като дизайнер.

След проучване как може най-бързо и лесно да ги придобие, се е записала на няколкомесечен сертификационен курс по интериорен дизайн, кандидатствала е по обява за свободна позиция и вече работи в едно от по-малките студиа за интериорен дизайн в града си. Работата ѝ е динамична, свързана с контакт с хора и с творчество, и тя я обожава.

За финал

Никога не е късно да промените живота си в желаната от вас посока. Има много примери за успели хора, направили точно това в зряла възраст.

За да го направите, следва да познавате вашите силни страни, както и да решите какво искате да правите. Когато намерите пресечната точка на желанията и уменията си, ще имате ясна представа коя е вашата работа-мечта.

Пожелаваме ви успех!


Прочетете още


 • Полезен материал! Изпълнението на предложените стъпки се оказа доста интересно… Междувременно бихте могли да коригирате информацията за Самюел Джаксън- поднесена е некоректно и заблуждаващо.

  • Благодаря Ви за коментара! Радвам се, че намирате статията полезна.

   В инфографиката ползвахме общодостъпна информация за всички известни личности. Моля, ако имате предложения за корекции, да ги споделите с нас като посочите и източника на информация.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!