Как да откриеш твоята работа-мечта?

2  КОМЕНТАР/И

Като деца всички сме си представяли как като пораснем ще работим нашата работа-мечта и ще живеем щастливо. След това обаче, в процеса ни по порастване за повечето от нас нещата са се променили.

Ето една примерна история: 

Денят на Елена започна по обичайния начин точно в 6.00. След банята и кафето, тя събуди 4-годишния си син, облече го набързо, и го остави да закусва с баща си, докато се приготви за работа. Този понеделник трафикът беше по-тежък от обикновено, така че след като остави детето в детската градина, Елена реши да мине по по-разбития, но по-кратък път до работата си.

На 37 години, Елена отдавна е спряла да мечтае да промени света. Само късно вечер, заспивайки, понякога вижда кратки отблясъци на предишните си мечти, в които е известен дизайнер, но те вече изглеждат като от друг живот. Нейният в момента включва ходене на работа от 9 до 6 в средно голяма търговска компания, в която работи като административен асистент от 8 години.

Тази сутрин, пътувайки за офиса, за разлика от всички други сутрини досега, Елена си зададе простичкия въпрос:

Какво ще стане, ако напусна и реша да работя нещо друго?

More...

Как изобщо се е стигнало до тук?

Представи си Елена на 18 години – с интерес към рисуването, но без яснота какво иска да работи и как да го постигне.

Нейните родители са искали детето им да има бъдеще в държавата, в която живее. Насочили са я да учи финанси, икономика или счетоводство и контрол, с доброто намерение Елена да си намери след това работа, на която ще има сигурност и стабилни доходи.

Приятелите на Елена също са искали да учат икономика, така че решението за нея не е било трудно – ще са заедно и родителите й ще са доволни.

Освен това винаги може да се прехвърли в друга специалност, ако иска. Млада е и живота е пред нея, нали така?

По подобие на Елена, много от нас попадат в опредена професионална сфера случайно или пък защото знаем, че така ще е по-лесно да си намерим работа. Може би сме завършили счетоводство или сме учили маркетинг, опитвайки се да бъдем по-конкурентноспособни на пазара на труда.

Но изглежда сме забравили да си зададем най-важния въпрос:

Това ли е нещото, което наистина искаме?

И в резултат прекарваме първите 5-10-15-и повече години от своя професионален живот, работейки нещо, което не харесваме.

Разбира се, ти си постигнал много до момента, трудейки се всеки ден. Но някак не се получава. Защо трябва да продължаваш да живееш нещастен и неудовлетворяващ те живот? Наистина ли е толкова наивно желанието ни за работа-мечта?

Ако си в подобна ситуация, прочети какво ти предлагаме да направиш.

Какво ИСКАШ да правиш?

Първата стъпка към приближаването ти до твоята работа-мечта е да прецениш какво точно искаш да правиш.

Има огромна вероятност да знаеш и можеш нещо, което едновременно с това и харесваш, и заради което си заслужава да бъдеш не само нает, но и да ти бъде платено добре.

Само трябва да го откриеш.

Да започнем с изготвяне на списък на неща, които обичаш да правиш. Неща, които те ентусиазират. Неща, които не те карат да се чувстваш зле.

Какво искаш да правиш всеки ден?

желания

Отговорът на този въпрос трябва да е ясен и простичък. Ако се затрудняваш да отговориш на него, отговори на този:

Какво правиш в свободното си време - времето, което отделяш само за себе си?

За да те насочим, подготвихме и допълнителни въпроси, на които да си отговориш, за да успееш да идентифицираш силните си страни лесно:

 • Харесва ли ти да организираш нещата? Да правиш списъци? Да подреждаш? Или пък да променяш интериора вкъщи?
 • Обичаш ли да решаваш логически задачи и пъзели?
 • Харесва ли ти да бъдеш сред много хора? А да си в центъра на вниманието?
 • Харесва ли ти да пишеш? Да рисуваш? Да пееш? Да изразяваш себе си по увлекателен и творчески начин?
 • Или пък ти доставя удоволствие да помагаш на другите – хора, животни, природа?

Включи в списъка всичко това, което ти доставя удоволствие и харесваш, независимо че може да изглежда доста далеч от работа, с която би могъл да се занимаваш.

Отдели достатъчно време за изготвяне на този списък.

Какво МОЖЕШ да правиш?

В процеса по намиране на твоята работа-мечта следва намирането на отговор на следващия въпрос:

Какво можеш да правиш наистина добре?

възможности

Няма значение дали е твое умение, хоби, талант, начин на мислене или нещо друго. Ако можеш да го правиш добре, си в изгодната позиция да го „продадеш“ лесно на подходящия за теб работодател.

За да стигнеш до отговора на този въпрос просто напиши на един лист всичко, което можеш да вършиш наистина добре.

Имаш добре развити умения в комуникацията с хора? Спокоен си в критични ситуации? Или пък пишеш много добри бизнес имейли? Или пък готвиш добре?

Включи всичко, колкото и несвързано с темата да ти звучи.

За да те улесним, подготвихме насочващи въпроси, на които да отговориш, и за тази секция – секцията със знанията и уменията ти:

 • Какво образование имаш? Средно? Висше? Какви обучения си преминал?
 • Какво неформално обучение си преминал (научил си се сам на нещо например)?
 • За какво разговаряш с приятелите си? На каква тема можеш да говориш пред малка група от хора с ентусиазъм в продължение на поне 30 минути?
 • На какви позиции си бил до момента? Какви основни умения си придобил на тези позиции, включително и такива, които могат да бъдат приложени в други сфери? Това, че си бил счетоводител в последните 20 години не означава, че единственото, което можеш да правиш, е да осчетоводяваш и да попълваш ексели.
 • Какви други специфични умения и знания си придобил на тези позиции? Ръководил ли си проекти? Хора? Отговарял ли си за бюджет или пък за фирмени събития?
 • Какви универсални знания и умения си придобил на тези позиции? Как работата ти на тях ти е помогнала в други сфери на живота, извън професионалния? Станал ли си по-чувствителен към нуждите на хората? Станал ли си по-добър в това да презентираш идеите си?

Ако ти е трудно да отговориш на въпросите, можеш да направиш нещо още по-просто.

Попитай всички твои роднини, приятели и колеги в работата: Какво мога да правя наистина добре според теб?

Хората, които ни познават добре, имат и доста вярна преценка на това какви са силните и слабите ни страни, както и с какво се справяме особено добре. Те ще ти дадат доста добра обратна връзка, като е вероятно и да споменат твои умения, за които и ти не си се сетил.

Отдели достатъчно време и за този списък.

Независимо дали ще ти отнеме 3 часа, 3 дни или 3 седмици – не бързай. Решенията, свързани с бъдещето ти, са прекалено важни, за да се вземат за няколко минути.

Желания + Възможности = Работа-мечта

За да стигнеш до вярното за теб решение коя е твоята работа-мечта, следва да съчетаеш това, което можеш да правиш, с това, което искаш.

В пресечната им точка ще получиш идеалното описание на твоята истинска работа, работата-мечта – тази, която те прави щастлив и ще ти доставя удоволствие.

работа-мечта

Тази част е малко по-трудна и изисква внимателно обмисляне и преценка.

Нека предположим, че си установил, че искаш да се занимаваш с писане и с нещо, свързано с контакт с хора, и в същото време вече знаеш, че си добър в решаване на проблеми по нестандартен начин и имаш умението да успокояваш хората в напрегнати ситуации.

Каква би била твоята работа-мечта в този случай?

Ето няколко идеи:

Защо не пробваш с работа в отдел, свързан с вътрешни комуникации в голяма компания?
Или като бизнес консултант?
Или пък работа в каквато и да било медия?
А защо да не направиш твой собствен блог, в който да предлагаш в свободното ти време различни решения на проблемите на читателите ти?
А какво ще кажеш да стартираш собствен консултантски бизнес?

Обмисли всички възможности, които ти предлага пазара на труда, особено тези, които те въодушевяват само като си помислиш за тях.

На този етап е добре също така да проучиш тези възможности за работа, предполагащи уменията, които притежаваш.

Добър начин би бил да избереш една по-обща професионална сфера и да прочетеш всички обяви за различни свободни позиции в нея. Така ще можеш да добиеш представа какви биха били задълженията на един такъв служител, и да решиш дали би работил това с удоволствие или не.

Какво да правиш с цялата тази информация?

Вече си установил в каква сфера искаш да работиш. Сега е момента да прецениш:

 • Нуждаеш ли се от допълнително обучение и курсове? Ако да, какви?
 • Имаш ли необходимост от развитие на допълнителни умения, за да работиш в тази сфера? Ако да, какви? Как можеш да ги придобиеш (например работа на друга позиция първоначално, самообучение)?

Ако имаш нужда от допълнително обучение и умения, реши как, къде и кога можеш да ги придобиеш. Постави си краен срок и действай.

Не е достатъчно само да откриеш коя е твоята работа-мечта. За да промениш професионалния си път и да го насочиш в правилната посока, ще са ти необходими и търпение и постоянство. И полагане на усилия.

Ако мислиш, че вече е късно да променяш живота си

Разгледай инфографиката, която направихме за теб, за да ти вдъхнем увереност, че независимо от това дали си на 37 или 48 години, намирането на твоята работа-мечта е напълно възможно, стига да го искаш и да действаш.

работа-мечта

Нека за момент се върнем към нашата Елена от началото на статията.

Елена вече е установила, че интериорния дизайн е нейната страст, но че не й достигат и образование, и умения, за да работи като дизайнер.

След проучване как може най-бързо и лесно да ги придобие, се е записала на няколкомесечен сертификационен курс по интериорен дизайн, кандидатствала е по обява за свободна позиция и вече работи в едно от по-малките студиа за интериорен дизайн в града си. Работата й е динамична, свързана с контакт с хора и с творчество, и тя я обожава.

За финал

Никога не е късно да промениш живота си в желаната от теб посока. Има много примери за успели хора, направили точно това в зряла възраст.

За да го направиш, следва да познаваш всички твои силни страни, както и да решиш какво искаш да правиш. Когато намериш пресечната точка на желанията и уменията си, ще имаш ясна представа коя е твоята работа-мечта.

Пожелаваме ти успех!


Прочети още


 • Полезен материал! Изпълнението на предложените стъпки се оказа доста интересно… Междувременно бихте могли да коригирате информацията за Самюел Джаксън- поднесена е некоректно и заблуждаващо.

  • Благодаря Ви за коментара! Радвам се, че намирате статията полезна.

   В инфографиката ползвахме общодостъпна информация за всички известни личности. Моля, ако имате предложения за корекции, да ги споделите с нас като посочите и източника на информация.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Абонирай се за електронния ни бюлетин!

  >
  Success message!
  Warning message!
  Error message!